Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν εμφανίζεται σε φωτογραφία να φιλάει το χέρι του Ντείβιντ Ροκφέλερ και του Τζον ΡότσιλντHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν εμφανίζεται σε φωτογραφία να φιλάει το χέρι του Ντείβιντ Ροκφέλερ και του Τζον Ρότσιλντ

17 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Facebook δείχνουν τον Πάπα Φραγκίσκο να φιλάει το χέρι του Ντείβιντ Ροκφέλερ.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο και οι φωτογραφίες δείχνουν τον Πάπα Φραγκίσκο σε επίσκεψη του στο Yad Vashem, μουσείο και αναμνηστικό χώρο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, στις 26 Μαΐου του 2014. Σε αυτή την εκδήλωση συναντήθηκε και φίλησε το χέρι 6 ατόμων που επέζησαν το Ολοκαύτωμα κανένας εκ των οποίων δεν ήταν ο Ντείβιντ Ροκφέλερ ή ο Τζον Ρότσιλντ.

Σε πληθώρα λογαριασμών στο Facebook κοινοποιήθηκαν βίντεο και στιγμιότυπα που υποτίθεται πως δείχνουν τον Πάπα Φραγκίσκο να φιλάει το χέρι του Ντείβιντ Ροκφέλερ και του Τζον Ρότσιλντ. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Το σχετικό βίντεο που κοινοποιείται στο Facebook είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο και τα σχετικά στιγμιότυπα δείχνουν επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Yad Vashem, μουσείο και αναμνηστικό χώρο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, στις 26 Μαΐου του 2014. Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης:

Τα επίμαχα στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα εξής:

Ωστόσο κανένα εκ των ατόμων που απεικονίζονται στα επίμαχα βίντεο και στις φωτογραφίες δεν ήταν ο Ντείβιντ Ροκφέλερ ή ο Τζον Ρότσιλντ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με 6 επιζώντες του Ολοκλαυτώματος και κατά τη χειραψία τους φίλησε το χέρι. Οι επιζώντες ήταν οι Avraham Harshalom (Friedberg), Chava (Eva) Shik, Joseph Gottdenker, Moshe Ha-Elion, Eliezer (Lolek) Grynfeld και Sonia Tunik-Geron. [πηγή]

Τέλος είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως, ενώ ο Ντείβιντ Ροκφέλερ είναι γνωστός τραπεζίτης και φιλάνθρωπος ο οποίος απεβίωσε το 2017, το όνομα Τζον Ρότσιλντ δεν εντοπίζεται στα αρχεία της οικογένειας Ρότσιλντ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται σε βίντεο και φωτογραφίες να φιλάει το χέρι του Ντείβιντ Ροκφέλερ και του Τζον Ρότσιλντ είναι ψευδής. Το επίμαχο βίντεο και οι φωτογραφίες δείχνουν τον Πάπα Φραγκίσκο σε επίσκεψη του στο Yad Vashem, μουσείο και αναμνηστικό χώρο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, στις 26 Μαΐου του 2014. Σε αυτή την εκδήλωση συναντήθηκε και φίλησε το χέρι 6 ατόμων που επέζησαν το Ολοκαύτωμα κανένας εκ των οποίων δεν ήταν ο Ντείβιντ Ροκφέλερ ή ο Τζον Ρότσιλντ.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.