Έξι εργαλεία για να ερευνήσετε αν κάτι που είδατε στο Ίντερνετ είναι αληθινό ή ψεύτικο

In Απόψεις, Θέματα για προβληματισμό by Γιώργος Γιώτης6 Comments

farsa

Είναι κοινή παραδοχή ότι το φαινόμενο των ψεύτικων φωτογραφιών (ή βίντεο) έχει εξελιχθεί σε επιδημία και κατακλύζει το διαδίκτυο. Ακόμη και οι ειδικοί πολλές φορές δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν την αλήθεια μέσα σ αυτή την πληθώρα παραπληροφόρησης.  

Ίσως ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρχε ταυτόχρονα τόσος όγκος πληροφοριών, αλλά τόσο μεγάλο μέρος τους ν αποτελεί πραγματικά σκουπίδια .

Προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον απλό χρήστη να «πονηρευτεί» , αλλά και να μπορεί να ξεδιαλύνει κάποια από αυτά τα ανυπόστατα άρθρα είχαμε δημοσιεύσει έναν -χρήσιμο πιστεύουμε-  οδηγό :

Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax.

Αν και κάποια αναφέρονται ήδη στο παραπάνω, θα δούμε αναλυτικά, 6 εργαλεία που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο theconversation, και μπορεί να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε αν μια φωτογραφία ή ένα βίντεο είναι αληθινά.

Αντίστροφη αναζήτηση εικόνων (Reverse Image Search)

Είναι ένα από τα απλούστερα εργαλεία που έχουμε στη διαθεσή μας και με τα οποία ελέγχουμε αν μια φωτογραφία είναι ψεύτικη. Οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Google Images και το TinEye, μας βοηθούνε να διαπιστώσουμε αν μια εικόνα είναι προγενέστερη από την είδηση την οποία επικαλείται.

YouTube DataViewer

Καθώς παρακολουθείτε το τελευταίο δημοφιλές (viral) βιντεάκι στο YouTube, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν πρόκειται ή όχι για «scrapes».  Τι είναι αυτά; είναι παλιότερα βίντεο που τα έχουν κατεβάσει, τα επεξεργάστηκαν (ή όχι) και τα μεταφόρτωσαν ξανά σαν καινούρια,  ισχυριζόμενοι πολλές φορές (δολίως φυσικά) ότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες ή ότι μας δείχνουν μια νέα είδηση

Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναπτύξει ένα απλό, αλλά απίστευτα χρήσιμο εργαλείο, που ονομάζεται YouTube DataViewer. Αφού βάλετε τη διεύθυνση URL του βίντεο, αυτό θα σας εξαγάγει τον χρόνο φόρτωσης του clip και όλες τις σχετικές του μικρογραφίες. Οι πληροφορίες αυτές – που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω του ίδιου του YouTube – σας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσετε μια διττή έρευνας επαλήθευσης.

Εάν υπάρχουν πολλές εκδόσεις του ίδιου βίντεο  στο YouTube, η ημερομηνία σας δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσετε την πρώτη μεταφόρτωση. Οι μικρογραφίες μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων για να βρείτε ιστοσελίδες που περιέχουν το βίντεο, προσφέροντας μια γρήγορη και ισχυρή μέθοδος για την ταυτοποίηση παλαιότερων εκδόσεων ή χρήσεων του ίδιου βίντεο.

Jeffreys Exif Viewer

Φωτογραφίες, βίντεο και ήχοι που τραβήχτηκαν με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και smartphones περιέχουν τις λεγόμενες πληροφορίες Exchangeable Image File (EXIF): δηλαδή μεταδεδομένα για τη μάρκα της φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιείται, αλλά και την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο που δημιουργήθηκε η εικόνα. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη εάν είστε καχύποπτοι σχετικά με το λογαριασμό του δημιουργού και την προέλευση του περιεχομένου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα προγράμματα ανάγνωσης EXIF όπως το Jeffrey Exif Viewer  σας επιτρέπουν να φορτώσετε ή να εισάγετε το URL μιας εικόνας και να δείτε τα μεταδεδομένα τους.

image02

FotoForensics

Το FotoForensics είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ανάλυση σε επίπεδο σφάλματος (ELA – error level analysis) για να προσδιορίσει τα σημεία μιας εικόνας που μπορεί να έχουν τροποποιηθεί ή  υποστεί επεξεργασία (photoshopped).  Αυτό το εργαλείο σας επιτρέπει να ανεβάσετε την εικόνα, ή να πληκτρολογήστε το URL της ύποπτης εικόνας και στη συνέχεια θα εντοπίσει τα ύποπτα σημεία που μπορεί να έχουν υποστεί αλλαγές.

WolframAlpha

Η WolframAlpha είναι μία μηχανή δεδομένων (computational knowledge engine), η οποία σας επιτρέπει να ελέγξετε τις καιρικές συνθήκες σε ένα συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε χρησιμοποιώντας κριτήρια όπως “weather in London at 2pm on 16 July, 2014” .Έτσι, αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία από μια μεγάλη χιονοθύελλα και  τοWolframAlpha γράφει ότι είχε 27 βαθμούς είναι σαφές ότι χτυπάει «καμπανάκι πλαστότητας»

londonΗλεκτρονικοί χάρτες

Ο εντοπισμός της θέσης της ύποπτης φωτογραφίας ή ενός βίντεο είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας επαλήθευσης της αυθεντικότητάς τους. Με το Google Street View, το Google Earth τη Wikimapia  μπορείτε να διασταυρώσετε αν όντως είναι έτσι και πως μοιάζει η υπο εξέταση περιοχή

Πληροφορίες theconversation

Γιώργος Γ. – antichainletter

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • xasi, Μιχαήλ, miskas

  mporo me kapoio tropo na vro thn proelefsi enous video anartimenou sto fb xoris na exo to onoma tou arxikoy video ? (px na vro to antistixo video sto youtube)

  • Δεν γνωρίζω την ύπαρξη τέτοιου εργαλείου. Όσες φορές χρειάστηκε, το κατάφερα με την περιγραφή του βίντεο στη google.

 • Καταπληκτικό!

 • Γιώργος Μεταξάς

  To καλύτερο «εργαλείο» βρίσκεται μεταξύ των αφτιών του αναγνώστη…

  • leon06010

   Δυστυχώς αυτό το εργαλείο πολλών αναγνωστών είτε έχει λιώσει ή έχει πέσει σε αχρησία. Σαν τη μπαταρία του αυτοκινήτου ένα πράμα, κ άντε να πάρει μπρος μετά…

 • Nikos Von Match

  😉