Δεν θα κερδίσεις εισιτήρια από την British Airways. Είναι μια απάτη στο facebook.

In Facebook, Scam by Θοδωρής Δανιηλίδης2 Comments

Κυκλοφορεί και στους Έλληνες χρήστες του facebook που πατάνε like και προσκαλούν τους φίλους τους, (για να κερδίσουν ανύπαρκτα εισιτήρια από την British Airways) η παρακάτω απάτη.

29504

Οι απατεώνες προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους χρήστες του facebook υποσχόμενοι υπέρογκα δώρα μέσα από ψεύτικες σελίδες και δεν είναι λίγοι οι χρήστες που μην έχοντας την εμπειρία, πέφτουν στην παγίδα τους. Δημιουργούν ψεύτικους διαγωνισμούς με υπέρογκα δώρα, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μεγάλης αξίας, ταξίδια, εισιτήρια κτλ. για να καταφέρουν να μαζέψουν χιλιάδες οπαδούς στη σελίδα τους και μετά να προωθήσουν στους χιλιάδες οπαδούς που εξαπάτησαν ότι θέλουν, να πουλήσουν αυτές τις σελίδες στην μαύρη αγορά ή να υποκλέψουν κωδικούς με τη μέθοδο phishing. Η συγκεκριμένη απάτη, like-farming scam, δεν είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, αλλά αρχίζει σιγά σιγά να εξαπλώνεται και στους Έλληνες χρήστες του facebook.

Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε το παρακάτω event στο facebook που χαρίζει εισιτήρια της British Airways. Για να κερδίσεις τα ανύπαρκτα εισιτήρια θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Να πατήσεις join στο event.
Να προσκαλέσεις τους φίλους σου. (προσκαλώντας 200 φίλους κερδίζεις 2 εισιτήρια και αν τους προσκαλέσεις όλους 4 εισιτήρια)
Να γράψεις σχόλιο «Thank you for The tickets»

29501b


Και από κάτω υπάρχει καρφιτσωμένο το post. «Share this post Submit your shipping details here:»

29502a

 

Το link σε στέλνει σε μια σελίδα που πλαστογραφεί το facebook για να σε εξαπατήσει και να σου κλέψει τον κωδικό σου. Αν παρατηρήσετε τη διεύθυνση (url) της σελίδας, δεν έχει καμιά σχέση με τη διεύθυνση (url) του facebook.

29503a

 

Οι απατεώνες δημιουργούν εκατοντάδες σελίδες στο facebook και υπόσχονται υπέρογκα δώρα για να ξεγελάσουν τους χρήστες του Facebook, που κοινοποιούν και σχολιάζουν την απάτη με τους ψεύτικους διαγωνισμούς και έτσι βοηθούν να γίνει η σελίδα δημοφιλής μέσα σε λίγες μέρες. Μόλις η σελίδα γίνει δημοφιλής, με χιλιάδες οπαδούς, οι απατεώνες θα την πουλήσουν ή θα την χρησιμοποιήσουν για άλλες απάτες ή για να στείλουν spam μηνύματα ή να υποκλέψουν κωδικούς και στοιχεία με τη μέθοδο phishing.

Καμιά εταιρία δεν θα χαρίσει 30.000 εισιτήρια, αυτοκίνητα, και γενικά δώρα μεγάλης αξίας σε χιλιάδες χρήστες του facebook για likes ή κοινοποιήσεις. Να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί όταν βλέπετε τέτοιους διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε τους φίλους που μας ενημέρωσαν.

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • Τρεις ερωτήσεις:

  1. Τι έχει να κερδίσει κάποιος αγοράζοντας μια τέτοια σελίδα του facebook;

  2. Το Facebook, δεν παίρνει γραμμή ότι υπάρχει σελιδα-αντιγραφή του;

  3. Η British Airways, μπορεί να τους κάνει μήνυση; Έχει βγάλει κάποια σχετική ανακοίνωση, ώστε να ενημερώσει τον κόσμο, ότι πρόκειται για απάτη;

  Ευχαριστωωωωω

  • 1. Χιλιάδες χρήστες που θα βλέπουν ότι τους πασάρει.
   2. Όχι. Η σελίδα αντιγραφή βρίσκετε σε κάποιο άλλο σέρβερ.
   3. Ναι μπορεί. Για το συγκεκριμένο δεν γνωρίζω.