Μπορούν έξι μπανάνες να σε σκοτώσουν;

In Διατροφή - υγεία by Γιώργος Γιώτης5 Comments

Banana_killΟι μπανάνες είναι φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας, όμως κατά καιρούς ακούμε πως πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους. Πολλοί έχουν μάλιστα προτείνει πως ακόμα και έξι μπανάνες μέσα σε μια μέρα μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.

bananan

Ο Βρετανός παρουσιαστής και ηθοποιός, Karl Pilkington, ευθύνεται εν μέρει για την διάδοση αυτού του μύθου. Σε μια συζήτηση που είχε με ένα κωμικό είχε υποστηρίξει πως εάν κάποιος καταναλώσει περισσότερες από έξι μπανάνες σε μικρό χρονικό διάστημα, τα επίπεδα του καλίου στον οργανισμό του θα φτάσει σε θανάσιμα επίπεδα. Πόσο αληθές είναι όμως αυτό;

Σύμφωνα με το BBC, το κάλιο είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, καθώς κρατά την καρδιά στον ρυθμό της, βοηθά στην διαχείριση των σακχάρων και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Όπως αναφέρει η διατροφολόγος, Catherine Collins, η μεγάλη έλλειψη ή διαθεσιμότητα καλίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, στομαχόπονο και διάρροια. Το χλωριούχο κάλιο χρησιμοποιείται μάλιστα στις θανάσιμες ενέσεις στις φυλακές των ΗΠΑ, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ανακοπή.

babananaΠαρόλα αυτά ένας υγιής άνθρωπος θα ήταν αδύνατο να πεθάνει από έξι μπανάνες. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, θα χρειαζόταν κανείς να καταναλώσει τουλάχιστον 400 για να συγκεντρώσει ποσότητες καλίου που θα του στερούσαν την ζωή.

Την ίδια στιγμή, άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις καλό θα ήταν να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κάλιο. Οι άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια επί παραδείγματι δεν μπορούν να αποβάλλουν την περίσσεια ποσότητα καλίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ανακοπή

Πηγήhuffingtonpost

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • ΖΩΩΩΩΩΩΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  ΖΩΑ ΦΑΤΕ ΤΙΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ (κανουν λιποδιαλυση)

 • Γιώργος Μεταξάς

  Νομίζω ότι η υπερβολή είναι φανερή (εκτός και αν η έκτη σου σταθεί στο λαιμό). Με έξη μπανάνες το πολύ πολύ να πάθεις δυσκοιλιότητα, αν δεν πιείς και πολύ νερό μαζί. Πάντως συμφωνώ ότι είναι το πιο βολικό φρούτο στην κατανάλωση και πρότυπο «φυσικής» συσκευασίας.

  • crag

   Κάποια εποχή που έκανα αθλητισμό και ακολουθούσα κάποιο πρόγραμμα διατροφής (ήταν νέος ο Μητσοτάκης τότε), κάθε Παρασκευή έτρωγα ΜΟΝΟ μπανάνες. Καθάριζα καμιά δωδεκάδα με δεκαπέντε για πλάκα. Ούτε δυσκοιλιότητα είχα ποτέ και ο Μητσοτάκης έχει γεράσει.

 • skinhead_Oi

  χαχα αν είναι δυνατόν. Από προσωπική εμπειρία το καταρρίπτω και εγώ. Επειδή μαρέσουν πολύ οι μπανάνες και επειδή είναι το φρούτο του «τεμπέλη» (δεν χρειάζεται καθάρισμα) και επειδή έχουν και θρεπτική αξία.. Έτρωγα 3 την ημέρα, και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα που είχα ενέργεια και αυξημένη διαθέση. 😀 6 η αλήθεια δεν είχα φάει ποτέ την ημέρα 😛 αλλά σε 2 μέρες πολλές φορές. Επίσης κάλιο έχουν και άλλα φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με αυτούς δηλαδή οι πατάτες σκοτώνουν; 😛

  • Οι πατατούλες; Ε όχι. Μη είσαι υπερβολικός :p :p :p