Αστροναύτες ή αστρο..ψεύτες; Πήγαμε στ ’ αλήθεια στο φεγγάρι;

33

seliniΤο ξέρετε ότι σας έχουν κοροϊδέψει; Ότι έχετε πέσει θύμα της μεγαλύτερης απάτης στην ιστορίας της ανθρωπότητας; ότι ποτέ κανένας άνθρωπος δεν πάτησε στο φεγγάρι; ότι οι αποστολές στην Σελήνη δεν συνέβησαν ποτέ;

Σύμφωνα με την εκτίμηση μιας μερίδας ανθρώπων, οι προσεληνώσεις κινηματογραφήθηκαν στην θρυλική Περιοχή 51, στην έρημο της Νεβάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε τόσο απεγνωσμένα να νικήσει τους σοβιετικούς στον διαστημικό ανταγωνισμό, ώστε έφτιαξε τις έξι πλαστές αποστολές του προγράμματος Απόλλων.

moonh06Παρακάτω θ αναφέρουμε τα επιχειρήματα των «αρνητών» και την κατάρριψη τους ένα προς ένα.

Επιχείρημα A: «Ρίξτε μια ματιά στα βίντεο των ανδρών που υψώνουν την αμερικανική σημαία στη Σελήνη. Όλες οι σημαίες κυματίζουν στον άνεμο. Η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα. Απουσία ατμόσφαιρας σημαίνει απουσία ανέμου. Απουσία ανέμου σημαίνει πως η σημαία δεν θα έπρεπε να κινείται!»

Κατάρριψη:  »Ώστε λοιπόν η σημαία κυματίζει στον άνεμο, ε; Για κάντε μου τη χάρη, σας παρακαλώ. Μπορεί να σας φαίνεται έτσι, αλλά για κοιτάξτε όλη την γύρω περιοχή. Αν οι άνεμοι πνέουν με τόση δύναμη γιατί η εξαιρετικά λεπτή σκόνη της Σελήνης κάθεται ακίνητη;

»Έχετε δίκιο ότι δεν υπάρχει άνεμος στο φεγγάρι. Αν κοιτάξετε ολόκληρη την ταινία που δείχνει τις σημαίες να κινούνται στον υποτιθέμενο άνεμο της Σελήνης, θα παρατηρήσετε ότι σε κάθε περίπτωση ένας αστροναύτης μετακινεί το κοντάρι, Το γεγονός ότι δεν υπάρχει άνεμος δεν θα έπρεπε να σας οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι εδώ δεν ισχύουν πλέον οι νόμοι της φυσικής. Αυτό δεν διαφέρει πολύ από την σκέψη ότι δεν θα αισθανθείτε πόνο αν κλωτσήσετε μια μπάλα του μπόουλινγκ χωρίς βαρύτητα, στο διάστημα (Ωχ, το πόδι μου!).

»Η σημαία έχει αδράνεια (ένα κινούμενο αντικείμενο διατηρείται σε κίνηση) και υπόκειται σε πολλές από τις ίδιες δυνάμεις που βρίσκουμε και στη Γη, με εξαίρεση τον άνεμο. Μετακινείστε το κοντάρι και η σημαία θα μετακινηθεί μαζί του. Καθώς η βαρύτητα στη Σελήνη είναι το ένα έκτο αυτής που υπάρχει εδώ πέρα, στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο, οι περιστροφικές κινήσεις της σημαίας και του κονταριού δεν κατασιγάζουν τόσο σύντομα όσο θα φαντάζονταν κάποιοι».

Επιχείρημα Β: «Τόνοι φωτογραφιών τραβήχτηκαν στη Σελήνη. Όμως άστρα δεν φαίνονται πουθενά. Ο ουρανός είναι κατάμαυρος. Η κοινή λογική μας λέει χωρίς αμφιβολία, ότι σε έναν σκοτεινό ουρανό θα φαίνονταν όλα τα λαμπερά άστρα».

Κατάρριψη: «Υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν φαίνονται τα άστρα. Το φεγγάρι δεν έχει ατμόσφαιρα για να διαδοθεί το φως του ήλιου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ατμόσφαιρα προκαλεί διάχυση του φωτός και ο ουρανός δείχνει λαμπερός. Στη Σελήνη δεν ισχύει αυτό. Το ηλιακό φως ανακλάται σε οτιδήποτε βρει στην επιφάνεια, κι έτσι το μέρος είναι υπερβολικά φωτεινό για να περπατήσει κανείς μετά την ανατολή του ήλιου. Τα αντικείμενα λάμπουν, όμως το κενό τού διαστήματος φαίνεται πάντα σκοτεινό. Οποιοσδήποτε ερασιτέχνης φωτογράφος μπορεί να σας πει ότι ο μόνος τρόπος για να φωτογραφήσετε ένα λαμπερό αντικείμενο είναι να κρατήσετε πολύ μικρό το διάφραγμα της μηχανής και να τραβήξετε μια πολύ γρήγορη φωτογραφία. Αν η κάμερα πάρει πολύ φως τότε το φιλμ θα εκτεθεί υπερβολικά. Τα άστρα όμως, βρίσκονται πάρα, πάρα πολύ μακριά και πολύ λίγο από το φως τους καταφέρνει να ταξιδέψει στο Σύμπαν. Κατά συνέπεια, τα άστρα είναι, απλώς πολύ αμυδρά για εκτεθούν στο φιλμ. Ακόμη κι επάνω στη Γη τη νύχτα, θα πρέπει κανείς να κρατάει το κλείστρο της μηχανής ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αιχμαλωτίσει αρκετό φως για να δει τα άστρα. Το κλάσμα του δευτερολέπτου, που χρειάστηκαν οι αστροναύτες για να τραβήξουν την κάθε φωτογραφία, ήταν πολύ μικρό. Αν δεν με πιστεύετε, πάρτε ένα σκοτεινό βράδυ τη φωτογραφική σας μηχανή και φωτογραφίστε ένα λαμπερό φως, όπως αυτό της λάμπας του δρόμου. Εμφανίστε το φιλμ και σας εγγυώμαι πως δεν θα δείτε κανένα άστρο στην φωτογραφία»..

Επιχείρημα Γ: «Όλοι οι πύραυλοι που στείλαμε στο διάστημα είχαν φλέγόμενη διέξοδο αερίων. Αν όμως κοιτάξουμε στο βίντεο το πάνω μέρος του σκάφους που αναχωρεί από τη Σελήνη δεν θα δούμε φλόγες να βγαίνουν από την εξάτμισή του. Προφανώς δεν απογειώθηκαν ποτέ από την Σελήνη».

Κατάρριψη: «Ναι, όλοι οι πύραυλοι που στέλνουμε στο διάστημα έχουν φλέγόμενη δίοδο αερίων. Όμως εδω κάτω στη Γη έχουμε οξυγόνο, που επιτρέπει στο καύσιμο να καίγεται. Στο διάστημα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά χημικά. Όταν αναμιγνύονται παράγουν μια εκτόνωση. Όμως αυτή δεν είναι απαραίτητα μια λαμπερή κόκκινη ή γαλαζωπή φλόγα. Θυμηθείτε τα πειράματα χημείας στο γυμνάσιο. Κατέληγαν όλες οι χημικές αντιδράσεις στην παραγωγή φλόγας; Το πιθανότερο είναι πως όχι, αν και δεν είχαν πρόβλημα να παράγουν μια τεράστια ποσότητα αερίου, που έκανε να βρωμοκοπάει ολόκληρο το σχολικό κτίριο».

Επιχείρημα Δ: «Είναι κι εκείνο το περίφημο φιλμ με τον Νιλ Άρμστρονγκ, που βγαίνει από τη σεληνάκατο πετώντας εκείνη την απερισκεψία: “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα γιγάντιο άλμα…”. Υπάρχει επίσης εικόνα από την εκτόξευση της ίδιας σεληνακάτου πίσω στο διάστημα. Κανείς δεν υπήρχε στο φεγγάρι πριν ή μετά την υποτιθέμενη προσεδάφιση, άρα πώς θα μπορούσαν να είναι αληθινές αυτές οι φωτογραφίες; Προφανώς τραβήχτηκαν εδώ, στη Γη».

Κατάρριψη: «Εδώ πρέπει να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας. Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε να προσγειωθείτε για πρώτη φορά σε έναν παράξενο πλανήτη και ξέρετε ότι πρέπει να απαθανατίσετε σε φιλμ αυτό το πρώτο βήμα για χάρη των μεταγενέστερων. Πώς θα παίρνατε τη φωτογραφία ενός στιγμιαίου γεγονότος; Στην πραγματικότητα η λύση είναι πολύ απλή. Η φωτογραφική μηχανή ήταν προσαρτημένη σε έναν βραχίονα, που κρεμόταν από την βάση της σεληνακάτου. Στο τέλος της αποστολής η βάση της σεληνακάτου, με την μηχανή πάντα κολλημένη, έμεινε πίσω για να κινηματογραφήσει την εκτόξευση από την επιφάνεια της Σελήνης».

Επιχείρημα Ε: «Ραδιενέργεια. Ραδιενέργεια. Ραδιενέργεια. Οι αστροναύτες έπρεπε να πετάξουν μέσα από μια ζώνη υψηλής ακτινοβολίας για να φτάσουν στο φεγγάρι. Ο πύραυλος έπρεπε να έχει τοιχώματα μολύβδου με πάχος αρκετά μέτρα για να εμποδίσει την ραδιενέργεια να σκοτώσει τους αστροναύτες. Οι πύραυλοι δεν ήταν από μόλυβδο κι επομένως είναι αδύνατον να πήγε ποτέ κάποιος στο φεγγάρι».

Κατάρριψη: «Είναι γνωστό ότι για να φτάσουν στη Σελήνη οι αστροναύτες έπρεπε να περάσουν μέσα από μια περιοχή ακτινοβολίας, γνωστή ως Ζώνη Βαν Αλλεν. Η ποσότητα ραδιενέργειας, ωστόσο, την οποία διαδίδουν οι οπαδοί της θεωρίας της απάτης, είναι εξαιρετικά υπερβολική.
»Υπολογίζεται ότι κάθε αστροναύτης εκτίθεται σε 1 rem ακτινοβολίας τη φορά, σύνολο 2 rem για κάθε ταξίδι με επιστροφή. Για να δούμε αυτή την τιμή αναλογικά, κάθε άνθρωπος επάνω στη Γη εκτίθεται σε 0,1- 0,2 rem ακτινοβολίας τον χρόνο. Η ραδιενέργεια προέρχεται από πηγές κάθε είδους: έδαφος, πετρώματα, κοσμικές ακτίνες, αέρας, τρόφιμα, νερό, αέριο ραδόνιο1 κι ένα σωρό άλλα. Εκείνοι που δουλεύουν με πυρηνικά υλικά μπορεί να εκτίθενται έως και σε 5 rem τον χρόνο, ενώ ο οργανισμός τους μπορεί να δεχθεί χωρίς παρενέργειες ακόμη και 25 rem σε μια μεμονωμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα συμπτώματα της έκθεσης σε ραδιενέργεια συνήθως δεν είναι ορατά μέχρι το άτομο να δεχθεί ποσότητα 25 rem ή και μεγαλύτερη.
»Η NASA γνώριζε για τον άγνωστο κίνδυνο από την διέλευση μέσω της Ζώνης Βαν Άλλεν. Οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει εκ των προτέρων ότι αν απέφευγαν τη διέλευση στη διάρκεια μιας περιόδου έντονης δραστηριότητας των ηλιακών καταιγίδων, οι αστροναύτες δεν θα εκτίθεντο σε θανατηφόρα επίπεδα ραδιενέργειας. Ο χρόνος της έκθεσης ήταν σχετικά βραχύς, της τάξεως μερικών ωρών, κι έτσι οι αστροναύτες κατόρθωσαν να περάσουν με ασφάλεια».
Ας κλείσουμε σιγά-σιγά αυτή την αντιπαράθεση…

Τελικές επισημάνσεις: «Υπάρχει σωρεία κι άλλων στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος ποτέ δεν προσεδαφίστηκε στη Σελήνη. Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη, ότι ο άνθρωπος κατάφερε ποτέ να πάει στο φεγγάρι.»

Τελικές επισημάνσεις: «Είστε όλοι πολύ νέοι για να θυμάστε την εποχή που στείλαμε ανθρώπους στη Σελήνη. Επειδή εγώ είμαι γέρος, έχω μια ξεκάθαρη ανάμνηση στο μυαλό μου από το συγκεκριμένο γεγονός. Ενώ επρόκειτο για μια συναρπαστική στιγμή της ιστορίας, το γεγονός στην πράξη ήταν αφόρητα βαρετό. Βαρετό,σας λέω! Ώρες επί ωρών χωρίς τίποτα πέρα από κακές φωτογραφίες κι ελάχιστη δράση. Δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι — άραγε αν στ’ αλήθεια η NASA κινηματογράφησε αυτή την ιστορική στιγμή επάνω στη Γη, δεν θα μπορούσε να το κάνει πολύ καλύτερα; Σκεφτείτε μόνο, ότι θα μπορούσε να είναι η ταινία “Τιτανικός” της εποχής του — οι πάντες καρφωμένοι στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν μια ιστορία αγάπης και την τραγική τροπή των πραγμάτων, που ράγισε καρδιές. Προσθέστε και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο εκείνου του καιρού, μαζί με ένα γλυκανάλατο τραγούδι τύπου Σελίν Ντιόν για συνοδευτικό.

»Σίγουρα, δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να αμφισβητούμε τα πάντα. Στην πραγματικότητα πρέπει να ενθαρρύνουμε μια τέτοια νοοτροπία. Όμως το κλειδί στην επιστημονική μέθοδο είναι η ισορροπία. Το να εξετάζουμε απλώς και μόνο τη μια πλευρά των πραγμάτων δεν αποτελεί τη σωστή ερευνητική μέθοδο.

»Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες ανακολουθίες στα γεγονότα. Αν όμως βάλει κανείς το μυαλό του να σκεφτεί θα αποδιώξει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες αμφιβολίες. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι στο σεληνιακό πρόγραμμα πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, όμως ούτε ένας (ή μία) δεν βγήκε μπροστά να σπάσει την σιωπή του (ή της). Προσθέστε σε αυτά τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που υπήρξαν μάρτυρες της εκτόξευσης των διαστημοπλοίων Απόλλων. Το διαστημικό πρόγραμμα παρήγαγε απίστευτη ποσότητα τεκμηρίων και άφησε στο πέρασμά του τόσα ίχνη στο χαρτί, όσα δεν θα μπορεί να ονειρευτεί για άλλο ζήτημα ο ιστορικός του μέλλοντος. Ας μη μας διαφεύγουν και τα 400 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, που εξετάστηκαν από εκατοντάδες εκπαιδευμένους επιστήμονες,από όλα τα έθνη του κόσμου. Τα πετρώματα σίγουρα δεν έχουν γήινη προέλευση και οι επιστήμονες δεν αμφισβήτησαν ποτέ την γνησιότητά τους.

»Η μόνη οριστική λύση σε αυτή την διαμάχη θα ήταν να στείλουμε έναν ακόμη άνθρωπο στη Σελήνη. Όμως κι αυτή η αποστολή θα καταγγελλόταν ως απάτη. Αν εξακολουθήσουμε να βασίζουμε την άποψή μας στη μονόπλευρη δημοσιογραφία, κάποια μέρα θα ζούμε σε έναν κόσμο που θα πιστεύει πως η Γη είναι επίπεδη, ο Έλβις περπατάει ακόμη στο δρόμο, οι Αρειανοί έχτισαν τις μεγάλες πυραμίδες, το Περλ Χάρμπορ ήταν χολιγουντιανή παραγωγή και το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ».

To άρθρο βασίστηκε στο βιβλίο του Στιβ Σίλβερμαν «Το ψυγείο του Αϊνστάιν» από τις Εκδόσεις Νάρκισσος

Για το ίδιο θέμα είχε δώσει πολύ καλές απαντήσεις κι ο Θοδωρής Μαγουλάς, στο άρθρο του: Τελικά πήγαμε στη Σελήνη;

 • Rott

  Αφου μπορεσαν να σκηνοθετησουν οπως λενε οι συνομωσιολαγνοι μια αποστολη στη σεληνη 5 δεκαετιες πισω,μετα απο τοσα χρονια και με την παρουσα τεχνολογια γτ δεν σκηνοθετουν και μια αποστολη στον Αρη? Παντως και οι mythbusters ειχαν κανει ενα ωραιο επεισοδιο με την προσεληνωση το θεμα για οποιον ενδιαφερεται

  https://www.youtube.com/watch?v=z_bfGouW8bI

 • Monkeydonia

  Ποιος ρε παιδιά μαγνητοσκόπησε την προσσελήνωση, στείλανε εικονολήπτη ποιο μπροστά; Δεν έχουν πάει στο Φεγγάρι και ούτε μπορούν να πάνε!

  • Hermit

   Η σεληνάκατος είχε προσαρμοσμένη κάμερα εξωτερικά. Όταν κατεβηκε ο 1ος, ευκολο ήταν να τραβήξει άνετα τον 2ον πο κατεβαινε.

  • Hermit

   Με τι εχέγγυα αποφεινεσαι σαν επιστήμων ότι δνε μπορουν να πανε; Και κρατήρα δεν δημιούργησε η Σεληνάκατος διότι υπηρχε σκληρό πετρωμα και από πανω πολύ λεπτή πούδρα, ενώ η πυροδότηση ήταν τέτοια ώστα να ανυψωθεί αργά και απαλά για να ειναι ελεγχόμενη.

 • Kostas Kapa

  καταρριψε μου τωρα και μια απορια… (αν καταδεχεσε βεβαια να απαντας σε σχολιαστες) γιατι κατω απο την σεληνακατο δεν υπαρχει κρατηρας ουτε κατα την προσεληνωση σκονη…. οσο και να μην εχουν πιεση τα αερια της σεληνακατου λογω χαμηλης βαρυτητας ενα μικρο κρατηρα και ενα συνεφο σκονης θα φτιαχνανε….

 • Kyros Manouskas

  Αλήθεια κάνεις δεν αναρωτιέται γιατί ποτέ δεν πήγαν στην σελήνη οι Ρωσοι ή οι κινεζοι ; όπου οι Ρωσοι ήταν πρώτοι που έστειλαν άνθρωπο στο διάστημα.

  • Κωστής Σταμούλης

   Γιατί οι Ρώσοι ανταγωνίζονταν σκληρά τους Αμερικάνους εκείνη την περίοδο,οπότε δεν θα είχε νόημα να τους μιμηθούν αλλά να τους ξεπεράσουν.

   • george kon

    Σε τι να τους ξεπερασουν ;
    σε μια υποτιθεμενη προσελληνωση ;

    Αλλο τροχια γυρω απ τοην γη και αλλο προσελληνωση .

    μην ξεχνας οτι οι Ρωσσοι στειλανε πρωτο ιτροχια …

  • Hermit

   Οι Ρώσοι είχαν πολύ περισσότερες αποτυχίες από όσες έβγαιναν στην δημοσιότητα.

  • Παναγιώτης

   Γιατί έκαναν γι αυτούς τη δουλειά οι Αμερικάνοι. Το ταξίδι στη Σελήνη δεν είναι ταξίδι αναψυχής, αλλά εξαιρετικά δύσκολη, επίπονη και κοστοβόρα αποστολή. Από τη στιγμή που οι Αμερικάνοι εξερεύνησαν ό,τι υπήρχε να εξερευνηθεί, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, δεν υπήρχε λόγος για τους υπολοίπους να σπαταλούν χρήματα για κάτι που ήδη είχε γίνει γνωστό στην επιστημονική κοινότητα. Έτσι κι αλλιώς στο παιχνίδι των εντυπώσεων, για το ποιος θα πήγαινε πρώτος, οι ΗΠΑ είχαν νικήσει. Όσον αφορά την ΕΣΣΔ, ξεχνάς μάλλον ότι 3 δεκαετίες αργότερα κατέρρευσε οικονομικά – βάλε το και αυτό στην εξίσωση. Κανείς δεν είπε ότι κάποια στιγμή δε θα επιστρέψουν οι άνθρωποι στο φεγγάρι, είτε είναι Αμερικάνοι είτε Ρώσοι είτε Κινέζοι. Θα το δούμε αυτό.

 • KON3110

  Αν ήταν τόσο εύκολο να πάνε στο φεγγάρι θα έχουν πάει σαράντα φορές πίσω ως τώρα Η UNISTATS και θα είχαν βαςεις αφού έχουν εκατοντάδες βάσεις σε όλο τον κόσμο. Αφού ο Bart Sibrel έχει το video με τους ψεύτο φεγγαροναυτες να βάζουν στο στρογγυλό παράθυρο εικονα γης και τόσα αλλά που δεν αναφέρονται επάνω. Αυτά που αναφέρονται επάνω βαλτα δίπλα στην Σταχτοπούτα και Χιονατι.

  • live your myth in greece

   και τι ειναι το φεγγαρι για να πανε 40 φορες ρε μεγαλε; η παραλια του χωριου σου; αλλοι δεν πανε 40 φορες στη ζωη τους για μπανιο στη θαλασσα γιατι δεν εχουν φραγκα και εσυ λες γιατι δε δαπανησαν τρισεκατομμυρια για να πειστει ο ΚΟΝ3110 και το συναφι του; πισω στη σπηλια σου γρηγορα

  • Hermit

   Σιγά μωρέ που θα πήγαιναν 40 φορές. Ξέρεις όσο μεγάλο εγχείρημα ειναι, πόσο προσωπικό απαιτεί (400.000 άτομα δούλεψαν), χρηματοδότηση τρελή (πάνε πια αυτά) για να κανουν τι; Αν ειναι να κανουν κάτι άλλο, τότε θα ξαναπανε. Αρκετές πέτρες έδεραν.

 • Antonis Polychron

  Το άρθρο έχει πολλά φυσικά λάθη. Ένα θα αναφέρω: Υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν φαίνονται τα άστρα. Το φεγγάρι δεν έχει ατμόσφαιρα για να διαδοθεί το φως του ήλιου». Εσφαλμένο. Το φως διαδίδεται και χωρρίς την παρουσία ατμόσφαιρας, έτσι άλλωστε φτάνει από τον ήλιο στην γη. Αποτυχημένη η κατάρριψη της μη προσεδ’αφισης του ανθρώπου στην σελήνη.

  • Γεο

   Αν ειχες βασικες γνωσεις φωτογραφιας θα ηξερες οτι με ταχυτητες 1/60 δεν μπορεις να βγαλεις αστερια. Με εκθεση πανω απο 1 δευτερολεπτο ισως να φαινοταν κατι

  • Ακης

   Λάθος λέξη σε αυτή την πρόταση. Η σωστή είναι «Το φεγγάρι δεν έχει ατμόσφαιρα για να διαχυθεί το φως του ήλιου». Στην επόμενη πρόταση χρησιμοποιείται η σωστή. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ατμόσφαιρα προκαλεί διάχυση του φωτός και ο ουρανός δείχνει λαμπερός.»

  • Evangel Krionas

   βγάλε το βράδυ φωτογραφία ένα αυτοκίνητο με αναμένα φώτα και δες αν έχει αστέρια γύρω γύρω. το ίδιο και για το φεγγάρι.

  • Kostas Kapa

   οπου διαδοθει τοποθετησε το σωστο διαθλαθει…

  • nas

   Απο οπτικη πατος… Αλλο μετάδοση και αλλο διαχυση του ωστε να μην ανακλαται πληρως. Πίσω στο σχολειο

  • Hermit

   ΗΗ επιφανεια της Σελήνης ειναι υπερφωτισμένη και με αυτές τις συνθήκες δεν μπορει να φανει στην κάμερα το αμυδρό φως των αστεριών.

 • Remon_Kewl

  Η μεθανόλη καίγεται χωρίς να παράγει ορατή φλόγα. Κάτι που δεν αναφέρει ο συγγραφέας είναι η συνηθισμένη ερώτηση με τις σκιές που δεν είναι παράλληλες, που πάλι εξηγείται εύκολα μέσω της προοπτικής, και του μη επίπεδου εδάφους. Εν κατακλείδι, όλα αυτά είναι χαζομάρες για άτομα που δεν έχουν να ασχοληθούν με κάτι καλύτερο.

  • nas

   Η για ατομα που η νοημοσύνη τους και το γνωστικο τους υπόβΑθρο δεν επιτρεπει κατι παραπανω

 • bratsos

  Τότε με την ίδια λογική οι δίδυμοι πύργοι δεν τους ρίξανε οι αμερικάνοι άλλα οι ανύπαρκτοι τρομοκράτες. ..
  Το σίδερο έγινε σκόνη. ..
  Αυτό ακόμη και ο πρωτάρης στη δουλειά οικοδομής ξέρει ότι γίνεται με εκρηκτικές βόμβες εκ των μέσα.
  Το λένε πολλοί κορυφαίοι αρχιμηχανικοι.
  Η ηλικία της γης έχει αποδειχθεί ότι είναι 175.000 έτη.Το λέει με αποδείξεις μέσω σημερινής τεχνολογίας το βιβλίο ο μύθος του δαρβινισμου.
  Όταν περπατάει ο αστροναύτης γιατί η σκόνη δεν τιναζόταν σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής προς όλες τις κατευθύνσεις;

  • Η ηλικία της γης έχει αποδειχθεί ότι είναι 175.000 έτη.
   _______________________
   «175.000 έτη» και κάτι ψιλά (4.500.000.000<—δισεκατομμύρια άμα σας ζαλίζουν τα πολλά μηδενικά) αλλά μην αφήνετε την επιστήμη να σας χαλάει την άποψή σας.
   A, ναι! Και οι πρώτοι άνθρωποι καβαλούσαν δεινόσαυρους όπως μας αποδεικνύεται από την οικογένεια Flintstones!
   https://www.youtube.com/watch?v=uq7noaMwLfg
   Το παρακάτω βίντεο δεν φτιάχτηκε για εσάς. Εσείς έχετε λυμένες όλες τις απορίες σας.
   https://www.youtube.com/watch?v=W44KHtHZTY0

  • Remon_Kewl

   «Όταν περπατάει ο αστροναύτης γιατί η σκόνη δεν τιναζόταν σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής προς όλες τις κατευθύνσεις;»

   Η σκόνη τινάζεται προς όλες τις κατευθύνσεις όταν περπατάμε λόγω του αέρα που σπρώχνουμε με το πόδι μας προς τα κάτω. Στην Σελήνη φυσικά δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

   Όταν όμως κλωτσάει ο Άρμστρονγκ την σκόνη με τα πόδια του, αυτή πέφτει κάτω αμέσως, χωρίς να αιωρείται, όπως ακριβός θα γινόταν σε ένα κενό αέρος.

   https://www.youtube.com/watch?v=77Zse3SIULU

 • Γιώργος Μεταξάς

  Ας παρηγορηθούν οι συνωμοσιολόγοι βλέποντας την ταινία «Capricorn One» του 1978, σχετικά με μια σκηνοθετημένη αποστολή στον Άρη. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν μεταξύ άλλων τον «ημέτερο» Τέλη Σαβάλας, και τον O.J. Simpson αστέρα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, που έγινε γνωστός αργότερα (και εκτός ΗΠΑ) για την πολύκροτη δική του.

 • Τάκης

  Το μόνο ψήγμα αμφιβολίας που μπορώ να καταθέσω είναι το εξής.
  Καθ’ ην στιγμή η βαρύτητα στην Σελήνη είναι κατά πολύ μικρότερη της Γης, δεν θα έπρεπε τα χαλίκια κατά την περιστροφή των τροχών του οχήματος να εκσφενδονίζονται από το να πέφτουν ακριβώς δίπλα? Όπως στην Γη με αργή κίνηση αργού διαφορικού!
  Όταν ένας αστροναύτης με συνολικό βάρος, του ιδίου και του εξοπλισμού του, 100 κιλών έκανε πήδους πάνω από μισό μέτρο την φορά, τα χαλίκια των μερικών γραμμαρίων, θα έπρεπε ακόμα να ταξιδεύουν στο Διάστημα. Έτσι δεν είναι?!

  • Nikos

   οχι. τα ελαφρυα και τα βαρυα αντικειμενα πεφτουν με την ιδια επιταχυνση και ταχυτητα οταν δεν υπαρχει αερας. Στην σεληνη προφανως δεν υπαρχει αερας. Επομενως ειτε ριχνεις μια νταλικα απο τα 20 μετρα υψος, ειτε ριχνεις ενα πουπουλο, οσο περιεργο και αν σου φαινεται θα πεσουν με την ιδια ταχυτητα στο εδαφος. Οσον αφορα τον αστροναυτη υπολογισε πως βαζει δυναμη με ολοκληρο το σωμα του για να κανει ενα αλμα ενω τα χαλικια δεν δεχονται την ιδια δυναμη με τον αστροναυτη, δεχονται προφανως πολυ μικροτερη δυναμη απο τους τροχους των αμαξιδιων των οποιων οι ροδες ουτως ή αλλως γυριζουν πολυ αργα καθως απο οτι βλεπεις και συ τα οχηματα κινουνται αργα.

 • The Dutch

  Οι Ρώσσοι είναι μάλλον αρκετά συνωμοσιολόγοι,γιατί ετοιμάζονται να στείλουν δορυφόρο να βγάλει φωτογραφίες τα αποτυπώματα που υπάρχουν στην επιφάνεια της σελήνης,από την αποστολή των Αμερικάνων για να πειστούν ότι πήγε η Αμερική στο φεγγάρι,κάτι που δεν πολυπιστεύουν,εκτός αν είναι μύθος το δημοσίευμα που κυκλοφορεί.

  • Mario
  • John Smith

   Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Άλλωστε οι Αμερικάνοι πήγαν και άλλες φορές στο φεγγάρι. Ποιό από όλα τα αποτυπώματα θέλουν να ελέγουν οι Ρώσοι;

  • Remon_Kewl

   Όχι οι Ρώσοι, όπως λέμε η ρώσικη κυβέρνηση, αλλά κάποιοι Ρώσοι πολίτες θέλουν να στείλουν ένα μικρό διαστημόπλοιο. Τόσα χρόνια, ούτε η σοβιετική, ούτε η ρώσικη κυβέρνηση αμφισβήτησαν το γεγονός.

   • Darth Homer

    ναι αλλα αλλιως ακουγεται το «οι Ρωσσοι αμφισβητουν την πρωσεληνωση» κι αλλιως «4-5 Ρωσσοι ψαχνουν χρηματοδοτηση για να στειλουν μικροδορυφορο στη Σεληνη».