Έγινε όντως η Ελληνική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Αυστραλία;

16

Τους τελευταίους μήνες σχεδόν καθημερινά βλέπω στο facebook μου να αναπαράγονται κακοφτιαγμένες εικόνες, όπου με εθνική υπερηφάνεια διαλαλούν τη γλωσσική μας επιτυχία, στην πολύ μακρινή Αυστραλία. Η επιτυχία αυτή σύμφωνα με τα συνεχή σπαμ….εε εννοώ τη συνεχή ψυχαγωγία, που μας προσφέρουν οι συγκεκριμένοι χρήστες του facebook είναι ότι η Αυστραλία έκανε τα ελληνικά, δεύτερη γλώσσα και επέτρεψε την εκμάθησή τους στα Αυστραλέζικα σχολεία (δηλαδή πλέον τα ελληνικά θα μπορούν να τα μαθαίνουν και παιδιά που δεν ανήκουν στην ελληνική διασπορά).

Η φωτογραφία που μου κίνησε το ενδιαφέρον κι από κάτω λίγη παράνοια

hoax_επισημη_γλωσσακαι λιγο παρανοια

Κι εδώ αρχίζουμε κι εξηγούμε λίγο πως έχει το πράγμα. Καταρχάς να δώσουμε στους συγκεκριμένους ανθρώπους το γεγονός , ότι όντως η ελληνική γλώσσα συμπεριλήφθηκε στις «δεύτερες» γλώσσες της Αυστραλίας. Κι εδώ είναι που μας τα χαλάει η παραπάνω ημιπαρανοϊκή φωτογραφία. Η ελληνική γλώσσα εγκρίθηκε από την Αυστραλέζικη επιτροπή ACARA ως δεύτερη γλώσσα (δηλαδή να διδάσκεται στα σχολεία ως δεύτερη γλώσσα) μαζί όμως και με τα αραβικά,κορεάτικα,γερμανικά,βιετναμέζικα,ισπανικά και ιαπωνέζικα. Βέβαια πρέπει να σχολιάσουμε ότι σε τέτοιες πολυεθνικές χώρες όπως είναι η Αυστραλία ή ΗΠΑ ή η Νότιος Αφρική, η πολυγλωσσία είναι ένα συχνό φαινόμενο και για αυτό οι δεύτερες γλώσσες που διδάσκονται στα σχολεία συνήθως αριθμούν τις 6-7 ενώ μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10. Στην Αυστραλία κιόλας (όπως και στις ΗΠΑ) δεν υπάρχει καν πρώτη επίσημη γλώσσα καθώς τα αγγλικά θεωρούνται 1η ως de facto, επειδή ομιλούνται από την πλειοψηφία του κόσμου.

Βέβαια μπορούμε να το πάμε και λίγο παραπέρα καθώς η φωτογραφία αλλά και η σχετική παράνοια που ακολουθεί προσπαθεί να ηρωποιήσει τους ελληνοαυστραλούς για την προσπάθειά τους να ενταχθεί η ελληνική στις διδασκόμενες γλώσσες στα σχολεία. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από μια καμπάνια που ονομάζεται Speak Greek in March όπου είχε ως σκοπό να μην σταματήσει να ομιλείται η ελληνική από τα παιδιά της ελληνικής διασποράς, καθώς είχαν μειωθεί αισθητά οι ομιλητές της. Με τις κατάλληλες πιέσεις και κινήσεις κατόρθωσαν να εντάξουν τα ελληνικά στα διδασκόμενα μαθήματα, σε δημοτικό και γυμνάσιο. Ωστόσο, εάν παρατηρηθεί πως δεν επιλέγονται ως μάθημα, από τα παιδιά, τότε θα καταργηθούν από το πρόγραμμα διδασκαλίας.

Η ελληνική γλώσσα είναι μια όμορφη γλώσσα, όπως και πολλές άλλες στον κόσμο. Πιστεύω πως δεν χρειάζονται υπερβολές και ασυνάρτητες πράξεις για να το αποδείξει κανείς αυτό. Προφανώς και είναι κατάκτηση, κυρίως των Ελλήνων της διασποράς, το να αναγνωριστεί η ελληνική γλώσσα ως δεύτερη και παράλληλα να γίνει διδασκόμενη στα σχολεία. Αλλά επιπλέον θα πρέπει να εστιάζουμε και στις λεπτομέρειες της εκάστοτε παιδείας που προσφέρει μια αναπτυγμένη χώρα. Μια παιδεία που δεν θριαμβεύει μόνο όταν παραχωρεί το δικαίωμα διδασκαλίας μιας γλώσσας που ανήκει μόνο σε μία εθνική ομάδα, αλλά όταν ισομοιράζει αυτό το δικαίωμα της εκμάθησης γλωσσών, σε όλους τους λαούς που φιλοξενεί, ανεξαιρέτως.

Σπύρος Α.

http://www.acara.edu.au/…/acara…/acara_news_2015_03.html

http://www.australiancurriculum.edu.au/languages/preamble

http://speakgreekinmarch.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Australia

 

 • gigouras

  ΟΤΑΝ ΤΟ 96% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΙΛΟΥΝ 275 ΓΛΩΣΣΕΣ, ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ 2η ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ 5 ΦΥΣΙΚΑ.ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤ ΟΝΟΜΑ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ . ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΜΟΝΟ Λ-Υ-Π-Η-Σ-ΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ Ως ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΙΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΑΙΖΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΑΡΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ….. ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΤΑ ………ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ {ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ }

 • gigouras

  gigouras

 • illidan

  ο αλλος που εξηγει στον »Αριστειδη» την εννοια της Ελλαδας, εχει πολυ γελιο χαχαχαχα

 • ToSaP

  Ολοι αυτοί που εκθειάζουν την «είδηση», τι θα έλεγαν αν τα αλβανικά διδάσκονταν στα Ελληνικά σχολεία σαν δευτερη ξένη γλώσσα κατ’επιλογήν;;;

  • John Smith

   Πολλά, που δεν μπορώ να τα γράψω γιατί θα τα κόψει η λογοκρισία.

   • Αγαπητέ John Smith, δεν υπάρχει λογοκρισία στα σχόλια. Μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες που υπάρχουν, π.χ. για να μη γίνει το blog πεδίο διαμάχης με βωμολοχίες.

    • John Smith

     Το γνωρίζω. Σαν αστείο το έγραψα, με την έννοια ότι σε αυτές τις κατηγορίες θα ανήκαν αυτά που θα έλεγαν.

 • ανώνυμος

  To αρθροο διευκρινίζει ότι τα ελληνικά εγιναν «δευτερη διδασκόμενη γλώσσα». Και όχι δευτερη «de facto» καθομιλουμενη . Συνεπως, με τα hoaxes που αναφέρουν ότι εγινε δευτερη επίσημη γλώσσα στην Αυστραλία η ελληνική, δίνει στους ημιμαθεις την εντύπωση πως μπορει κανεις να γράφει και να ομιλει στις δημόσιες υπηρεσίες την ελληνικη.Κάτι αντιστιχο που συμβαίνει στο καναδα με τα αγγλικα και τα γαλλικά. Αυτό όμως δεν συμβαινει στην περιπτωση της αυτραλίας. και καλα θα κανουν οι ελληναραδες αν θέλουν να κάνουν κάτι που θα πιασει τόπο , ειναι να ενημερωσουν τις ξένες κυβερνισεις και να τις ευαισθητοποιησουν για την τραγική ανθρωπιστική κατασταση που επικρατεί στην ελλαδα. ωστε καποιες χώρες να παρουν θέση

  • Albert Einstein

   Καταρχήν να πω ότι συμφωνώ με το άρθρο, τα πράγματα έχουν ακριβώς έτσι. Θα ήθελα όμως να σε ενημερώσω ότι πράγματι στην Αυστραλία μπορείς να γράψεις και να μιλήσεις Ελληνικά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτά περί ημιμάθειας. Όσο για τους παραπάνω με τα…αστεία ανορθόγραφα ελληνικά των χρυσαυγητών….πάλιωσε, το βαρεθήκαμε το αστείο…last year, βρείτε κάτι πρωτότυπο.

 • helhel

  για το hoax με την αμερικανίδα δημοσιογράφο και τον cameraman έχουμε τίποτα;

 • leon06010

  Δαιν ντραιπαισε να βαζυς τα αιλυνηκα οισα κι ωμια με τα κωραιατικα κε τα αραβηκα? κωτζαμ νη που δωνη τον αιγκαιφαλω αιχουν και ινε και δαιφτερυ γλοσα. προτι αιπραιπαι να ιναι αφου ινε ι γλοσα των κοπιουταιρς

  • Δειώρθοσοι: Κωμπγιούταιρς

 • Βασίλης

  Μού τό είπαν κι εμένα χτες ότι έγινε η ελληνική έγινε δεύτερη γλώσσα στην Αυστραλία και είπα κι εγώ ακριβώς αυτό που γράφεται στο άρθρο, πως δηλαδή η Αυστραλία δεν έχει επίσημη γλώσσα.