Ποιοι είμαστε
Αρχική Περί προφητειών ο λόγος.ΔΙΑΦΟΡΑ

Περί προφητειών ο λόγος.

4 Ιαν
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κατά καιρούς δεχόμαστε μηνύματα από αναγνώστες που μας  στέλνουν άρθρα τα οποία μιλούν για προφητείες ζητώντας να ελέγξουμε αν είναι αληθινά ή όχι, η αλήθεια είναι ότι το διαδίκτυο έχει γεμίσει από προφητείες και με τρανταχτούς τίτλους ΣΟΚ και ΔΕΟΣ τραβούν το κλικ του αναγνώστη, ο οποίος με τη σειρά του μπαίνει σε ένα κόσμο τρομολαγνείας και καταστροφής.

Το φαινόμενο όμως των προφητειών δεν είναι τωρινό, θυμάμαι πολύ καλά τη δεκαετία του 90 πριν το διαδίκτυο μπει στη ζωή μας να γίνονται κουβέντες για τις προφητείες που τότε κυκλοφορούσαν σε βιβλία, ακόμα κυκλοφορούν, απλά το διαδίκτυο είναι πιο εύκολος τρόπος πλέον για να προωθηθούν.

Prophecy-in-Everyday-Life

Πρωταγωνιστής στις προφητείες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ο άγιος (πλέον) Παΐσιος ο αγιορείτης, δεν είναι όμως ο μοναδικός καθώς όλο και κάποιος άλλος κάνει την εμφάνιση του σε άρθρα του διαδικτύου ή κάποια τυφλή κυρία εκ Βαλκανίων μεριά. Πολλά άρθρα επίσης αναφέρονται και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη και στις ας πούμε προφητείες που εκπορεύονται από αυτήν.

Οι προφητείες δείχνουν να έχουν ποτιστεί στο dna μας και σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχετε μπει σε κάποια συζήτηση σχετικά με αυτές με άτομα του οικογενειακού ή φιλικού σας κύκλου τα οποία με περισσή σιγουριά τις αναφέρουν και τις ασπάζονται,

Υπάρχουν προφήτες σήμερα; Είναι ο τίτλος ενός άρθρου που είχε κυκλοφορήσει του Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσύγκελλου της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως, θα αντιγράψω κάποια επίμαχα τμήματα του άρθρου, εσείς μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ


Κατ’ αρχήν θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι το έργο των προφητών ήταν: Να μιλήσουν για την έλευση του Μεσσία στον κόσμο εξ ονόματος του Θεού. Οι προφήτες αρχίζουν από τον Αβραάμ (Γεν. 20, 7) και φθάνουν έως τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Μετά την έλευση του Χριστού στον κόσμο δεν υπάρχουν για την Εκκλησία ούτε προφήτες, ούτε προφητείες, αφού ο σκοπός τους εκπληρώθηκε. Οποιοσδήποτε μετά το Χριστό, κληρικός ή λαϊκός, ομιλεί «προφητεύοντας» μελλοντικά γεγονότα θεωρείται από την Εκκλησία ως ψευδοδιδάσκαλος και ψευδοπροφήτης που σκοπό έχει την πώληση ευφάνταστων βιβλίων, τη δημιουργία εξαιρετικών σεναρίων για χολιγουντιανές ταινίες, ή τη χειραγώγηση των απλών και πιστών χριστιανών με σκοπό την απομάκρυνσή τους από τη σωτηρία. Οι προφητείες δεν ήταν αστρολογικές προβλέψεις, ούτε οι προφήτες ήταν μέντιουμ. Η Εκκλησία μας διδάσκει ξεκάθαρα ότι κανένας δε μπορεί να γνωρίζει το μέλλον, πλην του ίδιου του Θεού. 

Σε ότι δε αφορά την Καινή Διαθήκη και την μετά Χριστόν εποχή, ο μοναδικός Προφήτης είναι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο οποίος δεν μιλάει για τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, αλλά για τη μετάνοια. Ο Χριστός κάνει πολλές αναφορές για τη Δευτέρα Παρουσία, είτε ευθέως, είτε δια των παραβολών. Στόχος του είναι οι πιστοί να καταλάβουν τη βεβαιότητα της τελικής Κρίσης και όχι να μάθουν πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί. Δεν πρέπει να μας απασχολεί ο χρόνος της Δευτέρας Παρουσίας και της τελικής Κρίσης, αλλά ο τρόπος που πρέπει να ζήσουμε μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής μας. Άλλωστε ο ίδιος μας λέει ότι για εκείνη την ημέρα και την ώρα κανένας δεν ξέρει πότε θα γίνει, ούτε οι άγγελοι στον ουρανό (Ματθ. 21, 36)


Σύμφωνα με αυτό λοιπόν βλέπουμε ότι ως τελευταίος προφήτης αναγνωρίζεται μόνο ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, δεν κάνει λόγο όμως για τη Δευτέρα Παρουσία καθώς κανείς δεν ξέρει πότε αυτή θα γίνει, η έλευση του Χριστού έβαλε τέλος και στους προφήτες, στο άρθρο όμως αναφέρεται και στον όσιο Παΐσιο τον αγιορείτη, ας το δούμε.

paisios

 


Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί, για τους προσωπικούς τους λόγους εκμεταλλεύονται τους λόγους του μεγάλου αυτού Αγίου δημιουργώντας κλίμα τρόμου, σύγχυσης και πνευματικού αποπροσανατολισμού του πιστού λαού. Τον όσιο Παΐσιο τον πλησιάζαμε και συναναστρεφόμασταν μαζί του με σκοπό να αντλήσουμε χάρη από την αγιότητά του που θα μας οδηγήσει στη σωτηρία μας, να μας διδάξει και να μας μεταφέρει την εμπειρία του που θα μας οδηγήσει στην προσωπική μας μετάνοια, και να τον παρακαλέσουμε να προσεύχεται για μας έτσι ώστε με τις πρεσβείες του να αποκτήσουμε το έλεος και τη χάρη του Θεού. Μόνο με αυτό το πνεύμα πρέπει να πλησιάζουμε τους αγίους ανθρώπους, κι όχι για να μάθουμε το προσωπικό μας μέλλον ή πότε θα πάρουμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά. Αυτός είναι πνευματικός λαϊκισμός και υποβιβασμός του αγίου ανθρώπου σε τσαρλατάνο μελλοντολόγο, κάτι που ποτέ ο όσιος Παΐσιος και ο κάθε άγιος άνθρωπος δεν επιδιώκει στη ζωή του.


Το συμπέρασμα που βγαίνει λοιπόν είναι πως, παρά τα άρθρα που έχουν γεμίσει το διαδίκτυο και κάνουν λόγο για προφητείες ή προφήτες, ουδείς αναγνωρίζεται ως προφήτης και δεν υπάρχουν πλέον προφητείες καθώς είναι ξεκάθαρο πως η έλευση του Χριστού έβαλε τέλος στους προφήτες.

Αν πάλι σας αρέσει η τρομολαγνεία και η καταστροφή που συνήθως εμπεριέχουν τα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή τα βιβλία που κυκλοφορούν και μιλάνε για προφητείες, μπορείτε να συνεχίσετε να τα καταναλώνετε ελεύθερα.

Γιώργος Ζ. 

Αρθρογράφος - Ερευνητής