Καταρρίπτεται – Από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της Ελλάδας;

31

Ενώ λοιπόν περιπλανιόμουν στην ελληνική συνωμοσιολογική μπλογκόσφαιρα, με σκοπό την κατάρριψη μιας νέας ιστορίας, έπεσα πάνω στη συγκεκριμένη είδηση :

Βήμα

4-1-16

Στο Βήμα της Κυριακής μαζί με τις υπόλοιπες προσφορές υπήρχε και ένα βιβλίο με τις Σημαίες του Κόσμου.Ανάμεσα στις υπόλοιπες σημαίες φυσικά είχε και την Ελληνική. Προς μεγάλη έκπληξη όμως στο σημείο που αναφέρεται στη θρησκεία της χώρας μας γράφει Ορθόδοξοι και Μωαμεθανοί. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν πιστό αναρωτιέμαι από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της χώρας μας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας η επίσημη θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 παράγραφος 1 όπου αναφέρονται οι σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας).

Έχει αλλάξει κάτι και δεν το γνωρίζουμε; Η ερώτηση επαναλαμβάνω γίνεται με σεβασμό προς όλες τις θρησκείες παρά το γεγονός ότι νιώθω πως η συγκεκριμένη αναφορά από την έκδοση έγινε με περίεργο σκοπό.
Επίσης, δεύτερο ερώτημα: Γιατί αναφέρθηκαν οι μωαμεθανοί και όχι οι καθολικοί, οι εβραίοι ή οι δωδεκαθειστές για παράδειγμα.

Με εκτίμηση
Γιώτα Χουλιάρα
Δημοσιογράφος

το είδαμε στο Geopolitics & Daily News , στο thesecretrealtruth και σε πολλά άλλα


Αλήθεια διαβάζοντας την παραπάνω «είδηση» αναρωτήθηκα, «η Ελλάδα είχε ποτέ επσημη θρησκεία; Έχει και τώρα; Εγώ δηλαδή που δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος πρέπει να καώ στην πυρά ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων ;» . Η αλήθεια είναι βέβαια λίγο – πολύ περίπλοκη. Για παράδειγμα στο Ελληνικό Σύνταγμα η επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 παράγραφος 1). Παρόλα αυτά η λέξη επικρατούσα , αν και εντελώς αδόκιμη στον 21ο αιώνα για μια Ευρωπαϊκή χώρα, μας αναφέρει έμμεσα πως υπάρχουν και άλλες θρησκείες στην Ελλάδα.

To 2014 , η ελληνική Βουλή αποφάσισε να αναγνωρίσει ως θρησκευτικές οντότητες ιδιωτικού δικαίου, όλες τις θρησκείες. Υπήρχε μια διάκριση πολύ υπαρκτή και πολύ συγκεκριμένη. Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι οι άλλες θρησκείες μπορούσαν να είναι σωματεία. Η δομή του σωματείου δεν ταιριάζει με τη δομή πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων, δεύτερον είναι αγενές. Δεν είναι δυνατό μια χώρα που υποστηρίζει το θρησκευτικό συναίσθημα, να έχει αυτή την τακτική. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος είχε επισημάνει πως “το 2014 για πρώτη φορά είχαμε ένα νομοθέτημα που έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις θρησκευτικές μειονότητες να αναγνωριστούν, πράγμα που εκκρεμούσε” και συμπληρώνει: “Έτσι και η καθολική εκκλησία και η προτεσταντική, αλλά και οι μουσουλμανικές έχουν τη δυνατότητα να αναγνωριστούν πλέον ως νομικά πρόσωπα θρησκευτικού χαρακτήρα και αυτό νομίζω ότι δίνει μια ακόμη μεγαλύτερη κατοχύρωση στην ισονομία και την ισοτιμία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα”. (πηγή).

Επίσης υπάρχει και η Σύμβαση «περί Ανταλλαγής των ελληνικών και Τούρκικων πληθυσμών» που υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Λωζάνη στις 30 Ιανουαρίου 1923. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης «περί ειρήνης». Το τρίτο τμήμα της Συνθήκης με τον τίτλο «προστασία των μειονοτήτων» καθόρισε τις υποχρεώσεις των δύο κρατών έναντι των μη ανταλλάξιμων πληθυσμών. Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης εξακολουθεί να προστατεύεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από μεταγενέστερους ειδικούς νόμους. Στη Συνθήκη η μειονότητα χαρακτηρίζεται ως θρησκευτική (μουσουλμανική) και όχι ως εθνική μειονότητα. (πηγή).

Παράλληλα στη Σύμβαση της 2ας Ιουλίου 1881 (άρθρο 8 παρ.2) αναγνωρίστηκε ρητά η ελευθερία του θρησκεύματος και της λατρείας στους μουσουλμάνους, όπως επίσης και το δικαίωμα επικοινωνίας τους με τους πνευματικούς τους ηγέτες. Ακόμα, επιτράπηκε η συνέχιση του Ισλαμικού Δικαστηρίου, ελλείψει ιεροδικαστών. Το Σύνταγμα με το άρθρο 13 προάγει την θρησκευτική ελευθερία. Έτσι έχουμε ελεύθερη εναρμόνιση της ισλαμικής τάξης σύμφωνα με το ημερολόγιο της Εγίρας (622μ.Χ), αναγνώριση προνομίων της επίσημης εβδομαδιαίως αργίας της Παρασκευής, διατήρηση αργιών ισλαμικού ημερολογίου, διδασκαλία του Κορανίου στην αραβική και ορκωμοσία κατά τον τύπο της ισλαμικής θρησκείας. (πηγή).

Μπορούμε επιπρόσθετα να επισημάνουμε το άρθρο 13 παρ.2 το οποίο αναφέρει πως «Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.» . Έτσι προκύπτει σε συνδυασμό με τα άρθρο 43 παρ.1 της Συνθήκης της Λωζάνης πως προστατεύεται η ελευθερία της λατρείας για την μουσουλμανική μειονότητα και πως οι μουσουλμάνοι της 17 Δυτικής Θράκης δεν είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν πράξεις αντίθετες με τα έθιμα της θρησκείας του. (πηγή).

Επίσης σύμφωνα με έκθεση του Department of State οι Έλληνες Μουσουλμάνοι, που κατοικούν στην Ελλάδα ανέρχονται στους 140.000. Αυτό περίπου αντιστοιχεί στο 1,24% του πληθυσμού της Ελλάδος. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί με την έλευση Αλβανών Μουσουλμάνων, που έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα (ή τα παιδιά τους, την ελληνική ιθαγένεια). Δεν μπορούμε προφανώς να συμπεριλάβουμε μετανάστες από την Ασία που δεν θεωρούνται Έλληνες πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια νομοθεσία από την άλλη καθιστούν στην πραγματικότητα την «επικρατούσα θρησκεία» μίας χώρας (ή επίσημη θρησκεία από τους πιο φανατικούς) νεκρό γράμμα. Υπάρχει δηλαδή, αλλά είναι συμβολική η χρήση του όρου αυτού και ιδιαίτερα απαρχαιωμένη. Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας ρυθμίζεται σε πολλά διεθνή κείμενα. Την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και της θρησκείας κατοχυρώνει το άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς επίσης και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. (πηγή).

Έτσι μπορούμε εύλογα να θεωρήσουμε την «επίσημη θρησκεία» ως κάτι που εν μέρει ισχύει μόνο στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα από την στιγμή που σαν Ελλάδα έχουμε αναγνωρίσει την ύπαρξη Μουσουλμανικών μειονοτήτων εντός της χώρα, αυτομάτως σημαίνει πως κάποιο ποσοστό της, δεν θα είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο όρος επιπλέον της «επίσημης θρησκείας» είναι λάθος και εντελώς καταχρηστικός. Η επίσημη θρησκεία σημαίνει πως η Ελλάδα είναι ένα θεοκρατικό κράτος που πατάει σε θρησκευτικούς νόμους και παράλληλα, όλοι οι κάτοικοί της είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Εάν το πάμε όμως από την άλλη με στοιχεία που βασίζονται στις βαπτίσεις (ο μόνος τρόπος πλέον για να μετριούνται οι χριστιανοί ορθόδοξοι, καθώς στην ταυτότητα πλέον δεν αναγράφεται το θρήσκευμα) τα ποσοστά (τα οποία και πάλι δεν είναι ρεαλιστικά) βγαίνουν περίπου έτσι ποσοστά

Και εδώ μπορείτε να δείτε τα στοιχεία αυτά αναλυτικότερα.

Προσωπικά θεωρώ χαζό να ψάχνουμε για επίσημες θρησκείες κτλ, από την στιγμή που το Ελληνικό Κράτος έχει αναγνωρίσει και άλλα χριστιανικά δόγματα (εκτός της ορθοδοξίας) αλλά και την ίδια τη μουσουλμανική κοινότητα (Εδώ και 100 χρόνια). Δεν είναι κάτι που σχηματίστηκε μετά την έλευση των μεταναστών από την Ασία στα τέλη του 90′ αλλά υπήρχε ήδη και είχε αναγνωριστεί και πάμπολλες φορές, ακόμα και από τις πιο σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις.

Σπύρος Α.

http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/o-ellhnas-xristianos-kai-oi-alloi-einai-h-ellada-mia-xwra-poy-kalliergei-to-thrhskeytiko-ratsismo.3364567.html

http://www.teilam.gr/nomothesia/Syntagma.pdf

http://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/LAW169/%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91/(%20%CE%9D%CE%91%CE%92%2013188%20).pdf

http://www.state.gov/j/drl/rls/irf/2006/71383.htm

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9B%CF%89%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82

https://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_minority_of_Greece

http://cloudconnected.pblogs.gr/2008/08/anagnwrismenh-epishmh-thrhskeia-kai-dhmokratiko-syntagma-2.html

http://www.pewforum.org/2014/04/04/religious-diversity-index-scores-by-country/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

 • Margaret Georgila

  Άνοιξε αυξηθούν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες και μειωθούν οι Μουσουλμάνοι, έτσι νωστε να φύγουν από την Ελλάδα,αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού για την Ελλάδα και μετά μια αποκατασταθούν & οι άλλες ζημιές,καλά θα ήτανε & δεν θα θέλαμε τίποτε άλλο.

 • Fotis GRrrr

  εφόσον λοιπόν η επικρατούσα θρησκεία είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός, τότε καμμιά κωλοφυλλάδα δεν μπορεί να προβάλλει ως επίσημη ή επικρατούσα θρησκεία τη μουσουλμανική, εξ ού κι αρχικός προβληματισμός της κας Χουλιάρα, σωστά??…. αυτό είναι που τονίζει η εν λόγω κυρία στο κείμενό της και με το να καταρρίπτετε ως HOAX το λάθος της για την έκφραση «επίσημη θρησκεία» ουσιαστικά παρουσιάζετε στον τίτλο σας (που πολλάκις οι αναγνώστες πιάνονται μόνο από αυτόν) ότι είναι HOAX και το τι δημοσίευσε η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» που είναι το λιγότερο λυπηρό και ανυπόστατο…

 • τσιοκ

  Προφανώς το όνειρό σου είναι να αλλάξει το ποσοστό να αυξηθούν οι μουσουλμάνοι, καθώς οι άθεοι είναι δύσκολο να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.Δεν έχεις σκεφτεί όμως αν εσύ, θα μπορούσες να αρθρογραφεις όπως τώρα κ να προκαλείς τους μουσουλμάνους όπως κάνεις με τους χριστιανούς.Εκτος κ αν όνειρό σου είναι η μουσουλμάνοιποίηση σύμφωνα με το μοντέρνο νεοταξισμο κ τότε θα αρθρογραφουσες υπέρ των μουσουλμανων οπότε δε θαχες πρόβλημα.

 • Axel Bliss

  Η Ορθοδοξία βαπτίζει ανήλικα που δεν έχουν διαμορφώσει ελεύθερη βούληση.

 • chriss

  Αν και φανατικός ακόλουθος των Ellinika Hoaxes, ή ακόμα καλύτερα επειδή είμαι φανατικός ακόλουθος των Ellinika hoaxes, ξέρω ότι δεν έχετε το αλάθητο και είσαστε ανοιχτοί στον διάλογο.

  Καταρχήν ξεκαθαρίζω ότι αυτά που θα πω δεν σημαίνει ότι υπονοώ, ότι εν έτη 2016, κάποιος είναι λιγότερο Έλληνας από εμένα ή από τον οποιοδήποτε.

  Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια γωνιά του πλανήτη όπου τα τελευταία 1600 χρόνια αυτό που καθορίζει σε ποιό «έθνος» ανήκεις δεν είναι ούτε η γλώσσα, ούτε και η καταγωγή. Είναι το θρήσκευμα, το δόγμα, η αίρεση, η δοξασία που ανήκεις. Έτσι από την ύστερη αρχαιότητα, οι ορθόδοξοι ήμασταν οι Ρωμαίοι, ή «Ρωμιοί» ενώ όσοι θέλανε να διατηρήσουν την ταυτότητα τους εντάσονταν σε αιρέσεις(και το αντίστροφο) όπως μονοφυσίτες και κόπτες (Αιγύπτιοι, Αρμένιοι). Στον μεσαίωνα ο Πάπας για να αφομοιώσει του Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας τους επέβαλε δια της βίας τον χιλιασμό και στην συνέχεια τον καθολικισμό, επί τουρκοκρατίας ο μουσουλμάνος ήταν Τούρκος, και μόλις πριν…. 100 χρόνια αυτό που θα καθόριζε επισήμως αν είσαι Έλληνας ή Βουλγαρος ήταν αν άνηκες στο Πατριαρχείο ή στην Εξαρχία, και όχι τί γλώσσα μιλούσες εσύ ή ο παππούς σου. Ακόμα και στην ανταλλαγή πληθυσμών της συνθήκης της Λωζάνης η ανταλλαγή δεν έγινε ούτε εθελοντικά, ούτε γεννεολογικά, ούτε γλωσσικά, αλλά θρησκευτικά. Έτσι καθορίστηκαν με σαφήνεια οι εξαιρέσεις (μουσουλμάνοι Θράκης κτλ).

  Σήμερα, μετά το πέρας όλων αυτών των διαχωρισμών, εννοείται ότι η αλλαγή δόγματος ή θρησκείας δεν σε κάνει λιγότερο Έλληνα, και είναι δικαίωμα σου, ευτυχώς, να πιστεύεις ότι θέλεις. Όμως δεν μπορείς να αγνοείς ότι αυτή η χώρα έχει ως, ακόμα ένα, θεμέλιο την ορθοδοξία, και γι’αυτό το σύνταγμα της το ορίζει σαφώς. Το σύνταγμα είναι στο όνομα της Αγίας τριάδας, ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ θρησκεία είναι η Ορθόδοξη, και ως επικρατούσα χαρακτηρίζεται όπου και αν αναφέρεται.

  Επικρατούσα ή επίσημη. Εδώ πιστεύω ότι παίζεις με τις λέξεις. Στο world factbook της CIA στην Ελλάδα στο τμήμα people and society γράφει:
  Religions:

  Greek Orthodox (official) 98%, Muslim 1.3%, other 0.7%.

  Δεν είναι χαζό να μιλάμε στην Ελλάδα για επίσημη θρησκεία. Είναι η πραγματικότητα. Όλη η λειτουργία του κράτους, από το σύνταγμα μέχρι τις αργείες είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία. Δεν σε εκφράζει αυτό? Δικαίωμα σου. Σου την σπάει το κύρηγμα του μπάρμπα στο χωριό? Δικαίωμα σου. Σου την σπάει ο υποκριτής που θα σου πει για την αγάπη του Χριστού έχοντας αγκαλιά δυό Ρωσίδες? Μαγκιά σου. Αλλά αν σε πιάνουν τα νεύρα και η αντίδραση, τότε δεν μπορείς να δεις καθαρά ότι, για καλό ή για κακό αυτή είναι η Ελληνική πραγματικότητα και ότι ναι στην Ελλάδα έχουμε επίσημη και μάλιστα κράτικη θρησκεία 😛 . To κείμενο σου λοιπόν είναι λάθος.

  Και φυσικά καλά έκανες και ασχολήθηκες με το αρχικό κείμενο. Αυτό όμως έχει να κάνει με τον φανατισμό, την πόρωση και την επίδειξη εθνοφροσήνης για μερικά κλικ. Λυμαίνουν το ελληνικό διαδίκτυο τέτοια άρθρα που θέλουν οι λέξεις Ελλάδα και Ορθοδοξία να γράφονται υποχρεωτικά σε bold και 4 μεγέθη γραμματοσειράς από τις υπόλοιπες λέξεις( μην πω και για βελάκια και επιγραφές neon). Ηλίθιο είναι αλλά όχι απαραίτητα Hoax εκτός και αν θεωρήσουμε ότι υπονοεί σκοτεινή συνομωσία «Εβρο – Μασώνων» (ναι από τον Έβρο) 😛

  • Σπύρος Α

   Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες , όπως και Έλληνες ήταν οι Κρήτες που έφυγαν στην ανατολή με την ανταλλαγή πληθυσμών. Η θρησκεία είναι απαρχαιωμένη μέθοδος διάκρισης των ανθρώπων και εκφράζει ελάχιστο κόσμο πλέον. Διαφωνώ με όσα λες και προσωπικά τα θεωρώ εντελώς λάθος. Δεν θα αναλύσουμε εδώ τους λόγους, γιατί το site μας δεν κάνει θρησκευτικές, πολιτικές και εθνικές προπαγάνδες, αλλά καταρρίπτει μύθους, ή δημιουργεί αμφιβολίες, ή συζητά πάνω σε θέματα που αφορούν αμφίβολες υποθέσεις. Για αυτό ελπίζω να λήξει εδώ η συγκεκριμένη συζήτηση. Δεν θέλω να επιβάλλω την άποψη μου (όπως ούτε κι εσύ) και απλώς την εναποθέτω. Ελπίζω να εκτιμηθεί αυτό.
   Καλή συνέχεια

   • chriss

    Μα και βέβαια είναι απαρχαιωμένη. Αλλά αυτή χρησιμοποιήθηκε μέχρι πριν 100 χρόνια. Δεν λέω ότι ήταν απαραίτητα σωστή. Και για αποφυγή παρεξηγήσεων, παραπάνω τονίζω δυο φορές ότι :
    «Καταρχήν ξεκαθαρίζω ότι αυτά που θα πω δεν σημαίνει ότι υπονοώ, ότι εν έτη 2016, κάποιος είναι λιγότερο Έλληνας από εμένα ή από τον οποιοδήποτε.»
    και
    «εννοείται ότι η αλλαγή δόγματος ή θρησκείας δεν σε κάνει λιγότερο Έλληνα, και είναι δικαίωμα σου, ευτυχώς, να πιστεύεις ότι θέλεις».

    Δεν θέλω να σε ακυρώσω για τον κόπο και για την δουλειά που έκανες σε τόσα άρθρα όπως και αυτό. Και κακά τα ψέμματα το συγκεκριμένο κείμενο σου, παρόλο που το κατέκρινα βοήθησε να «δημιουργεί αμφιβολίες, ή να συζητά πάνω σε θέματα που αφορούν αμφίβολες υποθέσεις».

    ΥΓ: αφού τόσα πολλά έγκυρα site σας έχουν για πράκτορες των σιωνιστωμασόνωνεφελίμ. Γιατί το αρνήστε. Σας έχουν ξεσκεπάσει 😛

    Καλή συνέχεια.

    • Σπύρος Α

     Όπως και να χει ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, ακόμα κι αν εν μέρει διαφωνούμε 🙂

   • vagkos

    Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι οι περισσότεροι Τούρκοι, κάποιοι λίγοι Πομάκοι και καμιά 50αριά που χαρτζιλικώνονται από το ελληνικό κράτος και τον Εμφιετζόγλου για να λένε ότι είναι Έλληνες. Εκτός κι αν θεωρείς ότι η εθνική συνείδηση είναι θέμα αίματος, οπότε αλλάζει τελείως η κουβέντα.

    • Σπύρος Α

     οκ

    • nik1976

     Καμία σχέση. Όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι δεν θέλουν να ακούνε για Τουρκία και στέλνουν τα παιδιά τους σε κανονικά σχολεία όχι σε μειονοτικά

  • Κατ’αρχήν μιαν συνήθης εμμονή των βυζαντινοτέτοιων Νεοελλήνων, είναι και η παρανόηση ότι, «πλην ελαχίστων εξαιρέσεων», οι υπήκοοι της Ρωμανίας ήταν άπαντες [Έλληνες] Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε ποτέ, και σε καμία εποχή. Αντιθέτως, οι πολυάριθμες κοινότητες αλλοθρήσκων και αιρετικών που διαβιούσαν εντός της Αυτοκρατορίας σε κάθε εποχή, π.χ. οι Μανιχαίοι στον ασιατικό τομέα της Αυτοκρατορίας, και οι Βογομίλοι στον ευρωπαϊκό τομέα της, προδίδουν το αντίθετο.

   Αντίστοιχη εμμονή διατηρούν και οι αρχαιόπληκτοι Νεοέλληνες, που υποθέτουν ότι για δεκάδες αιώνες, οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν μιαν δογματικά αναλλοίωτη, και χρονικά σταθερή θρησκεία. Εν τούτοις, με τοπικές, εθνικές και χρονικές διαφοροποιήσεις, υπήρξαν αρκετές θρησκείες κατά την Αρχαιότητα, που αλληλεπίδρασαν ποικιλοτρόπως μεταξύ τους, πριν αποκρυσταλλωθούν στην γνώριμη και στερεότυπη ανθολογία που, ως «Δωδεκάθεο», απαντάται στα έργα της Κλασικής Γραμματείας.

   ~~~ ~~~ ~~~ ~~~ ~~~

   Όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον σύγχρονο Ελληνισμό. Αιτία δεν είναι ο Ελληνορθόδοξος Χριστιανισμός, όμως, αλλά οι παντός τύπου φανατισμοί, η μισαλλοδοξία. Π.χ το να βλέπεις κάποιον και να θέλεις να του βγάλεις τ’άντερα έξω, επειδή είναι γαύρος κι όχι βάζελος, πράσινος κι όχι βένετος, μαύρος κι όχι ευρωπαίος, πιστεύει στον Αλλάχ, και όχι στον Απόλλωνα…

   Μακάρι οι χριστιανικές εκκλησίες να επιδείκνυαν ομόνοια, αρετή και φιλανθρωπία, ανεξαρτήτως από το αν έχει αγαθές προθέσεις ο τάδε ή ο δείνα, ο κατά τόπους εκάστοτε ιεράρχης. Αυτή την στιγμή έχουμε πραγματικά άξιους ποιμενάρχες, όπως σε Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Τιφλίδα, Τίρανα,
   Βελιγράδι, Σόφια, Βουκουρέστι, Μόσχα, Νέα Υόρκη. Καλοί είναι και ο Έλληνας πάπας Αλεξανδρείας, ο Σύριος πατριάρχης Αντιοχείας, και κάμποσοι ακόμα… Και όμως η πάλαι ποτέ «Μία Αγία Καθολική Αποστολική Εκκλησία» είναι κομμάτια! Είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία μας είναι μπάχαλο. Βρίσκεται εντελώς λυμαινόμενη από μικροπολιτικά συμφέροντα, και μαστιζόμενη από στεγανά ιδεολογικών και λησταρχικών παραμάγαζων..!

   Αλλά και δογματικά, η Εκκλησία μας έχει παρακμάσει, έχει σαπίσει, με μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει ήδη από τον 5ο αι μ.Χ. Υπεύθυνοι για την τότε αρχική αλλοίωση ήταν κυρίως Έλληνες και Καππαδόκες ιεράρχες (που πάντως ..αλληλοαπεχθάνονταν!). Δεν φταίνε σε τίποτα ούτε οι πολύπαθοι Εβραίοι Χριστιανοί, αλλά ούτε και οι Σύριοι Χριστιανοί, αμφότεροι πιστοί της αρχικής Εκκλησίας (θεολογική σχολή Αντιοχείας), η οποία παρέμεινε (στα χρόνια του Μεσαίωνα, τουλάχιστον) ήπια και μετριοπαθής, παρόλο που αντιμετώπισε την αλαζονεία των αντίστοιχων Εκκλησιών Ελλήνων (Κωνσταντινούπολη), Αιγυπτίων (Αλεξάνδρεια) και Ιταλών (Ρώμη).

   Ύστερα από αντίδραση τους στην συγκρητική αναβάθμιση του Ιησού σε ηλιακό Θεό (Ορφέας-Απόλλων-Ήλιος ο Αήττητος-Μίθρας, με γενέθλια στις 25 Δεκεμβρίου), και της Μαρίας σε αιγαιακού & ανατόλιου τύπου Μητέρα-Θεά, οι Σύριοι Χριστιανοί, οι ομιλούντες αραμαϊκά, την γλώσσα του Ιησού,
   στιγματίστηκαν ως αιρετικοί, «Νεστοριανοί», και αποκόπηκαν από τον Ελληνορωμαϊκό Κόσμο, ο οποίος συνέχισε τον ασύμφορο δρόμο της μισαλλοδοξίας του «Ορθοδόξου Δόγματος» (μια φράση που τα λέει όλα, νομίζω), μέχρι που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε: Τρεις κι ο κούκος, να «διυλίζουμε τον κώνωπα» και να ισχυριζόμαστε ότι για όοολα τα κακά μας φταίνε κάποιοι μοχθηροί που μας ξεγέλασαν, εμάς τους ΈΛ-ληνες –«την πιο έξυπνη & ανώτερη φυλή στον Κόσμο»– και μας έκαναν Χριστιανούς. Και όμως, κάτι παρόμοιο μπορούν να ισχυριστούν και οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι, οι Δραγοβίτες, οι Βούλγαροι, οι Μοραβο-Σλοβάκοι, οι Σέρβοι, οι Αιθίοπες, οι Ούγγροι, οι Γεωργιανοί, οι Ούντοι, και κάμποσοι άλλοι, για εμάς τους Έλληνες.

   ~~~ ~~~ ~~~ ~~~ ~~~

   Αυτό που πραγματικά μαστίζει τις ανθρώπινες κοινωνίες, είναι οι ανισότητες στην νομή των Εξουσιών. Το πως δηλαδή η δικτατορία μιας ομάδας ανθρώπων (οι αριθμοί δεν έχουν σημασία: από ελιτίστικη ή συνωμοτική μειοψηφία, έως συντριπτική πλειονότητα) καταδυναστεύει τους υπολοίπους της κοινωνίας, αλλά και τους δικούς της πιστούς, μέσω της σχετικής προπαγάνδας βέβαια. Αυτή η φυσική τάση για αδικία εντός των κοινωνιών των ανθρώπων, τείνει να μεταλλάσσεται προς το χειρότερο, ως εντροπία, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης ιερότητας, ή ορθότητας, της αρχικής συσπειρωτικής ιδέας της κυρίαρχης ομάδας: από Κομματική Αφοσίωση έως Εκλεκτιστική Αποκλειστικότητα, από Εθνική/Πατριωτική Ταυτότητα έως Εθνικιστική Φαντασίωση, από θρησκευτικό Δόγμα έως Νευρωτική Μισαλλοδοξία, κλπ. Παραδείγματα πάμπολλα κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Ιστορίας: Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Φασίστες, Μαρξιστές, Μαοϊστές, Νεολιμπεραλ Καπιταλιστές.. Τελικό στάδιο -απευχετέα βέβαια κατάληξη για κάθε κοινωνία-, η αποκτήνωση ως προς την αντιμετώπιση των συνανθρώπων.

 • Αχ ρε γμτ. Θα ήμουν σούπερ προφήτης.
  Είχα αγοράσει το συγκεκριμένο ένθετο του Βήματος, λόγω της συλλεκτικής μου τρέλλας για σημαίες. Όταν διάβασα τη σελίδα για τη σημαία της Ελλάδος, σκέφτηκα ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα ενοχληθουν. Κρίμα που δεν το είχα γράψει σε κάποιο σχόλιο προτείτερα ή σε mail προς τα ellinikahoaxes. Θα είχα γίνει προφήτης!

  Μπαη δε γουέη, το βιβλίο με τις σημαίες, είναι καταπληκτικό. Δε μετάνιωσα που έδωσα τα χρήματά μου στον Ψυχάρη 😛

 • Μ. Τ

  Ο όρος επικρατούσα θρησκεία ισχύει για να υποδείξει υπό ποιο πρίσμα κοιτάει το κράτος και αναγνωρίζει ως δεδομένες θρησκευτικές εορτές και τελετές. Επίσης, έχει να κάνει με τα τελετουργικά που αφορούν δημόσιες υπηρεσίες.

  Παράδειγμα είναι το γεγονός του Αγιασμού όταν ανοίγει ένα δημόσιο κτήριο και λειτουργεί για πρώτη φορά. Αν το επίσημο θρήσκευμα του κράτους δεν ήταν ΧΟ, αλλά κάποιο άλλο ή κανένα, σαφώς δε θα γινόταν αυτή η τελετουργία.

  Άλλο είναι οι θρησκευτικές εορτές. Αν δεν υπήρχε η επίσημη θρησκεία ΧΟ, άλλα κάτι άλλο, αυτομάτως αλλάζουν οι αυτομάτως αποδεκτές από το δημόσιο εορτές. Πχ αν το κράτος είχε επίσημη θρησκεία τον Καθολικισμό, το Πάσχα θα διέφερε ημερολογιακά από το δικό μας. Αλλαγή δεν είναι κι αυτή; Δόκιμος όρος δεν είναι;

  Όσων αφορά το Μουσουλμανικό πληθυσμό στη Β. Ελλάδα, είναι αναγνωρισμένη μειονότητα, αλλά κατά τα άλλα σέβονται (θέλω να πιστεύω) τα δικά μας ήθη κι έθιμα όπως σεβόμαστε κι εμείς τα δικά τους.

  • Σπύρος Α

   επικρατούσα* οι όροι έχουν διαφορά

   • Μ. Τ

    Η επίσημη είναι και επικρατούσα. Το αντίθετο δεν ισχύει πάντα.

 • paraxenos

  Ο ορθός όρος «επικρατούσα» δεν είναι τυχαίος στο φιλελεύθερο Ελληνικό Σύνταγμα, με δεδομένο ότι το κριτήριο είναι στατιστικό και μόνον. Ο όρος επίσημη που εφευρίσκουν κάποιοι παραπέμπει σε άλλης φιλοσοφίας κοινωνίες.

  • Σπύρος Α

   Επικρατούσα θρησκεία μεταξύ άλλων…αλλά και πάλι προσβάλλει έμμεσα την ανεξιθρησκεία… Τέλος πάντων , είναι κάπως περίπλοκο το όλο θέμα

   • paraxenos

    Αγαπητέ φίλε, από νομικής άποψης, το Ελληνικό Σύνταγμα δεν καθιερώνει ανεξιθρησκεία, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί αλλά ανοχή στα λοιπά θρησκεύματα. Τούτο δε, καθώς για τη θεμελίωση άσκησης δικαιωμάτων θρησκευτικού χαρακτήρα (κοιμητήρια αλλοθρήσκων κλπ), απαιτείται έγκριση των φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πραγματικά το ζήτημα είναι λίγο περίπλοκο και αφορά στο γενικότερο ζήτημα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, το οποίο αποφεύγουμε ως Κράτος να επιλύσουμε, προφανώς γιατί υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Η πολυσυζητημένη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δηλαδή η αναγραφή ενός προσωπικού και ευαίσθητου δεδομένου που δεν αφορά κανέναν άλλο σε ένα δημόσιο έγγραφο, είναι η πλήρης απόδειξη του παραλογισμού. Η θρησκευτική ελευθερία είναι ατομικό δικαίωμα για την άσκηση του οποίου το κράτος πρέπει να αφήνει χώρο και όχι να εμπλέκεται.

    • Axel Bliss

     Μιλάς ορθολογικά, αναλυτικά και ορθά. Μιλάς όμως σε λάθος γλώσσα… ακόμη και νομικά δεν σε καταλαβαίνουν. Τυπικά μόνο ερμηνεύουν νόμους ή ο μέσος Έλληνας υπερτονίζει προσωπικά του πολιτικά πιστεύω. Πως γνώμες σαν την δική σου θα γίνουν μαζικά κατανοητές; Με τον χρόνο. Οι πληθυσμοί αλλάζουν στατιστικά γνώμες μέσω των θανάτων. Οι νέοι δεν εκσυγχρονίζονται απόλυτα, μα θορυβικά ακολουθούν ήπια εξελικτική πορεία. Συνέχεια πεθαίνει κόσμος. Ο θάνατος δίδαξε τον Έλληνα υπολογιστές. Οι γεροντότεροι απλώς πέθαναν στατιστικά περισσότερο, δεν έμαθαν, και γέρασαν οι νεότεροι.

 • στην ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ 38% ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ !! Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ «ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ» ΤΟ ΥΠΟΔΙΚΝΕΊΟΥΝ !!3ΕΚ ΟΚΤΑΚΩΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ !! ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΆΛΛΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ,, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ Η ΜΑΛΟΝ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ,,,ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ,,,ΚΑΛΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥΡΙΑ ΜΑΓΚΕΣ

  • PAOK HELLAS

   Πόσοι είναι οι χριστιανοί; Έτσι σου μάθανε ή έτσι θέλεις να πιστεύεις για να νιωσεις καλύτερα; Το ότι υπέγραψαν 3 εκατομμύρια για τις ταυτότητες δεν έχει καμία σχέση με το ποσοστό πίστης. Εντελώς ηλίθιο και άκυρο το σχόλιο σου.

  • Axel Bliss

   Σε άλλο σχόλιο έλεγες ότι δεν ξέρουν ούτε πως να υπογράφουν. Αποφάσισε.

 • John Smith

  Πάντως, άσχετα με το αν ο όρος «επίσημη θρησκεία» είναι αδόκιμος, προκύπτει όντως το ερώτημα γιατί να αναφέρει ειδικά τους μουσουλμάνους και όχι και άλλα επίσης αναγνωρισμένα θρησκεύματα.

  Πάντως, αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, μπορεί να κάνει το εξής απλό τεστ:

  1) Να βρει από κάποια αντικειμενική πηγή το ποσοστό των Ελλήνων μουσουλμάνων -μπορεί να χρησιμοποιήσει την πηγή του άρθρου.

  2) Να βρει άλλες χώρες με το ίδιο -ή κοντινό- ποσοστό, και να δει αν το βιβλίο αναφέρει και σε αυτές τους μουσουλμάνους ως θρήσκευμα. Κανονικά θα πρέπει να τους αναφέρει. Αν δεν το κάνει, τότε υπάρχει θέμα.

  • Το έχω το βιβλίο αυτό. Μπορώ να το ελέγξω και να σου πω.

   • John Smith

    Άμα μπορείς ρίξε μια ματιά.

    • Παιδιά,

     έλεγξα στο βιβλίο κάποιες από τις χώρες που μας ενδιαφέρουν, ώστε να δούμε τι αναγράφεται. Γενικά, δε χρησιμοποιεί τις λέξεις «Χριστιανοί» και «Μουσουλμάνοι». Τους μεν Χριστιανούς τους ομαδοποιεί (δηλαδή λέει Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες κτλ), τους μεν Μουσουλμάνους τους αναγράφει ως Μωαμεθανούς.

     Σας επισυνάπτω εδώ τις αντίστοιχες φωτογραφίες, όπου ελπίζω να είναι ευδιάκριτες.

     Εάν θέλετε κάτι πιο συγκεκριμένο, που να αφορά το βιβλίο, απλώς πείτε μου.

   • Στέφανος Κης

    Αν σου είναι εύκολο να το ελέγξεις, έστω και ένα μήνα μετά, θα σου ήμουν υπόχρεος.
    Π.χ. στην Τουρκία αναφέρει «Χριστιανούς»;

    ΥΓ: Και μόνο η χρήση της λέξης «μωαμεθανοί» είναι εντελώς λάθος.

    • Μαν, δε σε έχω ξεχάσει, αλλά έχω πήξει με τη δουλειά. Θα το δω μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και θα σου πω.

    • Και μόνο που ομαδοποιούμε Σιίτες με Σουνίτες, προδίδει το πόσο ημιμαθείς αλλά και αφυείς είμεθα, οοόλοι οι πεφωτισμένοι ξερόλες του «Ελευθέρου Δυτικού Κόσμου»