Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν θα κερδίσεις εισιτήρια από την British Airways. Είναι μια απάτη στο facebook.HOAXES SCAMS

Δεν θα κερδίσεις εισιτήρια από την British Airways. Είναι μια απάτη στο facebook.

5 Οκτ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Κυκλοφορεί και στους Έλληνες χρήστες του facebook που πατάνε like και προσκαλούν τους φίλους τους, (για να κερδίσουν ανύπαρκτα εισιτήρια από την British Airways) η παρακάτω απάτη.

29504

Οι απατεώνες προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους χρήστες του facebook υποσχόμενοι υπέρογκα δώρα μέσα από ψεύτικες σελίδες και δεν είναι λίγοι οι χρήστες που μην έχοντας την εμπειρία, πέφτουν στην παγίδα τους. Δημιουργούν ψεύτικους διαγωνισμούς με υπέρογκα δώρα, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μεγάλης αξίας, ταξίδια, εισιτήρια κτλ. για να καταφέρουν να μαζέψουν χιλιάδες οπαδούς στη σελίδα τους και μετά να προωθήσουν στους χιλιάδες οπαδούς που εξαπάτησαν ότι θέλουν, να πουλήσουν αυτές τις σελίδες στην μαύρη αγορά ή να υποκλέψουν κωδικούς με τη μέθοδο phishing. Η συγκεκριμένη απάτη, like-farming scam, δεν είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, αλλά αρχίζει σιγά σιγά να εξαπλώνεται και στους Έλληνες χρήστες του facebook.

Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε το παρακάτω event στο facebook που χαρίζει εισιτήρια της British Airways. Για να κερδίσεις τα ανύπαρκτα εισιτήρια θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Να πατήσεις join στο event.
Να προσκαλέσεις τους φίλους σου. (προσκαλώντας 200 φίλους κερδίζεις 2 εισιτήρια και αν τους προσκαλέσεις όλους 4 εισιτήρια)
Να γράψεις σχόλιο “Thank you for The tickets”

29501b


Και από κάτω υπάρχει καρφιτσωμένο το post. “Share this post Submit your shipping details here:”

29502a

 

Το link σε στέλνει σε μια σελίδα που πλαστογραφεί το facebook για να σε εξαπατήσει και να σου κλέψει τον κωδικό σου. Αν παρατηρήσετε τη διεύθυνση (url) της σελίδας, δεν έχει καμιά σχέση με τη διεύθυνση (url) του facebook.

29503a

 

Οι απατεώνες δημιουργούν εκατοντάδες σελίδες στο facebook και υπόσχονται υπέρογκα δώρα για να ξεγελάσουν τους χρήστες του Facebook, που κοινοποιούν και σχολιάζουν την απάτη με τους ψεύτικους διαγωνισμούς και έτσι βοηθούν να γίνει η σελίδα δημοφιλής μέσα σε λίγες μέρες. Μόλις η σελίδα γίνει δημοφιλής, με χιλιάδες οπαδούς, οι απατεώνες θα την πουλήσουν ή θα την χρησιμοποιήσουν για άλλες απάτες ή για να στείλουν spam μηνύματα ή να υποκλέψουν κωδικούς και στοιχεία με τη μέθοδο phishing.

Καμιά εταιρία δεν θα χαρίσει 30.000 εισιτήρια, αυτοκίνητα, και γενικά δώρα μεγάλης αξίας σε χιλιάδες χρήστες του facebook για likes ή κοινοποιήσεις. Να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί όταν βλέπετε τέτοιους διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε τους φίλους που μας ενημέρωσαν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.