Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Γιγάντιο, τερατόμορφο, μεταλλαγμένο ψάρι αλιεύτηκε κοντά στη Φουκουσίμα.FAKE NEWS

Καταρρίπτεται – Γιγάντιο, τερατόμορφο, μεταλλαγμένο ψάρι αλιεύτηκε κοντά στη Φουκουσίμα.

17 Σεπ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Πόσο μπορούμε να τεντώσουμε μια “είδηση” για να τραβήξουμε αναγνώστες; Δεν υπάρχει όριο…

28702

Για να δούμε πρώτα την είδηση, τους τίτλους που της έδωσαν και μετά την πεζή πραγματικότητα.


 

Γιγάντιο, τερατόμορφο, μεταλλαγμένο ψάρι αλιεύτηκε κοντά στη Φουκουσίμα [εικόνες]

28702

Εμφανώς ζορισμένος καθώς προσπαθεί να το σηκώσει, ο Ιάπωνας ψαράς μορφάζει παρουσιάζοντας περήφανα το τρομακτικό ψάρι που έπιασε στα ανοικτά της Ιαπωνίας, κοντά στην ακτή που έγινε το ατύχημα της Φουκουσίμα.

Με ένα ανοιχτό στόμα αρκετά μεγάλο για να καταπιεί ένα μικρό παιδί, αυτό το πλάσμα -που πιστεύεται ότι είναι λυκόψαρο- μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

28702

Το ψάρι έπιασε ο Χιρακάσα Χιρόσι, ένας ψαράς ο οποίος έχει κάνει καριέρα πιάνοντας και τρώγοντας ασυνήθιστα ψάρια.

Ο Χιρακάσα εξηγεί ότι βρήκε το τέρας στα ύδατα του νησιού Χοκάιντο, κοντά στην ακτή της Ρωσίας. Τα λυκόψαρα συνήθως ζουν στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Οντας κάτοικοι του απόλυτου βυθού, τρέφονται με μικρότερα πλάσματα κατά μήκος του πυθμένα.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού έχει αναπτύξει μια φήμη λόγω του μεγέθους του και της τρομακτικής εμφάνισής του, ενώ έχει εμφανιστεί στη σειρά του Animal Planet «River Monsters».

Κανονικά φτάνει τα 1,2 μέτρα μήκος, ωστόσο το ψάρι που έπιασε ο Χιρακάσα ήταν περίπου 2 μέτρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

28703

Το γεγονός προκαλεί επιπλέον ανησυχίες στους Ιάπωνες ψαράδες για τις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα.

Η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 8,9 Ρίχτερ το 2011. Ο σεισμός έσπασε το σύστημα ψύξης του πυρηνικού σταθμού, κάνοντας τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες να λιώσουν, απελευθερώνοντας ραδιενέργεια στον ωκεανό.

28704 28705

Ο σεισμός – που στοίχισε τη ζωή 18.500 ανθρώπων προκάλεσε τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά την κατάρρευση του Τσερνομπίλ το 1986.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα ψάρια που έχουν αλιευθεί στα ύδατα γύρω από το σημείο περιέχουν ακτινοβολία 2,500 φορές παραπάνω από το ασφαλές όριο.

28706

ΠΗΓΗ


 

Για να δούμε ακόμη ένα δημοσίευμα.


 

Δείτε το σούπερ ψάρι που έπιασε ψαράς στην ραδιενεργή Φουκουσίμα

28702

Με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε ο Ιάπωνας ψαράς να κρατήσει στα χέρια του το τεράστιο ψάρι που ψάρεψε στα ραδιενεργά νερά της Φουκουσίμα, κοντά στις ρωσικές ακτές.

Ο Hirasaka Hiroshi είναι γνωστός επειδή ψαρεύει σπάνια ψάρια, όμως αυτή την φορά έπιασε ένα τεράστιο λυκόψαρο που κολυμπούσε κοντά στις ακτές του νησιού Χοκάιντο.

28703

Τα λυκόψαρα συνήθως ζουν στα βαθιά νερά του Ειρηνικού και του Ατλανικού ωκεανού. Συνήθως φτάνουν τα 1,2 μέτρα, όμως το ψάρι του Hirasaka φτάνει κοντά τα δύο μέτρα, αναφέρει η The Sun.

Η περιοχή που ψαρεύτηκε το λυκόψαρο, είναι κοντά στην Φουκουσίμα, τα νερά της οποίας περιέχουν 2.500 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από το κανονικό, μετά το ατύχημα από το τσουνάμι που χτύπησε το πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής, στο σεισμό του 2011, όπου έχασαν τη ζωή του 18.500 άνθρωποι, σε ένα ατύχημα που θύμισε το Τσέρνομπιλ.

ΠΗΓΗ


 

Όπως έγραψα στον πρόλογο η “είδηση” και οι τίτλοι, είναι τραβηγμένοι όσο δεν πάει άλλο. Αν δεν βάλεις στην είδηση λέξεις, γιγάντιο, τερατόμορφο, μεταλλαγμένο, λίγη Φουκουσίμα και ραδιενέργεια, τι είδηση θα είναι; Κανονικά ο τίτλος θα έπρεπε να είναι “Ιάπωνας ψαράς έπιασε ένα λυκόψαρο“, αλλά αυτός ο τίτλος δεν είναι τραβηχτικός, ας δούμε γιατί.

1ο. Οι φωτογραφίες δεν δείχνουν το πραγματικό μέγεθος του ψαριού. Είναι τραβηγμένες με ευρυγώνιο φακό με αποτέλεσμα ότι είναι κοντά στο φακό να φαίνεται μεγαλύτερο. (π.χ το κεφάλι του ψαριού και τα δάχτυλα του ψαρά). Οι ισχυρισμοί πως το λυκόψαρο είναι 2 μέτρα είναι ανυπόστατοι, εκτός αν ο ψαράς έχει 3,5 μέτρα ύψος. Στο λογαριασμό του twitter, δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στα άρθρα και αν δούμε και τις υπόλοιπες θα καταλάβουμε το μέγεθος του ψαριού, που είναι φυσιολογικό για το είδος, κάτι που το ξεκαθαρίζει και ο Ιάπωνας ψαράς.

28708 28709 28710 28711 28712

2ο. Το ψάρι δεν αλιεύτηκε στη Φουκουσίμα, ούτε κοντά στη Φουκουσίμα. Αλιεύτηκε ανοικτά των ακτών της νήσου Χοκάιντο κοντά ανατολική Ρωσία. Καμιά σχέση με την Φουκουσίμα που είναι στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, 750 χιλιόμετρα περίπου σε ευθεία γραμμή.
http://www.dailymail.co.uk

28701

Οι ισχυρισμοί για μεταλλαγμένο τέρας, που αλιεύθηκε στην Φουκουσίμα, καταρρίπτονται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.