Συλλογική παράνοια και θεωρίες συνωμοσίας

9

conspiracyyΠαρανοϊκός είναι αυτός που έχει χρόνια αισθήματα καταδίωξης, δυσπιστίας και φιλυποψίας. Πιστεύει  ότι είναι σημαντικό άτομο και ότι κάποιοι άλλοι (άνθρωποι ή οργανώσεις) τον καταδιώκουν και θέλουν να τον βλάψουν, χωρίς εκείνος να έχει κάνει τίποτα κακό. Ο παρανοϊκός χρειάζεται βέβαια επειγόντως γιατρό, αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι.

Αλλά, όταν αυτά τα συμπτώματα τα εκδηλώνουν ομάδες ανθρώπων ή και ολόκληροι λαοί, τότε κανείς γιατρός δεν μπορεί να τους κάνει καλά, διότι και οι γιατροί μάλλον θα πάσχουν από την ίδια παράνοια. Εδώ πλέον πρόκειται για νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο και η λογική που είναι το μοναδικό φάρμακο απέναντι στον παραλογισμό, έχει χάσει τη δύναμή της.

Αυτή η συλλογική παράνοια μπορεί από τη μια μεριά να εξυπηρετεί μια κοινωνική λειτουργία ενεργώντας ως ηρεμιστικό και καταπραΰνοντας το άγχος μιας κοινωνικής ομάδας ή ενός λαού, από την άλλη όμως είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί αδρανοποιεί τα άτομα που έχουν την αίσθηση ότι Κάποιοι Άλλοι, αόρατοι και πανίσχυροι, με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να τα βάλει, αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου. Καμιά αντίδραση επομένως δεν ωφελεί, εφόσον όλα είναι προαποφασισμένα και το μόνο που μας απομένει είναι να υποταχθούμε στη μοίρα μας.

a-startling-number-of-americans-believe-in-at-least-one-conspiracy-theory

Οι θεωρίες συνομωσίας βρίσκουν πολύ γόνιμο έδαφος σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρόσωπα ισχυρά και κακόβουλα κρυμμένα στη σκιά σχεδιάζουν με σατανικές μεθόδους τον αφανισμό μας, θέλουν να υποτάξουν τη σκέψη μας και να μας κάνουν υποχείριά τους, θέλουν την καταστροφή μας, διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις για να μας αποπροσανατολίσουν, μας έχουν κάνει πειραματόζωα, μας ταΐζουν σκόπιμα με ύποπτες τροφές, μας ψεκάζουν, μας παρακολουθούν μέσα στα σπίτια μας, μας μελετούν προσεχτικά με κάμερες που βρίσκονται παντού, σε δρόμους, πλατείες, μαγαζιά, κινηματογράφους, μπαρ, καφέ και κρατούν σημειώσεις για την ατομική μας συμπεριφορά, μας έχουν φακελώσει όλους, γνωρίζουν τις συνήθειές μας, τι τρώμε, τι πίνουμε και πώς περνάμε το χρόνο μας.

Όταν κανείς γυρνά αποδώ κι αποκεί και λέει τέτοια πράγματα, χαμογελούμε συγκαταβατικά και μέσα μας σκεφτόμαστε πως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι στα καλά του. Όταν όμως αυτά τα ίδια πράγματα τα πιστεύουν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι, τότε τους παίρνουμε στα σοβαρά και αρχίζουμε κι εμείς να ανησυχούμε μαζί τους. Η μαζική παράνοια  είναι δυστυχώς μεταδοτική ασθένεια.

Έτσι, το 666, ένας αριθμός που είναι μετά το 665 και πριν το 667, έχει δαιμονοποιηθεί στα καλά καθούμενα και έχει αποχτήσει μια σπουδαιότητα που κανείς άλλος αριθμός δεν έχει αξιωθεί.  Η αποστολή στη Σελήνη δεν έγινε ποτέ ( αλλά οι μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη που είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία, δεν αμφισβητούνται). Ο Έλβις Πρίσλεϊ ζει, δεν πέθανε το 1977 (πόσων χρονών είναι δηλαδή σήμερα; Εβδομήντα έξι; Καλύτερα τότε να μην τον δούμε, έτσι όπως θα έχει καταντήσει). Ούτε και ο Χίτλερ αυτοκτόνησε, κάπου ζει κρυμμένος κι αυτός (εντελώς ραμολί, υποθέτω). Κυκλοφορούν ανάμεσά μας! Ποιοι; Μα οι εξωγήινοι! Έχουν μορφή ερπετού, αλλά παίρνουν το σχήμα των ανθρώπων και απεργάζονται τον αφανισμό του είδους μας.

Φαιδρές ιστορίες.

Μερικές όμως δεν είναι φαιδρές. Είναι επικίνδυνες και μπορεί να καταλήξουν σε τραγωδίες. Οι θεωρίες περί σιωνιστικής συνωμοσίας φούντωσαν σε μια Γερμανία ταπεινωμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βοήθησαν πολύ στην άνοδο του ναζισμού. Στην Αμερική του Μακάρθι και του Χούβερ η αντικομμουνιστική υστερία  έβλεπε παντού προδότες, πράκτορες των Σοβιετικών που είχαν στόχο την καταστροφή της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαπολυθεί το γνωστό κυνήγι μαγισσών.

Τώρα οι illuminati, οι πεφωτισμένοι, μια οργάνωση σκοτεινή, ετοιμάζει την παγκόσμια διακυβέρνηση – κι αυτό θεωρείται πάρα πολύ κακό, αλλά δεν ξέρω γιατί.

Δεν συζητώ για τα πλοκάμια του διεθνούς καπιταλισμού που στραγγαλίζουν κάθε προσπάθεια ελεύθερης σκέψης και δράσης.  Οι Αμερικανοί ιδιαιτέρως βρίσκονται πίσω από κάθε φυσική καταστροφή: τις φωτιές στα δάση τις βάζουν αυτοί, τους σεισμούς τους προκαλούν αυτοί με το Σεισμικό Όπλο που διαθέτουν και τώρα σε συνεργασία με τις εκασταχού κυβερνήσεις ψεκάζουν τους λαούς για να κάθονται ήσυχοι και να μη διαμαρτύρονται.  (Αλλά ο ψεκασμός δεν είναι φαίνεται και πολύ αποτελεσματικός, γιατί οι λαοί διαμαρτύρονται και μάλιστα εντόνως με καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, με φωτιές και ενίοτε με φονικά).

Για τους μασόνους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αυτοί κινούν τα νήματα της ιστορίας.  Οι Εβραίοι, ομοίως, ελέγχουν τα πάντα, τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκρισή τους. (Από τη μεριά τους οι Εβραίοι βλέπουν παντού διώκτες, όλοι θέλουν το κακό τους).

Στην Ελλάδα οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός που προκαλεί το φθόνο των άλλων, Ευρωπαίων, Αμερικανών, Εβραίων, Τούρκων και όλων των βαλκανικών λαών (πλην των καλών Σέρβων). Θέλουν να μας αφελληνίσουν, θέλουν να μας εκμεταλλευτούν, μας φοβούνται, μας μισούν. Ξένα κέντρα εξουσίας (ιμπεριαλιστές, σιωνιστές, μασόνοι και άλλοι ύποπτοι κύκλοι) σχεδιάζουν την καταστροφή της χώρας. Η Νέα Τάξη θεωρεί υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της τον Ιησού Χριστό και πιέζει υπογείως να καταργηθεί στην Ελλάδα ο Σταυρός, η προσευχή και ο σχολικός εκκλησιασμός. Οι Καθολικοί θέλουν να μας κάνουν καθολικούς.  Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Σαϊεντολόγοι θέλουν να διαβρώσουν τα ελληνικά μας ήθη. Στις ελληνικές θάλασσες κρύβονται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανυπολόγιστης αξίας, όμως κάποιοι δεν μας επιτρέπουν να τα εκμεταλλευτούμε. Η μυστική ομάδα Έψιλον αποτελείται από σημαντικούς Έλληνες που με τη βοήθεια υπερανεπτυγμένης τεχνολογίας, (αντιβαρύτητα, τηλεμεταφορά κλπ που ακόμα δεν έχουν εφευρεθεί) στηρίζουν την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές.  Η ελληνική οικονομική κρίση είναι τεχνητή, την προκάλεσαν οι Γερμανοί ή οι Τράπεζες ή διάφοροι κερδοσκόποι ή τοκογλύφοι ή η υπερεθνική οικονομική και πολιτική ελίτ του πλανήτη που ετοιμάζει μια διεθνή δικτατορία.  Στο Νομισματοκοπείο έχουν αρχίσει να τυπώνονται κρυφά δραχμές.

Σε εποχές αστάθειας και αμφιβολίας, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, οι θεωρίες συνωμοσίας έρχονται να  ερμηνεύσουν όλα τα δεινά που κατατρύχουν τον απλό κόσμο. Μόνο που οι ερμηνείες αυτές δεν αντέχουν στον έλεγχο της λογικής (και ποιος νοιάζεται;) και, αν κανείς έχει την ψυχραιμία να τις ψάξει προσεχτικά, θα δει ότι διαψεύδονται από τα πραγματικά γεγονότα. Ο Κίσινγκερ παραδείγματος χάριν ποτέ δεν είπε για μας τους Έλληνες ότι είμαστε ένας λαός ανυπόταχτος που πρέπει πάση θυσία να παταχθεί. Ποιος έκανε τον κόπο να ελέγξει, αν το είπε ή δεν το είπε; Εξάλλου μας βόλευε ένα τέτοιο σχόλιο, εξηγούσε πολλές από τις κακοτυχίες μας.

Κάποιες από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας έχουν ψήγματα αλήθειας που όμως είναι γνωστά σε όλους.  Ασφαλώς οι μεγάλες επιχειρήσεις τείνουν να γίνονται μεγαλύτερες, ασφαλώς δημιουργούνται πλαστές ανάγκες στο καταναλωτικό κοινό για να αγοράζει συνέχεια προϊόντα, ασφαλώς παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της οικονομίας των αδύναμων κρατών. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι του σημείου να πιστεύουμε ότι όλοι οι ισχυροί του κόσμου έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα με στόχο να την εξαφανίσουν από το χάρτη, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Στην πλειοψηφία τους οι θεωρίες συνωμοσίας ποντάρουν στην αμάθεια και στη συλλογική νεύρωση και συγκινούν άτομα που δεν έχουν πολύ καθαρή δημοκρατική κοσμοθέαση.  Σε δύσκολες εποχές, όπως η παρούσα, δεν είναι ασυνήθιστο να γλιστρούν οι μάζες στο παραλήρημα και στην ψευδαίσθηση νομίζοντας ότι τα γεγονότα δεν προκύπτουν από το γνωστό σχήμα «δράση-αντίδραση», αλλά οφείλονται σε κακόβουλες παρασκηνιακές ενέργειες ατόμων, τα οποία θα μείνουν για πάντα στην αφάνεια. Είναι οι δράκοι και τα άλλα τέρατα των παραμυθιών που βρίσκονται στο συλλογικό μας υποσυνείδητο και έρχονται στην επιφάνεια  κάθε τόσο, αφού πρώτα υποστούν μια χονδροειδή επεξεργασία «εκλογίκευσης».

Ο μόνος τρόπος για να αντιδράσουμε σ’ αυτή τη νεύρωση είναι να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει. Δύσκολο πράγμα σε τέτοιους μπερδεμένους καιρούς, αλλά άλλη λύση δεν υπάρχει

ΠηγήΚαίτη Βασιλάκου στην elzoni

Γιώργος Γ. – Antichainletter

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

  Καλο ειναι να μην βαζουμε στο ιδιο τσουβαλι τα παντα.
  Καποια απο τα θεματα που αναφερονται σαν συνομωσιολογιες θελουν παραπανω σκεψη.
  Ειναι πολυ περιεργο που ενω ολη η ιστορια του κοσμου δεν ειναι παρα οι πετυχημενες η αποτυχημενες προσπαθειες των ολιγαρχιων να επιβληθουν στους λαους, οταν καποιος λεει σημερα το αυτονοητο, θεωρειται συνομωσιολογος.
  Ξαφνικα δεν υπαρχει ολιγαρχια που προσπαθει να ελεγξει την εξουσια και να περασει τους νομους που θα την κανουν ολο και ισχυροτερη.
  Ξαφνικα αν πεις οτι μπορει να γινονται εγκληματα και δολοφονιες που εξυπηρετουν τους ισχυρουςτης εποχης, εισαι φαιδρος, παρολο που σε ολη την ιστορια περιγραφονται τα χειροτερα εγκληματα στην μαχη για την εξουσια.
  Ξαφνικα αν αναρωτηθεις γιατι ολοι οι μεγαλοι τραπεζιτες που μεσω των μετοχων ελεγχουν το συνολο σχεδον των πολυεθνικων, ειναι Εβραιοι, εισαι αντισημιτης.
  Αν προσπαθησεις να αντιληφθεις τι σημαινει οτι ενας ξενος λαος μεσα στην χωρα σου μενει ξενο σωμα επι αιωνες πιστευοντας οτι ειναι η σπορα του Αβρααμ που εκανε συμφωνια με τον Θεο να ειναι ο εκλεκτος του λαος, εισαι ρατσιστης.
  Τα κρατη εχουν γινει στοχος μιας υπερεθνικης ελιτ και αυτο δεν ειναι συνομωσιολογια, αλλα διακηρυγμενος στοχος.
  Η αφελεια πρεπει να καταλογιστει οχι στους συνομωσιολογους που δεν θελουν να παραχωρησουν την εθνικη τους κυριαρχια σε μια κατ ουσια νεα αυτοκρατορια την οποια δεν ελεγχουν, αλλα στους σπευδοντες προθυμως και ανευ ορων να γινουν δουλοι της.

 • Kostas Fnord Dagres

  Φυσικα συνομωσιες υπαρχουν ,ενα μεγαλο μερος των κοινωνιων πιθανοτατα να εχει διαμορφωθει απο αυτες αλλα δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που υποστηριζουν οι οπαδοι των θεωριων .
  Αν υπαρχε μια μεγαλη συνομωσια θα πονταρα οτι αυτη ειναι οι ιδιες οι θεωριες συνομωσιας καθως διαχειριζονται τις φοβιες,τις ανασφαλειες και τις αυταπατες των οπαδων τους,απλα ας σκεφτουμε οτι καθε παραθρησκευτικη οργανωση,καθε τρομοκρατικη ομαδα κτλ εχει αποδεδειγμενα ασπαστει θεωριες συνομωσιων ,δηλωσεις περι σιωνιστικης παγκοσμιας αυτοκρατοριας απο ηγετες της Αλ Καιντα η του Ισλαμικου Κρατους κτλ

 • SLam

  Αν έβαζε και ονόματα… ανθρώπων (ομάδων και μεμονομένων), κομμάτων, κλπ…

 • Nikos27

  «την ελληνική οικονομική κρίση την προκάλεσαν οι Γερμανοί ή
  οι Τράπεζες ή διάφοροι κερδοσκόποι ή τοκογλύφοι ή η υπερεθνική
  οικονομική και πολιτική ελίτ του πλανήτη που ετοιμάζει μια διεθνή
  δικτατορία. »
  Τι
  ακριβως σου ακουγεται παρανοικο εδω? Εχεις δηλαδη αμφιβολιες για την
  επικειμενη παγκοσμια οικονομικη δικτατορια?? Υπομονη τοτε μερικα
  χρονακια ακομα να τη δεις στην πραξη… Οταν αποφασεις για την Ελλαδα
  δεν θα παιρνουν οι ελληνες αλλα οι αμερικανοι, οταν οι νομοι θα περνανε
  (που ηδη περνανε) με τελεσιγραφα απο το βερολινο ή τις βρυξελες χωρις να
  τις ψηφιζει ο ελληνικος λαος, τοτε ισως αναθεωρησεις μερικα απ τα
  λεγομενα σου για «παγκοσμια δικτατορια»… Η πολιτικη και οικονομικη
  ελιτ του πλανητη δεν εχει απλως βαλει στοχο την Ελλαδα, εχει σαν στοχο
  καθε ξεχωριστο κρατος προκειμενου να το στραγγαλισει οικονομικα και να
  οφεληθει μια παγκοσμια καπιταλιστικη ελιτ η οποια οχι μονο θα τρωει με
  χρυσα κουταλια αλλα με τοσο χρημα θα εχει στα χερια της την παγκοσμια
  κυριαρχια.. πραγμα που προσπαθησαν στο παρελθον πολλοι δικτατορες να
  καταφερουν (Χιτλερ,Σταλιν κλπ) χωρις ωστοσο επιτυχια. Οι σημερινοι ομως
  παγκοσμιοι εξουσιαστες θα το καταφερουν χωρις να πεσει ουτε μια σφαιρα..
  μεσω του οικονομικου πολεμου φυσικα…

 • Πολύ καλό άρθρο, με σωστές επισημάνσεις τόσο για τις άλλες χώρες όσο και για τη χώρα μας.
  Ένα κοινό που έχουν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίες είναι ότι σχεδόν πάντα η αφήγησή της θέλει να απενοχοποιεί το λαό που τις ασπάζεται, θέλει το λαό αυτό να βρίσκεται πάντα «θύμα» κάποιων αφηρημένων «κακών», «σκοτεινών» δυνάμεων ή προσώπων, εχθρών του περιούσιου λαού. Είναι, δε και εργαλείο πολιτικής και θρησκευτικής προπαγάνδας που προσωποποιεί τους αφηρημένους «εχθρούς» στους εκάστοτε ιδεολογικούς της αντιπάλους με τις προσφιλείς μομφές περί «εσωτερικού εχθρού», «πρακτόρων ξένων συμφερόντων», «αντιπατριώτες» κλπ που δήθεν επιβουλεύονται τις αξίες, παραδόσεις, θρησκεία και την ταυτότητα του περιούσιου λαού. -Τα οποία παράλληλα ανάγονται σε κάτι ιερό οδηγώντας σε συντηρητισμό, οπισθοδρόμηση, ομφαλοσκόπηση και εθνικισμούς.

  Φυσικά ο περιούσιος, ενάρετος, αγαθός και εντέλει «ζηλευτός» αυτός λαός, σύμφωνα με την αφήγηση, δεν έχει ευθύνη για τα κακά που του συμβαίνουν και για τις επιλογές του. Και εκεί κρύβεται μια άλλη επικίνδυνη πτυχή, εκτός από την απραξία, την αποκοίμιση που σωστά επισημαίνεται στο άρθρο: Η αποτροπή από την αυτοκριτική της ίδιας της κοινωνίας, για τα πεπραγμένα της, σε τι έχει σφάλει, τόσο ιστορικά, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν, το πως ορισμένες πράξεις της προκάλεσαν ορισμένα αποτελέσματα (π.χ. εισβολές, η χωρίς σχεδιασμό στρατιωτική ανάμειξη σε τρίτες χώρες κλπ), ώστε μέσα από συζήτηση να μην επαναλάβει τα ίδια στο μέλλον.

  Το ίδιο pattern λοιπόν, θα το δούμε να επαναλαμβάνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, σε δυτικές και μη κοινωνίες. Ακόμα -και κυρίως- και στις προοδευμένες ΗΠΑ. Ο φτωχός μουσουλμάνος π.χ. εκτός από τους πανταχού «κακούς» εβραίους εξοργίζεται με τη δύση που με τα σκίτσα του Μωάμεθ προβάλλει την πίστη του, και ο πλούσιος αμερικάνος συνωμοσιολόγος βλέπει στην καλύτερη σχέδιο μεξικάνων οικονομικών μεταναστών να θέλουν να καταλάβουν τη χώρα του (και στην χειρότερη ερπετάμορφους, μασόνους και ιλλουμινάτι).

  Και φυσικά δεν είναι νέο φαινόμενο:
  – Το μεσαίωνα, την εποχή της Μεγάλης Πανώλης, εκτός από τις μαύρες γάτες είχαν κατηγορηθεί και οι …εβραίοι και οι κάθε λογής ξένοι για την εξάπλωσή της.
  – Η αφήγηση των «Ιλλουμινάτοι» χρησιμοποιήθηκε από την άρχουσα Γαλλική τάξη (κλήρο, αριστοκρατία) λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση, η οποία σε μια προσπάθεια να ανακόψει την απήχηση των επαναστατικών ιδεών (ελευθερία-ισότητα-αδελφότητα). Ισχυριζόταν ότι οι επαναστάτες ήταν όργανά τους με σκοπό να πλήξουν τον πολιτισμό και της αξίες της ….αγαθής γαλλικής κοινωνίας (ring any bells?). Φυσικά, ούτε λόγος για αυτοκριτική ή για τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής.
  – Οι λευκοί ιδιοκτήτες σκλάβων του Νότου στην Αμερική δικαιολογούν τα περπαγμένα τους και με θερωρίες συνωμοσίας που θέλουν τους σκλάβους να ετοιμάζουν επανάσταση με σκοπό να ανατρέψουν τις τοπικές κυβερνήσεις και να καταλάβουν την εξουσία(!)
  – Ανάλογα, λίγο πριν την επανάσταση των Μπολσεβίκων, πλαστογραφεί/χρησιμοποιεί το μύθευμα των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών, προκειμένου να δαιμονοποιήσει τους επαναστάτες και πάει λέγοντας
  – Στο ψυχρό πόλεμο η ΕΣΣΔ έβλεπε στο πρόσωπο του κάθε αντικαθεστωτικού και αντιφρωνούντα κατασκόπους, και αντίστοιχα στις ΗΠΑ κάθε φορέας «αριστερής» ιδέας βαφτίζεται και δικάζεται ως κομμουνιστής.

  Και η Ελλάδα, κύριε;
  – Λίγο πολύ τα ξέρουμε και τα βλέπουμε καθημερινά. Να επισημάνουμε μόνο τη συμβολή των περιφερειακών τριτοκλασάτων καναλιών (και όχι μόνο) που έδωσαν βήμα σε κάθε λογής συνωμοσιολόγο, τηλεβιβλιοπώλη, που εν είδει τηλε-ευαγγελιστή αποκοίμιζε με τις αλήθειες του τον περιούσιο λαό μας. (Φυσικά και κάτι εκπομπές σε μεγάλα κανάλια, με σοβαρούς -υποτίθεται- δημοσιογράφους, που σε εβδομαδιαία βάση καλούσαν κάθε λογής σαλεμένο να μιλάει ανάμεσα σε παπάδες, για μασόνους, ιλλουμινάτι, εξωγήινους και τηλεκινητικούς πνευματιστές, έδωσαν την απαραίτητη νομιμοποίηση και έστρωσαν το χαλί).
  – Θα προσέθετα ότι στη γενικότερη συνωμοσιολογία που μας κατακλύζει συνέβαλε και ότι η κοινωνία μας την εποχή του «τρισκατάρατου» -όπως τον αποκαλούν και αποκαλούσαν επιφανείς κληρικοί και προφήτες καλόγεροι- Διαφωτισμού (κατεξοχήν εποχή αμφισβήτησης και ορθολογισμού) ήταν αποκομμένη από το ευρωπαικό γίγνεσθαι.
  – Ισως και η έντονη θρησκοληψία που μας χαρακτηρίζει, καθώς και η έλλειψη Χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο πως συγκεκριμένος προφήτης καλόγερος ανακηρύχθηκε άγιος από την εκκλησία. Και παραβλέποντας τα φαιδρά που του αποδίδονται (όπως προφητείες, θαύματα, συνομιλίες με σαύρα, θεραπεία καρκίνου με κασκόλ, μονομαχία με το Γιωργάκη το Σαολίν από το Θηβέτ, υπερπτήσεις ), στα κείμενά του(;) θα διαβάσετε και εθνικιστικές αλλυτρωτικές προφητείες, άρνηση της επιστήμης, της εξέλιξης, των ιδεών του Διαφωτισμού και πάει λέγοντας.
  Ετσι, πρώτα βρήκε απήχηση στα ευήκοα ώτα των παραδοσιακά θρήσκων Ελλήνων, στη συνέχεια έγινε ο ροκ-σταρ των απανταχού ακροδεξιών τηλεβιβλιοπώλων (τρελές πωλήσεις) και στο τέλος η Εκκλησία μας (ορίστε ένα σύγχρονο παράδειγμα συμβολής της Εκκλησίας στην παραφιλολογία αυτή), αντί να κρατήσει τις αποστάσεις της, τον αγιοποίησε κιόλας, δικαιώνοντας αυτές τις ιδέες. Είδατε τι ωραία που δένει το γλυκό;

  Με αυτά και αυτά, πέρυσι είχαμε τη δημοσιοποίηση έρευνας όπου τα ποσοστά αντισημιτισμού στη χώρα μας ήταν διπλάσια από τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, ενώ είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε όλες τις αραβικές χώρες, ακόμα και το Ιράν!

  Ουπς, μια αράδα είπα να γράψω, πιο πολλά από το άρθρο έγραψα. Λολ

 • John Smith

  «Οι Καθολικοί θέλουν να μας κάνουν καθολικούς. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Σαϊεντολόγοι θέλουν να διαβρώσουν τα ελληνικά μας ήθη».

  Επειδή έχω ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα, θα ήθελα να διορθώσω ορισμένα σφάλματα που η συγγραφέας -πιθανώς εν αγνοία της- κάνει.

  Κανείς που θέλει να εξαπατήσει δεν παρουσιάζεται ποτέ λέγοντας ποιός πραγματικά είναι. Και σίγουρα υπήρξαν πολλές παρανοήσεις και υπερβολές στον τρόπο με τον οποίο κάποιοι πιο ένθερμοι αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά υπάρχουν και πραγματικά προβλήματα.

  Οι Παπικοί, ισχυριζόμενοι ότι θέλουν μια «ενωμένη χριστιανοσύνη», προσπαθούν να πείσουν ότι δεν έχουμε διαφορές. Αυτό μπορεί να μοιάζει σωστό στα μάτια κάποιου που δεν γνωρίζει την Ορθοδοξία σε βάθος, αλλά είναι ψέμα.

  Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αποτελούν -χωρίς οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν- πλασιέ μιας μετοχικής εταιρίας, κάτι που αποδεικνύεται εύκολα από την κατάληξη inc (incorporation, το αντίστοιχο του δικού μας Α.Ε.) στο όνομα της οργάνωσής τους (κάθε βιβλίο ή περιοδικό τους το έχει).

  Οι Σαϊεντολόγοι (πρώην ΚΕΦΕ στην Ελλάδα) έχουν καταδικαστεί για πληθώρα παραβατικών πράξεων. Αποτέλεσμα ήταν να διαλύσουν τον αρχικό τους όμιλο και να ανασυσταθούν με νέο όνομα, ως «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας», για να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες (http://www.egolpion.com/kefe.el.aspx).

  Και οι δύο τελευταίες περιπτώσεις έχουν διωχθεί από κράτη του εξωτερικού για παραβατική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας εναντίον όσων στρέφονται εναντίον τους.

  Ας μην τα ισωπεδώνουμε λοιπόν όλα. Κάποιες φορές η αλήθεια μπορεί να φαίνεται παράλογη, αλλά δεν παύει να είναι η αλήθεια.

  Εάν κάποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες, πολύ ευχαρίστως να τον ενημερώσω.

  (ΥΓ: Και μια πρόταση προς το blog: μιας και ασχολείστε με παράλογες θεωρίες εξωγιήνων, γιατί δεν κάνετε μια έρευνα για τα πιστεύω των Σαϊεντολόγων; Πιστεύω θα βρείτε υλικό για αρκετά άρθρα. Έτσι για αρχή: http://www.egolpion.com/scientology_2.el.aspx).

  • Nick

   Και με την σειρά μου να σε διορθώσω.

   Σχεδόν καμία θρησκεία (και αυτό επειδή δεν τις γνωρίζω όλες)
   δεν έχει τόσο μεγάλο υπόβαθρο που να χρειαστεί κάποιος να ασχοληθεί περισσότερο
   ή να τις «ψάξει» σε βάθος. Αυτά τα λέγανε οι χίπης για τις ινδουιστικές
   θρησκείες και η μόδα πέρασε και ησυχάσαμε. Πόσο μάλλον να βρεις διαφορές μεταξύ
   Δυτικής και Ανατολικής χριστιανικής εκκλησίας που έτσι και αλλιώς για 1000 χρόνια
   μοιράζονταν το ίδιο δόγμα και αποσχίσθηκαν για technicalities με
   ποίο πιθανών (κατ εμέ) τον καταμερισμό της εξουσίας. Το προϊόν ίδιο, όνομα αλλάζει
   ανά τον κόσμο και ο τρόπος λατρείας.

   Μπορεί να μην έχει κατηγορηθεί απευθείας η Εκκλησία της Ελλάδος
   για παραβατικές πράξεις π.χ Βατοπέδι, η Καθολική εκκλησία π.χ ασέλγεια σε παιδιά αλλά να λέμε ότι τα μέλη
   τους είναι κοινοί εγκληματίες και δεν γνώριζαν τίποτα είναι απλώς αστείο όπως
   φαίνεται και από τις απόπειρες συγκάλυψης των πράξεων τους.

   Χωρίς να έχω κάτι
   εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος απλώς επειδή είναι ντόπιο παράδειγμα να σου επισημάνω
   ότι λειτουργεί ακριβώς όπως μια ανώνυμη εταιρία : εισροή εσόδων από επιχειρήσεις,
   επενδύσεις και καταμερισμός των κερδών στα μέλη της (μετόχους). Διαθέτει μάλιστα
   ραδιοφωνικό σταθμό και νομίζω παλαιότερα και τηλεοπτικό υπό το όνομα της. Παρόμοιος
   λειτουργούν και πολλοί άλλοι θρησκευτικοί οργανισμοί.

   Πιστεύω ότι οι διδαχές των Μορμόνων είναι πιο «διασκεδαστικό»
   ανάγνωσμα.

   • John Smith

    Έχεις δίκιο στον τρόπο διατύπωσης: σχεδόν καμία θρησκεία δεν έχει ιδιαίτερο βάθος. Θα σε πάω ένα βήμα παραπέρα και θα σου πω ότι ειδικά όταν πρόκειται για νεοεμφανιζόμενη θρησκεία που απλά αντιγράφει διδασκαλίες προηγούμενων μπορείς να είσαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει βάθος.

    Το θέμα είναι το σχεδόν: η Εκκλησία έχει τεράστιο πλούτο κειμένων για όποιον θέλει να ασχοληθεί. Το σχίσμα με τους παπικούς δεν είναι απλώς «technicalities», αλλά βασικές δογματικές διαφορές, γι’ αυτό άλλωστε και δεν είναι απλή η επίλυσή του. Καταλαβαίνεις ότι είναι μάλλον απίθανο αν, όπως λες, ήταν απλά θέμα εξουσίας να μην βρεθούν κάποιοι που θα έβλεπαν ότι είναι καλύτερα ενωμένοι παρά χώρια.

    Η Εκκλησία λειτουργεί νομικά περίπου με τον τρόπο που περιγράφεις, αλλά αυτό είναι μόνο το νομικό μέρος της. Υπάρχει και το θεολογικό της μέρος, δηλαδή οι διδασκαλίες της, που δεν έχουν να κάνουν με οικονομικά ζητήματα. Αυτό καλείται και ο πιστός να ακολουθήσει, είτε συνεισφέρει οικονομικά -εάν θέλει- είτε όχι.

    Το πρόβλημα με τις αιρέσεις δεν είναι η πίστη τους (αφού ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει τι θέλει να πιστεύει) αλλά το γεγονός ότι κρύβουν τους πραγματικούς τους σκοπούς και εξαπατούν το κοινό. Αντίθετα με την Εκκλησία όπου κανείς μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο της διδασκαλίας της ακόμα και πριν ενταχθεί σ’ αυτήν, στις αιρέσεις έχει πρόσβαση μόνο σε ότι οι εκάστοτε αρχηγοί επιτρέπουν, και μαθαίνει τα υπόλοιπα -και συχνά όχι όλα- αφου ενταχθεί και αποδείξει έμπρακτα την υπακοή του.

    Το θέμα βέβαια σηκώνει πολλή συζήτηση, και δεν ξέρω αν μπορούμε να την κάνουμε εδώ. Πάντως είμαι στη διάθεσή σου για ότι χρειαστείς.

 • Nοτιος

  Tο εχω βιωσει στο πετσι μου. Ξερετε τι σημαινει να ασχολειται ο αλλος με τις πινακιδες των αυτοκινητων και να τις καταγραφει επειδη νομιζε οτι τον παρακολουθουσαν;