Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βιβλίο ιστορίας της Γ΄ Λυκείου και ο χάρτης στη σελ. 130ΔΙΑΦΟΡΑ

Το βιβλίο ιστορίας της Γ΄ Λυκείου και ο χάρτης στη σελ. 130

4 Οκτ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες που έχουν θέμα το βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου. Σε αρκετά από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχουν διάφορες ανακρίβειες και με αυτές τις ανακρίβειες θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

29407

Πρώτα θα δούμε μερικά από αυτά τα δημοσιεύματα.


 

1.

Σάλος με βιβλίο της Γ’ Λυκείου -Τα Σκόπια εμφανίζονται σε χάρτη ως «Μακεδονία» [εικόνες]

29401

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε χάρτη του βιβλίου Ιστορίας γενικής κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου τα Σκόπια απεικονίζονται με την ονομασία «Μακεδονία».

Αν και το βιβλίο αυτό μοιράζεται στους μαθητές από πέρυσι, ο χάρτης στον οποίο τα Σκόπια παρουσιάζονται ως «Μακεδονία» έγινε αντιληπτός μόλις τώρα. Ο εν λόγω χάρτης υπάρχει στη σελίδα 130 του βιβλίου. Σε αυτόν απεικονίζονται τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη στα οποία θανατώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.  

29402 29403

Μέλη της ΟΛΜΕ ζητούν τώρα από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση, με πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για σοβαρό ατόπημα των συγγραφέων, ενώ η ομοσπονδία ετοιμάζεται να θέσει αίτημα αλλαγής του εν λόγω χάρτη στο βιβλίο της Γ’ Λυκείου.

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε ότι είναι σαφές ότι τα Σκόπια δεν συγκροτούν τον χώρο της Μακεδονίας. «Δεν μας αρέσει η πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων γεωγραφικά δεν συγκροτεί το χώρο της Μακεδονίας και αυτό ειναι γνωστό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

 

ΠΗΓΗ


 

2.

29404

ΠΗΓΗ


 

3. 29405

ΠΗΓΗ


 

4. 

 

29406

ΠΗΓΗ


 

Στα παραπάνω δημοσιεύματα υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες, όπως έγραψα στην εισαγωγή και θα τις δούμε παρακάτω.

Κατ’ αρχάς να πούμε πως ο χάρτης υπάρχει στο βιβλίο της Γ’ Λυκείου στο κεφάλαιο Ε’ “Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ” στη σελίδα 130 και μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ.
Ολόκληρο το βιβλίο ΕΔΩ

29407

 

  1. Η πρώτη ανακρίβεια είναι η εικόνα. Ο πραγματικός χάρτης που υπάρχει στο βιβλίο είναι ο παραπάνω και οποιοδήποτε δημοσίευμα παρουσιάζει κάποια άλλη εικόνα (όπως στο παράδειγμα Νο 2) δεν δημοσιεύει τον πραγματικό χάρτη του βιβλίου.
  2. Το βιβλίο υπάρχει και διδάσκεται από το 2007 και οποιοδήποτε ισχυρισμός πως το βιβλίο είναι φετινό η περσινό είναι ψευδής.
  3. Ισχυρισμοί πως ο χάρτης έγινε αντιληπτός μόλις τώρα ή κανένας δεν μιλά, είναι ψευδής γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα από το 2012 και υπάρχει απάντηση σε αυτά τα δημοσιεύματα από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει απαντήσει στις 17-02-12.
17-02-12 Σχετικά με το περιεχόμενο του Βιβλίου «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» της Γ’ τάξης Λυκείου

Ανακοίνωση Τύπου

Ο χάρτης στη σελίδα 130 του βιβλίου της Ιστορίας- που διδάσκεται από το 2007 με έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου- απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Είναι προφανές ότι -όπως αναγράφεται και στη σχετική λεζάντα- η κατεχόμενη Ευρώπη αναπαρίσταται με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές.

Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε «παραχωρηθεί» κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι σαν κατεχόμενο έδαφος, αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους.

Πρόκειται για ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται με σαφήνεια στο βιβλίο χωρίς να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας.

Με κανένα τρόπο ο όρος Μακεδονία δεν υπονοεί διακριτό κράτος. Οποιοσδήποτε συσχετισμός με τη σημερινή ΠΓΔΜ είναι ιστορικά ανακριβής.

Για την ανακοίνωση τύπου πατήστε εδώ

Για να δείτε το χάρτη πατήστε εδώ
 

29409

http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon/anakoinoseis-typoy/4174-17-02-12-sxetika-me-to-periexomeno-toy-biblioy-listoria-toy-neoteroy-kai-sygxronoy-kosmoyr-tis-g-taksis-lykeioy

29408

Υπάρχει και η παρακάτω απάντηση του Υπουργείου, σε επιστολή της Παμμακεδονικής.

29410

Και η ανταπάντηση της Παμμακεδονικής

29411 29412 29413

anixneuseis.gr

Τον Σεπτέμβριο του 1944, η ναζιστική Γερμανία προσπάθησε να δημιουργήσει ένα Ανεξάρτητο Κράτος της Μακεδονίας ένα κράτος-μαριονέτα στο έδαφος του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας που είχε καταληφθεί από το Βασίλειο της Βουλγαρίας

https://en.wikipedia.org/wiki/Independent_Macedonia_(1944)

https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_in_Yugoslav_Macedonia

Τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν άσχετο χάρτη και οι ισχυρισμοί, πως το βιβλίο είναι περσινό και κανένας δεν μιλάει, ή τώρα ανακάλυψαν το πρόβλημα που υπάρχει με τον συγκεκριμένο χάρτη, είναι τουλάχιστον ανακρίβειες.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.