Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, φωτογραφία δεν δείχνει την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκωνHOAXES

Όχι, φωτογραφία δεν δείχνει την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων

19 Δεκ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων.

Συμπέρασμα:

Η συμπεριφορά που περιγράφεται στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δε παρατηρείται σε αγέλες λύκων. Η φωτογραφία με την τεράστια αγέλη των λύκων είναι πραγματική και λήφθηκε από τον Chadden Hunter στο Wood Buffalo National Park στη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Frozen Planet, και βλέπουμε πρώτο το κυρίαρχο άλφα θηλυκό και από πίσω την υπόλοιπη αγέλη, να ταξιδεύουν σε σειρά στο βαθύ χιόνι, για να εξοικονομούν ενέργεια.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook κυκλοφορεί φωτογραφία συνοδευόμενη από τον ισχυρισμός πως δείχνει την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Στις εξεταζόμενες αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

Παραδείγματα: thesspress.gr, ksipnistere.com, revealedtheninthwave.blogspot.gr, antonisparas.blogspot.gr

31902

Τι αποκαλύπτει μια φωτογραφία !
Η φωτογραφία δείχνει την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων.
Οι τρεις πρώτοι λύκοι είναι οι πιο αδύναμοι και άρρωστοι. Αυτοί που ρυθμίζουν το βάδισμα. Αν αντιστραφεί η σειρά, θα μείνουν πίσω θα χαθούν. Στην περίπτωση ενέδρας, είναι οι πρώτοι που θα χαθούν. Πηγαίνοντας μπροστά, ανοίγουν το δρόμο μέσα στο χιόνι και το πατικώνουν. Πίσω τους ακολουθούν πέντε ισχυροί λύκοι σχηματίζουν την πρωτοπορία, ενώ στη μέση, είναι ο πλούτος της αγέλης, 11 θηλυκές, στη συνέχεια, άλλοι πέντε λύκοι σχηματίζουν τα μετόπισθεν. Και τελευταίος, σχεδόν απομονωμένος από την αγέλη, είναι ο αρχηγός-ηγέτης, θα πρέπει να επιτηρεί την αγέλη, να την ελέγχει άμεσα, να συντονίζει και να δίνει τις απαραίτητες εντολές.

Τι ισχύει

Αν και οι λύκοι έχουν ιεραρχία στην αγέλη, ποτέ δεν έχει καταγραφεί η παραπάνω συμπεριφορά σε αγέλη λύκων. Ο εξεταζόμενος ψευδής ισχυρισμός ξεκίνησε από ρώσικα ιστολόγια το 2014 και πλέον κυκλοφορεί και σε ελληνικές σελίδες.

Η αγέλη των λύκων αποτελείται από το κυρίαρχο ζευγάρι (άλφα αρσενικό και άλφα θηλυκό) και απογόνους διάφορων γενεών, του κυρίαρχου ζευγαριού. Οι αγέλες συνήθως δεν έχουν πάνω από 10-11 ζώα, που αποτελούνται από το κυρίαρχο ζευγάρι, 3-6 νεαροί απόγονοι και τα κουτάβια μέχρι ενός έτους. Σπάνια και σε περιπτώσεις εποχών με μεγάλη επάρκεια τροφής, οι απόγονοι πολλών γενεών μένουν στην αγέλη ή η αγέλη να απαρτίζεται από 2-3 οικογένειες, με αποτέλεσμα να φτάσει σε μεγαλύτερους αριθμούς 20-30 ζώων. Το κυρίαρχο αρσενικό είναι ο απόλυτος αρχηγός της αγέλης, εξουσιάζοντας ακόμη και το κυρίαρχο θηλυκό, το οποίο με την σειρά του επιβάλλεται στα νεαρά άτομα.

Η φωτογραφία με την τεράστια αγέλη των λύκων είναι πραγματική και λήφθηκε από τον Chadden Hunter στο Wood Buffalo National Park στη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Frozen Planet, και βλέπουμε πρώτο το κυρίαρχο άλφα θηλυκό και από πίσω την υπόλοιπη αγέλη, να ταξιδεύουν σε σειρά στο βαθύ χιόνι, για να εξοικονομούν ενέργεια. [πηγή 1][πηγή 2]

31905

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρο, ο ισχυρισμός για τη δομή και τη συμπεριφορά της αγέλης στην εξεταζόμενη φωτογραφία δεν ευσταθεί.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.