Ποιοι είμαστε
Αρχική Είπε ο Πλάτωνας ότι “Να είσαι καλός με όποιον ξέρεις ότι δίνει σκληρή μάχη”ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Είπε ο Πλάτωνας ότι “Να είσαι καλός με όποιον ξέρεις ότι δίνει σκληρή μάχη”

24 Νοε
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

12195864_704613389638982_1227518995488203627_n

“Να είσαι καλός με όποιον ξέρεις ότι δίνει σκληρή μάχη” υποστηρίζει ο φίλος- και “παραγωγός ρητών & αποφθεγμάτων”- ότι το είπε ο Πλάτωνας. Έχει δίκιο;

Το ίδιο ρητό το βρίσκουμε στ αγγλικά (τι περίεργο!)  σε μια “αντεστραμμένη εικόνα” …  αλλά με τον ίδιο πρωταγωνιστή,  τον συμπαθητικό μας παππούλη !

Be_kind_for_everyone_you_meet_is_fighting_a_hard_battle

Be Kind; Everyone You Meet is Fighting a Hard Battle”

rito

Το ρητό διαπίστωσα ότι άρεσε πολύ σε διάφορες “ομάδες” του facebook και κανένας μάλιστα δεν φάνηκε να το αμφισβητεί.

Αλλά εμένα γιατί κάτι δεν μ αρέσει; Γιατί δεν μου ακούγετε και τόσο “αρχαίο”; Δεν θυμάμαι να διάβασα κάπου κάτι σχετικό, αλλά από την άλλη σκέφτηκα Πλάτωνας είναι αυτός, ηθικοπλαστικά έλεγε καμιά φορά και εγώ ειδικός δεν είμαι, άρα μπορεί να κάνω λάθος. Έτσι αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα

Αυτό που βρήκα είναι ότι στο διαδίκτυο, ποντάρουν για την πατρότητά του ρητού σε 3 διαφορετικούς υποψηφίους.

1.Πλάτωνας, 2.Φίλωνας ο Αλεξανδρεύς και 3.John Watson (με το ψευδώνυμο Ian Maclaren

Αυτό που μου πέρασε αρχικά από το μυαλό είναι ότι αν δεν είναι ο Πλάτωνας κι επειδή στο απόσπασμα διαβλέπεις λίγη χριστιανική ηθική, μήπως θα μπορούσαμε να στραφούμε προς τον Φίλωνα; Αλλά δυστυχώς ούτε κι εκεί βρήκα κάτι σχετικό.

738922_6Le9zUmeΤελικά “έκοψε το νήμα” ο τελευταίος υποψήφιος:

Το 1984, μια εφημερίδα στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον δημοσίευσε ένα απόσπασμα, που είναι παρόμοιο μ αυτό που ψάχνουμε. Εκφράζει τη συμπάθειά του για τους συναδέλφους του άνδρες και γυναίκες επειδή μεταφέρουν ένα βαρύ φορτίο :

Ο συγγραφέας του βιβλίου “Beside the Bonnie Brier Bush, φρόντιζε βαθιά για τους γύρω του. Συχνά έδινε την εξής σοφή συμβουλή: «Να είσαι καλός. Ο καθένας που συναντάς μεταφέρει κι ένα βαρύ φορτίο.

Όμως ο Σκοτσέζος συγγραφέας μας πέθανε το 1907, και έτσι εκείνος που υπέγραψε την επιστολή με το όνομά του, ίσως ξαναχρησιμοποίησε το παλιό ψευδώνυμο. Πάμε να ψάξουμε πιο πίσω.

Το 1947 το ρητό εμφανίζεται σε μια εφημερίδα του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα: “Χρόνια πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο και μ όλα τα προβλήματα που έχουν πληγώσει εμάς τους φτωχούς θνητούς” έγραφε ο Ian Maclaren : «είναι αξιοθρήνητο(θλιβερό), γιατί ο καθένας μάχεται μια σκληρή μάχη.”

Τελικά υπάρχει και το εξής στη χρονολογία που θέλουμε (1897):  το χριστουγεννιάτικο μήνυμα που στάλθηκε από τον Ian Maclaren προς τους αναγνώστες της βρετανικής Weekly έλεγε: “Είναι θλιβερό, για κάθε άνθρωπο που παλεύει μια σκληρή μάχη,”

Το συγκεκριμένο το επιβεβαιώνει κι η Wikipedia (που επίσης διαψεύδει τις αναφορές για  Πλάτωνα και Φίλωνα)  

It is thought that Maclaren was the original source of the quotation “Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle,” now widely misattributed to Plato or Philo of Alexandria. The oldest known instance of this quotation is in the 1897 Christmas edition of The British Weekly: “Be pitiful, for every man is fighting a hard battle.

HOMELYΤο διαδίκτυο δεν είναι ένα υποκατάστατο της εκπαίδευσης και της μελέτης. Διαβάστε τα έργα του Πλάτωνα και μάθετε τι λέει. Μην αναπαράγετε και διαδίδετε ψεύτικες πληροφορίες στα χαμένα. Κι αν κάτι δεν σας “κάθετε καλά”, ψάξτε το και λίγο, “γκουγκλάρετε” !

1468651_375740685895433_124049974_n

Γιώργος Γ. – Antichainletter