Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της Ελλάδας;HOAXES

Καταρρίπτεται – Από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της Ελλάδας;

21 Φεβ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ενώ λοιπόν περιπλανιόμουν στην ελληνική συνωμοσιολογική μπλογκόσφαιρα, με σκοπό την κατάρριψη μιας νέας ιστορίας, έπεσα πάνω στη συγκεκριμένη είδηση :

Βήμα

4-1-16

Στο Βήμα της Κυριακής μαζί με τις υπόλοιπες προσφορές υπήρχε και ένα βιβλίο με τις Σημαίες του Κόσμου.Ανάμεσα στις υπόλοιπες σημαίες φυσικά είχε και την Ελληνική. Προς μεγάλη έκπληξη όμως στο σημείο που αναφέρεται στη θρησκεία της χώρας μας γράφει Ορθόδοξοι και Μωαμεθανοί. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν πιστό αναρωτιέμαι από πότε άλλαξε η επίσημη θρησκεία της χώρας μας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας η επίσημη θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 παράγραφος 1 όπου αναφέρονται οι σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας).

Έχει αλλάξει κάτι και δεν το γνωρίζουμε; Η ερώτηση επαναλαμβάνω γίνεται με σεβασμό προς όλες τις θρησκείες παρά το γεγονός ότι νιώθω πως η συγκεκριμένη αναφορά από την έκδοση έγινε με περίεργο σκοπό.
Επίσης, δεύτερο ερώτημα: Γιατί αναφέρθηκαν οι μωαμεθανοί και όχι οι καθολικοί, οι εβραίοι ή οι δωδεκαθειστές για παράδειγμα.

Με εκτίμηση
Γιώτα Χουλιάρα
Δημοσιογράφος

το είδαμε στο Geopolitics & Daily News , στο thesecretrealtruth και σε πολλά άλλα


Αλήθεια διαβάζοντας την παραπάνω “είδηση” αναρωτήθηκα, “η Ελλάδα είχε ποτέ επσημη θρησκεία; Έχει και τώρα; Εγώ δηλαδή που δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος πρέπει να καώ στην πυρά ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων ;” . Η αλήθεια είναι βέβαια λίγο – πολύ περίπλοκη. Για παράδειγμα στο Ελληνικό Σύνταγμα η επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 παράγραφος 1). Παρόλα αυτά η λέξη επικρατούσα , αν και εντελώς αδόκιμη στον 21ο αιώνα για μια Ευρωπαϊκή χώρα, μας αναφέρει έμμεσα πως υπάρχουν και άλλες θρησκείες στην Ελλάδα.

To 2014 , η ελληνική Βουλή αποφάσισε να αναγνωρίσει ως θρησκευτικές οντότητες ιδιωτικού δικαίου, όλες τις θρησκείες. Υπήρχε μια διάκριση πολύ υπαρκτή και πολύ συγκεκριμένη. Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι οι άλλες θρησκείες μπορούσαν να είναι σωματεία. Η δομή του σωματείου δεν ταιριάζει με τη δομή πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων, δεύτερον είναι αγενές. Δεν είναι δυνατό μια χώρα που υποστηρίζει το θρησκευτικό συναίσθημα, να έχει αυτή την τακτική. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος είχε επισημάνει πως “το 2014 για πρώτη φορά είχαμε ένα νομοθέτημα που έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις θρησκευτικές μειονότητες να αναγνωριστούν, πράγμα που εκκρεμούσε” και συμπληρώνει: “Έτσι και η καθολική εκκλησία και η προτεσταντική, αλλά και οι μουσουλμανικές έχουν τη δυνατότητα να αναγνωριστούν πλέον ως νομικά πρόσωπα θρησκευτικού χαρακτήρα και αυτό νομίζω ότι δίνει μια ακόμη μεγαλύτερη κατοχύρωση στην ισονομία και την ισοτιμία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα”. (πηγή).

Επίσης υπάρχει και η Σύμβαση «περί Ανταλλαγής των ελληνικών και Τούρκικων πληθυσμών» που υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Λωζάνη στις 30 Ιανουαρίου 1923. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης «περί ειρήνης». Το τρίτο τμήμα της Συνθήκης με τον τίτλο «προστασία των μειονοτήτων» καθόρισε τις υποχρεώσεις των δύο κρατών έναντι των μη ανταλλάξιμων πληθυσμών. Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης εξακολουθεί να προστατεύεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από μεταγενέστερους ειδικούς νόμους. Στη Συνθήκη η μειονότητα χαρακτηρίζεται ως θρησκευτική (μουσουλμανική) και όχι ως εθνική μειονότητα. (πηγή).

Παράλληλα στη Σύμβαση της 2ας Ιουλίου 1881 (άρθρο 8 παρ.2) αναγνωρίστηκε ρητά η ελευθερία του θρησκεύματος και της λατρείας στους μουσουλμάνους, όπως επίσης και το δικαίωμα επικοινωνίας τους με τους πνευματικούς τους ηγέτες. Ακόμα, επιτράπηκε η συνέχιση του Ισλαμικού Δικαστηρίου, ελλείψει ιεροδικαστών. Το Σύνταγμα με το άρθρο 13 προάγει την θρησκευτική ελευθερία. Έτσι έχουμε ελεύθερη εναρμόνιση της ισλαμικής τάξης σύμφωνα με το ημερολόγιο της Εγίρας (622μ.Χ), αναγνώριση προνομίων της επίσημης εβδομαδιαίως αργίας της Παρασκευής, διατήρηση αργιών ισλαμικού ημερολογίου, διδασκαλία του Κορανίου στην αραβική και ορκωμοσία κατά τον τύπο της ισλαμικής θρησκείας. (πηγή).

Μπορούμε επιπρόσθετα να επισημάνουμε το άρθρο 13 παρ.2 το οποίο αναφέρει πως «Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.» . Έτσι προκύπτει σε συνδυασμό με τα άρθρο 43 παρ.1 της Συνθήκης της Λωζάνης πως προστατεύεται η ελευθερία της λατρείας για την μουσουλμανική μειονότητα και πως οι μουσουλμάνοι της 17 Δυτικής Θράκης δεν είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν πράξεις αντίθετες με τα έθιμα της θρησκείας του. (πηγή).

Επίσης σύμφωνα με έκθεση του Department of State οι Έλληνες Μουσουλμάνοι, που κατοικούν στην Ελλάδα ανέρχονται στους 140.000. Αυτό περίπου αντιστοιχεί στο 1,24% του πληθυσμού της Ελλάδος. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί με την έλευση Αλβανών Μουσουλμάνων, που έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα (ή τα παιδιά τους, την ελληνική ιθαγένεια). Δεν μπορούμε προφανώς να συμπεριλάβουμε μετανάστες από την Ασία που δεν θεωρούνται Έλληνες πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια νομοθεσία από την άλλη καθιστούν στην πραγματικότητα την “επικρατούσα θρησκεία” μίας χώρας (ή επίσημη θρησκεία από τους πιο φανατικούς) νεκρό γράμμα. Υπάρχει δηλαδή, αλλά είναι συμβολική η χρήση του όρου αυτού και ιδιαίτερα απαρχαιωμένη. Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας ρυθμίζεται σε πολλά διεθνή κείμενα. Την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και της θρησκείας κατοχυρώνει το άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς επίσης και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. (πηγή).

Έτσι μπορούμε εύλογα να θεωρήσουμε την “επίσημη θρησκεία” ως κάτι που εν μέρει ισχύει μόνο στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα από την στιγμή που σαν Ελλάδα έχουμε αναγνωρίσει την ύπαρξη Μουσουλμανικών μειονοτήτων εντός της χώρα, αυτομάτως σημαίνει πως κάποιο ποσοστό της, δεν θα είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο όρος επιπλέον της “επίσημης θρησκείας” είναι λάθος και εντελώς καταχρηστικός. Η επίσημη θρησκεία σημαίνει πως η Ελλάδα είναι ένα θεοκρατικό κράτος που πατάει σε θρησκευτικούς νόμους και παράλληλα, όλοι οι κάτοικοί της είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Εάν το πάμε όμως από την άλλη με στοιχεία που βασίζονται στις βαπτίσεις (ο μόνος τρόπος πλέον για να μετριούνται οι χριστιανοί ορθόδοξοι, καθώς στην ταυτότητα πλέον δεν αναγράφεται το θρήσκευμα) τα ποσοστά (τα οποία και πάλι δεν είναι ρεαλιστικά) βγαίνουν περίπου έτσι ποσοστά

Και εδώ μπορείτε να δείτε τα στοιχεία αυτά αναλυτικότερα.

Προσωπικά θεωρώ χαζό να ψάχνουμε για επίσημες θρησκείες κτλ, από την στιγμή που το Ελληνικό Κράτος έχει αναγνωρίσει και άλλα χριστιανικά δόγματα (εκτός της ορθοδοξίας) αλλά και την ίδια τη μουσουλμανική κοινότητα (Εδώ και 100 χρόνια). Δεν είναι κάτι που σχηματίστηκε μετά την έλευση των μεταναστών από την Ασία στα τέλη του 90′ αλλά υπήρχε ήδη και είχε αναγνωριστεί και πάμπολλες φορές, ακόμα και από τις πιο σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις.

Σπύρος Α.

http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/o-ellhnas-xristianos-kai-oi-alloi-einai-h-ellada-mia-xwra-poy-kalliergei-to-thrhskeytiko-ratsismo.3364567.html

http://www.teilam.gr/nomothesia/Syntagma.pdf

http://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/LAW169/%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91/(%20%CE%9D%CE%91%CE%92%2013188%20).pdf

http://www.state.gov/j/drl/rls/irf/2006/71383.htm

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9B%CF%89%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82

https://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_minority_of_Greece

http://cloudconnected.pblogs.gr/2008/08/anagnwrismenh-epishmh-thrhskeia-kai-dhmokratiko-syntagma-2.html

http://www.pewforum.org/2014/04/04/religious-diversity-index-scores-by-country/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Αρθρογράφος - Ερευνητής