Βρέθηκε μικρό παιδί από την Συρία σε σκουπίδια της Τουρκίας με τα όργανα του αφαιρεμένα;

24

Σίγουρα θα έχετε δει αυτή την εικόνα που αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα με τον ισχυρισμό πως το παιδί βρέθηκε πεταμένο σε κάδο απορριμάτων στην Τουρκία αφού του έχουν αφαιρέσει όλα τα εσωτερικά του όργανα. 

Εκτός από τα κοινωνικά δίκτυα η φωτογραφία δημοσιεύθηκε από δεκάδες ιστοσελίδες και blogs.
Μερικά παραδείγματα: triklopodia.grbriefingnews.grolympia.grsfairika.grpress-news.gr, και sibilla-gr-sibilla


28301

 

Ο καθένας μπορεί να πάρει κάποιες φωτογραφίες και να γράψει οτιδήποτε κάτω από αυτές, αλλά δεν είναι το θέμα μας, αυτό. Είναι αν το συγκεκριμένο παιδί, τελικά βρέθηκε πεταμένο σε κάδο απορριμάτων στην Τουρκία αφού του έχουν αφαιρέσει (κλέψει) τα όργανα του.

Με το θέμα της κλοπής ανθρωπίνων οργάνων και τις φήμες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, για αρπαγές ανηλίκων με σκοπό να τους αφαιρέσουν τα όργανα, έχουμε ξανασχοληθεί. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, τα εσωτερικά όργανα του δότη για να είναι σε κατάσταση που να μπορούν να μεταμοσχευθούν σε κάποιο λήπτη, χρειάζεται ολόκληρη ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμός που μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία και μεταμοσχευτικά κέντρα υπάρχει. Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει ιστοσυμβατότητα και γίνεται σχετική αξιολόγηση δότη – λήπτη. Δεν είναι μια απλή υπόθεση, «ανταλλακτικών».

Για αυτές τις φήμες, που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα υπάρχουν ανακοινώσεις διάψευσης από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το χαμόγελο του παιδιού, και την Ελληνική Αστυνομία.

Αλλά σήμερα το θέμα μας δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία και το μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία που βρέθηκε πεταμένο σε κάδο απορριμάτων, αφού πρώτα του αφαίρεσαν τα ζωτικά του όργανα.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν αρχικά από τo facebook και αναπαράχθηκαν σε διάφορα blog, αλλά δεν υπάρχουν σε κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου. Ένα τέτοιο περιστατικό, αν ήταν αλήθεια, θα έπρεπε να ήταν είδηση σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε όλα τα κράτη της γης. Μην πέφτετε στην παγίδα της συνωμοσιολογίας, ότι τα μέσα μαζική ενημέρωσης είναι πουλημένα και πληρωμένα για να μην το προβάλουν. Όλα τα μέσα είναι πληρωμένα; Σε όλα τα κράτη της γης; Δεν υπάρχει ούτε ένα που να μην συμμετέχει στην συνωμοσία;

Ψάξαμε να βρούμε την αρχική πηγή των φωτογραφιών που αρχικά κυκλοφόρησαν στο facebook και οι παλιότερες αναρτήσεις που βρέθηκαν είναι οι παρακάτω.

28306 28307

Όπως βλέπετε δεν υπάρχει καμιά αναφορά για κάδο σκουπιδιών στις αρχικές δημοσιεύσεις. Ο κάδος σκουπιδιών προστέθηκε λίγες ώρες αργότερα.
28308Αυτό βέβαια δεν είναι απόδειξη πως δεν έχουν κλαπεί τα όργανα του παιδιού, αλλά ας παρατηρήσουμε καλύτερα τις φωτογραφίες. Σε ολόκληρο το σώμα του υπάρχουν σημάδια και μώλωπες που μοιάζουν με τα σημάδια που έχουν τα θύματα βομβιστικής επίθεσης ή βομβαρδισμού και στο κεφάλι του παιδιού υπάρχει ένα τεράστιο τραύμα. Αυτά τα σημάδια δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αν η αιτία θανάτου ήταν η αφαίρεση των οργάνων.

28309

Η τομή στο στήθος είναι ραμμένη. Έραψαν το σώμα αφού του έκλεψαν τα όργανα; Όχι βέβαια, το πιθανό είναι να έχει γίνει νεκροψία στο παιδί και στη φωτογραφία βλέπουμε πως η σωρός είναι τοποθετημένη σε σάκο πτωμάτων μαζί με πάγο.
Ακόμη στους ισχυρισμούς, υπάρχει παντελή έλλειψη στοιχείων. Ποιο είναι το όνομα του παιδιού; Πότε απήχθει και από πού; Πού βρέθηκε η σορός του και πότε; Αν το περιστατικό και οι ισχυρισμοί ήταν αληθείς, αυτά τα στοιχεία θα ήταν γνωστά αλλά το μόνο που υπάρχει είναι ο ισχυρισμός πως του έκλεψαν τα όργανα στην Τουρκία.

Ο καθένας μπορεί να γράψει μια ιστορία κάτω από μια φωτογραφία για λόγους προπαγάνδας και το πιθανό είναι κάποιος να θέλει να σταματήσει το κύμα προσφύγων προς την Τουρκία διαδίδοντας φήμες για κλοπές οργάνων, όπως η φήμη των 12.000 παιδιών που τους έχουν κλαπεί τα όργανα από Τούρκους ιατρούς. Μιλάμε για 12000 χιλιάδες παιδιά, οχι 2-3 περιστατικά. 12.000, σκεφτείτε το νούμερο, πόσες κλοπές οργάνων είναι την ημέρα; Πόσοι γιατροί και νοσοκομεία χρειάζονται; Πόσοι θα πρέπει να εμπλέκονται σε αυτό το τεράστιο κόλπο της κλοπής οργάνων και πόσοι θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια; Δώδεκα χιλιάδες πτώματα πού είναι; Οι αριθμοί είναι τεράστιοι και δεν έχει βρεθεί ένας που να το αποκαλύψει; Από τα 12.000 παιδάκια οι μοναδικές φωτογραφίες είναι του παραπάνω νεκρού παιδιού χωρίς κανένα στοιχείο και με σημάδια βομβιστικής επίθεσης;

Υπάρχουν και δημοσιεύματα που ανεβάζουν τον αριθμό των παιδιών σε 18.000.

Το ίντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ότι δημοσιεύεται είναι αληθές. Το εκμεταλλεύονται πολλοί που θέλουν να προωθήσουν την προπαγάνδα τους και πρέπει να είσαστε επιφυλακτικοί. Να μην πιστεύετε ότι σας πλασάρουν και περισσότερο όταν δεν σας παρουσιάζουν αξιόπιστα στοιχεία.

Η παραπάνω είδηση της κλοπής των οργάνων από το νεκρό παιδάκι των φωτογραφιών, δεν έχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο, υπάρχει παντελής έλλειψη άλλων πληροφοριών, στο σώμα του βλέπουμε σημάδια βομβαρδισμού ή βομβιστικής επίθεσης, μια τομή νεκροψίας και η σωρός του παιδιού είναι τοποθετημένη σε σάκο πτωμάτων. Όλα αυτά μας δείχνουν πως η συγκεκριμένη «είδηση» είναι προϊόν προπαγάνδας και δεν είναι πραγματική.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • λολ

  Δεν κανουν τετοια πραγματα οι γειτονες πιπερι τους εχουν ταραξει στα κρουασαν και στις κρεπες τους Συριους προσφυγες.

 • OuAm

  Καθαρή νεκροψία και μάλιστα από χώρα Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, κλπ. Οι Γιατροί στις ΗΠΑ κάνουν τις νεκροψίες με τομές Υ, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο με τομές Ι (σαν αυτή της φωτό). Τα τσιρότα στα μάτια του παιδιού δηλώνουν Νοσοκομείο (συνήθως κλείνουν έτσι τα μάτια σε χειρουργεία).

  (αν ήξερε κανείς τι απαιτείται για μια μεταμόσχευση, θα έπαυε να πιστεύει αηδίες για κλεμμένα όργανα).

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

  • STAY MOTIVATED

   Θες να πεις ότι δεν γίνεται εμπορία οργάνων?

 • Ασχετως απο την αναρτηση πολλοι ανθρωποι εξαφανιζονται…

 • Giorgos Christian

  ολα αυτα συμβαινουν! το σαιτ εδω απλα τα «καταριπτει» για να…εχει δουλεια! https://www.youtube.com/watch?v=FY5rczWnQyA

  • Katerina Amgamg

   Συμφωνώ! Κι εγώ τις προάλλες είδα ένα πράσινο καγκουρό να κατεβαίνει τρομαγμένο τη Μεσογείων κι ένα πλήθος εξωγήινα πλασματάκια να τρέχουν ξωπίσω του για να το πιάσουν. Άστα. …..

  • Solegga Sitiragram

   Προφανώς συμβαίνουν αλλά όχι 12000 (ή 18000!) που λέει το άρθρο! Σαφώς το να ξαναράψουν το παιδί είναι τιτανοηλίθιο από τη στιγμή που θα το πετάξεις στα σκουπίδια… 99,99% είναι νεκροψία. Και κάτι ακόμη, ΠΟΥ βρήκαν τη φωτογραφία; εάν είναι ένα παιδάκι στη μέση της Τουρκίας και οι γονείς του το έστειλαν εκεί για ένα καλύτερο μέλλον, λέτε να είχαν και την άνεση να τον ψάξουν μετά και… να τον βρουν;!

 • Εδώ και καιρό παρακολουθώ τις ειδήσεις από το Κουρδιστάν. Θυμούμαι καλά τις φωτογραφίες αυτές. Ειναι ενός παιδιού…, με τους τόσους σκοτωμένους χάνεις και το λογαριασμό. Νομίζω, είναι από το βόρειο Κουρδιστάν, μέσα στη τουρκική επικράτεια. Αν λάθος θυμούμαι, τότε είναι από το δυτικό Κουρδιστάν, μέσα στη συριακή επικράτεια.

  Επειδή οι πιο παλιές δημοσιεύεσεις που βρήκες είναι γραμμένες με Αραβικά, πιθανόν να ξεκίνησε μέσα από τη Συρία. Αν η μετάφραση «Παναγία μου…» είναι σωστή, ίσως είναι ένδειξη ότι ξεκίνησε από Χριστιανό της Συρίας.

  Πολύ σωστά λες ότι η ραφή προέρχεται από νεκροψία.
  Θα ρωτήσω τους γνωστούς, μήπως θυμάται κανείς τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

 • Πολύ χαίρομαι, που έστειλα άρθρο που μπορούσε να διαψευσθεί!

  • HardHawk

   Τοσα ξερεις τοσα λαλης μικρε. Τωρα για να αποδειξης το HOAX, αντι να παρεις μια φωτογραφια και να πλεξεις τον μύθο για να βγάλεις ιστορία εξήγησε μου , με τον ιδιο τροπο για τα 800.000 παιδια που χανονται απο το αμερικανικο συστημα με ολους που προσπαθησαν με στοιχεια να αποδειξουν αυτά που εσυ λες ότι ειναι hoax, να πεθαινουν βιαια . Ακομα και γερουσιαστη τους σκοτωσαν προσφατα.

   Αυτα τα παιδια να πεθαινουν ξαφνικα χωρίς αιτία καθώς επισης να δειξης στους αναγνωστες σου τι ειναι και ποιος είναι ο μυθος οταν εκατονταδες χιλιαδες ανθρωποι σκοτωνωνται για τα οργανα τους ειδικα παιδακια

   Ενα ανθρωπινο σωμα σε εξαρτηματα, αξιζει 125.000 βαρελια πετρέλαιο

   . Τωρα την επομενη φορα που θα μιλησεις για κατι τοσο σοβαρο που ειναι και κοινο μυστικο,
   ασχετως αν ο κοσμος σαν εσενα διαλεγη να μην το σκεφτεται γιατι του χαλα την ζαχαρενια του, χρησημοποιησε το μυαλο σου αντι τα δακτυλα σου και μορφωσου πριν μιλήσεις. Αλλιώς όπως λέμε στην Ελλάδα καλύτερα να μασάς πάρα να μιλάς

   Οι αριθμοι που γραφω ειναι επισημα αμερικανηκα στοιχεια και ειναι public domain.

   • Conan Antwnopoulos

    Επίσης σε public domain και σε αρχικό, επίσημο πόρισμα των υπηρεσιών της αμερικάνικης κυβέρνησης αναφέρονταν ότι η καύση των υγρών καυσίμων ενός Boeing 757-223 μπορεί να δημιουργήσει θερμοκρασίες που να λιώσουν/κάψουν τα συντρίμμια του ίδιου του αεροσκάφους. Οπότε θα σε συμβούλευα να είσαι τουλάχιστον σκεπτικός απέναντι σε τέτοια κείμενα,όσο έγκυρα και αν δηλώνουν. Ακόμα μιας και δεν παραθέτεις πηγή σε λινκ για το θέμα των εξαφανίσεων. Την τελευταία φορά πού διάβασα κάτι σχετικό, έγγραφε πως ένας τεράστιος αριθμός ατόμων (συνήθως νεαροί ενήλικες, έφηβοι και παιδιά) εξαφανίζονται στην Αμερική κάθε χρόνο τις ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, με τον συνολικό τους αριθμό (και όχι ανά χρονιά) να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο. Να σημειωθεί πως μιλάμε για μία χώρα που το 2016-17 έφτασε να έχει απογεγραμμένο πληθυσμό 325,454,708 άτομα. Ακόμη το βαρέλι πετρέλαιο τύπου Brent (Στο οποίο πιθανότατα αναφέρεσαι) το προηγούμενο μήνα κόστιζε 61,55 USD. Οπότε σύμφωνα με τα λεγόμενά σου το ανθρώπινο σώμα κοστίζει κάπου στα 125.000 x 61,55= 7.693.750 USD!!! Οπότε κάπου κάπου τα νούμερα απομυθοποιούνται. Όταν μία κατάσταση την ερμηνεύουν επαρκώς παραπάνω από μια θεωρίες, τότε αυτή με τις λιγότερες υποθέσεις είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Συνήθως δηλαδή. Και καλό θα είναι να μην γινόμαστε εριστικοί μεταξύ μας.