Ποιοι είμαστε
Αρχική Είπε ο Γ.Γ. του NATO ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να καταρρίψει τουρκικά αεροσκάφη;HOAXES

Είπε ο Γ.Γ. του NATO ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να καταρρίψει τουρκικά αεροσκάφη;

21 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός 1

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να καταρρίψει τουρκικά αεροσκάφη καθότι δεν είναι κυρίαρχο κράτος, ενώ δικαίωμα για κατάρριψη έχει μόνο η Γερμανία.

Συμπέρασμα 1

Τα λόγια που αποδίδονται στον κ. Στόλτενμπεργκ προέρχονται από άρθρο σατιρικής ιστοσελίδας.

Ισχυρισμός 2

Ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης, συνταγματολόγος, δήλωσε ότι στο μνημόνιο υπάρχει ρητή παραίτηση δικαιωμάτων κυριαρχίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Συμπέρασμα 2

Οι δηλώσεις του συνταγματολόγου κ. Κασιμάτη, παρουσιάζονται εκτός πλαισίου αναφοράς.

Τις τελευταίες μέρες, έχει γίνει viral η παρακάτω εικόνα, με τους εξής ισχυρισμούς:

  • Πρώτον, ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να καταρρίψει τουρκικά αεροσκάφη γιατί δεν είναι κυρίαρχο κράτος, και δικαίωμα για κατάρριψη έχει μόνο η Γερμανία».
  • Δεύτερον, ότι ο Γεώργιος Κασιμάτης, συνταγματολόγος, δήλωσε ότι «Στο μνημόνιο υπάρχει ρητή παραίτηση δικαιωμάτων κυριαρχίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Τι ισχύει;

Τα λόγια που αποδίδονται στον κο Στόλτενμπεργκ στην πραγματικότητα προέρχονται από το εξής σατιρικό άρθρο του pitsirikos.net που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2015.

Έπειτα, η σάτιρα παρουσιάστηκε ως γεγονός από κλικοθηρικές ιστοσελίδες και blogs όπως τα makeleio.grtro-ma-ktiko.blogspot.com,  makpress.blogspot.comkerberos-hellas.blogspot.com.

Η πιο σχετική στιχομυθία που εντοπίσαμε περιλαμβάνεται στην εξής συνέντευξη, όπου ο κος Στόλτενμπεργκ, παρότι εν μέρει δικαιολογεί την επιθετική εναέρια συμπεριφορά της Τουρκίας λέγοντας πως αυτή «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας εξαιρετικά ασταθούς και δύσκολης κατάστασης στη Συρία και στο Ιράκ», έπειτα δηλώνει ότι «εμείς υπογραμμίζουμε την σπουδαιότητα του εναέριου χώρου του οποιοδήποτε έθνους, ο οποίος πρέπει να γίνει σεβαστός, και το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να αποδέχεται καμιά παραβίαση εναέριου χώρου».

Στη συνέντευξη απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στη δημοσιογράφο που τον πίεζε και δεν ανάφερε τίποτα για “χρεοκοπημένη χώρα που βρίσκεται υπό κηδεμονία και δεν έχει δικαίωμα να καταρρίψει εχθρικό αεροσκάφος που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της”.

Όσον αφορά τον κο Κασιμάτη, όντως είπε τα λόγια που του αποδίδονται, ωστόσο με συμφραζόμενα που καθιστούσαν σαφές ότι αναφερόταν σε οικονομικά ζητήματα του μνημονίου και όχι σε ζητήματα προστασίας συνόρων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η άποψη του κου Κασιμάτη δεν θεωρείται δεδομένη στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης, έχει δημοσιεύσει ένα σχετικό άρθρο αλλά και μια εκτενέστερη ανάλυση προς ανασκευή των ισχυρισμών του κου Κασιμάτη.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει τον δικαίωμα της Ελλάδας να προστατέψει τα εναέρια σύνορά της από την Τουρκία είναι αναληθής και αποτελεί προϊόν σάτιρας, ενώ η παράλληλη αναφορά των λόγων του συνταγματολόγου κου Κασιμάτη σχετικά με την «απώλεια εθνική κυριαρχίας» έχει χρησιμοποιηθεί εκτός συμφραζομένων και δεν αφορά την προστασία συνόρων.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.