Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι είναι πιo πιθανό: να πεθάνει κανείς από κεραυνό ή από αστεροειδή;ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι είναι πιo πιθανό: να πεθάνει κανείς από κεραυνό ή από αστεροειδή;

17 Νοε
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

iowameteorΑφορμή γι αυτό το άρθρο μου δόθηκε από τα σχόλια φίλων στην ανάρτηση με τίτλο “35 συνηθισμένες παρανοήσεις” σχετικά με τους κεραυνούς και τις πιθανότητες.

Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, ο θάνατος από αστεροειδή έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να συμβεί.

Εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αστεροειδής (σήμερα γνωστός ως Αντικείμενο Κοντά στη Γη) προσκρούει στη Γη κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια. Από στατιστική άποψη, το γεγονός αυτό έχει ήδη καθυστερήσει.

«Επικίνδυνος» θεωρείται κάθε αστεροειδής που έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 2 χλμ. Η δόνηση από την πρόσκρουση θα ισοδυναμούσε με εκείνη που θα προκαλούσε ένα εκατομμύριο μεγάτονοι εκρηκτικού ΤΝΤ. Στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο κατάλογος των θυμάτων θα ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο, επομένως η πιθανότητα θανάτου οποιουδήποτε ανθρώπου από αστεροειδή είναι μία στα έξι εκατομμύρια.

Η πιθανότητα θανάτου από κεραυνό μια οποιαδήποτε χρονιά είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου μία στα δέκα εκατομμύρια, σχεδόν η ίδια με το να σε δαγκώσει οχιά.

22602Ο κεραυνός είναι ηλεκτρικό ρεύμα με τάση που φτάνει τα 30 εκατομμύρια βολτ. Η θερμοκρασία του αγγίζει τους 30.000° C, είναι δηλαδή πέντε φορές πιο καυτός από την επιφάνεια του ήλιου. Ένας κεραυνός ταξιδεύει με ταχύτητα που φτάνει τα 115 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα.

Ένας και μόνο κεραυνός φέρει ηλεκτρικό φορτίο έντασης 100.000 αμπέρ· η ενέργεια αυτή είναι αρκετή
για να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη 200.000 κατοίκων για ένα λεπτό. Κάθε μέρα χτυπούν τη Γη παραπάνω από 17 εκατομμύρια κεραυνοί, δηλαδή περίπου 200 κεραυνοί το δευτερόλεπτο.

Οι κεραυνοί είναι περισσότεροι στις παραθαλάσσιες περιοχές, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 2 κεραυνοί ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο το χρόνο. Δεν φαίνεται όμως να προκαλούν μεγάλη ζημιά: ο ηλεκτρισμός διαχέεται γρήγορα στην επιφάνεια της θάλασσας και έχει παρατηρηθεί ότι οι φάλαινες τραγουδούν χαρούμενα κατά τη διάρκεια μανιασμένων ηλεκτρικών καταιγίδων.

Οι κεραυνοί χτυπούν τους ανθρώπους δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε με βάση τους νόμους των πιθανοτήτων.

Οι άντρες πέφτουν θύματα των κεραυνών έξι φορές πιο συχνά απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Κάθε χρόνο σκοτώνονται από κεραυνό τρεις με έξι Βρετανοί και εκατό Αμερικανοί, επειδή πολλοί απ’ αυτούς μεταφέρουν ή φορούν κινητά αλεξικέραυνα όπως μπαστούνια του γκολφ, καλάμια του ψαρέματος με ίνες άνθρακα και σουτιέν με μπανέλες.

Σε περίπτωση που ξεσπάσει καταιγίδα ενώ βρίσκεστε στο ύπαιθρο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από τα δέντρα περπατώντας στα τέσσερα με τον πισινό σας σηκωμένο ψηλά στον αέρα.

Πληροφορίες από “το βιβλίο της ολικής άγνοιας” \Ή ρίξτε μια ματιά  κι ΕΔΩ

Γιώργος Γ. – Antichainletter