Ποιοι είμαστε
Αρχική 176 έρευνες λένε πως η Ομοιοπαθητική δεν δουλεύειΧωρίς κατηγορία

176 έρευνες λένε πως η Ομοιοπαθητική δεν δουλεύει

26 Φεβ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Η μικρή Μαιρούλα έγινε καλά χάρη στην ομοιοπαθητική. Καλό αυτό. Όταν ένα παιδί γίνεται καλά πάντα χαίρομαι.

Πως μπορεί να ξέρει όμως κάποιος πως η μικρή Μαιρούλα έγινε καλά από την ομοιοπαθητική και όχι από άλλο φάρμακο που πήρε ή επειδή το σώμα της νίκησε την ασθένεια;

Μπορείς να δεχθείς το λόγο της μαμάς της μικρής Μαιρούλας η οποία μας λέει πως χρησιμοποίησε αποκλειστικά μόνο ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι σαν να λες πως ρίχνοντας ένα νόμισμα στον αέρα, αυτό προσγειώθηκε με τα γράμματα, και από εδώ και πέρα κάθε νόμισμα θα κάνει το ίδιο. Χαζό έτσι; Συνεπώς θα πρέπει να πετάξεις το νόμισμα πολλές φορές, πριν καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα.

Κάπως έτσι πρέπει να γίνει και με τη μικρή Μαιρούλα. Θα πρέπει να βρεις πολλές σα τη μικρή Μαιρούλα που να έχουν γιατρευτεί από την ομοιοπαθητική. Μάλιστα, πρέπει να βρεις κοριτσάκια που να έχουν γιατρευτεί από το ίδιο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Θα πρέπει να βεβαιώσεις επίσης πως τα κοριτσάκια αυτά πάσχουν από την ίδια αρρώστια, παίρνουν την ίδια ποσότητα φαρμάκου, τρώνε τα ίδια πράγματα και γενικά να ελέγξεις όσο πιο καλά μπορείς όλες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Όταν ολοκληρώσεις την έρευνα, τότε θα έχεις μια καλή εικόνα για το αν η μικρή Μαιρούλα τελικά γιατρεύτηκε από το ομοιοπαθητικό φάρμακο ή από άλλο παράγοντα.

Φαντάσου τώρα να έχεις 176 τέτοιες έρευνες για διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα! Πόσο πιο ακριβής θα είναι η πληροφορία που έχεις μαζέψει!

Ε, λοιπόν το National Health and Medical Research Council της Αυστραλίας, μιας χώρας όπου η ομοιοπαθητική είναι πολύ διαδεδομένη και δημοφιλής, μάζεψε 176 έρευνες, εξέτασε τα αποτελέσματά τους και κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα πως:
Based on the assessment of the evidence of effectiveness of homeopathy, NHMRC concludes that there are no health conditions for which there is reliable evidence that homeopathy is effective.

Homeopathy should not be used to treat health conditions that are chronic, serious, or could become serious. People who choose homeopathy may put their health at risk if they reject or delay treatments for which there is good evidence for safety and effectiveness. People who are considering whether to use homeopathy should first get advice from a registered health practitioner.*

Those who use homeopathy should tell their health practitioner and should keep taking any prescribed treatments. The National Health and Medical Research Council expects that the Australian public will be offered treatments and therapies based on the best available evidence.
Σε απλά Ελληνικά το παραπάνω λέει πως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να γιατρέψει τίποτα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για σοβαρές παθήσεις, όσοι τη χρησιμοποιούν βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με γιατρό πριν πάρουν οποιοδήποτε ομοιοπαθητικό σκεύασμα.

Καταλαβαίνω βέβαια πως για πολλούς από τους αναγνώστες η ιστορία της μικρής Μαιρούλας είναι αρκετή απόδειξη και όλα όσα λέω δεν είναι παρά μια επίθεση στα πιστεύω τους, οπότε αυτομάτως μπαίνω στην ομάδα των πληρωμένων προπαγανδιστών των φαρμακευτικών, ή, στη περίπτωση που δεν πληρώνομαι από δαύτες, τότε, ακόμα χειρότερα, είμαι ένας ανεύθυνος και κακός άνθρωπος που δεν έχει αγάπη για τον συνάνθρωπο και το μόνο που θέλει είναι να πληγώνει. Κάτι σαν ψυχοπαθής.

Το καταλαβαίνω και η αλήθεια είναι πως δεν έχω αντεπιχείρημα. Ότι θέλει ο κάθε ένας ας πιστέψει. Τα νούμερα και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για όποιον θέλει να τα διαβάσει.

Για αυτούς που δεν θέλουν, έχω μια τελευταία ερώτηση: Θα παίρνατε ποτέ ομοιοπαθητικό αντισυλληπτικό χάπι;

Greek Skeptic

ομοιοπαθητικό ποδήλατο

Αρθρογράφος - Ερευνητής