Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Βρέθηκε αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο…HOAXES FAKE NEWS

Καταρρίπτεται – Βρέθηκε αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο…

7 Ιαν
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ένα νέο hoax αναπαράγεται αυτές τις μέρες από αρκετές και blogs. Το άρθρο ισχυρίζεται πως βρέθηκε αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο στην ανατολική ακτή της Σικελίας, κοντά στην πόλη των Συρακουσών.

Ας δούμε τους ισχυρισμούς του άρθρου…


Παγκόσμιο ΣΟΚ ανατρέπει την Ιστορία! Βρέθηκε αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο…

32502

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού επιστημονικού Ινστιτούτου «Clearwater Revival Science Digest» , τα γεωτρύπανα χρησιμοποιούνταν ήδη από τα αρχαία χρόνια, στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα της έκθεσης προήλθαν από μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, που είναι υπεύθυνοι για την ανακάλυψη αυτή, ύστερα από έρευνα που έκαναν στην ανατολική ακτή της Σικελίας, κοντά στην πόλη των Συρακουσών. Αξίζει πάντως να αναφερθεί το γεγονός ότι η Συρακούσες ήταν η πατρίδα του Αρχιμήδη.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε κατά την αρχαιολογική ανασκαφή που έλαβε χώρα στην έπαυλη ενός ευγενούς πολίτη. Το εύρημα που ανακαλύφθηκε ήταν μια χάλκινη ράβδος η οποία είχε ένα έλασμα χαλκού που περιστρέφονταν κυκλικά.

Το τρυπάνι το οποίο βρέθηκε έχει μήκος 3,5 μέτρα και διάμετρο 25 εκατοστά.

Έκπληκτος ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής April Wells είπε: «Ήταν ένα πραγματικό σοκ για εμάς!»…Δεν μπορώ να το πιστέψω. Αποδεικνύεται ότι ήταν σε χρήση για γεωτρήσεις αυτό το γεωτρύπανο στον δεύτερο αιώνα προ Χριστού».

Το είδαμε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ 

32501


 

Πρώτα,  πρώτα, η φωτογραφία είναι πλαστή.  Αν προσέξετε η μεγέθυνση έχει διαφορές από την εικόνα. Στη φωτογραφία το τρυπάνι είναι μπροστά από το πινέλο και στη μεγέθυνση το τρυπάνι είναι δίπλα από το πινέλο. Η πραγματική φωτογραφία είναι η παρακάτω.

32503

http://www.ucl.ac.uk/sargon/essentials/countries/israel/

Το ινστιτούτο «Clearwater Revival Science Digest» δεν υπάρχει. Μια έρευνα στη google μας εμφανίζει μόνο αναπαραγωγές του ίδιου άρθρου σε ελληνικές και ρώσικες σελίδες.  Ακόμη δεν υπάρχει αρχαιολόγος καθηγητής April Wells, και δεν είναι τυχαίο που το well σημαίνει (εκτός από το καλά) πηγάδι, φρεάτιο.

Η αρχική πηγή του άρθρου είναι το blog mikres-ekdoseis.gr που είναι μετάφραση ρώσικου άρθρου του 2012, που με τη σειρά του έχει αναπαραχθεί από πολλές ρωσικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με γεωτρήσεις.

Το παραπάνω άρθρο, που αναπαράγεται αυτές τις μέρες, πατάει στην εφεύρεση του Αρχιμήδη, ατέρμων κοχλίας, αλλά όλα τα στοιχεία που περιέχει είναι πλαστά ή ανύπαρκτα. Όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, η είδηση με το αρχαιοελληνικό γεωτρύπανο, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.