Ποιοι είμαστε
Αρχική Βρέθηκε μικρό παιδί από την Συρία σε σκουπίδια της Τουρκίας με τα όργανα του αφαιρεμένα;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Βρέθηκε μικρό παιδί από την Συρία σε σκουπίδια της Τουρκίας με τα όργανα του αφαιρεμένα;

9 Σεπ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Σίγουρα θα έχετε δει αυτή την εικόνα που αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα με τον ισχυρισμό πως το παιδί βρέθηκε πεταμένο σε κάδο απορριμάτων στην Τουρκία αφού του έχουν αφαιρέσει όλα τα εσωτερικά του όργανα. 

Εκτός από τα κοινωνικά δίκτυα η φωτογραφία δημοσιεύθηκε από δεκάδες ιστοσελίδες και blogs.
Μερικά παραδείγματα: triklopodia.grbriefingnews.grolympia.grsfairika.grpress-news.gr, και sibilla-gr-sibilla


28301

 

Ο καθένας μπορεί να πάρει κάποιες φωτογραφίες και να γράψει οτιδήποτε κάτω από αυτές, αλλά δεν είναι το θέμα μας, αυτό. Είναι αν το συγκεκριμένο παιδί, τελικά βρέθηκε πεταμένο σε κάδο απορριμάτων στην Τουρκία αφού του έχουν αφαιρέσει (κλέψει) τα όργανα του.

Με το θέμα της κλοπής ανθρωπίνων οργάνων και τις φήμες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, για αρπαγές ανηλίκων με σκοπό να τους αφαιρέσουν τα όργανα, έχουμε ξανασχοληθεί. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, τα εσωτερικά όργανα του δότη για να είναι σε κατάσταση που να μπορούν να μεταμοσχευθούν σε κάποιο λήπτη, χρειάζεται ολόκληρη ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμός που μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία και μεταμοσχευτικά κέντρα υπάρχει. Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει ιστοσυμβατότητα και γίνεται σχετική αξιολόγηση δότη – λήπτη. Δεν είναι μια απλή υπόθεση, “ανταλλακτικών”.

Για αυτές τις φήμες, που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα υπάρχουν ανακοινώσεις διάψευσης από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το χαμόγελο του παιδιού, και την Ελληνική Αστυνομία.

Αλλά σήμερα το θέμα μας δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία και το μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία που βρέθηκε πεταμένο σε κάδο απορριμάτων, αφού πρώτα του αφαίρεσαν τα ζωτικά του όργανα.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν αρχικά από τo facebook και αναπαράχθηκαν σε διάφορα blog, αλλά δεν υπάρχουν σε κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου. Ένα τέτοιο περιστατικό, αν ήταν αλήθεια, θα έπρεπε να ήταν είδηση σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε όλα τα κράτη της γης. Μην πέφτετε στην παγίδα της συνωμοσιολογίας, ότι τα μέσα μαζική ενημέρωσης είναι πουλημένα και πληρωμένα για να μην το προβάλουν. Όλα τα μέσα είναι πληρωμένα; Σε όλα τα κράτη της γης; Δεν υπάρχει ούτε ένα που να μην συμμετέχει στην συνωμοσία;

Ψάξαμε να βρούμε την αρχική πηγή των φωτογραφιών που αρχικά κυκλοφόρησαν στο facebook και οι παλιότερες αναρτήσεις που βρέθηκαν είναι οι παρακάτω.

28306 28307

Όπως βλέπετε δεν υπάρχει καμιά αναφορά για κάδο σκουπιδιών στις αρχικές δημοσιεύσεις. Ο κάδος σκουπιδιών προστέθηκε λίγες ώρες αργότερα.
28308Αυτό βέβαια δεν είναι απόδειξη πως δεν έχουν κλαπεί τα όργανα του παιδιού, αλλά ας παρατηρήσουμε καλύτερα τις φωτογραφίες. Σε ολόκληρο το σώμα του υπάρχουν σημάδια και μώλωπες που μοιάζουν με τα σημάδια που έχουν τα θύματα βομβιστικής επίθεσης ή βομβαρδισμού και στο κεφάλι του παιδιού υπάρχει ένα τεράστιο τραύμα. Αυτά τα σημάδια δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αν η αιτία θανάτου ήταν η αφαίρεση των οργάνων.

28309

Η τομή στο στήθος είναι ραμμένη. Έραψαν το σώμα αφού του έκλεψαν τα όργανα; Όχι βέβαια, το πιθανό είναι να έχει γίνει νεκροψία στο παιδί και στη φωτογραφία βλέπουμε πως η σωρός είναι τοποθετημένη σε σάκο πτωμάτων μαζί με πάγο.
Ακόμη στους ισχυρισμούς, υπάρχει παντελή έλλειψη στοιχείων. Ποιο είναι το όνομα του παιδιού; Πότε απήχθει και από πού; Πού βρέθηκε η σορός του και πότε; Αν το περιστατικό και οι ισχυρισμοί ήταν αληθείς, αυτά τα στοιχεία θα ήταν γνωστά αλλά το μόνο που υπάρχει είναι ο ισχυρισμός πως του έκλεψαν τα όργανα στην Τουρκία.

Ο καθένας μπορεί να γράψει μια ιστορία κάτω από μια φωτογραφία για λόγους προπαγάνδας και το πιθανό είναι κάποιος να θέλει να σταματήσει το κύμα προσφύγων προς την Τουρκία διαδίδοντας φήμες για κλοπές οργάνων, όπως η φήμη των 12.000 παιδιών που τους έχουν κλαπεί τα όργανα από Τούρκους ιατρούς. Μιλάμε για 12000 χιλιάδες παιδιά, οχι 2-3 περιστατικά. 12.000, σκεφτείτε το νούμερο, πόσες κλοπές οργάνων είναι την ημέρα; Πόσοι γιατροί και νοσοκομεία χρειάζονται; Πόσοι θα πρέπει να εμπλέκονται σε αυτό το τεράστιο κόλπο της κλοπής οργάνων και πόσοι θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια; Δώδεκα χιλιάδες πτώματα πού είναι; Οι αριθμοί είναι τεράστιοι και δεν έχει βρεθεί ένας που να το αποκαλύψει; Από τα 12.000 παιδάκια οι μοναδικές φωτογραφίες είναι του παραπάνω νεκρού παιδιού χωρίς κανένα στοιχείο και με σημάδια βομβιστικής επίθεσης;

Υπάρχουν και δημοσιεύματα που ανεβάζουν τον αριθμό των παιδιών σε 18.000.

Το ίντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ότι δημοσιεύεται είναι αληθές. Το εκμεταλλεύονται πολλοί που θέλουν να προωθήσουν την προπαγάνδα τους και πρέπει να είσαστε επιφυλακτικοί. Να μην πιστεύετε ότι σας πλασάρουν και περισσότερο όταν δεν σας παρουσιάζουν αξιόπιστα στοιχεία.

Η παραπάνω είδηση της κλοπής των οργάνων από το νεκρό παιδάκι των φωτογραφιών, δεν έχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο, υπάρχει παντελής έλλειψη άλλων πληροφοριών, στο σώμα του βλέπουμε σημάδια βομβαρδισμού ή βομβιστικής επίθεσης, μια τομή νεκροψίας και η σωρός του παιδιού είναι τοποθετημένη σε σάκο πτωμάτων. Όλα αυτά μας δείχνουν πως η συγκεκριμένη “είδηση” είναι προϊόν προπαγάνδας και δεν είναι πραγματική.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.