Καταρρίπτεται – ΕΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΥΠΤΟ ΜΕ ΤΟ… ΛΑΠΤΟΠ!!! ΜΕΤΑ ΦΤΑΙΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ;;;

9

Μιας και επανεμφανίστηκε το άρθρο αυτό είπα να το ξανακταρρίψουμε με ακόμα περισσότερα στοιχεία. Πυραμίδες, φωτόσπαθα, μούμιες, εξωγήινους και τώρα αρχαία λάπτοπ! Άραγε δούλευαν με κάρβουνο ή με ηλιακή ενέργεια; Αδιαμφισβήτητα, όλα τα είχαν βρει οι αρχαίοι, όσο οι υπόλοιποι ήταν ακόμα στα δέντρα.  Ας μην πολυλογούμε όμως κι ας αφήσουμε τα γνωστά blogs να μας διδάξουν περαιτέρω για το συγκεκριμένο θέμα.

εδ


image (1)

Ένα ελληνικό γλυπτό, ανάγλυφο του 1ου π.Χ., αιώνα έχει ενθουσιάσει τους ερευνητές…των «μυστηρίων» αφού θεωρούν ότι βλέπουν σε αυτό μια γυναίκα να κοιτά την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή!

Το εν λόγω γλυπτό βρίσκεται στο Μουσείο Getty Villa της Καλιφόρνια (ΚΕΛΕΜΜΕΝΟ ΚΙ ΑΥΤΟ) και μοιάζει σαν ένα παιδί ή νεαρή δούλα να κρατά έναν φορητό υπολογιστή με θύρες USB μπροστά σε μια γυναίκα που κοιτά την οθόνη.

(το είδαμε στο stoxos και στη zougla)


Εντάξει από χιλιόμετρα φαίνεται ότι η υπόθεση περί αρχαίου λάπτοπ είναι παρμένη από έργο επιστημονικής φαντασίας, αλλά τί πραγματικά είναι η συγκεκριμένη επιτύμβια στήλη; Δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο να βρω στοιχεία για το συγκεκριμένο αρχαίο έργο, καθώς μου παρείχαν αξιόλογη βοήθεια σημαντικοί καθηγητές μου αλλά κι επειδή τα στοιχεία που προσφέρει, κυρίως το αγγλόφωνο ίντερνετ, για το συγκεκριμένο τεχνούργημα είναι πραγματικά, άφθονα.

Η συγκεκριμένη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη (σήμα που κοσμεί έναν τάφο) χρονολογείται γύρω στο 100 π.χ (Ελληνιστική περίοδος) και βρέθηκε (κλάπηκε στην ουσία) στην Ανατολική Ελλάδα (ίσως από την Δήλο). Το έργο αυτό αποτελούνταν από 3 ακόμα μέρη τα οποία υποθέτουμε πως κόπηκαν, αφού προστέθηκαν στη συλλογή του William Fitzmaurice (ακολούθησαν κι άλλοι βανδαλισμοί με τον κλασσικό καθαρισμό με οξύ ή το βούρτσισμα για την ανάδειξη της λευκότητας του μαρμάρου). Σήμερα το τεχνούργημα αυτό βρίσκεται στο Μουσείο Getty στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, με το όνομα «Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant» (μπορείτε να το δείτε εδώ).  αρχείο λήψης 4355162490_f75f6915a0_b

Το αντικείμενο λοιπόν που κρατάει η νεαρή ακόλουθος (πιθανότατα δούλα) δεν είναι λάπτοπ, αλλά επίσης δεν είναι ούτε και δίπτυχο (ή κηρωμένη πινακίδα). Στην πραγματικότητα είναι μια πυξίδα, δηλαδή ένα αρχαίο κουτί, στο οποίο οι γυναίκες τοποθετούσαν τα κοσμήματά τους. Πιθανότατα στο πάνω μέρος της πυξίδας να βρίσκεται και καθρέπτης, κάτι το οποίο ίσως να έχει και «συμβολικό» χαρακτήρα. Οι τρύπες που υπάρχουν, δεν είναι ούτε usb ούτε ports για καλώδια αλλά προέρχονται είτε από «πόδια» που μπορεί να υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο είτε από κάποιο επιπλέον κομμάτι μαρμάρου που κάλυπτε τη δεξιά και αριστερή πλευρά της πυξίδας (όπως συμβαίνει και στις σημερινές κοσμηματοθήκες). Η συγκεκριμένη σκηνή, σύμφωνα με το Μουσείο Getty αλλά και με βάση το βιβλίο Greek Funerary Sculpture: Catalogue of the Collections at the Getty Villa του Janet Burnett Grossman (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν εδώ) συναντάται πολύ συχνά σε επιτύμβιες στήλες νεκρών γυναικών. Για παράδειγμα :

πυξις image
12

Επίσης βρήκα τυχαία κιόλας ένα σκίτσο (σύγχρονο προφανώς) το οποίο είναι πολύ κοντά στο σχήμα της πυξίδας που διακρίνεται στο προαναφερόμενο έργο.birdbox2Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε, πως το αντικείμενο που κρατά η νεαρή δούλα δεν είναι ούτε λάπτοπ, αλλά ούτε δίπτυχο γραφής (το ξαναλέω επειδή σίγουρα πολλοί θα σπεύσουν να το πουν), αλλά πυξίδα (κοσμηματοθήκη) η οποία θα ανήκε στην αποθανούσα που βρισκόταν καθήμενη στον θρόνο της, κοσμηματοθήκη που θα εμπεριείχε πολλά και αξιοζήλευτα χρυσαφικά, μιας και φαίνεται από μια σειρά άλλων στοιχείων, η σημαντική κοινωνικοοικονομική της κατάσταση.

Σπύρος Α.

http://www.getty.edu/art/collection/objects/7009/unknown-maker-grave-naiskos-of-an-enthroned-woman-with-an-attendant-east-greek-about-100-bc/

http://d2aohiyo3d3idm.cloudfront.net/publications/virtuallibrary/0892366125.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Petty,_2nd_Earl_of_Shelburne

 

 • Yannis Lyrantzis

  Ρε αυτό μοιάζει με αυτό το laptop που μου κλέψανε εδώ και κάποια χρόνια!!!

 • Diabolo

  αν και ειμαι περήφανος για τον Ελληνικό πολιτισμό και οτι ειμαι Ελληνας το οτι καποιοι ηταν στα δεντρα οταν εμεις φτιαχναμε Παρθενωνες ή laptop (xaxaxa) ποτε μου δεν το δεχτηκα αυτο το πραγμα

 • Σκέλγος

  Έχοντας λαπτοπ αυτές τις αρχαίες εποχές για την ακρίβεια…πραγματικά αναμφισβήτητα ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Απλά όχι και εννοώ ΟΧΙ γιατί παραβιάζει τον νόμο της τεχνολογική εξέλιξης. Όχι, ΔΕΝ μπορείς να πας από τις τροχαλίες και τα σπαθιά κατευθείαν στα λαπτοπ ή από την Κάμβρια στο σφυρί … Αυτό είναι πέεεεεερα μα για πέεεεεεεεεεεεεερα απο ανυπέρβλητα φαντασιόπληκτο. Οι εντελώς παν-αμόρφωτοι ξενοφοβικοί που έγραψαν το άρθρο με IQ πατάτας δεν μπορούν ΚΑΝ να ακριβώς κατανοήσουν από τι είναι φτιαγμένο ένα απλό λάπτοπ, από τι αποτελείται, τι υψηλά ιδιοφυής και ιδρωτικά εντατική δουλειά, τι υπερβολική αφθονία υλικών χρειάζονται και πως φτιάχνεις λογισμικό στο λαπτοπ κάτι που οι αρχαίοι Έλληνες ολοκάθαρα ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ.

  Άμα το ήξεραν… θα είχαμε το γεγονός ο,τι θα είμασταν πιο υψηλά ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΙ τεχνολογία απο τώρα σαν γήινοι και η γνώση δεν θα χανόταν…. Η γνώση για ένα λαπτοπ δεν μπορεί απλά να «ξεχαστεί» σαν να είναι κανένα μίνι αεροπλανάκι που προσπάθησε να φτιάξει ένας αρχαίος Έλληνας. Θα το μάθαιναν όλοι και θα το έφτιαχναν. Σαν τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη.

  Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο που ένας απλός μαθητής από την Αγγλία μπορεί με υψηλά μεγαλοιδιοφυή τρόπο να απλά δασκαλέψει τον Σωκράτη.

  • John Smith

   Τεχνολογικά ίσως να ήταν αδύνατο να έχουμε laptop, αλλά η ιδέα του υπολογιστή -με την ένοια της μηχανής υπολογισμών- δεν ήταν άγνωστη στους αρχαίους. Κλασσικό παράδειγμα ο αστρολάβος των Αντικυθήρων.

   Πιστεύω ότι ο λόγος που μια τέτοια τεχνολογία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο ήταν η νοοτροπία της εποχής. Ο τρόπος ζωής των αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν τέτοιος που θα ευνοούσε τη χρήση τέτοιων συσκευών σε ευρεία κλίμακα, άρα η επιστήμη και η τεχνολογία δεν θα είχαν λόγο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

 • ToSaP

  η ζωή ξεπερνά κ τα ανεκδοτα:

  «Ενας ΄Ελληνας και ένας Αιγύπτιος λογομαχούσαν για το ποιανού η πατρίδα
  ήταν πιο πολιτισμένη. – «Εμείς έχουμε φτιάξει αυτές τις τεράστιες
  πυραμίδες», λέει ο Αιγύπτιος. – «Και εμείς έχουμε φτιάξει την Ακρόπολη
  και τον Παρθενώνα», λέει ο ΄Ελληνας. – «Ναι αλλά εμείς βρήκαμε στις
  ανασκαφές καλώδια τηλεφώνου και αυτό δείχνει ότι είχαμε και τηλέφωνο!»,
  συνεχίζει ο Αιγύπτιος . – «Σπουδαία ανακάλυψη! Εμείς στις ανασκαφές μας
  δεν έχουμε βρει ποτέ καλώδια τηλεφώνου, γιατί είχαμε κινητά!», απαντά ο
  Έλληνας.»

 • Kostas Fnord Dagres

  Τωρα φαντασου να εισαι δουλος σε βασιλικη οικογενεια της εποχης και να πρεπει να κανεις το τραπεζακι για να κρατας το laptop ολη μερα.

  • John Smith

   Αυτό πάλι, να έχουν laptop αλλά όχι και τραπεζάκι για να το ακουμπήσουν… Μπορεί οι αρχαίοι να είχαν τεχνολογία, αλλά νομίζω ότι υστερούσαν σε κοινή λογική -και απ’ ότι φαίνεται είναι και κληρονομικό, με αποτέλεσμα να βλέπεις τέτοια άρθρα.

   • Χαχαχαχαχα κλαίω!

   • Giorgos Hailazidis

    Όταν έχεις δούλους να σου το κρατάνε εσύ θα ήθελες να έχεις και τραπέζι χαχαχαχα