Ποιοι είμαστε
Αρχική Ηταν ο καθηγητής Σαντορίνης ο εφευρέτης του ραντάρ;ΔΙΑΦΟΡΑ

Ηταν ο καθηγητής Σαντορίνης ο εφευρέτης του ραντάρ;

14 Δεκ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κατά καιρούς κυκλοφορούν και αναπαράγονται άρθρα που θέλουν το καθηγητή Π. Σαντορίνη να είναι ο εφευρέτης του ραντάρ, μάλιστα γράφουν ότι έχει βραβευθεί και ότι έχει αναγνωριστεί από τους Άγγλους, το πρόβλημα όμως είναι ότι μόνο γράφουν και δεν αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους, οι δε φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στα άρθρα είναι άλλα ντ’ άλλων, δεν θα ασχοληθώ όμως καθόλου με τις φωτογραφίες αλλά με τους ισχυρισμούς διάφορων άρθρων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, επίσης δεν θα αναπαράγω ολόκληρα τα άρθρα.

rantar

Ας ξεκινήσουμε με αυτό της Μηχανής του Χρόνου

Ο Παύλος Σαντορίνης αναγνωρίστηκε ως εφευρέτης του πρώτου εκατοστομετρικού ραντάρ, πολύ μετά το πέρας του πολέμου. Πρώτα με το μετάλλιο Φερμά της Ακαδημίας Επιστημών της Τουλούζης το 1961, ακολούθως με το μετάλλιο Βερμέιλ της Ακαδημίας Επιστημών των Παρισίων το 1968, το βραβείο της Γαλλικής Εταιρείας της Προόδου το 1969 και το τέλος με την αναγνώριση των Άγγλων. Σήμερα οι Άγγλοι, αν και αναγνωρίζουν ότι ο πρώτος που ανακάλυψε το Συμμαχικό Υπερόπλο που άλλαξε τη ροή του Πολέμου, ήταν ο έλληνας καθηγητής, εμμένουν στην «ιστορία» της διπλής εφεύρεσης….

Εδώ παρατηρούμε το εξής αντιφατικό, αφού οι Άγγλοι υποτίθεται αναγνώρισαν την αξία του καθηγητή για ποιο λόγο εμμένουν στην ιστορία της διπλής εφεύρεσης; Ποια διπλή εφεύρεση; Αυτό ομολογώ δεν το καταλαβαίνω καθώς είναι γνωστό στην ιστορία των ραντάρ ότι πολλές χώρες έκαναν πειράματα μέχρι να φτάσουμε στο ραντάρ του Robert Watson Watt.

Όσον αφορά τα μετάλλια και τα βραβεία δεν κατέστη δυνατόν να βρω ούτε μια επίσημη πηγή που να αναφέρει το όνομά του καθηγητή, για το δε μετάλλιο Fermat, από ότι φαίνεται ο τελευταίος που το πήρε ήταν ο Linus Pauling το 1957, μάλιστα ήταν μόλις το έκτο μετάλλιο που είχε δοθεί σε 300 χρόνια. Αν κρίνουμε από τη συχνότητα που δινόταν το μετάλλιο μάλλον είναι αδύνατο να βραβεύθηκε με αυτό ο καθηγητής το 1961.

http://scarc.library.oregonstate.edu/coll/pauling/awards/1957h.4.html

Μάλιστα αναζητούνται και οι προηγούμενοι κάτοχοι του μεταλλίου Fermat, αν μπορείτε βοηθήστε τον άνθρωπο που ρωτάει στη βικιπαίδεια.

https://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AFermat_Prize

Υπάρχει βέβαια και το βραβείο Fermat αλλά αυτό ξεκίνησε το 1989 και δεν μας αφορά.

Θα φύγω από το άρθρο της Μηχανής του Χρόνου  και θα περάσω σε άρθρο του Prison Planet από όπου και αντιγράφω.

payl

Παύλος Σαντορίνης: Έλληνας πολιτικός μηχανικός, φυσικός, και σπουδαίος σύγχρονος εφευρέτης. (Ιούνιος 1893 – 19 Οκτωβρίου 1986)
Το εκατοστομετρικό ραντάρ είναι καθαρά Ελληνική εφεύρεση του καθηγητού του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Παύλου Σαντορίνη ο οποίος σπούδασε στην Ελβετία από το 1905 έως το 1919 και ήταν φυσικός του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και πολιτικός μηχανικός του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, μαθητής, φίλος και συνεργάτης του Αλβέρτου Αϊνστάιν, κατά την περίοδο εκείνη

Τι να πω για αυτό, δεν το βλέπετε και μόνοι σας; Πως είναι δυνατόν να γεννήθηκε το 1893 και το 1905, σε ηλικία δηλαδή μόλις 12 χρονών, να σπουδάζει σε πανεπιστήμιο στην Ελβετία και όχι μόνο αυτό, να είναι και μαθητής αλλά και στενός φίλος κάποιου τυχάρπαστου Αϊνστάιν.

Από το βιογραφικό του όμως βλέπουμε πως όντως σπούδασε στην Ελβετία το 1910-1912, δίχως να αποδεικνύεται πουθενά η φιλία με τον Αϊνστάιν o οποίος το 1908 ήταν λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Βέρνης και το 1909 μετά από ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής , το 1911 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο Charles-Ferdinand στη Πράγα.

https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein#Academic_career

Ας συνεχίσουμε.

Επειδή αντιλήφθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς την σοβαρότητα της εφεύρεσης αυτής για την άμυνα της χώρας, ζήτησε από τον Παύλο Σαντορίνη, να καταθέσει το ταχύτερο δυνατόν, σχετικό υπόμνημα.
Μέσα σε μερικές ημέρες το υπόμνημα κατατέθηκε στην Αντιαεροπορική Άμυνα της χώρας με τίτλο Περί μεθόδου ανιχνεύσεως εχθρικών αεροπλάνων μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Η υπηρεσία αυτή το υπέβαλε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (Γ.Ε.Σ.) οπότε συνεστήθη ειδική επιτροπή τόσο από καθηγητές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου όσο και από τους ανώτερους αξιωματικούς: πλοίαρχο Πεζόπουλο, ταγματάρχη Καρκούλια και επισμηναγό Αβέρωφ.
Η επιτροπή μελέτησε τη μέθοδο του Παύλου Σαντορίνη και βρίσκοντάς την ορθή από επιστημονική άποψη συγκροτεί μία νέα επιτροπή «ελέγχου και δοκιμών» με μέλη τους καθηγητές Χόνδρο και Αθανασιάδη, τον πλοίαρχο Πεζόπουλο, αντισυνταγματάρχη Βάλβη και ταγματάρχη Πάλλη υπό την προεδρία του Ανωτάτου Διοικητού της Αντιαεροπορικής Άμυνας αντιστράτηγου Κ. Μπακόπουλου.
Η επιτροπή αυτή απεφάνθη ότι επειδή η μέθοδος του Παύλου Σαντορίνη είναι ορθή από επιστημονικής πλευράς θα πρέπει να γίνουν πειραματικές δοκιμές της. (Πηγή: Αρ. Πρωτ. Απ. 44/19-9-1936)

Εδώ βλέπουμε μια προσπάθεια στο να δοθεί μία πηγή, ένας αριθμός πρωτοκόλλου όμως δεν λέει απολύτως τίποτα, λείπει ο φάκελος.

Ξέρετε τι θα συνιστούσε σοβαρή απόδειξη; Τα σχέδια του ραντάρ θα ήταν σοβαρή απόδειξη, τα οποία όμως δεν παρουσιάζονται σε κανένα άρθρο από όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ακόμα και να υποθέσουμε ότι τα σχέδια τα έδωσαν στους Βρετανούς, θα ήταν παιχνιδάκι για το καθηγητή να το ξανασχεδιάσει.

Το άρθρο όμως του Prison Planet γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον σχετικά με τη κατασκευή του ραντάρ.

Όμως επειδή δεν υπήρχαν στην Ελλάδα οι απαραίτητες λυχνίες, καθώς και εξαρτήματα, έπρεπε να προμηθευτεί η Ελλάδα αυτά από το εξωτερικό. Για λόγους επίσης στρατιωτικούς, ήταν πολύ δύσκολη η εξεύρεσή τους. Αποφασίστηκε λοιπόν από το Γ.Ε.Σ. να ταξιδέψει ο Παύλος Σαντορίνης στο εξωτερικό με μεγάλη μυστικότητα, ώστε να προμηθευτεί τις απαραίτητες λυχνίες καθώς και τα άλλα υλικά.
Η ευκαιρία δόθηκε με το Διεθνές Συνέδριο βραχέων και υπερβραχέων κυμάτων στην Βιέννη το καλοκαίρι του 1937. Ο Παύλος Σαντορίνης, λόγω του κύρους και της φήμης του, ήταν πρόεδρος του Τμήματος Υπερβραχέων κυμάτων. Έτσι λοιπόν κατάφερε να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα για το πείραμα της κατασκευής του Ελληνικού ραντάρ.
Οι απαραίτητες για τον σκοπό αυτό λυχνίες, που δεν υπήρχαν τότε, κατασκευάστηκαν με κάθε δυνατή μυστικότητα, με τα σχέδια και τις υποδείξεις του ίδιου του Παύλου Σαντορίνη και ήταν ειδικές λυχνίες τύπου Μάγκνετρον μεγάλης ισχύος εκπομπής εκατοστομετρικών κυμάτων.

Εδώ βλέπουμε ότι ο καθηγητής εφηύρε τις λυχνίες τύπου Μάγκνετρον οι οποίες ήταν απαραίτητες και δεν υπήρχαν τότε, εκπληκτικό!

Μόνο που οι λυχνίες τύπου Μάγκνετρον δεν εφευρέθηκαν από το καθηγητή Σαντορίνη αλλά είχαν ήδη εφευρεθεί από το 1920 και τον Albert Hull και βελτιώθηκαν από τον John Randall και τον Harry Boot.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cavity_magnetron

Στο άρθρο βλέπουμε ότι ο καθηγητής ήταν τρομερός εφευρέτης. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι είναι ο ραδιοπυροσωλήνας και ο απορροφομικρομετρικός ζυγός.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες επινοήσεις και κατασκευές του ήταν:
1. Η επινόηση και κατασκευή του απορροφομικρομετρικού ζυγού, που θεωρήθηκε ο ευπαθέστερος ζυγός της Φυσικής. Για την επινόησή του αυτή βραβεύτηκε το 1935 από την Ακαδημία του Παρισιού.
2. Επινόησε και κατασκεύασε πρώτος το “Ελληνικό ραντάρ”, εμβέλειας 130 χλμ. και που αργότερα αποδείχθηκε ως το πρώτο εκατοστομετρικό ραντάρ του κόσμου, (1936-1939).
3. Επίσης το 1936 επινόησε και κατασκεύασε τον “ραδιοπυροσωλήνα”, που 8 χρόνια αργότερα, το 1944 εφευρέθηκε από τους Αμερικανούς και που τον ονόμασαν τότε το “2ο μυστικό όπλο της Αμερικής”.

Όπως είπα και πριν, ακόμα ψάχνω να δω τι είναι ο ραδιοπυροσωλήνας και ο απορροφομικρομετρικός ζυγός, αν μπορείτε να με κατατοπίσετε θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα και συνεχίζω…

To 1968 διατύπωσε τη θεωρία των “πολλαπλών διαδοχικών μικροεκρήξεων του Σύμπαντος” όπου σύμφωνα με τη θεωρία αυτή το Σύμπαν δεν προήλθε από μια πρωταρχική έκρηξη του συνόλου της ύλης του Σύμπαντος, αλλά από την εμφάνιση ενός πρωταρχικού απειροστών διαστάσεων σωματιδίου (ένα είδος κβάντουμ του Σύμπαντος) που με μικρές διαδοχικές πυρηνικές εκρήξεις δημιούργησε αβίαστα για πρώτη φορά την εικόνα του Σύμπαντος όπως είναι γνωστή σήμερα. Έτσι μ΄ αυτή τη θεωρία ο Π. Σαντορίνης ανέτρεψε βασικούς νόμους της Φυσικής όπως την “Αρχή διατήρησης της ενέργειας” καθώς και το “Δεύτερο αξίωμα της θερμοδυναμικής”.

Και εδώ υπάρχει κάτι το τελείως λάθος, τα αξιώματα της θερμοδυναμικής καλά κρατούν και δεν έχουν ανατραπεί, τρίζουν τα κόκαλα των Kelvin και Clausius.

Ψάχνοντας για το καθηγητή Σαντορίνη, βρήκα και άρθρα που μιλάνε για το ότι έκανε έρευνα για τις ρουκέτες φαντάσματα που έκαναν την εμφάνιση τους στον ουρανό της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι είναι εξωγήινης προέλευσης. Αλλά δεν θα αναλωθώ σε αυτό το θέμα, τα λέει όλα ο καθηγητής.

Χωρίς τίτλο

 

Το ερώτημα είναι ένα, ήταν τελικά ο καθηγητής Σαντορίνης ο εφευρέτης του ραντάρ; Προσωπικά λέω πως όχι δεν ήταν, θα μου πείτε έτσι ελαφρά τη καρδίαν λες όχι; Και τι έγινε που υπάρχουν ανακρίβειες στα άρθρα;

Αν και αντίθετος με την άποψη αυτή, δεν βρίσκω δηλαδή το λόγο που θα πρέπει να γεμίσεις ανακρίβειες ένα άρθρο για να υποστηρίξεις τους ισχυρισμούς σου, κάπως θα πρέπει να στηρίξω και τη δική μου άποψη.

Την άποψη μου λοιπόν τη στηρίζω στο Τεχνικά Χρονικά, όπου το 1945 έγραφαν για το καθηγητή Σαντορίνη και το ελληνικό ραντάρ, το άρθρο είχε τίτλο  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΝΤΑΡ 1939-1940

Θα κρατήσω το παρακάτω και στο τέλος θα σας δώσω το σύνδεσμο για να το διαβάσετε μόνοι σας.

Τούτο όμως ουδόλως έχει την σημασίαν ότι το Radar, αποτελεί Ελληνικήν εφεύρεσιν. Ήδη το 1936 οι Αμερικανοί και Γερμανοί είχαν προβή εις πειράματα ανιχνεύσεως αεροπλάνων δια Υπερβραχέων Κυμάτων βασιζομένων επί της αρχής της αναλύσεως του κύματος και μεταξύ των επιστημόνων των δύο ως άνω Χωρών.

Χωρίς τίτλο

 

Δείτε το στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://library.tee.gr/digital/techr/1945/techr_1945_22_256_258_96.pdf

Χωρίς τίτλο

Από αυτό συμπεραίνουμε ότι ο καθηγητής Σαντορίνης δεν είναι ο εφευρέτης του ραντάρ όπως τα διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο υποστηρίζουν.

Εκανε πειράματα με ραντάρ; ΝΑΙ

Ηταν ο εφευρέτης του ραντάρ; ΟΧΙ.

Αυτός που άλλαξε τα δεδομένα για το ραντάρ ήταν o Robert Watson Watt και όχι ο καθηγητής Π. Σαντορίνης.

Γιώργος Ζ.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής