Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Τι συνέβη όταν μια φάλαινα φυσητήρας έπεσε σε μια ξεχασμένη νάρκη και βαριά τραυματισμένη βγήκε στην ακτή…HOAXES FAKE NEWS

Καταρρίπτεται – Τι συνέβη όταν μια φάλαινα φυσητήρας έπεσε σε μια ξεχασμένη νάρκη και βαριά τραυματισμένη βγήκε στην ακτή…

7 Φεβ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Παίρνουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία και γράφουν ότι ιστορία τους κατέβει στο κεφάλι. Όσο πιο εντυπωσιακή είναι η ιστορία που θα φανταστούν, τόσο πιο πολλά τα like, share και τα clicks.

Για να δούμε τι ισχυρίζεται το άρθρο.


 

Γιατί τα ζευγάρια φάλαινες πεθαίνουν μαζί. Τι συνέβη όταν μια φάλαινα φυσητήρας έπεσε σε μια ξεχασμένη νάρκη και βαριά τραυματισμένη βγήκε στην ακτή…

40013

Ένα από τα χαρακτηριστικά της φάλαινας-φυσητήρα είναι η συντροφικότητα. Όταν βρίσκει το ταίρι του αποφασίζει να είναι για πάντα μαζί του. Δεν μπορεί να τους χωρίσει τίποτε. ούτε ο θάνατος. Το αρσενικό ή το θηλυκό ακολουθεί πάντα τη μεγάλη του αγάπη. Αυτό συνέβη στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας….

40014

Στα ανοικτά της Νορβηγίας, μια θηλυκή φάλαινα έπεσε σε μια νάρκη που είχε ξεμείνει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η φάλαινα βαριά τραυματισμένη, με το αναπνευστικό της σύστημα διαλυμένο βρήκε μια αμμώδη ακτή και προσάραξε εκεί, προκειμένου να «φύγει» ήρεμα και ειρηνικά. Η αρσενική φάλαινα, το πιστό της ταίρι, δεν την άφησε. Την ακολούθησε, βγήκε μαζί της στην ακτή και πέθανε δίπλα στην σύντροφό του. Ο θάνατος του αρσενικού δεν προήλθε από κάποιον τραυματισμό. Στην αμμώδη ακτή, όπου προσάραξε τα εσωτερικά του όργανα συντρίφτηκαν αργά και βασανιστικά από το ίδιο του το βάρος….

40013

Τον τελευταίο καιρό πολλά κοπάδια φαλαινών επίσης χάνουν τον προσανατολισμό τους και προσαράζουν σε αβαθή όπου και παγιδεύονται και στη συνέχεια πεθαίνουν….

40015

Ο λόγος είναι άγνωστος, αλλά οι ειδικοί λένε πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα «όργανα πλοήγησης» που διαθέτουν στον εγκέφαλο τους τα τεράστια αυτά θηλαστικά….

Το είδαμε στα παρακάτω ιστολόγια.

https://archive.is/Qwrpa

https://archive.is/Ty71X

https://archive.is/HM7PY

https://archive.is/cDLiN

https://archive.is/qu5wa

https://archive.is/Fo4Ke

https://archive.is/Iw3Mj

https://archive.is/afIc3

https://archive.is/PPGRa

https://archive.is/SXFTf


Αρχικά το άρθρο μας θύμισε πολύ, την ψεύτικη ιστορία με την την ιεραρχία στην αγέλη των λύκων. Τη θυμάστε;

https://www.ellinikahoaxes.gr/2015/12/19/frozen-planet-gray-wolves-hoax/

Αν παρατήρησε λίγο τη φωτογραφία των φαλαινών, θα καταλάβετε πως κάτι δεν πάει καλά με την ιστορία. Οι δύο φάλαινες φυσητήρες είναι αρσενικές και στη φωτογραφία φαίνονται καθαρά τα τεράστια πέη τους. Άρα, ή οι φάλαινες ήταν ομοφυλόφιλες, ή ο συντάκτης του άρθρου μας δουλεύει κανονικά.

40011

Εκτός από το παραπάνω οι αρσενικές φάλαινες φυσητήρες δεν είναι μονογαμικά ζώα. Οι φάλαινες φυσητήρες ζουν σε ομάδες των 15-20 ζώων (θηλυκές με τα μικρά τους) ενώ τα αρσενικά περιφέρονται μοναχικά και μετακινούνται από ομάδα σε ομάδα. Τα αρσενικά ζουν τις περισσότερες φορές μόνα τους, πλησιάζουν τις ομάδες των θηλυκών για να ζευγαρώσουν και θα παλέψουν μεταξύ τους. Θα ζευγαρώσουν με πολλαπλά θηλυκά, αλλά δεν κυριαρχούν στην ομάδα και δεν αποκτούν ένα χαρέμι θηλυκών, όπως άλλα ζώα. Μετά τη σεξουαλική ωριμότητα, τα αρσενικά κινούνται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου το νερό είναι πιο κρύο και η σίτιση τους είναι καλύτερη. Τα θηλυκά παραμένουν σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Μόνο στην Κρήτη συμβαίνει κάτι μοναδικό στον κόσμο. Οι φυσητήρες αναπαράγονται συνεχώς, καθώς οι κοινωνικές τους ομάδες (οι θηλυκές και τα μικρά) και οι μοναχικοί αρσενικοί, είναι ταυτόχρονα παρόντες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό δε συμβαίνει σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Ίσως στη Μεσόγειο οι φυσητήρες να βρήκαν πολύ καλές συνθήκες, κι έτσι μέσα στους αιώνες σταμάτησαν τη μετανάστευσή τους προκειμένου ν´ αναπαραχθούν.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sperm_whale

http://animals.nationalgeographic.com

http://www.cretanbeaches.com

Η φωτογραφία είναι του Lee Swift και οι φυσητήρες δεν ξεβράστηκαν στην Νορβηγία, αλλά στην παραλία του Gibraltar Point, κοντά στο Skegness.

40012
http://www.skegnessstandard.co.uk

https://archive.is/rHZNA

Οι φάλαινες φυσητήρες δεν είναι μονογαμικά ζώα, το άρθρο με την ιστορία της θηλυκής φάλαινας που έπεσε σε νάρκη έχει βγει από τη φαντασία του αρχικού αρθρογράφου και καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.