Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Σχετίζεται ο ιός Ζίκα με γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια;FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Καταρρίπτεται – Σχετίζεται ο ιός Ζίκα με γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια;

31 Ιαν
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Αυτό το άρθρο θα περιμέναμε να το δούμε να εμφανίζεται σε ιστολόγια συνωμοσιολογικής φύσης και όχι σε ειδησεογραφικά όπως το ΤVXS από όπου και αντιγράφω για να δούμε τι ισχυρίζεται.

Χωρίς τίτλο

 

Το επίκεντρο της διάδοσης του ιού Ζίκα που «θερίζει» τη Βραζιλία συμπίπτει με τοποθεσία που αφέθηκαν ελεύθερα γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια. Η απελευθέρωση των κουνουπιών στόχευε κυρίως στην καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού που διαδίδεται από αυτά, όπως και ο ιός Ζίκα. Η ξαφνική εξάπλωση του τελευταίου υποδεικνύει ότι μάλλον κάτι πήγε στραβά.

Ο ιός επηρεάζει κυρίως την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων κατά την εγκυμοσύνη, η διάδοση του είναι ραγδαία και δεν υπάρχει θεραπεία. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες και στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ενώ ένας Άγγλος βιολόγος ανέφερε ότι βρήκε κουνούπια του εν λόγω είδους (Aeges aegypti) στην νότια Αγγλία.

Η μέθοδος της Oxitec

Η βρετανική εταιρεία Oxitec έχει αναπτύξει μέθοδο παραγωγής μεταλλαγμένων αρσενικών κουνουπιών, τα οποία χρειάζονται το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη για να επιβιώσουν μέχρι την ενήλικη φάση του εντόμου και να συμμετάσχουν στην αναπαραγωγή του είδους. Όταν τα μεταλλαγμένα αρσενικά ζευγαρώσουν με θηλυκά, οι προνύμφες που γεννιούνται δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς το αντιβιοτικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι με αυτόν τον τρόπο ο πληθυσμός των κουνουπιών μπορεί να ελαττωθεί μέχρι 90%.

Η διάδοση του δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια θα μπορούσε να ελαττωθεί σημαντικά με μια μεγάλη μείωση του αριθμού των εντόμων. Η πρώτη «φάρμα» παραγωγής των εν λόγω κουνουπιών άνοιξε στη Βραζιλία το 2012, με στόχο την παραγωγή εκατομμυρίων εντόμων κάθε μήνα. Τα πρώτα μεταλλαγμένα κουνούπια αφέθηκαν ελεύθερα στο Juazeiro της Βραζιλίας την περασμένη άνοιξη. Η τοποθεσία αποτελεί το επίκεντρο της περιοχής που έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα του ιού Ζίκα.

Οδηγίες της εταιρείας Oxitec από το 2012 για την αποφυγή της απορρόφησης τετρακυκλίνης από προνύμφες κουνουπιών στα εργαστήρια χτυπάνε καμπανάκια. Ένας μη αμελητέος αριθμός προνυμφών των μεταλλαγμένων κουνουπιών που είχαν εκτραφεί με γατοτροφές επιβίωνε. Ο λόγος ήταν ότι οι γατοτροφές περιείχαν κοτόπουλα, τα οποία είχαν με τη σειρά τους εκτραφεί με ζωοτροφές που περιείχαν τετρακυκλίνη.

Η σύμπτωση

Το ερώτημα είναι εάν οι προνύμφες των μεταλλαγμένων κουνουπιών που αφέθηκαν ελεύθερα απορροφούν αντιβιοτικά, για παράδειγμα από περιττώματα ή πτώματα ζώων. Σε αυτήν την περίπτωση, η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων κουνουπιών μπορεί να αυξήσει αντί να μειώσει τον πληθυσμό τους. Ας σημειωθεί ότι η Βραζιλία κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο στην κατανάλωση τετρακυκλίνης για κτηνοτροφική χρήση.

Οι καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία φέτος λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο μπορεί να συνέβαλαν εν μέρει στην αύξηση του αριθμού των κουνουπιών. Όμως η ταύτιση του επικέντρου των κρουσμάτων του ιού Ζίκα με την τοποθεσία που αφέθηκαν ελεύθερα τα γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια αποτελεί μια πολύ ύποπτη σύμπτωση.

To είδαμε στο ΤVXS

 


 

Αυτοί οι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο reddit με την σημείωση conspiracy «συνωμοσιολογία» και προσπάθησε να συνδέσει την εταιρία Oxitec με την εξάπλωση του ιού Ζίκα αναφέροντας πως ο ιός επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά τον Μάη του 2015 στη Βραζιλία ενώ δεν είχε αναφερθεί σε άλλες χώρες παλαιότερα.

 

Χωρίς τίτλο

 

Δεν άργησε όμως να εμφανιστεί ως έκτακτο στο επίσης ανυπόστατο Health Nut News με τίτλο Breaking: Zika Outbreak Epicenter in Same Area Where GM Mosquitoes Were Released in 2015  και μερικές μέρες μετά την πρώτη ανάρτηση στο reddit έφτασε να παίξει και στο RT.

http://www.snopes.com/zika-virus-gmo-mosquitoes/

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση του ιού Ζίκα με τα κουνούπια της Oxitec και ο ιός δεν είναι καθόλου νέος, υπάρχει από το 1947 όπως θα δούμε παρακάτω.

H Oxitec όντως τρέχει πρόγραμμα γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών για την αντιμετώπιση του δάγκειου πυρετού στη Βραζιλία και υπάρχουν σκέψεις να κάνουν το ίδιο και για τον ιό Ζίκα. Μάλιστα υπέγραψαν με τον δήμαρχο της Piracicaba για την επέκταση του προγράμματος και περιμένουν την άδεια για να ελευθερώσουν τα κουνούπια αυτά στα νησιά Florida Keys.

http://www.nbcnews.com/health/health-news/gmo-mosquitoes-may-battle-zika-dengue-brazil-n499576

http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/DevelopmentApprovalProcess/GeneticEngineering/GeneticallyEngineeredAnimals/ucm446529.htm

Η εταιρία αναφέρει ότι μετά την εξασφάλιση της άδειας από την εθνική ομάδα βιοασφάλειας η πόλη της Piracicaba είναι η πρώτη στο κόσμο που υπέγραψε για την αντιμετώπιση του δάγκειου πυρετού με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια.

http://www.oxitec.com/press-release-oxitec-mosquito-works-to-control-aedes-aegypti-in-dengue-hotspo/

Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1947. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι ότι ο ιός που ξέσπασε στη Βραζιλία φταίει για τη μικροκεφαλία που παρουσιάστηκε σε νεογέννητα και το ενδεχόμενο ερευνάται καθώς είναι πιθανό να υπάρχον και άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη μικροκεφαλία, για την ώρα υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις που σχετίζουν τη μικροκεφαλία με τον ιό Ζίκα.

Τα μωρά με μικροκεφαλία έχουν ασυνήθιστα μικρό κεφάλι και στο 15% των περιπτώσεων δεν παρουσιάζεται καμία ανωμαλία και δεν υπάρχει καμία επίδραση στο βρέφος σημειώνει ο καθηγητής κ. Στρατάκης Κωνσταντίνος, διευθυντής του National Institute of Child Health and Human Development. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί ο εγκέφαλος να μην έχει αναπτυχθεί σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τα πρώτα χρόνια της ζωής του βρέφους και τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μια σειρά προβλημάτων, όπως καθυστέρηση στην ανάπτυξη, νοητική στέρηση και προβλήματα ακοής.

Η μικροκεφαλία μπορεί να εμφανιστεί και από άλλες αιτίες, για παράδειγμα όταν οι έγκυες καταναλώνουν αλκοόλ, τον υποσιτισμό και το διαβήτη ή την ερυθρά (rubella),  μπορεί να είναι και από τραυματισμό του εγκεφάλου κατά την διάρκεια της κύησης αν εμφανιστεί μικροκεφαλία στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της μικροκεφαλίας, μόνο θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προέρχονται από αυτήν σύμφωνα με τη νευρολόγο Dr. Hannah M. Tully του παιδιατρικού νοσοκομείου του Seattle.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Ζίκα, τα συμπτώματα είναι ήπια, πολλές φορές δεν εμφανίζονται καν συμπτώματα και αντιμετωπίζονται με ξεκούραση, διατροφή και υποστηρικτική φροντίδα.

Καλό θα είναι να αποφεύγουν οι έγκυες να αποφεύγουν να επισκέπτονται χώρες που υπάρχει ξέσπασμα του ιού Ζίκα.

http://www.nytimes.com/interactive/2016/health/what-is-zika-virus.html?_r=0

Για το ξέσπασμα του ιού Ζίκα στη Βραζιλία εικάζεται ότι ευθύνονται οι αγώνες canoe που έγιναν το 2014 όπου δέχτηκαν επισκέπτες και αθλητές από νησιά του ειρηνικού ωκεανού και δεν φαίνεται να συνδέεται με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, o ιός όμως μπορεί και να εισήχθη από τη Χιλή καθώς υπήρχε κρούσμα ιού Ζίκα σε ταξιδιώτη που είχε γυρίσει από τα νησιά του Πάσχα.

http://www.timeslive.co.za/sundaytimes/opinion/2016/01/29/Explainer-Where-did-Zika-virus-come-from-and-why-is-it-a-problem-in-Brazil

Ο ιός Ζίκα αυτή τη στιγμή είναι στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και καλό θα είναι να ελέγχετε τι διαβάζετε στο διαδίκτυο, να προτιμάτε να ενημερώνεστε από όσο το δυνατόν περισσότερο έγκυρες πηγές. Σε τέτοιες περιπτώσεις το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η καλύτερη ενημέρωση σας, δείτε τις οδηγίες που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα ΕΔΩ.

Χωρίς τίτλο

 

Το άρθρο που εμφανίστηκε και στο ελληνικό διαδίκτυο κάνοντας λόγο πως για το ξέσπασμα του ιου  Ζίκα ευθύνονται γενετικά τροποποιημένα κουνούπια μόνο σοβαρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, πρόκειται για τελείως συνωμοσιολογικό άρθρο και ως συνωμοσιολογικό αναρτήθηκε για πρώτη φορά, ο ιός Ζίκα αυτή τη στιγμή πουλάει και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το τι διαβάζετε για αυτόν.

Γιώργος Ζ.

 

 

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής