Ποιοι είμαστε
Αρχική Έγινε όντως η Ελληνική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Αυστραλία;HOAXES FAKE NEWS

Έγινε όντως η Ελληνική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Αυστραλία;

3 Σεπ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Τους τελευταίους μήνες σχεδόν καθημερινά βλέπω στο facebook μου να αναπαράγονται κακοφτιαγμένες εικόνες, όπου με εθνική υπερηφάνεια διαλαλούν τη γλωσσική μας επιτυχία, στην πολύ μακρινή Αυστραλία. Η επιτυχία αυτή σύμφωνα με τα συνεχή σπαμ….εε εννοώ τη συνεχή ψυχαγωγία, που μας προσφέρουν οι συγκεκριμένοι χρήστες του facebook είναι ότι η Αυστραλία έκανε τα ελληνικά, δεύτερη γλώσσα και επέτρεψε την εκμάθησή τους στα Αυστραλέζικα σχολεία (δηλαδή πλέον τα ελληνικά θα μπορούν να τα μαθαίνουν και παιδιά που δεν ανήκουν στην ελληνική διασπορά).

Η φωτογραφία που μου κίνησε το ενδιαφέρον κι από κάτω λίγη παράνοια

hoax_επισημη_γλωσσακαι λιγο παρανοια

Κι εδώ αρχίζουμε κι εξηγούμε λίγο πως έχει το πράγμα. Καταρχάς να δώσουμε στους συγκεκριμένους ανθρώπους το γεγονός , ότι όντως η ελληνική γλώσσα συμπεριλήφθηκε στις “δεύτερες” γλώσσες της Αυστραλίας. Κι εδώ είναι που μας τα χαλάει η παραπάνω ημιπαρανοϊκή φωτογραφία. Η ελληνική γλώσσα εγκρίθηκε από την Αυστραλέζικη επιτροπή ACARA ως δεύτερη γλώσσα (δηλαδή να διδάσκεται στα σχολεία ως δεύτερη γλώσσα) μαζί όμως και με τα αραβικά,κορεάτικα,γερμανικά,βιετναμέζικα,ισπανικά και ιαπωνέζικα. Βέβαια πρέπει να σχολιάσουμε ότι σε τέτοιες πολυεθνικές χώρες όπως είναι η Αυστραλία ή ΗΠΑ ή η Νότιος Αφρική, η πολυγλωσσία είναι ένα συχνό φαινόμενο και για αυτό οι δεύτερες γλώσσες που διδάσκονται στα σχολεία συνήθως αριθμούν τις 6-7 ενώ μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10. Στην Αυστραλία κιόλας (όπως και στις ΗΠΑ) δεν υπάρχει καν πρώτη επίσημη γλώσσα καθώς τα αγγλικά θεωρούνται 1η ως de facto, επειδή ομιλούνται από την πλειοψηφία του κόσμου.

Βέβαια μπορούμε να το πάμε και λίγο παραπέρα καθώς η φωτογραφία αλλά και η σχετική παράνοια που ακολουθεί προσπαθεί να ηρωποιήσει τους ελληνοαυστραλούς για την προσπάθειά τους να ενταχθεί η ελληνική στις διδασκόμενες γλώσσες στα σχολεία. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από μια καμπάνια που ονομάζεται Speak Greek in March όπου είχε ως σκοπό να μην σταματήσει να ομιλείται η ελληνική από τα παιδιά της ελληνικής διασποράς, καθώς είχαν μειωθεί αισθητά οι ομιλητές της. Με τις κατάλληλες πιέσεις και κινήσεις κατόρθωσαν να εντάξουν τα ελληνικά στα διδασκόμενα μαθήματα, σε δημοτικό και γυμνάσιο. Ωστόσο, εάν παρατηρηθεί πως δεν επιλέγονται ως μάθημα, από τα παιδιά, τότε θα καταργηθούν από το πρόγραμμα διδασκαλίας.

Η ελληνική γλώσσα είναι μια όμορφη γλώσσα, όπως και πολλές άλλες στον κόσμο. Πιστεύω πως δεν χρειάζονται υπερβολές και ασυνάρτητες πράξεις για να το αποδείξει κανείς αυτό. Προφανώς και είναι κατάκτηση, κυρίως των Ελλήνων της διασποράς, το να αναγνωριστεί η ελληνική γλώσσα ως δεύτερη και παράλληλα να γίνει διδασκόμενη στα σχολεία. Αλλά επιπλέον θα πρέπει να εστιάζουμε και στις λεπτομέρειες της εκάστοτε παιδείας που προσφέρει μια αναπτυγμένη χώρα. Μια παιδεία που δεν θριαμβεύει μόνο όταν παραχωρεί το δικαίωμα διδασκαλίας μιας γλώσσας που ανήκει μόνο σε μία εθνική ομάδα, αλλά όταν ισομοιράζει αυτό το δικαίωμα της εκμάθησης γλωσσών, σε όλους τους λαούς που φιλοξενεί, ανεξαιρέτως.

Σπύρος Α.

http://www.acara.edu.au/…/acara…/acara_news_2015_03.html

http://www.australiancurriculum.edu.au/languages/preamble

http://speakgreekinmarch.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Australia

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής