Είπε ο Τσόρτσιλ ότι «Οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες»;

In Fake, Hoax by Γιώργος Γιώτης12 Comments

 

Είπε άραγε ο Τσόρτσιλ ότι : «Οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες»;

Αυτό το απόσπασμα (με μικρές παραλλαγές του) κυκλοφορεί ευρέως τελευταία, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη πηγή που να το καταμαρτυρεί .

Είναι μια ατάκα που τη χρησιμοποιούν κυρίως ακροδεξιοί κύκλοι  σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.

 Η κύρια πηγή για τον Τσώρτσιλ στο διαδίκτυο, ο ιστότοπος winstonchurchill.org, δεν αναφέρει τίποτα.

Στο Churchill Society (http://www.churchill-society-london.org.uk/) και στην ερώτηση αν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει ποτέ αυτή τη φράση, απάντησαν ότι δεν υπάρχει  καμία απολύτως απόδειξη που να πιστοποιεί ότι μπορεί να ειπώθηκε κάτι τέτοιο απ αυτόν (“There was absolutely no evidence anywhere of him ever saying it and so, therefore, he didn’t say it”.)

Το απόσπασμα είναι μεταφρασμένο από τ αγγλικά : «Churchill: The fascists of the future will be called anti-fascists «

αλλά υπάρχει και μια παραλλαγή του στα ιταλικά :  «In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti.» (Στην Ιταλία υπάρχουν δύο τύποι  φασιστών:. Φασίστες και αντιφασίστες)

Γενικά πιστεύω ότι ξεκίνησε από αγγλικούς φασιστικούς κύκλους που ενέπλεξαν  το όνομα του Τσόρτσιλ – που θεωρείται  ένας από τα μεγαλύτερους οι ηγέτες της Βρετανίας- για να δώσουν κύρος στην ακροδεξιά τους ρητορική.

20090905061006!Winston_Churchill_1941_photo_by_Yousuf_KarshΌμως αν δεν ήταν ο Τσόρτσιλ λοιπόν, ποιος μπορεί να το είπε;

Η ιστοσελίδα 1millionunited.org αναφέρει ότι ξεκίνησε από τα λόγια του 40ου κυβερνήτη της Louisana Huey Long που είπε «Sure we’ll have fascism here, but it will come as an anti-fascism movement.» Σίγουρα θα χουμε φασισμό εδώ, αλλά θα ρθει ως ένα αντιφασιστικό κίνημα.

Επίσης εικάζει ότι μπορεί να προέρχεται από έναν Ιταλό συγγραφέα, τον Ινιάτσιο Σιλόνε που είπε  «The final conflict will be between the Communists and the ex-Communists,» «Η τελική σύγκρουση θα είναι ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους πρώην κομμουνιστές,» (Max Lerner, «The Hero as Ex-Communist,» pt. 4, The Unfinished Country (1959).

 • vlad

  Καπου το ειχα ξανακουσει οτι δεν το ειχε πει αυτό ο Τσιρτσιλ , παντως σαν αποψη εν μερει ειναι σωστή αμα αναλογιστεί καποιος οχι γενικά τους αντιφασίστες (κατι που θεωρώ και τον εαυτό μου) αλλά τους γνωστούς επαγγελματίες αντιφασίστες της ακρας αριστεράς που πολλές φορες καταφευγουν σε παρόμοιες πρακτικές οπως για παραδειγμα η βαφτιση της βιας σε καθαγιασμένη επαναστατική βια .

 • Πάνος Παπαγιάννης

  μπορει στην ταμπελα να μην ειναι, αλλα στις πρακτικες και τις μεθοδους που χρησιμοποιουν αυτες οι δυο ομαδες, δεν φαινεται να υπαρχει καποια διαφορα…

 • kwstas

  Θα ήθελα πολυ τα άρθρα σας να μην εχουν πολιτικη οσμή κ μαλιςτα ακροαριστερας! Γιατι εγω που ειμαι κεντρώος τι να πιστέψω τωρα,οτι εσεις αποτελείται το ακροαριστερο hoax των ακροδεξιών hoax! Εγκυρότητα καμια ουτε απο την μια μερια ουτε απο την αλλη!

 • Παπαριές για εσωτερική κατανάλωση στις ΤΟ της Χρυσής Κόπρου του Αυγείου, στους σαμαροφασίστες, και λοιπούς εθνικιστικούς χώρους…

 • Remon_Kewl

  Και να το είπε, που δε νομίζω, δεν παύει να είναι βλακεία. Ο φασισμός είναι συγκεκριμένη ιδεολογία, δεν είναι κάτι αόριστο, μια ταμπέλα που την κολλάμε σε όποιον δέχεται απολυταρχικά καθεστώτα. Δεν μπορεί κάποιος που είναι αντίθετος με τον φασισμό να είναι φασίστας.

  Εξίσου ενοχλητικό με το να λένε την ΧΑ φασιστικό κόμμα. Ναζιστές είναι οι άνθρωποι.

  • ναζιστές = ΔΙΕΘΝΕΙΣ φασίστες, όπως αυτός αποκρυσταλλώθηκε με τα ζοφερά πεπραγμένα του Τρίτου Ράιχ

  • John Smith

   Δεν λέει ότι θα είναι αντιφασίστες, αλλά ότι θα λέγονται έτσι. Και με την τάση που έχουν πολλοί σήμερα να θεωρούν φασίστα όποιον διαφωνεί μαζί τους -και άρα τον εαυτό τους αντιφασίστα- δεν μου φαίνεται και τόσο απίθανο.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Δεν μοιάζει στο στυλ του Τσόρτσιλ, ούτε το έχω συναντήσει πουθενά να αποδίδεται σ’ αυτόν.

 • Που είναι εκείνα τα αστεράκια να το βαθμολογήσω με 10/10 το άρθρο;
  Τα βγάλατε για να μας αναγκάζετε να σχολιάζουμε, ε; 😛

  Υ.Γ. Σοβαρά, τα θέλω πίσω! Τι να σχολιάσω σε ένα πλήρες (όπως πάντα) άρθρο;

  • Για κάποιο λόγο το πρόσθετο έχασε όλες τις παλιές βαθμολογίες, αυτό με τσάτισε και το αφαίρεσα.

   • ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ – Τα ellinikahoaxes χρησιμοποιούν μόνο τη λογική και όχι το συναίσθημα!

    • Antonis Armageddon

     ___________