Ποιοι είμαστε
Αρχική Το ρητό “οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες” δεν ανήκει στον Ουίνστον ΤσώρτσιλΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Το ρητό “οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες” δεν ανήκει στον Ουίνστον Τσώρτσιλ

30 Σεπ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Ισχυρισμός:

Το ρητό "οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες" ανήκει στον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία πηγή που να συνδέει τον Τσώρτσιλ με το εν λόγω ρητό, ενώ στο αρχείο του οργανισμού International Churchill Society (ICS) ο οποίος ερευνά τη ζωή και το έργο του Τσώρτσιλ, μεταξύ άλλων μέσα από συνεντεύξεις και γραπτά του, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Τέλος, ερευνητές που ασχολούνται με τη ζωή και τα γραπτά του Τσώρτσιλ έχουν καταρρίψει ξεχωριστά τον ισχυρισμό ότι έχει σχέση με αυτό το ρητό.

Σε λογαριασμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δήλωσε πως “οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες”. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Εικόνες όπως οι παραπάνω και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποδίδουν την εξεταζόμενη φράση στον Ουίνστον Τσώρτσιλ κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για τον εν λόγω ισχυρισμό.

Μια από τις πιο αξιόπιστες και εκτενείς πηγές αναφορικά με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι το ίδρυμα International Churchill Society (ICS). Πρόκειται για εναν οργανισμό ο οποίος μελετά τη ζωή και το έργο του Τσώρτσιλ και στο διαδικτυακό τους αρχείο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο επίμαχο ρητό.

Σχετική δήλωση για το εν λόγω θέμα έκανε ο Timothy Riley, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τσώρτσιλ στις ΗΠΑ, στη σελίδα ελέγχου γεγονότων Snopes:

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έγραψε πάνω από 15 εκατομμύρια λέξεις σε άρθρα, ομιλίες, βιβλία και άλλα γραπτά. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έγραψε τη συγκεκριμένη πρόταση. Είναι αδύνατο να ξέρω αν είπε αυτές τις λέξεις σε κάποια συζήτηση, αλλά δεν έχω υπόψιν μου κάποιον εκ των συγχρόνων του Τσώρτσιλ που να κατέγραψε ή να θυμόταν αυτή τη δήλωση.

Τέλος, και ο Soren Geiger, διευθυντής έρευνας για το “The Churchill Project” του Hillsdale College ο οποίος μέσω του προγράμματος του ανέλυε και δημοσίευε ψηφιοποιημένα γραπτά του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ανέφερε τα εξής στο Politifact:

Αισθάνομαι σίγουρος λέγοντας ότι ο Τσώρτσιλ δεν έκανε ποτέ αυτή τη δήλωση.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το ρητό “οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες” ανήκει στον Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι ψευδής. Δεν υπάρχει καμία πηγή που να συνδέει τον Τσώρτσιλ με το εν λόγω ρητό, ενώ στο αρχείο του οργανισμού International Churchill Society (ICS) ο οποίος ερευνά τη ζωή και το έργο του Τσώρτσιλ, μεταξύ άλλων μέσα από συνεντεύξεις και γραπτά του, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Τέλος, ερευνητές που ασχολούνται με τη ζωή και τα γραπτά του Τσώρτσιλ έχουν καταρρίψει ξεχωριστά τον ισχυρισμό ότι έχει σχέση με αυτό το ρητό.