Ποιοι είμαστε
Αρχική Αν δεις μαύρη κηλίδα στη παλάμη κάλεσε την αστυνομία; Καλύτερα Όχι.ΔΙΑΦΟΡΑ

Αν δεις μαύρη κηλίδα στη παλάμη κάλεσε την αστυνομία; Καλύτερα Όχι.

24 Δεκ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ενα άρθρο που δίνει οδηγίες στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αναπαράγεται στα ιστολόγια, δείτε ΕΔΩ , ας το δούμε και μετά εξηγώ το γιατί τα όσα λέει μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ
Προσοχή: Αν δεις μια μαύρη κηλίδα στην παλάμη κάλεσε αμέσως την αστυνομία!


Σημαίνει ότι το συγκεκριμένο άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο!

Με στόχο να μπορούν να αναγνωρισθούν και να βοηθηθούν άμεσα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ξεκίνησε από το Facebook η «Black Dot Campaign».

Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, αν βάλουν μία μαύρη κηλίδα στην παλάμη τους μπορούν να δείξουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, ακόμα και αν δεν μπορούν να μιλήσουν καθώς ο δράστης βρίσκεται κοντά τους.

Οι διοργανωτές της Black Dot Campaign δήλωσαν: «Η μαύρη κηλίδα στην παλάμη επιτρέπει στους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ότι είστε ένα από τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν επιβιώσει και ότι χρειάζεστε βοήθεια, αλλά δεν μπορείτε να την ζητήσετε, καθώς ο δράστης παρακολουθεί κάθε κίνησή σας. Παρακαλώ, δημοσιοποιήστε όσο πιο πολύ μπορείτε την ιδέα της καμπάνιας και δημοσιεύστε μια φωτογραφία με μία μαύρη κηλίδα στην παλάμη σας, ώστε να δείξετε την υποστήριξη σας στα άτομα που είναι θύματα βίας».

Μία κοπέλα που επιβίωσε από την ενδοοικογενειακή βία είπε: «Είμαι έγκυος σε προχωρημένο στάδιο και ο πατέρας του παιδιού μου είναι πολύ βίαιος. Βίαιος με τις λέξεις, αλλά και με τα χέρια του. Έχω υποστεί πολλά και για πολύ καιρό, ειδικά τώρα που έρχεται το μωρό. Χθες ήμουν στο νοσοκομείο. Είχε έρθει και εκείνος μαζί μου. Πλέον δεν με αφήνει να πηγαίνω πουθενά μόνη μου. Έπρεπε να κάνω μία εξέταση και ο γιατρός μου ζήτησε να ξαπλώσω στο κρεβάτι και έκλεισε την κουρτίνα. Πήρα ένα στυλό και έγραψα στο χέρι του “ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ”. Δεν χρειάστηκε να πω λέξη. Αυτή η καμπάνια με βοήθησε να βρω την δύναμη μου και την λύση για το πως να ζητήσω βοήθεια. Πλέον είμαι ασφαλής κάπου αλλού, εξαιτίας αυτού του γιατρού και της black dot campaign. Σας ευχαριστώ, μία βδομάδα μέχρι την ημέρα της γέννας και επιτέλους είμαι ασφαλής».

Το είδαμε στο policenet.gr, newsbomb.gr


 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να γράψω κάποιο άρθρο αυτό το τριήμερο (δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αρθογράφους).  Θεωρώ όμως πως παρά το καλοπροαίρετο του άρθρου για τη βοήθεια σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν θα έχει επιτυχία, αλλά μπορεί και να γίνει επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα του θύματος.

Λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας το πρώτο πράγμα που είχα διδαχτεί αλλά και το πρώτο πράγμα που δίδασκα αργότερα, καθώς είχα προαχθεί σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις (όχι δεν είμαι αστυνομικός), ήταν πως σε περίπτωση επίθεσης το πρώτο και κυριότερο μέλημα (αν η επίθεση δεν μπορούσε να αποφευχθεί) είναι η σωματική μας ακεραιότητα και η ζωή μας.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να δώσεις στο δράστη την εικόνα ότι προσπαθείς να ειδοποιήσεις κάποιον αλλά να είσαι συνεργάσιμος-η με τις οδηγίες του προσπαθώντας να κρατήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αρχές στο γρήγορο εντοπισμό του.

Τονίζω πως η ζωή είναι το πιο σημαντικό, θα μου πείτε βέβαια πως είναι δύσκολο να κρατήσεις τη ψυχραιμία σου σε τέτοια περίπτωση και πως η ενδοοικογενειακή βία ίσως είναι κάτι διαφορετικό, θα συμφωνήσω, μια επίθεση όμως δεν παύει να είναι μια επίθεση και καλό είναι να έχετε κατά νου αυτόν το κανόνα.

Η διαδικασία της μαύρης κηλίδας δεν θα μπορούσε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς οι επίσημοι φορείς και αρχές δεν είναι ενημερωμένοι για αυτό και δεν γνωρίζουν πως να αντιδράσουν. Πρόκειται απλά για μια δράση που έγινε στα social media δίχως να είναι οργανωμένη από κάποιον επίσημο φορέα.

Η δημοσιοποίηση αυτής της δράσης στα social media ενδεχομένως να έχει αντίθετα αποτελέσματα για το θύμα σε περίπτωση που προσπαθήσει να την εφαρμόσει καθώς οι δράστες θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν για τη μαύρη κηλίδα και πιθανόν να γίνονταν ακόμα πιο επιθετικοί αν την έβλεπαν στη παλάμη του θύματος.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εξωτερικό, η σελίδα στο facebook που πρώτη προωθούσε την ενέργεια αυτή έκλεισε, αν και με ένα γρήγορο ψάξιμο στο facebook βρήκα και άλλες σελίδες που προωθούν τη Black Dot Campaign, δεν πρέπει όμως να έχουν άμεση σχέση με την αρχική.

Δείτε λεπτομέρειες στους παρακάτω συνδέσμους.

http://www.independent.co.uk/news/uk/black-dot-domestic-violence-campaign-shut-down-after-critics-claim-it-might-do-more-harm-than-good-10515355.html

http://www.snopes.com/black-dot-campaign/

http://jezebel.com/how-the-black-dot-campaign-grew-into-a-dangerous-viral-1736705104

Ας δούμε όμως τι λέει η Ελληνική Αστυνομία για την ενδοοικογενειακή βία και καλό θα είναι να έχετε κατά νου τις οδηγίες αυτές και όχι τυχάρπαστες δράσεις στα social media, οι οποίες δεν είναι οργανωμένες από σχετικούς φορείς και αρχές, όσο καλοπροαίρετες και αν φαίνονται.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=2030&Itemid=421&lang

Η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006 .

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο.

Αν γνωρίζετε κάποιον που είναι θύμα εκφοβισμού, μην φοβηθείτε να το πείτε σε ένα γονέα, φροντιστή, φίλο, δάσκαλο, αστυνομικό ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε.

Αν είστε θύμα:

  • Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Επίσης μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία.
  • Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε μήνυση.
  • Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
  • Εάν πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια για το τι σας συνέβη.
  • Απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας από το 1988. Το κέντρο παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νoμική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας. Σκοπός των παρεχόμεων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησησς τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας – 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας: 15900
e-mail: [email protected]

Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας:
Νίκης 11, Σύνταγμα
τηλ: 210 – 3317305, 210 – 3317306

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: http://www.isotita.gr/index.php/docs/c41

Αυτά και Καλά Χριστούγεννα να έχετε, να περάσετε όσο το δυνατόν πιο όμορφα με τις οικογένειες σας ή όπως αλλιώς εσείς επιλέξετε.

Γιώργος Ζ.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής