Το βιβλίο ιστορίας της Γ΄ Λυκείου και ο χάρτης στη σελ. 130

14

Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες που έχουν θέμα το βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου. Σε αρκετά από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχουν διάφορες ανακρίβειες και με αυτές τις ανακρίβειες θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

29407

Πρώτα θα δούμε μερικά από αυτά τα δημοσιεύματα.


 

1.

Σάλος με βιβλίο της Γ’ Λυκείου -Τα Σκόπια εμφανίζονται σε χάρτη ως «Μακεδονία» [εικόνες]

29401

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε χάρτη του βιβλίου Ιστορίας γενικής κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου τα Σκόπια απεικονίζονται με την ονομασία «Μακεδονία».

Αν και το βιβλίο αυτό μοιράζεται στους μαθητές από πέρυσι, ο χάρτης στον οποίο τα Σκόπια παρουσιάζονται ως «Μακεδονία» έγινε αντιληπτός μόλις τώρα. Ο εν λόγω χάρτης υπάρχει στη σελίδα 130 του βιβλίου. Σε αυτόν απεικονίζονται τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη στα οποία θανατώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.  

29402 29403

Μέλη της ΟΛΜΕ ζητούν τώρα από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση, με πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για σοβαρό ατόπημα των συγγραφέων, ενώ η ομοσπονδία ετοιμάζεται να θέσει αίτημα αλλαγής του εν λόγω χάρτη στο βιβλίο της Γ’ Λυκείου.

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε ότι είναι σαφές ότι τα Σκόπια δεν συγκροτούν τον χώρο της Μακεδονίας. «Δεν μας αρέσει η πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων γεωγραφικά δεν συγκροτεί το χώρο της Μακεδονίας και αυτό ειναι γνωστό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

 

ΠΗΓΗ


 

2.

29404

ΠΗΓΗ


 

3. 29405

ΠΗΓΗ


 

4. 

 

29406

ΠΗΓΗ


 

Στα παραπάνω δημοσιεύματα υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες, όπως έγραψα στην εισαγωγή και θα τις δούμε παρακάτω.

Κατ’ αρχάς να πούμε πως ο χάρτης υπάρχει στο βιβλίο της Γ’ Λυκείου στο κεφάλαιο Ε’ «Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» στη σελίδα 130 και μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ.
Ολόκληρο το βιβλίο ΕΔΩ

29407

 

 1. Η πρώτη ανακρίβεια είναι η εικόνα. Ο πραγματικός χάρτης που υπάρχει στο βιβλίο είναι ο παραπάνω και οποιοδήποτε δημοσίευμα παρουσιάζει κάποια άλλη εικόνα (όπως στο παράδειγμα Νο 2) δεν δημοσιεύει τον πραγματικό χάρτη του βιβλίου.
 2. Το βιβλίο υπάρχει και διδάσκεται από το 2007 και οποιοδήποτε ισχυρισμός πως το βιβλίο είναι φετινό η περσινό είναι ψευδής.
 3. Ισχυρισμοί πως ο χάρτης έγινε αντιληπτός μόλις τώρα ή κανένας δεν μιλά, είναι ψευδής γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα από το 2012 και υπάρχει απάντηση σε αυτά τα δημοσιεύματα από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει απαντήσει στις 17-02-12.

17-02-12 Σχετικά με το περιεχόμενο του Βιβλίου «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» της Γ’ τάξης Λυκείου

Ανακοίνωση Τύπου

Ο χάρτης στη σελίδα 130 του βιβλίου της Ιστορίας- που διδάσκεται από το 2007 με έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου- απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Είναι προφανές ότι -όπως αναγράφεται και στη σχετική λεζάντα- η κατεχόμενη Ευρώπη αναπαρίσταται με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές.

Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε «παραχωρηθεί» κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι σαν κατεχόμενο έδαφος, αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους.

Πρόκειται για ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται με σαφήνεια στο βιβλίο χωρίς να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας.

Με κανένα τρόπο ο όρος Μακεδονία δεν υπονοεί διακριτό κράτος. Οποιοσδήποτε συσχετισμός με τη σημερινή ΠΓΔΜ είναι ιστορικά ανακριβής.

Για την ανακοίνωση τύπου πατήστε εδώ

Για να δείτε το χάρτη πατήστε εδώ

 

29409

http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon/anakoinoseis-typoy/4174-17-02-12-sxetika-me-to-periexomeno-toy-biblioy-listoria-toy-neoteroy-kai-sygxronoy-kosmoyr-tis-g-taksis-lykeioy

29408

Υπάρχει και η παρακάτω απάντηση του Υπουργείου, σε επιστολή της Παμμακεδονικής.

29410

Και η ανταπάντηση της Παμμακεδονικής

29411 29412 29413

anixneuseis.gr

Τον Σεπτέμβριο του 1944, η ναζιστική Γερμανία προσπάθησε να δημιουργήσει ένα Ανεξάρτητο Κράτος της Μακεδονίας ένα κράτος-μαριονέτα στο έδαφος του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας που είχε καταληφθεί από το Βασίλειο της Βουλγαρίας

https://en.wikipedia.org/wiki/Independent_Macedonia_(1944)

https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_in_Yugoslav_Macedonia

Τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν άσχετο χάρτη και οι ισχυρισμοί, πως το βιβλίο είναι περσινό και κανένας δεν μιλάει, ή τώρα ανακάλυψαν το πρόβλημα που υπάρχει με τον συγκεκριμένο χάρτη, είναι τουλάχιστον ανακρίβειες.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Τόσο επί ενιαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όσο και επί ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (αυτό που πολύ μεταγενέστερα ονομάστηκε «Βυζάντιο») υπήρχε η Επαρχία της Μακεδονίας (αργότερα Θέμα).
  Το ίδιο συνέβη και επί οθωμανικής αυτοκρατορίας (μάλιστα το Θέμα της Μακεδονίας είχε καταληφθεί από τους Οθωμανούς περίπου 80 χρόνια πριν πέσει η Πόλη).
  Μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, που έφτανε μέχρι την Λαμία, η Μακεδονία παρέμεινε με αυτό το όνομα και ήταν μια περιοχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας που έφτανε από την Πιερία μέχρι τα Σκόπια.
  Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Μακεδονία χωρίστηκε σε 3 τμήματα (ελληνικό, σέρβικο, βουλγάρικο) και πάνω-κάτω η κατάσταση διατηρήθηκε έτσι μέχρι την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
  Ο χάρτης (ο έγχρωμος) δείχνει τι διδασκόταν πως είναι η Μακεδονία στα ελληνικά σχολεία, μέχρι πριν το 1920.

  Όποιος νομίζει πως η Μακεδονία είναι αυτό που λέμε εμείς Μακεδονία (ή οι Φυρωμιοί…) είναι απλά ανιστόρητος.

 • Aς το πάρουν απόφαση οι πλείστοι γερμανολάγνοι δήθεν πατριώτες, ότι υπάρχει διακριτό σλαβικό έθνος, οι Δρουγουβίτες, παρακλάδι των Ντρεγκοβιτσι της Λευκορωσίας, έθνος που όντας παρών στην ιστορική Μακεδονία από τον 7ο αι π.Χ, έχει υιοθετήσει και το εθνωνύμιο «Μακεδόνες/Μακεδονία» για κάθε χρήση (από εμιγκρέδες στην Αυστρία, δειλά δειλά από τον 16ο αι κι εξής), διεκδικώντας μαζί με αυτό το brandname, και ολόκληρη την παρακαταθήκη των Ελλήνων της Μακεδονίας, όπως και της σλαβικής Ρωμιοσύνης, παράλληλα με την καλλιέργεια μίσους ανθελληνικού από τον 19ο αι και μετά, μίσους εθνικιστικού υπό την ενθάρρυνση του τσαρικού ιμπεριαλισμού, αλλά και με την στοργή του Δευτέρου και του Τρίτου Ράιχ!

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Slaven.jpg

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Slavic_languages_map_en.svg/651px-Slavic_languages_map_en.svg.png

  https://sites.google.com/site/romeandromania/Home/7th-c/0700.jpg

 • Panos Stardust

  Εκείνη την εποχή ο συγκεκριμένος χώρος αποκαλούνταν Μακεδονία από τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους.. Ο χάρτης δεν φτιάχτηκε σήμερα ξεφτέρια για να γράφει ό,τι σας καπνίσει, εκτός αν θεωρείται ιστορία ό,τι αλλαγή μας καπνίσει να κάνουμε σε ιστορικά στοιχεία για να ταιριάζει με την βλακεία που μας δέρνει.. Λίγο έλεος πια.

 • Επίσης παιδιά, μη ξεχάσετε να μη σας «καλύπτουν 100% ο απαντήσεις του
  Υπουργείου για τον λόγο που θα έπρεπε να υπάρχει στον συγκεκριμένο χάρτη
  ο γεωγραφικός όρος»… «Ανατολική Πρωσσία» για την περιοχή του
  Καλίνινγκραντ.

  Αστειότητες. Επικίνδυνες αστειότητες όταν είναι επενδεδυμένες με την σοβαροφάνεια μιας ψευδοαμφισβήτησης.

  • The Dutch

   για το Καλινινγκραντ ας απαντήσει το δικό τους υπουργείο,τι σχέση έχει το υπουργείο μας να ρωτήσει για το καλινινγκραντ;

   • Δεν κατάλαβες το επιχείρημα ή το αγνοείς για να προκαλέσεις εντυπώσεις;

 • ΠΑΥΛΟΣ

  ΤΟ «ΔΑΣΟΣ» ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΥ ,ΠΩΣ,ΠΟΤΕ,ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΑΡΤΗΣ…ΤΟ «ΔΑΣΟΣ» ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ,ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ,ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ, ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΤΑΝ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…..
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

  • Και τι να κάνουμε; Προτιμάτε να μαθαίνουν ψέματα τα παιδιά; Αρκετή αλα-καρτ ιστορία δεν παίζει στα σχολειά μας;
   Ο χάρτης με τις ονομασίες και τα σύνορά του είναι πιστός στην εποχή. Να τον αλλάξουμε να βάλουμε ΠΓΔΜ για να μην πέσουν τα παιδιά από κανα συνεφάκι;
   Υ.Γ. Είστε ευχαριστημένος, πχ, ότι γενιές και γενιές μεγάλωσαν πιστεύοντας στον μύθο του κρυφού σχολειού; (τι θυμήθηκα τώρα)

   • Έτσι, έτσι! Ακόμα και σήμερα κάποιοι επιλέγουν ακόμα να πέφτουν από τα σύννεφα, παραλλάζοντας την Ιστορία εντός του μικρού και αναπήρου τους μυαλού, αντί να μένουν στα γεγονότα!

    Ο κατατεμαχισμός της Γιουγκοσλαβίας, το 1989, υπήρξε συμφορά για τους πολίτες της, αλλά και μπελάς για τους Έλληνες. Από παράγοντας εξασφάλισης της προς Ελλάδα και Βουλγαρία μεθορίου (buffer province) για τους Σερβο-Κροάτες κουμανταδόρους της, η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε απρόσμενα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αιφνιδιασμένοι άπαντες οι κάτοικοι της Ελλαδίτσας βρέθηκαν να τους πνίγει το δίκιο. Μα υπάρχουν άλλοι Μακεδόνες, εκτός από τους Έλληνες Μακεδόνες; Αντιμέτωπη με την πλήρη απουσία πραγματικών επιχειρημάτων, αλλά και με περίσσεια ασυλλόγιστων ιαχών από τη νεοβαρβαρίζουσα πλειονότητα του ελληνικού λαού, μια από τις ελλαδικές κυβερνήσεις κατέληξε στην απαράδεκτη επιβολή στη διεθνή κοινότητα, της προσωρινής ονομασίας «Former Y.R.ο.M.», ελληνιστί «ΦΥΡΟΜ», και τον εναλλακτικό, εσωτερικής καταναλώσεως, όρο «Σκόπια». Τουλάχιστον, παράλληλαεπιβλήθηκε πολύ ορθά η κατάργηση του άρτι υιοθετηθέντος εθνικού συμβόλου τους, του Ήλιου της Βεργίνας, όπως είναι πλέον γνωστό το οικόσημο των Αργεαδών, του ενδόξου οίκου του Φιλίππου Β΄ και του Αλεξάνδρου Γ΄ του Μέγα. Όμως στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων και την ανυπαρξία ή ανικανότητα της ελλαδικής διανόησης, απωλέσθηκε τότε οριστικά η ουσία του πράγματος.

    Το κρίσιμο ερώτημα που έπρεπε να αναρωτηθεί εγκαίρως η ιντελιγκέντσια της Ελλάδας, ήταν: Πώς στην ευχή ονομάζονταν αυτοί, πριν την δουν «Μακεδόνες»; Απλά ας τους επιβληθεί το αρχικό τους εθνώνυμο, και πρόβλημα τέλος. Η απάντηση είναι τόσο απλή: Ως Δραγοβίτες, Δρογουβίτες, Δραγουμέτες, ή κάτι παρόμοιο τους αναφέρουν πλείστες ελληνικές και λατινικές πηγές του Μεσαίωνα.

    Αν δεν μπορεί ν’αποτραπεί η χρήση του στοιχείου της «Μακεδονίας» στο εθνώνυμο, ωφέλιμο είναι να περιοριστεί τουλάχιστον ως επιθετικός προσδιορισμός. Το ουσιαστικό έχει μεγαλύτερη σημασία, όσον αφορά τη διεθνή ονομασία. Ως «Μακεδονική Ντραγκοβίτσια» ας πούμε, ο τυχαίος άνθρωπος της υφηλίου, ο Βραζιλιάνος, ο Κενυάτης θα καταλήξει ν’αποκαλεί τη χώρα,»Ντραγκοβίτσια».

   • alexk

    Ενώ η δική μας η γενιά, τον έχει απομυθοποιήσει…..

 • Nikos P.

  Ο όρος Μακεδονία είναι αρκετά ασαφής καθώς για κάθε διαφορετική ιστορική περίοδο, τα εδάφη που θεωρούνταν μέρος της ήταν διαφορετικά. Άλλη η Μακεδονία πχ του Φιλίππου, άλλη του Βυζαντίου (ήταν στη σημερινή…Θράκη!!!).

  Η γκάφα είναι ότι βάζοντας σε εκείνη τη μεριά το όνομα, αποδεχόμαστε την προπαγάνδα των Βούλγαρων που, ονειρευόμενοι τη Μεγάλη Βουλγαρία, αυθαίρετα θεωρούσαν τα σημερινά Σκόπια ως μέρος της Μακεδονίας (μαζί με το δικό τους Μπλαγκόεβγκραντ), για να τα διεκδικήσουν όλα μαζί… Και αυτά τα μέρη είχαν πολύ μικρό ποσοστό της Αρχαίας Μακεδονίας…

  Γι’αυτό τώρα έχουμε τους απόγονους των Βουλγάρων αυτών να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες…Οι επιρροές από τους άλλους λαούς καθώς και η απομόνωσή τους από τη Βουλγαρία, τους έκαναν να αναπτύξουν αυτή την εθνική συνείδηση…και με λίγες δόσεις ψευτοεθνικισμού έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα…!

  • Αλή αλ-Γιουνάνι

   Παιονία ήταν η περιοχή. Όχι Μακεδονία (εκτός από τις περιοχές Μοναστηρίου, Γευγελής κ.α.)