Ο μύθος του «Πολέμου κατά των ναρκωτικών» και 7 επιχειρήματα υπέρ της νομιμοποίησής τους

53

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να αναφερθώ στο πρόβλημα των ναρκωτικών με λεπτομέρειες. Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από αυτά και ταυτοχρόνως χιλιάδες άλλοι εθίζονται σε έναν αέναο κύκλο.

cocaine

 

Εδώ και πολλά χρόνια τα ναρκωτικά είναι παράνομα για χρήση, εμπόριο, καλλιέργεια αλλά και πολλές άλλες χρήσεις όπως ρουχισμό (ρούχα φτιαγμένα από κάνναβη). Αυτό βέβαια δεν συνέβαινε πάντα. Όταν πρωτογνώρισαν οι δυτικοί λαοί τη κοκαϊνη για παράδειγμα, την χρησιμοποιούσαν ελεύθερα και χωρίς νομικά ή ηθικά κολλήματα. Το ίδιο συνέβη με όλες τις ουσίες που σήμερα αποκαλούμε ναρκωτικά.

Οι νόμοι που έκαναν τα ναρκωτικά παράνομα ήρθαν αργότερα και για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι νόμοι αυτοί δεν είχαν πάντα το κοινό καλό σαν στόχο. Πολλές φορές ήταν προϊόν πιέσεων και μύθων γύρω από τα ναρκωτικά.

Έτσι λοιπόν τα ναρκωτικά (εκτός του τσιγάρου και του αλκοόλ τα οποία σκοτώνουν περισσότερους από όλα τα παράνομα ναρκωτικά μαζί) είναι πλέον παράνομα.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε αν η ποινικοποίησή τους έχει αποτέλεσμα και αν οι στόχοι επιτυγχάνονται. Διότι κάθε νόμος έχει ένα στόχο και όταν ο στόχος του νόμου δεν επιτυγχάνεται τότε ή πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ή να καταργηθεί εντελώς.

Στην περίπτωση των ναρκωτικών τί έχει συμβεί; Νομίζω πως όλοι έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα.

Οι νόμοι είναι αναποτελεσματικοί. Η πώληση και χρήση ναρκωτικών δεν έχουν μειωθεί. Το μόνο που έχει μειωθεί είναι ο διαθέσιμος χώρος στις φυλακές που γεμίζουν από βαποράκια και χρήστες που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και συνεπώς τα άτομα που είναι πιο εύκολο να συλλάβεις.

images-1Εν τω μεταξύ είναι προφανές πως, όσο τα ναρκωτικά φέρνουν τρελό χρήμα, τόσο θα υπάρχει κόσμος που θα είναι διατεθειμένος να ρισκάρει για να τα πουλήσει. Στην Ελλάδα μονίμως φοβόμαστε το βαποράκι έξω από το σχολείο, αλλά δεν σκεφτόμαστε πως ένα βαποράκι που έχει λίγο μυαλό, ποτέ δεν θα στήσει “μαγαζί” έξω από ένα σχολείο. Θα βρει τα παιδιά εκεί που δεν είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι.

Στην ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) για το 2011 την οποία θα βρείτε εδώ, τα νούμερα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την έκθεση είναι η πρώτη παράγραφος της εισαγωγής στην οποία ανφέρεται:

Η Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, η οποία εκδίδεται το 2011 και αφορά την κατάσταση του 2010, δεν μπορεί παρά να απεικονίσει την οικονομική κρίση, τις περικοπές, τη χρηματοδότηση, την ανασφάλεια φορέων και εργαζομένων, καθώς και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις υπηρεσίες φροντίδας των χρηστών.”

Η έκθεση γράφτηκε το ’11 για το ’10 και σίγουρα ο συντάκτης δεν ήξερε τί θα γίνει το ’12 ή το ’15. Δυστυχώς καταλαβαίνουμε πως οι υπηρεσίες που έχει δημιουργήσει το κράτος για να χειριστούν το θέμα των ναρκωτικών παραπαίουν και πως να μην συμβαίνει αυτό όταν ολόκληρη η Ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.

us-failed-war-on-drugs

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο των ναρκομανών αλλά και των ανθρώπων που αυτά “αγγίζουν” όπως οι οικογένειες των θυμάτων.

Όταν λοιπόν δίνονται τόσα χρήματα θα περίμενες να υπάρχουν και κάποια αποτελέσματα. Ποιά είναι αυτά;

Usage age 15

Στο γράφημα αυτό βλέπουμε μια αύξηση στη χρήση διαχρονικά στα παιδιά μέχρι 15 ετών. Τα νούμερα δεν είναι θετικά. Η προσπάθειες πάταξης της χρήσης δείχνουν να μην είναι αποτελεσματικές.

 

Ενώ έχουμε νομιμοποιήσει ναρκωτικά όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο που σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως από ότι όλα τα άλλα ναρκωτικά μαζί, επιμένουμε να κυνηγάμε την ηρωίνη και τα υπόλοιπα σαν το διάολο. Παράλληλα όμως, τα χρήματα που ρίχνουμε στον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” είναι απίστευτα λιγότερα από αυτά που διαθέτει το καρτέλ για να τα προωθήσει.

Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως τα χρήματα που ξοδεύει ο έμπορος ναρκωτικών για να νικήσει την αστυνομία, τα έχει πάρει από τους χρήστες στις χώρες όπου πουλάει. Με άλλα λόγια, εμείς χρηματοδοτούμε τη μηχανή που καταστρέφει τη δική μας κοινωνία.

Παράλληλα το κράτος αδυνατεί να βρει καινούργιους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης και κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αν δείτε το παρακάτω βίντεο θα καταλάβετε πως τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες.

Αλλά υπάρχει ελπίδα! Όπου έχουν αποποινικοποιηθεί τα ναρκωτικά τα αποτελέσματα είναι θετικά!

Ταυτοχρόνως, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, η άποψη του κόσμου για τη μαριχουάνα έχει αρχίζει να αλλάζει.

marijuana america

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών δεν έχει νόημα. Ακόμα και αν το δούμε από την ανθρώπινη πλευρά, η ελευθερία να αποφασίζουμε εμείς για εμάς και όχι μια κυβέρνηση, είναι σημαντική.

Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να μας προστατεύει από εγκληματίες και όχι από τον εαυτό μας. Η χρήση ναρκωτικών είναι ένα έγκλημα κατά του εαυτού μας και η αστυνομία δεν μπορεί να μας προστατέψει.

Ακόμα και ο ΟΗΕ παίρνει θέση σε αυτό το θέμα και ετοιμάζει πρόταση για παγκόσμια αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, όλων των ναρκωτικών.

Με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα:

 1. μειώσουμε την εγκληματικότητα που προκαλείται από τις υπερβολικά υψηλές τιμές τους
 2. ελευθερώσουμε ένα μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης ώστε να ασχοληθεί με κάτι πιο παραγωγικό, όπως τη σύλληψη επικίνδυνων εγκληματιών, φονιάδων, ληστών, βιαστών
 3. εξαλείψουμε σταδιακά το στίγμα και τη περιθωριοποίηση των ναρκομανών
 4. ελέγξουμε τα ναρκωτικά όπως κάνουμε το αλκοόλ και τα τσιγάρα που επίσης είναι ναρκωτικά και σκοτώνουν πολλούς περισσότερους
 5. αποσυμφορήσουμε τις φυλακές από άτομα που δεν είχαν ποτέ θέση εκεί μέσα.
 6. μειωθεί η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, από τα τελωνεία και τα λιμάνια, μέχρι την αστυνομία και τα δικαστήρια.
 7. ελέγχουμε τη ποιότητα των ναρκωτικών ώστε να μην έχουμε θανάτους από νοθευμένα ναρκωτικά.

Το πρόβλημα με τα ναρκωτικά δεν λύνεται με την απαγόρευση, αλλά με τη παιδεία. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος μας και τα χρήματα και όχι στον εξοπλισμό της αστυνομίας. Αν τόσα εκατομμύρια που πέφτουν στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών τα ρίξουμε στη παιδεία και την ενημέρωση η διαφορά θα είναι τεράστια.

μπρανσον

Θα λύσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών με τη νομιμοποίηση; Όχι. Όπως δεν λύθηκε το πρόβλημα του αλκοολισμού με την ποτοαπαγόρευση. Αλλά θα μπορούμε να το διαχειριστούμε όπως κάνουμε το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Υπάρχει ελπίδα να σταματήσει ο παραλογισμός.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • γεώργιος γεωργίου

  Και αν ο καθένας μπορεί να πάρει δωρεάν τη δόση του (ως φάρμακο, αφού είναι ασθενής) από το νοσοκομείο όπου, αντί να του το διαφημίζουν, τον πρήζουν να το κόψει (νομίζω ότι αυτό έκαναν στην Πορτογαλία), τότε κανένα παιδί δεν θα προτιμήσει να τα σκάσει στον έμπορα!

  Το να τα πουλάνε εταιρείες δεν νομίζω πως είναι και τόσο καλή λύση.

 • dkotsos

  Θα μπορουσα να γραψω απειρα πανω στο θεμα. Αλλα αφηνω τη εξαιρετο ψυχιατρο Κατερινα Ματσα* που θετει μια αλλη αποψη, πολιτικα και συναμα ταξικη αναλυση, με αρκετα επιχειρηματα για το θεμα αυτο. Το ζητημα ειναι πολυπαραγοντικο απο την ψυχικη υγεια του εκαστοτε μεχρι το ζητημα της απομονωσης της νεολαιας απο το κοινωνικο και τη αναζητηση προοδευτικων διεξοδων απο την κριση που τοσο πολυ θελουν να περασουν μεσα απο την απομονωση των ναρκωτικων.
  Και για να εξηγησω ιατρικη χρηση υπαρχει απο παντα!, προσωπικα εχω χορηγησει μορφινη κλπ σε ασθενεις κανονικα συμφωνα με ιατρικα κριτηρια (παντα) και πρεπει να υπαρχει εφοσον υπαρχουν ιατρικα δεδομενα(που νομιζω οτι υπαρχουν).
  Το θεμα για το αλκοολ και το τσιγαρο, οντως ειναι χειροτερα αλλα αποτελουν παγιωμενες κοινωνικες πρακτικες που δυσκολα μπορει καποιος να της αλλαξει(αν και εκει η καταχρηση απτεται της ιατρικης) ωστοσο υπαρχει πραγματα που μπορει να κανει ενα κρατος για αυτο. Αντικαπνιστικος νομος, σκληρα προστιμα για οδηγηση υπο μεθης, αυξημενοι φοροι κλπ και πανω απο ολα προληψη μεσα απο την παιδεια.

  *Η Κ.Ματσα ηταν διευθυντρια της δομης 18 ανω(«στεγνο» προγραμμα απεξαρτησης, τωρα συνταξιουχος ψυχιατρος ωστοσο βοηθαει ακομη εθελοντικα στο ΕΣΥ λογω ελλειψεων κλπ. Και για πληρη ενημερωση κοινωνικη ακτιβιστρια, στελεχος του Ε.Ε.Κ (εργατικο επαναστατικο κομμα), υπευθυνη πολλων κοινωνικων ιατρειων αλληλεγγυης (Κ.Ι. Πατησιων, Ιατρειο ταξικης αλληλεγγυης Εργ. Λεσχης Ν.Σμυρνης).
  Για να μη μου λετε για προπαγανδα!
  Το βιντεο ειναι συνεντευξη, θα βρειτε πληροφοριες σε αυτο!

  https://www.youtube.com/watch?v=vAMYkVfmY_w

 • bratsos

  Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. ..
  Από την εποχή της τουρκοκρατιας έχουμε μάθει να κατηγορούμε για όλα το μπαμπά κράτος.
  Οι έμποροι ναρκωτικών δεν κλέβουν, πουλάνε.
  Όποιος θέλει αγοράζει, κάνεις δεν πάει χωρίς την θέλησή του να πάρει.
  Χωρίς αγοραστές ένα προϊόν δεν πουλάει.
  Σε κάποιες χώρες δεν υπάρχουν τοξικομανείς επειδή υπάρχει ποινή θανάτου εκεί. ..

 • skinhead_Oi

  ερώτημα προς όλους και όλες. Αν η αστυνομία πραγματικά πολεμάει την «εγκληματικότητα» και τα «ναρκωτικά».. Τότε γιατί ποτέ η αστυνομία δεν κάνει επεμβάσεις σε μέρη που γίνεται πιάτσα εμπορίου ουσιών (εκτός απροόπτων), που τα μέρη αυτά μπορείς να μάθεις που βρίσκονται και με ένα απλό googlarisma.. Μήπως γίνεται σκόπιμα αυτό; Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή σχετίζεται με το γεγονός ότι ο παγκόσμιος τζίρος (κέρδος) από τις ουσίες είναι 500 δις δολάρια;

  • Ηφαιστίωνας

   Ίσως επειδή είναι ανίκανοι, ίσως επειδή κάποιοι είναι μπλεγμένοι… πολλοί λόγοι.

   • NFEEFE

    Ίσως και επειδή όσοι δεν είναι μπλεγμένοι φοβούνται.. Που να μπλέκεις τώρα με άτομα που είναι υπεράνω νόμων. Ενώ αν συλλάβεις το βαποράκι κανένας δε θα σε πειράξει, είναι ένας μικρός τροχός από μια μεγάλη επιχείρηση!

    • Ηφαιστίωνας

     Τι να φοφούνται;
     Τους έμπορους; Μια χαψιά είναι για ομάδες όπως ΕΚΑΜ/ΟΠΚΕ

     • NFEEFE

      Λίγες φορές έχεις ακούσει να κυνηγάνε μετά οικογένειες όσων έχουν συλλάβει εμπόρους, εγκληματίες κλπ? Όταν δε λειτουργεί τίποτα στοχοποιούνται όσοι κάνουν δουλειά και το παρακράτος τους βγάζει από τη μέση!

     • Ηφαιστίωνας

      Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο… αλλά προφανώς θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά όλοι αυτοί είναι εύκολοι στοχοι, πχ. για τα ΕΚΑΜ.
      Το άλλο κακό είναι η δαιφθορά, δηλαδή να είναι οι ίδιοι μπλεγμένοι και να καλύπτουν τους έμπορους.

 • Behated

  Oso kai na thelw na pistepso oti einai gia kalo to na nomimopiithoune ta narkotika , emena mou fenete oti apla paratisame ta opla dioti den eimaste ikanoi na tous polemisoume.Eilikrina ,makari na bgo pseftis kai na exei ontos thetiko apotelesma olo ayto.

  • The Dutch

   Pολύ κοντόφθαλμη οπτική,ειδικά όταν το άρθρο σου δίνει τόσες λεπτομέρειες για την αποτυχία της καταστολής και εσύ βλέπεις ότι παράτησαν τα όπλα.Τι λες ρε Νικολάκη;;

   • Ηφαιστίωνας

    Η αποτυχία της καταστολής;
    Εγώ βλέπω να υπάρχουν πολύ πιο πολλοί καπνιστές, παρά χρήστες παράνομων ναρκωτικών.

    • The Dutch

     Όταν συνειδητοποιήσεις τι σημαίνει εθισμός ή όταν τον δεις από κοντά,είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξεις άποψη για τον χρήστη,και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται,ζούμε στο 2015 αν το έχεις πάρει χαμπάρι που σημαίνει ότι τα πάντα είναι άμεσα διαθέσιμα είτε παράνομα είτε νόμιμα.Όταν ο εθισμένος ψάχνεται θα βρει είτε του το απαγορεύσεις είτε όχι.Δε μιλάμε να αφήνεις τους εμπόρους να κάνουν τη δουλειά τους ελευθέρα,λέμε να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση των χρηστών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το να μην είναι παράνομο να βρει αυτό που ψάχνει.και στην τελική ρε παίχτη δες τι γίνεται λίγο γύρω σου,δες την Ολλανδία που βρίσκεται η χρήση των ναρκωτικών με το καθεστώς που επικρατεί.Δες λίγο την Τσεχία τι γίνεται όσον αφορά τη χρήση.

     • Ηφαιστίωνας

      Όταν μια ουσία είναι πολύ διαδεδομένη, τότε θα είναι ακόμα περισσότεροι οι νέοι χρήστες της. Η δωρεάν διαφήμιση από τους χρήστες της είναι μεγάλη. Και μιλάμε για εξαρτησιογόνων ουσίες, οι οποίες προκαλούν εθισμό, ψυχικό ή και σωματικό . Για τους χρήστες με τις ουσίες με ψυχικό εθισμό, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα να μην πάρουν την «δόση» τους.

     • The Dutch

      Έχεις ιδέα ότι τα άτομα που έχουν δοκιμάσει ή που χρησιμοποιούν κάνναβη στην Ελλάδα,έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια παρόλο που είναι παράνομο;τι δεν καταλαβαίνεις από όσα σου λέμε και όσα λέει το άρθρο,δεν βοηθάει η καταπολέμηση.Το έχουν αναλύσει Αμερικάνοι οι οποίοι ξοδεύουν 150 μυρια το χρόνο στην καταπολέμηση,και έχουν αποφανθεί ότι απέτυχε η μέθοδος.Έχεις κάποια εμπειρία σαν ψυχολόγος,σαν ερευνητής σαν γιατρός ή απλά έχεις μάθει να αντιδράς σε κάτι που σε ξεβολεύει από τα ταμπού σου;Ξαναδες σου λέω τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στην Ολλανδία,στην Τσεχία και όπου αλλού εφαρμόστηκε να δεις αν απέτυχε ή αν πέτυχε η αποποινικοποίηση.Το κλειδί είναι η καλύτερη ενημέρωση του κόσμου για τους κινδύνους και η πιο ώριμη και έτοιμη κοινωνία,όλα τα άλλα είναι λόγια για να αγαπιόμαστε.

     • Ηφαιστίωνας

      Πες μου γιατί αυξήθηκαν οι χρήστες;
      Και στην τελική οι χρήστες παράνομων ναρκωτικών ειναι λιγότεροι σε σχέση των νόμιμων. Γκεγκε?
      http://www.tanea.gr/news/greece/article/5245325/ayksanetai-h-xrhsh-twn-narkwtikwn-twn-ftwxwn-sthn-ellada/

     • The Dutch

      Το γιατί αυξήθηκαν λέω να μου το απαντήσεις εσύ που θεωρείς ότι η καταστολή βοηθάει στην καταπολέμηση,ενώ εγώ υποστηρίζω το αντίθετο και θεωρώ πως έχει αποτύχει η καταστολή.Επομένως μήπως να αφήσεις τα ταμπού σου και να δεις την πραγματικότητα ή να μου απαντήσεις με επιχειρήματα και όχι άρθρα του κ*λόυ από φυλλάδες παραπληροφόρησης;

     • Ηφαιστίωνας

      Εγώ σου είπα, οι χρήστες παράνομων ναρκωτικών, είναι πολύ λιγότεροι από τους καπνιστές. Τι δεν καταλαβαίνεις;
      Ένας λόγος της αύξησης είναι σίγουρα η οικονομική κριση.
      Εδώ είναι ένα πολύ ωραίο βίντεο: http://www.videoman.gr/87569

 • Ηφαιστίωνας

  Καθαρά προπαγανδιστικό….
  Λέει: «εκτός του τσιγάρου και του αλκοόλ τα οποία σκοτώνουν περισσότερους από όλα τα παράνομα ναρκωτικά μαζί»
  Λες και είναι ίδιος αριθμός του καπνού και αλκοόλ με τους χρήστες των άλλων ναρκωτικών. Επίσης, παίρνει υπόψιν μόνο τους θανάτους και όχι και τις συνέπειες στον οργανισμό. ΝΑΙ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
  Επίσης, όταν είναι είναι νόμιμη, αφήνεται να νοηθεί οτι η ουσία αυτή είναι ασφαλή προς χρήση, μιας και το κράτος, υποτίθεται, σε προστατεύει.

  • Κάνετε λάθος.
   1. Ναρκωτικά όπως το αλκοόλ και τσιγάρο έχουν αναλογικά (και όχι συνολικά όπως υπαινίσσεστε) μεγαλύτερες και χειρότερες επιπτώσεις (αλκοολισμός anyone?) και φυσικά θανάτους (θάνατο από overdose, κύρωση ύπατος, καρκίνους) σε σχέση με πολλές από τις παράνομες ουσίες και κυρίως την κάνναβη.

   2. Ειδικά το αλκοόλ προβάλλεται ως πρότυπο με καλαίσθητες διαφημίσεις και έχει περάσει στο κοινωνικό υποσυνείδητο ως κάτι καλό «οίνος ευφραίνει καρδία» κλπ.

   3. Τι εννοείτε ότι «όταν είναι είναι νόμιμη, αφήνεται να νοηθεί οτι η ουσία αυτή είναι
   ασφαλή προς χρήση, μιας και το κράτος, υποτίθεται, σε προστατεύει.»
   (!) Το επιχείρημα είναι εντελώς αβάσιμο: Το τσιγάρο που πωλείται νόμιμα κάνει κάλο; Το αλκοόλ κάνει καλό; Το ποτό που όχι μόνο πωλείται, αλλά είναι και «κουλ» -κατά τις διαφημίσεις- να μαστουρώνεις (ναι η μέθη είναι μαστούρα, απλά στο ποτό χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό που είναι και ιατρικός και έχει αποενεχοποιηθεί στη γλώσσα μας, ενώ στα παράνομα χρησιμοποιούμε αρνητικά φορτισμένο όρο) είναι καλό;

   4. Το ότι εάν πιεις από αυτό το νόμιμο αλκοόλ ένα μπουκάλι του 1 λίτρου σε λιγότερο από μία ώρα, έχεις πάρει θανατηφόρα δόση το θεωρείτε ασφαλές; Πιο ασφαλές από την κάνναβη ας πούμε; Απλά έχουμε συνηθίσει και είμαστε εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη ουσία. Την άνοιξη θα ξαναδιαβάσετε στις ειδήσεις για μαθητές 5ημερης που θα εισάγονται στα νοσοκομεία σε κωματώδη κατάσταση από το αλκοόλ επειδή έρχονται για πρώτη φορά ανεξέλεγκτα σε επαφή με την ουσία αυτή. Και επιμένετε ακόμα ότι η κάνναβη είναι κακό, και το αλκοόλ καλό; Επειδή το κράτος επιτρέπει την πώληση (ευτυχώς πλέον όχι σε ανήλικους) και τη διαφήμιση;

   5. Τέλος, σχετικά με το κράτος που υποτίθεται ότι προστατεύει(sic), δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κράτος θέλετε. Κάποιο κράτος πατερούλη που θα αποφασίζει αυτό τι είναι καλό και τι κακό να βάζει ή να κάνει ένας ενήλικας στο σώμα του; Προσωπικά διαφωνώ, και είμαι υπέρ της σωστής παιδείας, εκπαίδευσης και ελευθερίας επιλογής. Εσείς μπορεί να νιώθατε καλύτερα σε ένα τέτοιο κράτος (περί ορέξεως…)

   6. Ας επεκταθώ λίγο στο «5». Είναι δεδομένο ότι ούτε τα νόμιμα τσιγάρα, αλκοόλ, τζόγος, καζίνο, φαγητά με πολλά λιπαρά, τσιπς, τζανκ-φουντ, αλάτι, ζαχαρούχα αναψυκτικά και πολλά πολλά άλλα δεν κάνουν καθόλου καλό στην υγεία (σωματική και ψυχική) και προκαλούν μόνιμες βλάβες, εξάρτηση, θανάτους κλπ. Η αρχική σας θέση, λοιπόν, θα είχε νόημα (με την οποία και πάλι θα διαφωνούσα για λόγους αρχής) μόνο εάν θέτατε θέμα απαγόρευσης και όοολων των παραπάνω. Ο διαχωρισμός που κάνετε είναι αυθαίρετος.

   7. Και … τελικά, ποιος θα αποφάσιζε για το τι είναι καλό, υγιές, αποδεκτό, να κάνουμε στο σώμα μας και την προσωπική ζωή μας; Η κοινωνία, η γειτονιά, η κυρά-κατίνα από απέναντι, μια επιτροπή σοφών, ένας δικαστής, ποιος; (και επαναλαμβάνω, είστε σίγουρος ότι θα θέλατε να ζείτε σε μια τέτοια ελεγχόμενη κοινωνία, μετά;)

   • Ηφαιστίωνας

    Κάνετε λάθος με το αναλογικά.

    1. Στο αλκοόλ, εξαρτάται την «χρήση» του. Στον καπνό, είτε χρήση είτε «υπερβολική» χρήση, πάντα επιβαρύνει την υγεία. Το ίδιο για την κάνναβη, που είναι ακόμα πιο επιβλαβές από τον καπνό. (20 φορές πιο καρκινογόνο από τον καπνό)
    2. Το αλκοόλ δεν είναι επιβλαβές σε ορισμένες ποσότητες. (δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο με τις διαφημίσεις)

    3.Για το τσιγάρο, πριν πολλές δεκαετίες : https://www.youtube.com/watch?v=D-y_N4u0uRQ
    Για το αλκοόλ, ναι κάνει καλό. http://www.zougla.gr/ygeia/article/i-metria-katanalosi-alkol-kani-kalo-stin-kardia
    4. Όπως είπα, ανάλογα με την ποσότητα. Φυσικά και σε μεγάλες ποσότητα κάνει κακό.
    5. Το κράτος πρέπει να προσταεύει τους πολίτες του. Ξέρει καλύτερα ποιες ουσίες δεν πρέπει να βάλει κάποιος στο σώμα του, σε αντίθεση από τους ναρκομανείς. 😉 Στα τσιγάρα που είναι νόμιμα, τα ενημερώνει για τις επιπτώσεις και έχει υψηλή φορολογία, για να γίνει πιο ακριβή η ουσία αυτή. Στην Ελλάδα, δυστιχώς όποιος θέλει και σχεδόν όπου θέλει μπορεί να καπνίσει.

    6. Είναι εκτός θέματος. Αλλά και λάθος, για μερικές ουσίες.

    7. Το κράτος, που παίρνει υπόψιν τις επιστημονικές έρευνες.

    • 1) Κάθε ουσία εξαρτάται και γίνεται τοξική από τη χρήση της. Ακόμα και νερό.
     Ποιος σας είπε ότι η κάνναβη ή άλλα ναρκωτικά σε ελεγχόμενες δόσεις κάνουν μόνο κακό; Μόνο το αλκοόλ νομίζετε έχει αυτή την ιδιότητα;
     1.α) Αν το παρανομόμετρο σας είναι ο καρκίνος, θα έπρεπε πρώτα να ζητάτε από τον κράτος-προστάτη την απαγόρεψη και του τσιγάρου (επί τη ευκαιρία τα μπερδέψατε. Το 20 φορές περισσότερο καρκίνο που το είδατε; Από το άρθρο της daily mail? Αλλιώς το έλεγε εκεί)
     Αντίθετα, χωρίς να αθωώνουμε την κάνναβη οι επιδημιολογικές μελέτες δεν απέδειξαν την σύνδεση καρκίνων που συνδέονται με το κάπνισμα καπνού, κυρίως του πνεύμονα
     http://norml.org/component/zoo/category/cannabis-smoke-and-cancer-assessing-the-risk
     http://www.webmd.com/lung-cancer/news/20060523/pot-smoking-not-linked-to-lung-cancer
     Αφήστε δε, που η κάνναβη δεν καπνίζεται μόνο, αλλά τρώγεται, πίνεται αλλά και χρησιμοποιείται μέχρι και στην κλωστουφαντουργία. Με ποια λογική λοιπόν την αφορίζετε; Ότι προκαλεί (που δεν, αλλά λέμε) λίγο περισσότερο καρκίνο στους μακροχρόνια χρήστες; Ότι τους μεθάει; Τι;

     2) Ακόμα περιμένω να μου πείτε που ακριβώς είδατε ότι το αλκοόλ, ή το τσιγάρο είναι τα πιο ασφαλή ναρκωτικά (και επομένως για αυτό πωλούνται νόμιμα). Και σκεφθείτε! Οι νόμιμες ψυχαγωγικές ναρκωτικές ουσίες είναι ελεγχόμενες, και παρ’ όλ’ αυτά έχουν τόσες βλαπτικές συνέπειες.
     Τις παράνομες ουσίες, απ’ την άλλη, οι χρήστες τις παίρνουν στη μαύρη αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δόση και την «ποιότητα» του προϊόντος.
     Φανταστείτε λοιπόν, αν καταφεύγατε στο λαθρέμπορα για το ποτό σας πόσες «μπομπες» θα σας πάσσαρε. Δε θα προλαβαίνατε να μετράτε θανάτους!
     Επαναλαμβάνω, ένα μπουκάλι ενός λίτρου ουίσκι, βότκα, τζιν κλπ (συσκευασία που πωλείται ευρέως) μπορεί να σκοτώσει ενήλικα. Νομιμότατα. Ούτε σε αυτό απαντάτε. Τι κάνει το κράτος-προστάτη που επικαλείστε; (Μην πάμε και στις παρενέργειες από την χρήση, η λίστα τεράστια)
     http://www.alcohol.org.nz/alcohol-its-effects/health-effects/alcohol-poisoning

     3) Πάλι καλά που παραδέχεστε ότι υπάρχουν διαφημίσεις για το αλκοόλ. Προφανώς είναι αποτρεπτικές στην κατανάλωση του προϊόντος που διαφημίζουν. Αυτό μας λέτε;

     4) Το αλκοόλ κάνει κάλο; Ίσως, όλοι πάντως το πίνουν για να κάνουν κεφάλι, όχι σαν φάρμακο. (κρίμα που δε το πωλούν τα φαρμακεία και δε το συνταγογραφούν). Αλλά, οκ, καταλαβαίνω τι λέτε. Η κάνναβη, λοιπόν, να δείτε πόσο καλό κάνει. Google it! Εκτός από εξαιρετικό υλικό για κλωστουφαντουργία, τρώγεται, πίνεται, έχει πάμπολλες θεραπευτικές ιδιότητες, συνταγοφραφείται στην Αμερική και Καναδά σε καρκινοπαθείς για να καταπραϋνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, σε ορισμένες νευρολογικές παθήσεις κλπ

     5) «Το κράτος πρέπει να προστατεύει τους πολίτες του.» Λάθος και γενική θέση άσχετη με το παρόν: Το κράτος οφείλει να προστατεύει το άτομο από εξωτερικές από τρίτους προσβολές της προσωπικότητάς του, όχι από τον ίδιο του τον εαυτό! (μιλάμε για ενήλικες, με ικανότητα βούλησης και δικαιοπραξίας). Θα ποινικοποιήσετε και την αυτοκτονία και την απόπειρα αυτοκτονίας με αυτά που λέτε! Επίσης, θα ποινικοποιήσετε το μεθύσι, την οκνηρία, την μη λήψη φαρμάκων, την μη επίσκεψη στο γιατρό, τη μη υποβολή σε τσεκ-απ, το άστατο φαγητό, και χίλια-δυο άλλα πραματάκια που μόνο κακο κάνουμε στον εαυτό μας!

     Ναι, να παρέχει παιδεία, ενημέρωση, πρόληψη, περίθαλψη. Αυτά είναι βασικές αρχές του δικαίου και του κράτους πρόνοιας και η ποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, ως πράξη αυτοπροσβολής αποτελεί σκοτεινή εξαίρεση που όπως βλέπετε, σε όλες τις δυτικές κοινωνίες πλέον αποποινικοποιείται.
     Αλλά, εσείς, θέλετε το κράτος να σας επιβάλλει τι θα κάνετε και τι θα βάλετε στο σώμα σας; ΟΚ (διαφωνώ είπαμε, αλλά I’ll play along). Τι θα γίνει με το αλκοόλ; Το τσιγάρο;Επιμένετε ότι κάνουν καλό; Και τι μήνυμα δίνει το κράτος με αυτές τις ουσίες αφήνοντας τες νόμιμες; (α, ξέχασα είπατε για τις προειδοποιήσεις στα πακέτα. Μα αυτό δε σας είπα και εγώ; Στην ποινικοποίηση που υποστηρίζετε τα χαλάμε).

     6) Τσούκου, μια χαρά εντός θέματος είμαι. Πείτε, plz, μερικά από αυτά που σας απαρίθμησα πόσο υγιεινά στη χρήση τους και στην κατάχρησή τους να το ρίξω έξω κι εγώ ο καημένος που έχω τρελαθεί στη δίαιτα!

     7) Τότε το τσιγάρο και το αλκοόλ έπρεπε να είχαν απαγορευτεί πολύ πριν από την κάνναβη (που όπως είπαμε δεν καπνιζεται μόνο).

     • Ηφαιστίωνας

      1) Υπάρχουν πολλές ουσίες που είναι ναρκωτικές. Δεν ξέρω για την καθεμία
      πόσο κακό κάνει κτλ. Για την κάνναβη, δεν έχω διαβάσει πουθενά (σε επιστημονικά αρθρα) να κάνει καλό στην υγεία.
      1α) Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την απαγόρευση. Δεν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τον νόμο. Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, είναι πολύ, μα πολύ λιγότεροι καπνιστές, σε σχέση με την Ελλάδα. http://www.clivebates.com/wp-content/uploads/2012/05/tobacco-use.png
      Το 20 φορές πιο καρκινογόνο; Aπό το BFL. 3=20 tobacco Αρα 1 = 6.6 http://www.dailymail.co.uk/news/article-146853/Why-cannabis-greater-cancer-risk-tobacco.html «There are also more than 75 case studies of young cannabis smokers with cancers of the throat and gullet – diseases usually rare in people under 60.»
      Oι χρήστες κάνναβης, στην πλειοψηφία, την καπνίζουν. Χωρίς φίλτρο και «κρατάνε» τον καπνό αρκετά δευτερόλεπτα. Το ότι χρησιμοποιείτε στην κλωστοϋφαντουργία είναι εντελώς άσχετο με τον θέμα. Στην Ελλάδα και στην ΕΕ, η Cannabis Sativa L είναι νόμιμη. (η κάνναβη που χρησιμοποιείτε στην κλωστοϋφαντουργία). Δεν είναι μόνο που είναι επιβλαβές για τα πνευμόνια. Είναι οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο κτλ.
      2) Για το τσιγάρο δεν διαφωνώ ότι είναι επικίνδυνο, αλλά για το αλκοόλ υπάρχουν πολλές έρευνες που ισχυρίζονται ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι επιβλαβές.

      Αλλά, δυστυχώς, ακόμα που το ποτό είναι νόμιμο, στο βωμό του κέρδους, κυκλοφορούν ψεύτικα ποτά, που είναι επικίνδυνα.
      Ποιος μπορεί να πιει ένα ολόκληρο μπουκάλι; Πολύ λίγοι. Με ποτήρια πίνετε το αλκοόλ. Ανάλογα το ποτό, ανάλογο το ποτήρι. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ο απώτερος σκοπός να μεθύσει (όπως είναι στα ναρκωτικά…)

      3) Δεν βλέπω διαφημίσεις. Με μια πρόχειρη έρευνα, δεν είδα να προωθούν την μέθη. Βρήκα και αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=USK467olE6E

      4) Μου φαίνεται πως κάνεις διαφήμιση στην κάνναβη και το συγκρίνεις με το αλκοόλ. Δεν νομίζω να χρησιμοποιείτε ως φάρμακο το αλκοόλ. Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι κάνει καλό*. http://www.medicaldaily.com/7-health-benefits-drinking-alcohol-247552
      Η κάνναβη κάνει καλό; Με ποια έννοια; Ένας άνθρωπος που δεν έχει προβλήματα υγείας, ή κάποιος που έχει γλαύκωμα; (παράδειγμα έφερα)

      5) Ο καθένας έχει την άποψη του.

     • The Dutch

      Αν δεν διάβασες πουθενά για την κάνναβη,κάτσε να διαβάσεις ή δες τι γίνεται στην Αμερική που 25 πολιτείες την αποποινικοποίησαν για ιατρική χρήση και πλέον απελευθερώνεται και για ψυχαγωγική χρήση,αυτοί δεν ξέρουν εσύ ξέρεις καλύτερα,αμαν πια αυτή η επιμονή σου ενώ δεν είσαι ούτε γνώστης των πιο απλών πραγμάτων όσον αφορά τα ναρκωτικά,ξέρεις αυτά που σου πάσαραν τόσα χρόνια,και αγνοείς έρευνες αποδεδειγμένες.Γνωρίζεις ότι ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα το οποίο αποτελείται από υποδοχείς πάνω στους οποίους προσκολλάται η thc (ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης),επακριβώς;!
      http://psychedelic-wiki.blogspot.gr/2013/12/endokannavinoeides-systima-orismos-limma.html
      γνωρίζεις ότι με την κάνναβη αντιμετωπίζονται ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας,καρκίνο,λευχαιμία,επιληψία,ναυτία και ένα κάρο ασθένειες ακόμη;
      https://xn—-ylbbafnbqebomc7ba3bp1ds.com.gr/%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82/

      Οπότε δεν είσαι τόσο ενημερωμένος όσο νομίζεις.
      Και κάτι τελευταίο που θα σε εκπλήξει…ΟΧΙ,οι χρήστες κάνναβης δεν «καίνε εγκεφαλικά κύτταρα» όπως διαδίδεται,οπότε άλλο ένα ανυπόστατο σχόλιο περί βλάβης του εγκεφάλου από την κάνναβη.Δεν υπάρχει ούτε ένας καταγεγραμμένος θάνατος από κάνναβη,και ο καρκίνος του λάρυγγα δεν είναι αποτέλεσμα της κάνναβης αλλά του τσιγάρου και του ιστορικού του ασθενούς.

     • Ηφαιστίωνας

      Ναι τα γνωρίζω, ε και?
      Είναι ανοησίες τα περί εγκεφάλου; https://scholar.google.gr/scholar?hl=el&q=cannabis+brain+effects&btnG=

      Το θέμα μας είναι οι ψυχοτρόπες ουσίες και όχι τα φάρμακα.
      Όσο για τον μύθο περί 0νικων θανάτων: http://www.dailymail.co.uk/health/article-179264/Cannabis-kills-30-000-year.html http://time.com/10372/marijuana-deaths-german-study/
      όσο για τον καρκίνο: https://scholar.google.gr/scholar?hl=el&as_sdt=0,5&q=cancer+by+cannabis

     • The Dutch

      Αρχικά το άρθρο από dailymail είναι του κ*λου!δεν θα το σχολιάσω καν διότι είναι απλά ανυπόστατο και απλά μια υπόθεση και τίποτα παραπάνω.Οι έρευνες που παραθέτεις λένε το αντίθετο από αυτό που εσύ υποστηρίζεις.

      Αυτό είναι αποτέλεσμα σε μια από τις έρευνες που παραθέτεις..

      Results

      There were 75 cases and 319 controls. An increased risk of cancer was found with increasing tobacco use, alcohol consumption, and decreased income but not increasing cannabis use. The highest tertile of cannabis use (>8.3 joint years) was associated with a nonsignificant increased risk of cancer (relative risk = 1.6, 95% confidence interval, 0.5-5.2) after adjustment for confounding variables.

      μετάφραση:

      Υπήρξαν 75 περιπτώσεις και 319 μάρτυρες. Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου βρέθηκε με την αύξηση της χρήσης του καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ, και μειωμένο εισόδημα, αλλά όχι την αύξηση της χρήσης κάνναβης. Το υψηλότερο τριτημόριο της χρήσης κάνναβης (> 8,3 κοινή ετών) συσχετίστηκε με μια μη στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου (σχετικός κίνδυνος = 1,6, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,5 έως 5,2) μετά την προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες.

      όταν μάθεις να διαβάζεις κιόλας αυτές τις έρευνες έλα κάνε μου πάλι τον έξυπνο.Το ότι με λέξεις κλειδιά ψάχνεις και μετά μου παραθέτεις μαλακίες,μόνο και μόνο για να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο,είναι βλακεία,σταμάτα το και άκου κάποιους που γνωρίζουν περισσότερα,τι σου λένε.

     • Ηφαιστίωνας

      Γιατί, δεν θεωρείτε το British Lung Foundation αξιόπιστο; Ποιο αναλυτικά(στα αγγλικά): https://www.google.com/url?q=https://www.blf.org.uk/Files/8ec171b2-9b7e-49d9-b3b1-a07e00f11c05/The-impact-of-cannabis-on-your-lungs—BLF-report-2012.pdf&sa=U&ved=0CAQQFjAAahUKEwidqqTxpfTIAhWC_R4KHYXuD_8&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNFeTe7tGd-A1kyvBAkMfJWkTqPodA

      Όσο για τις εύρενες απο το Scholar Google, μια χαρά είναι.
      Ξέχασες να κάνες Copy paste και αυτό. —>
      In conclusion, the results of the present study indicate that long-term cannabis use increases the risk of lung cancer in young adults. <—
      https://translate.google.gr/translate?sl=en&tl=el&js=y&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ferj.ersjournals.com%2Fcontent%2F31%2F2%2F280.short&edit-text=&act=url

      Για να μαθαίνεις και πού να ψάχνεις καλές πηγές…
      Τι είναι το scholar.google ? ("Στηριχθείτε γερά πάνω σε γίγαντες")

      "μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε πολλά πεδία ερευνητικά πεδία και πηγές: εργασίες που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες, διατριβές, βιβλία, περιλήψεις και άρθρα, από ακαδημαϊκούς εκδότες, επαγγελματικές ενώσεις, πηγές προδημοσιεύσεων, πανεπιστήμια και άλλους ακαδημαϊκούς οργανισμούς. Ο Μελετητής Google σάς βοηθά να εντοπίσετε τις πλέον συναφείς ερευνητικές εργασίες στον κόσμο της ακαδημαϊκής έρευνας. Ο Μελετητής Google σάς βοηθά να εντοπίσετε τις πλέον συναφείς ερευνητικές εργασίες στον κόσμο της ακαδημαϊκής έρευνας."

      Εσένα μάλλον οι πηγές σου είναι γραμμένες από εξαρτημένους στην ΚΑΝΝΑΒΗ ή έμπορους ψυχοτρόπων ουσιών.

     • The Dutch

      Δεν το συνεχίζω η άγνοια σου είναι προφανής όπως και η άρνηση σου να δεις τα πραγματικά γεγονότα.Καμία έρευνα δεν συσχετίζει την κάνναβη με τον καρκίνο διαφορετικά δεν θα υπήρχε ούτε ως φάρμακο χρόνια τώρα,ούτε θα το απελευθέρωναν για ιατρική χρήση στην Αμερική αν διέτρεχε λόγος σοβαρός όπως ο καρκίνος.Αρκετά νομίζω το αναλύσαμε στο ξαναείπα,όταν δεις την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες θα καταλάβεις γιατί η καταστολή απέτυχε.

     • Ηφαιστίωνας

      Η προπαγάνδα που γίνεται εκ μέρους σας είναι τεράστια. Την πραγματικότητα την βλέπω, χρήστες υπερασπίζονται το ναρκωτικό, αρνούμενα στοιχεία από το SCHOLAR GOOGLE, συνδέουν την φαρμακευτική κάνναβις (που θα την πάρουν οι ασθενείς, με επίβλεψη γιατρού κτλ http://www.videoman.gr/87569 βλέπε 0:37) με την ναρκωτική και πάει λέγοντας. Λες και τα άλλα φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες. Τι ασχετοσύνη….
      Μου θυμίζεται τους αρνητές του HIV/AIDS, αξιολιπιτοι.

   • The Dutch

    7. Και … τελικά, ποιος θα αποφάσιζε για το τι είναι καλό, υγιές, αποδεκτό, να κάνουμε στο σώμα μας και την προσωπική ζωή μας; Η κοινωνία, η γειτονιά, η κυρά-κατίνα από απέναντι, μια επιτροπή σοφών, ένας δικαστής, ποιος; (και επαναλαμβάνω, είστε σίγουρος ότι θα θέλατε να ζείτε σε μια τέτοια ελεγχόμενη κοινωνία, μετά;)

    Νομίζω ότι και μόνο του αυτό είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο επιχείρημα!

    • Ηφαιστίωνας

     Οι επιστημονικές έρευνες.

     • Ανακοινώθηκε η λίστα του ΠΟΥ με τις 116 ουσίες που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο. Μαντέψτε ποιες νόμιμες είναι στη λίστα και ποιες παράνομες όχι!
      (και μετά περιμένω να επιχειρηματολογήσετε και για την ποινικοποίηση του σολάριουμ)
      http://www.lifo.gr/articles/science_articles/79228

     • Ηφαιστίωνας

      Είσαι λίγο άσχετος…
      http://www.iatropedia.gr/articles/read/14351
      Φυσικά και αν κάποιος καταναλώνει πολύ μπέικον καθημερινά θα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο. Αλλά ξέρετε ότι η τυπική κατανάλωση μπέικον (και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων) είναι τέτοια, ώστε με βάση στοιχεία και πάλι από τον ΠΟΥ, είναι κατά 139 φορές λιγότερο πιθανό να προκαλέσει καρκίνο σε σύγκριση με το κάπνισμα;

      Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, αν τα 50γρ επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 18%, το κάπνισμα (σε έναν κανονικό και όχι περιστασιακό καπνιστή) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 2.500%!
      Το “κλειδί” στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος είναι η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία το καταναλώνετε. Αυτό δεν άλλαξε.

      https://www.efsyn.gr/arthro/karkinogonos-i-katanalosi-allantikon-kai-kokkinoy-kreatos
      Ο Ρόμπερτ Πικάρντ, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και μέλος βρετανικής επιτροπής για τη μελέτη των συνεπειών της κατανάλωσης κρέατος, δήλωσε στον Guardian ότι «δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε το κρέας για να προστατευθούμε από τον καρκίνο».

      Αυτό που πρέπει να κάνουμε κυρίως, λένε, είναι να μην καπνίζουμε, να προσέχουμε το βάρος μας και να μην πίνουμε πολύ αλκοόλ. —-

      Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο αναφέρει πως δεν πρέπει να συγχέουμε του κινδύνους που υπάρχουν από την κατανάλωση αλλαντικών και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος με αυτούς που εγκυμονούν το κάπνισμα και ο αμίαντος.

      Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αμίαντος και κάπνισμα είναι σαφώς σοβαρότεροι κίνδυνοι.

      Σύμφωνα με τεκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

     • The Dutch

      Οι επιστημονικές έρευνες θα αποφασίζουν τι είναι καλό για μένα και πως θα ορίζω τι μπαίνει και τι βγαίνει από το σώμα μου;!Αυτές μου λένε τι γίνεται,δεν σημαίνει ότι είμαι υποχρεωμένος να τις ακολουθήσω.Αν μιλάμε για ναρκωτικά αυτά,αν θέλεις να μιλήσουμε για κάνναβη που είναι αυτό που πρέπει άμεσα να αποποινικοποιηθεί,εκεί οι έρευνες σε «σαμποτάρουν» και σου λένε ξύπνα,κάποιος για να κερδίσει σε κάτι άλλο σου έλεγε μαλακίες τόσα χρόνια!

     • Ηφαιστίωνας

      Οι έρευνες λένε ξύπνα, το ξέρω: https://scholar.google.co.uk/scholar?q=brain+effects+of+cannabis&hl=el&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ved=0CCIQgQMwAGoVChMIl_H1gavqyAIVgrQUCh2ZZAhJ
      http://www.dailymail.co.uk/news/article-146853/Why-cannabis-greater-cancer-risk-tobacco.html

      Το θέμα είναι πως οι επιπτώσεις των ναρκωτικών, μπορεί να επιρεάσει και άλλους: επιβίωση εις βάρος των άλλων, οικονομική κατάρρευση, διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, διαταραγμένες σχέσεις με γονείς και παιδιά, βίαιη συμπεριφορά, εγκληματικές τάσεις, αυξημένος κίνδυνος καυγά, αυτοκινητιστικό δυστύχημα ………….

     • The Dutch

      Καλύτερη ενημέρωση καλύτερη θεραπεία για εξαρτημένους και όχι αντιμετώπιση του χρήστη σαν εγκληματία και εγκλεισμός του σε φυλακή,που σίγουρα θα τον κάνει χειρότερα και όχι καλύτερα,οπότε άσε τις έρευνες γι αυτούς που μπορούν να διαβάζουν και να κρίνουν,και κοίτα πιο μπροστά χωρίς παρωπίδες τα ταμπού σου και τις προκαταλήψεις σου.

     • Ηφαιστίωνας

      Δεν διαφωνώ καθόλου στην θεραπεία. Αλλά διαφωνώ τα ναρκωτικά, να πωλούντε ελεύθερα.
      Στην φυλακή δύσκολα μπαίνεις, μιας και είναι πλημμέλημα.

     • Λάθος νομίζετε:
      Πως θα σας φαινότανε άμα εκεί που πίνατε τη μπυρίτσα σας (σας το λέω με αλκοόλ μπας και το καταλάβετε), σας συλλαμβάνανε, σας φορουσαν χειροπέδες, σας πηγαίναν στην Ασφάλεια, δακτυλοσκόπηση/φωτογραφίες/φακέλλωμα κλπ, περνούσατε ένα βράδυ στο κρατητήριο και την επομένη, πάλι με χειροπέδες στον εισαγγελέα, κατά τις 13:00 αυτόφωρο και εάν δεν είχατε να πληρώσετε την ποινή σας καθόσασταν και ένα μήνα φυλακή; Για ρωτήστε και κανά δικηγόρο να σας πει.
      Και όλα αυτά γιατί; Ποιον πειράξατε;

      Αμ το άλλο; Ως υπέρμαχος της ποινικοποίσης της χρήσης *ορισμένων* ουσιών θέλετε να μας πείτε ότι όλα αυτά είναι για το καλό του …χρήστη; Ή να στέλνετε το χρήστη να προμηθεύεται την ουσία του νοθευμένη από λαθρέμπορους και εγκληματίες; Τρομερό καλό του κάνετε!

      Είναι η αστυνομία, ο εισαγγελέας, ο δικαστής και η φυλακή θεραπευτικό μέτρο;

      Είστε σοβαρός;

     • The Dutch

      Πλημμέλημα έγινε τώρα,πριν δεν ήταν,γι αυτό και οι φυλακές είναι φουλ στους χρήστες.Επίσης το ότι έγινε πλημμέλημα εναπόκειται στο γεγονός ότι είναι άδικο να φυλακίζεις χρήστες,αντί να τους θεραπεύεις το οποίο αποβλέπει στην αλλαγή της αντιμετώπισης των ναρκωτικών,στο οποίο εσύ ενίστασαι(!!).Όπως καταλαβαίνεις διακατέχεσαι από προκατάληψη και δεν μπορείς ούτε στο μυαλό σου να ξεχωρίσεις την κατάσταση,οπότε πριν εκφράσεις,την κατά τα άλλα σεβαστή άποψη σου,είναι προτιμότερο να έχεις ασχοληθεί με το θέμα και όχι να βγάζεις και συμπεράσματα χωρίς την παραμικρή επιχειρηματολογία της αντίθεσης σου.

     • Ηφαιστίωνας

      Πότε έγινε πλημμέλημα? Αυτές τις μέρες δεν έχει αλλάξει κάτι. (δεν ξέρεις πολλά φένεται)

      Εάν ο κατηγορούμενος δηλώσει ότι επιθυμεί να

      παρακολουθήσει εγκεκριμένο κατά νόμο συμβουλευτικό

      ή θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης

      με ή χωρίς υποκατάστατα και σωματικής και ψυχικής

      απεξάρτησης, ο ανακριτής με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα μπορεί αυτοτελώς ή αντί της προσωρινής

      κράτησης να επιβάλει ως περιοριστικό όρο την εισαγωγή του σε εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης. …

     • The Dutch

      Ναι φέτος άλλαξε ο νόμος,μέχρι πρότινος ήταν κακούργημα.

     • Ηφαιστίωνας

      Σόβαρά ήταν κακούργημα; Η κατοχή; The Dutch, άμα δεν το έχεις, μην προσπαθείς να πείσεις. Δεν περνάνε αυτά σε όλους. Πες τα σε άσχετους αυτά.
      Άλλαξε ο νόμος και δεν το ήξερα; Ο Νόμος 4139/13 (Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις) ?

     • The Dutch

      Γιατί τι είσαι και θα έπρεπε να το ξέρεις δικηγόρος,δε νομίζω..;Όπως σου είπα άλλαξε πέρυσι.

      ορίστε:

      http://www.nomika-epilekta.gr/arthra/koinonika-arthra/nea-nomothesia-peri-narkotikon

     • Ηφαιστίωνας

      Ο νόμος ειναι του ’13, και όχι του ’15 ή του ’14.

      Το είπα και πιο πάνω 😉

      Δηλαδή πιο πριν ήταν κακούργημα η χρήση; Πήγαινε φυλακή o χρήστης τουλάχιστον 5 χρόνια; 😀

     • The Dutch

      ξεκόλλα ήταν κακούργημα και στο απέδειξα μην συνεχίζεις να μου δείχνεις την άγνοια σου,οκ ήταν πριν 2 χρόνια όχι πριν ένα,εδώ εσύ νόμιζες ότι ήταν από πάντα πλημμέλημα,τι έρχεσαι να μου πεις τώρα;!

     • Ηφαιστίωνας

      Προφανώς για εμπόριο μιλάς και όχι για απλά κατοχή.
      Το λινκ που μου έδωσες λέει για τον νόμο 4139/ 13 …

     • The Dutch

      όχι μιλάω για κατοχή χρήση και διακίνηση αυτά λέει ο νόμος και τέλος,είσαι πολύ μικρός για να κάνω περαιτέρω κουβέντα μαζί σου.

     • Ηφαιστίωνας

      Ποιος νόμος; Ο προηγούμενος; Γιατί δεν μας το δείχνεις τότε; «ήταν κακούργημα και στο απέδειξα » …βάζω τα γέλοια.

     • Καταλαβαίνετε ότι η λίστα που παραθέσατε παραπάνω αφορά ακριβώς και ταιριάζει γέντι στις νόμιμες ουσίες και δραστηριότητες (αλκοόλ, καπνό, καζίνο) που διαφημίζονται, ευρέως μάλιστα στα ΜΜΕ. Το καταλαβαίνετε, έτσι;
      Ή πρέπει να σας πάμε μια βόλτα από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς για να πειστείτε; Ή σε κλινική απεξάρτησης από τζόγο, ή σε ιατρείο διακοπής τους καπνίσματος.

      Και όμως δεν μας λέτε γιατί σύμφωνα με τη λογική σας, το κράτος-προστάτης που επικαλείσθε, δεν θα πρέπει να τις κυρήξει παράνομες και αυτές, διώκωντας, φυλακίζοντας και διαπομπεύοντας τους χρήστες!
      (πάντα για το καλό τους, όπως μας λέτε)

     • Ηφαιστίωνας

      Δεν έχω δει ποτέ διαφήσι καπνού. Νομίζω πως απογορεύεται. Στον ΟΠΑΠ λέει παίξε υπέυθηνα. http://responsiblegaming.opap.gr/ (βέβαια άσχετο με το θέμα: Ψυχοτρόπες ουσίες)

     • Here we go again. Πριν από λίγο είπατε ότι δεν έχετε δει διαφημίσεις ποτών! Και μου ποστάρατε άσχετο βιντεάκι κατά του αλκόολ.
      Διαφημίσεις καζίνο…δεν; Διαφήμιση ΟΠΑΠ; Ον-λαιν στοιχήματος; Στην Τι-βι; Στο ράδιο; Μήπως έχετε επιλεκτικη όραση; Ακοή;
      Πόσο χρονών είστε; Μέχρι το 2004 επιτρεπόταν και οι διαφημίσεις τσιγάρων στα έντυπα, στις πινακίδες και μέχρι το 2007 στη φόρμουλα 1. Και φυσικά η χρήση τους επιτρέπεται, φορολογείται και η καλλιεργειά του καπνού ειδικά εδώ στην Ελλάδα είναι συστηματική.

      Άντε πάλι. Το αλκοόλ είναι ψυχοτρόπος ουσία. Είναι ναρκωτικό. Δραστικότατο για το ΚΝΣ (2 ποτηράκια και απαγορεύεται να πιάσεις τιμόνι, στο 1 μπουκάλι πεθαίνεις, προκαλεί σωματική εξάρτηση που χρήζει απεξάρτησης, εθισμό και φυσικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και από τη μακροχρόνια χρήση, από καρκίνους μέχρι κύρωση ήπατος). Επικίνδυνο ναρκωτικό. Πόσες φορές να το πούμε; Απλά είναι νόμιμο.
      Με την ευκαιρία πόσους θανάτους από overdose από κάνναβη ας πούμε έχετε ακουστά;
      (και τι σχέση έχει το …απολαύστε/παίξτε υπεύθυνα, με την ποινικοποίηση που συζητάμε εδώ πέρα; Πρώτος εγώ σας είπα ναι στην ενημέρωση, ναι στην παιδεία, αλλά όχι στις απαγορεύσεις. Ειδικά για εσας που αυθαίρετα υποστηρίζεται την τιμωρία των χρηστών στα μεν, αλλά όχι για τους πότες, τους αλκοολικούς, τους καπνιστές, τους τζογαδόυς και ….όσους κάνουν σολάριουμ)

  • The Dutch

   Αδυνατώ να απαντήσω σε τόσα επιχειρήματα,όσο και να το θέλω!

 • Breaking the Taboo, με αφήγηση του Morgan Freeman. Χρειάζεται να πω κι άλλα;
  https://www.youtube.com/watch?v=pt6q_gv3lp4

  https://vimeo.com/73878086