176 έρευνες λένε πως η Ομοιοπαθητική δεν δουλεύει

30

Η μικρή Μαιρούλα έγινε καλά χάρη στην ομοιοπαθητική. Καλό αυτό. Όταν ένα παιδί γίνεται καλά πάντα χαίρομαι.

Πως μπορεί να ξέρει όμως κάποιος πως η μικρή Μαιρούλα έγινε καλά από την ομοιοπαθητική και όχι από άλλο φάρμακο που πήρε ή επειδή το σώμα της νίκησε την ασθένεια;

Μπορείς να δεχθείς το λόγο της μαμάς της μικρής Μαιρούλας η οποία μας λέει πως χρησιμοποίησε αποκλειστικά μόνο ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι σαν να λες πως ρίχνοντας ένα νόμισμα στον αέρα, αυτό προσγειώθηκε με τα γράμματα, και από εδώ και πέρα κάθε νόμισμα θα κάνει το ίδιο. Χαζό έτσι; Συνεπώς θα πρέπει να πετάξεις το νόμισμα πολλές φορές, πριν καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα.

Κάπως έτσι πρέπει να γίνει και με τη μικρή Μαιρούλα. Θα πρέπει να βρεις πολλές σα τη μικρή Μαιρούλα που να έχουν γιατρευτεί από την ομοιοπαθητική. Μάλιστα, πρέπει να βρεις κοριτσάκια που να έχουν γιατρευτεί από το ίδιο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Θα πρέπει να βεβαιώσεις επίσης πως τα κοριτσάκια αυτά πάσχουν από την ίδια αρρώστια, παίρνουν την ίδια ποσότητα φαρμάκου, τρώνε τα ίδια πράγματα και γενικά να ελέγξεις όσο πιο καλά μπορείς όλες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Όταν ολοκληρώσεις την έρευνα, τότε θα έχεις μια καλή εικόνα για το αν η μικρή Μαιρούλα τελικά γιατρεύτηκε από το ομοιοπαθητικό φάρμακο ή από άλλο παράγοντα.

Φαντάσου τώρα να έχεις 176 τέτοιες έρευνες για διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα! Πόσο πιο ακριβής θα είναι η πληροφορία που έχεις μαζέψει!

Ε, λοιπόν το National Health and Medical Research Council της Αυστραλίας, μιας χώρας όπου η ομοιοπαθητική είναι πολύ διαδεδομένη και δημοφιλής, μάζεψε 176 έρευνες, εξέτασε τα αποτελέσματά τους και κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα πως:

Based on the assessment of the evidence of effectiveness of homeopathy, NHMRC concludes that there are no health conditions for which there is reliable evidence that homeopathy is effective.

Homeopathy should not be used to treat health conditions that are chronic, serious, or could become serious. People who choose homeopathy may put their health at risk if they reject or delay treatments for which there is good evidence for safety and effectiveness. People who are considering whether to use homeopathy should first get advice from a registered health practitioner.*

Those who use homeopathy should tell their health practitioner and should keep taking any prescribed treatments. The National Health and Medical Research Council expects that the Australian public will be offered treatments and therapies based on the best available evidence.

Σε απλά Ελληνικά το παραπάνω λέει πως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να γιατρέψει τίποτα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για σοβαρές παθήσεις, όσοι τη χρησιμοποιούν βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με γιατρό πριν πάρουν οποιοδήποτε ομοιοπαθητικό σκεύασμα.

Καταλαβαίνω βέβαια πως για πολλούς από τους αναγνώστες η ιστορία της μικρής Μαιρούλας είναι αρκετή απόδειξη και όλα όσα λέω δεν είναι παρά μια επίθεση στα πιστεύω τους, οπότε αυτομάτως μπαίνω στην ομάδα των πληρωμένων προπαγανδιστών των φαρμακευτικών, ή, στη περίπτωση που δεν πληρώνομαι από δαύτες, τότε, ακόμα χειρότερα, είμαι ένας ανεύθυνος και κακός άνθρωπος που δεν έχει αγάπη για τον συνάνθρωπο και το μόνο που θέλει είναι να πληγώνει. Κάτι σαν ψυχοπαθής.

Το καταλαβαίνω και η αλήθεια είναι πως δεν έχω αντεπιχείρημα. Ότι θέλει ο κάθε ένας ας πιστέψει. Τα νούμερα και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για όποιον θέλει να τα διαβάσει.

Για αυτούς που δεν θέλουν, έχω μια τελευταία ερώτηση: Θα παίρνατε ποτέ ομοιοπαθητικό αντισυλληπτικό χάπι;

Greek Skeptic

ομοιοπαθητικό ποδήλατο

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Ας δούμε τι ανακοίνωσε το NHMRC στην Αυστραλία, το FTC στην Αμερική, την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και το NHS στην Αγγλία, σχετικά με την ομοιοπαθητική.

  Το NHMRC στην Αυστραλία, δήλωσε πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική στη θεραπεία.
  https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cam02_nhmrc_statement_homeopathy.pdf

  Το FTC στην Αμερική υποχρέωσε στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα να αναφέρουν 1) δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν λειτουργεί, 2.) οι ισχυρισμοί του προϊόντος βασίζονται μόνο στις θεωρίες της ομοιοπαθητικής από το 1700 που δεν είναι αποδεκτές από την σύγχρονη ιατρική επιστήμη.
  https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2016/11/ftc-issues-enforcement-policy-statement-regarding-marketing

  Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών επιβεβαιώνει ότι οι αρχές της ομοιοπαθητικής και θεωρητική εξήγηση των μηχανισμών της έρχονται σε αντίθεση με τους γνωστούς χημικούς, φυσικούς και βιολογικούς νόμους και δεν υπάρχει πειστική πειραματική επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική διάγνωση και η θεραπεία θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως ψευδοεπιστημονική.
  http://klnran.ru/2017/02/memorandum02-homeopathy/

  Τα ίδια αναφέρει και το nhs στην Αγγλία. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η ομοιοπαθητική είναι μια αποτελεσματική θεραπεία
  http://www.nhs.uk/Conditions/homeopathy/Pages/Introduction.aspx#evidence

 • naive

  Μου θυμίζει το 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν …. και εσύ ο γάτος τους πιστεύεις. Έχει γεμίσει σούργελα το διαδύκτιο που έχουν γνώμη επί παντός επιστητού.

 • Petros Vasilakos

  απηυδισμένος και πλέον πολύ καχύποπτος με ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το «ellinikahoaxes»

  μου φάνηκε σαν όαση στην έρημο αλλά φευ… η κόρη μου, αλλά και άλλες 3 περιπτώσεις παιδιών που γνωρίζω προσωπικά, αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την αλλεργική ρινίτιδα με ομοιοπαθητικό φάρμακο, λεπτομέρειες και στοιχεία όποιος θέλει στη διάθεσή του! Δεν γνωρίζω για άλλες παθήσεις κι αρρώστιες, μιλώ μόνο γι’ αυτό που ξέρω… α, και τα παιδιά ήταν όλα σε ηλικίες (1,5-2,5 ετών) που δεν παίζει το παραμύθι της αυθυποβολής και του πλασέμπο, καθώς πριν τα ομοιπαθητικά έπαιρναν φάρμακα με το τσουβάλι και γιατρειά δε βλέπαμε… αυτά με πολλή εκτίμηση.- ΥΓ: όσο για τις 176 έρευνες, άστο καλύτερα, γυμν/ριο έχω και διαβάζω ανά τακτά χρονικά διαστήματα 234 ή 567 ή και 1987 έρευνες που προβάλλουν και κατευθύνουν τον κοσμάκη στο πώς θα χάσει κιλά, λίπος, πώς θα γίνει δυνατός, μυώδης και λειτουργικός μ’ όλους τους άκυρους και πλέον ξεπερασμένους από 10ετίες τρόπους, ανάλογα με το τι πουλάει η βιομηχανία εκείνη την περίοδο…

  • nas

   Δωσε στοιχεια κ σκευασμα να ερευνησουμε

 • george

  από προσωπικη εμπειρια, μην ξεδευετε τα λεφτα σας σε ομοιοπαθητικους. περισσοτερο ψυχολογοι είναι, παρα οτιδήποτε άλλο. σου δινουν στο τελος ένα placebo και σου λενε αν δε πιασει σε 15 μερες, ελα να σου δωσω άλλο. βεβαια αν είναι ψυχογενης η αιτια του προβλήματος μεχρι τοτε μπορει να περασει από μονο του.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Η ομοιπαθητική είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το placebo έχει πράγματι θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 • The Dutch
 • Alexandros Eleftheriadis

  Όποιος διαβάσει για το φαινόμενο πλασέμπο θα καταλάβει τι είναι η ομοιοπαθητική.
  Βασίζεται ακριβώς στην πίστη του ασθενούς ότι γιατρεύεται και καθώς σε πολλές περιπτώσεις το σώμα θα χρησιμοποιήσει τους δικούς του μηχανισμούς κατά της ασθένειας και θα τα καταφέρει, αυτό θα εκληφθεί ως επιτυχία της ομοιοπαθητικής.
  Ταυτόχρονα υπάρχουν ασθένειες που είναι ψυχογενούς μορφής οι οποίες επίσης έχουν επιτυχία με την ομοιοπαθητική καθώς η ιδέα του »φαρμάκου» αλλάζει την διάθεση και φέρνει ίαση.
  Απο εκεί και πέρα μεγάλη ευθύνη για τέτοια φαινόμενα απάτης φέρει και η ίδια η ιατρική που στην εποχή της »ελεύθερης αγοράς» κατάντησε κερδοσκοπικη σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να χάσει τον αρχικό της χαρακτήρα και να οδηγήσει τους ανθρώπους σε »εναλλακτικές» παγίδες.

 • chriss

  Απάντηση μου σε ομοιοπαθητικό «γιατρο(!?!?!)» που με κατηγόρησε ότι «το μόνο που θέλω είναι να πληγώνω»όπως λέτε και παραπάνω, γιατί «τί με πειράζει ΑΜΑ πιάσει η θεραπεία που δίνει. Αν δεν πιάσει δεν θα πάθουν και τίποτα…..»

  «Και το ‘ρσενικοβότανο που πουλούσαν οι πλανόδιοι μάγοι και κομπογιαννίτες έκανε δουλειά. Σχεδόν μία στις δύο γυναίκες που το πήρε έκανε αγόρι.»

  • John Smith

   Να του πεις επίσης να μας εξηγήσει πώς όσοι πέθαναν επειδή βασίστηκαν στην ομοιοπαθητική «δεν έπαθαν και τίποτα…», γιατί έχω απορία αν είναι πολύ νέος στο επάγγελμα ή πολύ χοντρόπετσος.

  • Ilias Ioannides

   Βάλε και κανένα δράκο στην ιστορία σου να γίνει λίγο περισσότερο ενδιαφέρων …

 • Skopelos Cycler

  «τα κοριτσάκια αυτά πάσχουν από την ίδια αρρώστια, παίρνουν την ίδια
  ποσότητα φαρμάκου, τρώνε τα ίδια πράγματα και γενικά να ελέγξεις όσο πιο
  καλά μπορείς όλες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το
  αποτέλεσμα»
  Δυστυχως ενα πραγμα που αγνοει η δυτικοτροπη ιατρικη ειναι οτι ΚΑΘΕ ανθρωπος ειναι διαφορετικος. Αντιθετα θεωρει οτι σε καθε περιπτωση το υποθεμα ειναι ιδιο (ανθρωπος) , το θεμα επισεις (συγκεκριμενη αρρωστια) και αρα η θεραπεια μια (διαδεδομενο φαρμακο).
  Ετσι ενας γιατρος θα μας ζητησει μια λιστα απο νουμερα, θα τσεκαρει τις λιστες του και θα τραβηξει ενα χαπι. Αληθεια , οσοι απο σας διαβαζετε παρενεργιες και αντενδειξεις πανω στις οδηγιες των φαρμακων, ποσοι εχετε ενημερωθει ποτε για αυτες απο το γιατρο που σας το εγραψε; Ποσοι εχετε ερωτηθει απο τους γιατρους σας για τη ποιοτητα των σχεσεων σας, της διατροφης σας, την ιδιοσυγκρασια σας και λοιπα στοιχεια που αφορουν την υπαρξη σας; Ειμαστε κατι περισοτερο απο τις αρρωστιες που εχουμε περασει και οι γιατροι πρεπει να μας αντιμετωπιζουν ως τετοιους. Θεωρω οτι το παντρεμα των δυο προσεγγυσεων , της συμβατικης και της εναλλακτικης ιατρικης, θα οδηγησει στο μελλον σε εξαιρετικης ποιοτητας ιατρικη.
  Ως τοτε καλη υγεια σε ολους!

  • John Smith

   Δυστυχώς ένα πράγμα που -σκόπιμα- αγνοεί η ομοιοπαθητική είναι ότι ο ασθενής δεν θεραπεύεται επειδή ο γιατρός του θα του δείξει στοργή και αγάπη, αλλά επειδή θα του δώσει το κατάλληλο φάρμακο για την πάθησή του. Και ναι, η κάθε πάθηση θεραπεύεται με τις ίδιες ουσίες σε κάθε περίπτωση -έστω, σχεδόν σε κάθε περίπτωση για να μην είμαι απόλυτος. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο γιατρός την ψυχολογία των ασθενών του για να φτιάξει ειδικό φάρμακο για τον καθένα απ’ αυτούς.

   Η μόνη περίπτωση να χρειάζεται διαφορετική θεραπεία είναι αν ο συγκεκριμένος ασθενής έχει κάποιο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ουσία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του. Και μάλιστα πολλοί γιατροί ρωτούν οι ίδιοι τον ασθενή τους πριν του δώσουν κάποιο φάρμακο, ώστε να είναι σίγουροι.

   Όσο για τη φράση «συμβατική και εναλλακτική ιατρική», πρέπει να σου πω ότι είναι τελείως λάθος. Δεν υπάρχει «συμβατική ιατρική». Υπάρχει ιατρική, η οποία έχει συγκεκριμένα πλαίσια, και οτιδήποτε δεν εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορεί να ονομάζεται ιατρική, άσχετα με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει -ή καλύτερα που νομίζουμε ότι έχει.

  • Κούκος

   Εύχομαι από τα βάθη της καρδίας μου να ΜΗΝ αρρωστήσεις ποτέ σου σοβαρά ώστε να χρειαστείς »δυτικότροπο» χειρουργείο με »δυτικα» φάρμακα.

   • Skopelos Cycler

    Επισης. Καλη βδομαδα

 • John Smith

  Το γεγονός και μόνο ότι, παρόλο που η έρευνα έδειξε ότι η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει, θεωρήθηκε σκόπιμο να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιος να την χρησιμοποιεί -αρκεί να μην πρόκειται για σοβαρή ιατρική περίπτωση- νομίζω λέει πολλά.

  Λέει πόσο ισχυρά είναι τα ομοιοπαθητικά -και λοιπά «εναλλακτικά»- καρτέλ, ώστε να μην τολμάει κανείς να εκφράσει απόλυτα αντίθετη άποψη.

  Λέει πόσοι πολλοί είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν οτιδήποτε, αρκεί αυτό να τους δοθεί με ωραίο περιτύλιγμα.

  Λέει -δυστυχώς- πόσο μάταιη είναι η προσπάθεια να φέρεις λογικά επιχειρήματα σε τέτοια θέματα. Δεν θα σε ακούσουν, και αν αρχίσεις να κάνεις υποχωρήσεις έχεις ήδη χάσει το παιχνίδι.

  Νομίζω ότι τελικά δεν έχει νόημα να συζητά κανείς για το τι δουλεύει ή όχι. Στην ουσία οτιδήποτε μπορεί να «δουλέψει», ανάλογα με τα πλαίσια μέσα στα οποία λειτουργεί -αν έχεις κάτι που θεραπεύεται μόνο του μπορείς να «θεραπευτείς» πίνοντας σκέτο νερό. Αυτό πάντως που έχω δει να δουλεύει σε κάποιους είναι όταν τους ρωτάω γιατί η ομοιοπαθητική θέλει να ονομάζεται επιστήμη ενώ η ίδια παραδέχεται ότι η επιστήμη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τα «αποτελέσματά» της. Εκεί πια δεν χωράει το «οι κακές φαρμακοβιομηχανίες λένε ψέματα», οπότε κάποιοι ίσως αναγκαστούν να σκεφτούν.

 • Ilias Ioannides

  Τελείως άκαιρη η τελευταία ερώτηση , που από μόνη της δηλώνει την άγνοια του αρθρογράφου στο τι είναι η ομοιοπαθητική .

  • The Dutch

   γιατί;

   • Ilias Ioannides

    Πάνε σε έναν ομοιοπαθητικό φαρμακείο και ζήτα χάπι για την αντισύλληψη και δες τι θα σου πουν …

    • The Dutch

     δεν ξέρω και ούτε θα το κάνω,γιατί δεν έχουν καμία δράση τα ομοιοπαθητικά,αν δεν πιστεύεις ότι θεραπεύεσαι με ζαχαρόνερο…

     • Ilias Ioannides

      Αφού είσαι τόσο σίγουρος τότε γιατί ρώτησες;

     • The Dutch

      Να δω γιατί θα είχε πρόβλημα αν ζητούσε αντισυλληπτικό ομοιοπαθητικό χάπι..

     • Ilias Ioannides

      Το ζαχαρόνερο ;

     • The Dutch

      το ξεχειλώσαμε,εσύ πέταξες κάτι εγώ σε ρώτησα γιατί και εσύ συνεχίζεις να απαντάς με ερωτήσεις,αν θέλεις πες μου τι θα μου πούνε στο φαρμακείο αν ζητήσω ομοιοπαθητικό αντισυλληπτικό να τελειώνουμε,διαφορετικά άστο πολύ τράβηξε..

     • Ilias Ioannides

      Η εμπειρία από την έτοιμη τροφή έχει μεγάλη διαφορά , μπορείς να ερευνήσεις το θέμα και θα βρεις ΑΝ θέλεις την αλήθεια , πάντως την ίδια γνώμη έχω και εγώ ότι εσύ το παρατράβηξες με τις απαντήσεις σου σε ένα θέμα που έδειξες ότι δεν σε ενδιαφέρει . Το σταματώ εδώ λοιπόν εκτός και αν επανέρθεις σε ένα θέμα που δεν πιστεύεις ότι είναι αληθινό .

     • The Dutch

      ρωτούσα και απαντούσες με ερώτηση,μάλλον δεν ξέρεις τι σου γίνεται,είπες να πεις κάτι γιατί προφανώς είσαι φαν των ομοιοπαθητικών αλλά δεν σου βγαίνει ούτε κουβέντα να κάνεις,συνέχισε να παίρνεις ομοιοπαθητικά και άφησε τους άλλους να κρίνουν ότι είναι μια μαλακία και μισή τα ομοιοπαθητικά,αν έχεις καμία έρευνα αξιόπιστη που να αποδεικνύει το αντίθετο,ευχαρίστως να τη διαβάσω,διαφορετικά ζήσε με μαντζούνια ευτυχισμένος..

     • Ilias Ioannides

      Αν κατάλαβες αυτό δεν φταίω εγώ , πρέπει να το ψάξεις λίγο , σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου πάντως .

 • Κώστας

  Μπορεί να μην κάνει τίποτα, να μην θεραπεύει, και αυτοί που γίνονται καλά να το πετυχαίνουν επειδή πιστεύουν ότι θα γίνουν καλά η αυθυποβολή είναι πολύ δυνατή. Έχω προσωπική εμπειρία με την σύζυγό μου που έπαιρνε φάρμακα που απαγόρευαν την εγκυμοσύνη, έκανε ομοιοπαθητική και όχι μόνο έγινε καλά αλλά κάναμε και παιδιά (καθώς έκοψε όλα τα φάρμακα).

  • John Smith

   Όντως το θέμα της αυθυποβολής παίζει μεγάλο ρόλο. Γι’ αυτό και η ιατρική το έχει λάβει υπόψη της -το λεγόμενο placebo. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά επιτυχίας των διαφόρων «εναλλακτικών» σκευασμάτων είναι ίδια με αυτά του placebo.

   Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιοι «θεραπευτές» συχνά γίνονται επικίνδυνοι, γιατί επεμβαίνουν σε ιατρικά θέματα χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Η δική σας περίπτωση είχε αίσιο τέλος, αλλά σε άλλες πέθαναν άνθρωποι. Καλύτερα λοιπόν να αποφεύγουμε τέτοιες περιπτώσεις.

  • Μάνος

   Οντως, η αυθυποβολή είναι δυνατό χαρτί, αλλά για το Θεό σου. Ο ομοιοπαθητικός «επιστήμονας» ο οποίος θα σου προτείνει μια θεραπεία που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει παρά μόνο στο κεφάλι σου, σε τι ακριβώς έχει εκπαιδευτεί; Στην απάτη;