Στο στόχαστρο των Γάλλων οι θεωρίες συνομωσίας

8

a-startling-number-of-americans-believe-in-at-least-one-conspiracy-theoryΣτη Γαλλία αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα μια εκστρατεία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των θεωριών συνωμοσίας και την αξία του ορθολογισμού και της γνώσης, απέναντι στη μετάθεση της προσωπικής ευθύνης σε τρίτους κι αόρατες δυνάμεις και συμφέροντα που κατευθύνουν, υποτίθεται, τον κόσμο. Όλα τα Υπουργεία, καθώς και φορείς της κοινωνίας πολιτών συμμετέχουν.

«Το σχολείο είναι εδώ για να υπενθυμίζει τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και της δήθεν αποκάλυψης της αλήθειας, το σχολείο είναι εδώ για να μάθει τη θεμελιώδη διάκριση μεταξύ του αληθινού και του προσφυώς πιθανολογούμενου» δήλωσε με έμφαση η  Υπουργός Παιδείας  Najat Vallaud-Belkacem.

Προφανώς, οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών ρέπουν κατά καιρούς προς την συνομωσιολογία, είτε επειδή επηρεάζονται από τα ΜΜΕ είτε επειδή αφήνονται στην ευαρέσκεια που προκαλούν διάφορες ιστορίες ή λαϊκοί μύθοι. Εκτός αυτού, θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί τους θεσμοί υπάρχουν για να υπηρετούν πρωτίστως την λογική και μετά την δημιουργικότητα της φαντασίας και γι αυτό το λόγο είναι ένα καλό εργαλείο στο να μετριάσουν την τάση για δημιουργία φανταστικών εχθρών.

franceΑναρωτιέμαι αν θα αναλάμβανε μια ελληνική κυβέρνηση ποτέ και θα συνέβαλε η αντιπολίτευση σε αυτό, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ας πούμε, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ΕΣΗΕΑ και ΜΜΕ και λοιποί πνευματικοί ταγοί του έθνους, μια ανάλογη πρωτοβουλία;

Είμαστε μια κοινωνία όπου τα φαινόμενα ανορθολογισμού επιδρούν καταλυτικά, στην δημόσια και μάλιστα στην πολιτική ζωή. Δεν είναι καιρός πια να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία για περισσότερη λογική στη ζωή μας;

Toυ Νίκου Γιαννή

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εργάζεται στις Βρυξέλλες

Πηγήliberal

 • Γιώργος Μεταξάς

  Δεν είναι οι Γάλλοι πιο «συνωμοσιολογικά επιρρεπείς» από τους υπόλοιπους, απλά η Γαλλία παίρνει στα σοβαρά τη διατήρηση της πνευματικής πρωτοπορείας, που τη χαρακτηρίζει από την Αναγέννηση και μετά.

 • Alexandros Eleftheriadis

  -Το όπλο είναι η παιδεία, από την νηπιακή ηλικία ξεκινάει η αποβλάκωση.
  Παρόλα αυτά πιστεύω πως η αποφυγή τέτοιων κινήσεων – το να παίρνεται δηλαδή επίσημα θέση απέναντι στην συνωμοσιολαγνεία και να την αποκρούει – αφήνει την εντύπωση πως ίσως τελικά υπάρχει συνωμοσία αλλά πολύ βαθύτερη από αυτήν που εσκεμμένα αφήνεται να κυκλοφορεί.
  Έχει να κάνει με την εξουσία που χρησιμοποιεί αυτές τις φήμες για να στρέψει τις ευθύνες μακριά από αυτήν και ειδικά σε χώρες με μειωμένη δημοκρατία όπως η δικιά μας. Αλλά και παράλληλα οι όποιες συνωμοσίες υπάρχουν και αποκαλύπτονται – που είναι και αδύνατον να μην υπάρχουν σε μια κοινωνία ανταγωνιστική όπως η ανθρώπινη – να χάνονται μέσα στο κορεσμό από τις υπόλοιπες πλαστές.
  Θέλει πολύ προσοχή και οξυδέρκεια για να μην περάσουμε στην άλλη πλευρά της ντε φάκτο απόρριψης ως ψεύτικης κάποιας συνωμοσίας μόνο και μόνο γιατί φέρει τον τίτλο συνωμοσία.. Ίσως αυτή να είναι και μεγαλύτερη παγίδα από την πρώτη.

  • John Smith

   Θα συμφωνήσω, και θα το πάω ένα βήμα παραπέρα: υπάρχει συνωμοσία. Είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης που επιτυγχάνεται μέσα από τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας. Τι καλύτερο για την παθητικοποίηση του κόσμου από το να τον πείσεις ότι υπάρχουν δυνάμεις που ελέγχουν κρυφά τα πάντα και άρα αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα;

   Δεν ξέρω αν πρέπει να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να αναρωτηθώ αν το φαινόμενο απλά υπάρχει και η εκάστοτε ηγεσία το εκμεταλλεύεται, ή αν το τροφοδοτεί και η ίδια με φήμες, μιας και δεν έχω στοιχεία. Πάντως είναι γεγονός ότι δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα.

   • The Dutch

    το δόγμα του σοκ…τι καλύτερο «όπλο» για να παραμείνει ο λαός πειθήνιος…

   • Alexandros Eleftheriadis

    Ακριβώς, κοιτάξτε τι γίνεται στην χώρα μας που οι θεωρίες αυτές αποπροσανατολίζουν από τους πραγματικούς ενόχους της οικονομικής μας κατάστασης.
    Φταίει ο Κίσινγκερ, φταίει η λέσχη Μπίλντερμπεργκ, φταίνε οι Μασόνοι..
    Μισώ λεπτό ρε παιδιά… όλοι αυτοί στελαχώνανε τόσα χρόνια τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν εξυπηρετούσαν τον πολίτη? τα φακελάκια στα Νοσοκομεία? τα σκουπίδια απο τα παράθυρα και τα τσιγάρα απο τα αυτοκίνητα και αυτοί τα πετούσαν?… Την δωρεάν παιδεία που δεν ήταν δωρεάν μήπως??.. την ανίκανη αστυνομία που ήξερε μόνο να χτυπάει διαδηλωτές και τις προβοκάτσιες για να φοβάται ένας οικογενιάρχης να διαμαρτυρηθεί ή να κατέβει σε διαδήλωση??.. τα βύσματα στον στρατό αυτοί τα ζητούσαν??..
    Τα εργοστάσια που κλείσανε εξαιτίας του συνδικαλισμού και της υψηλής φορολογίας για να διατηρούνται οι κομματικοί στρατοί αυτοί τα κλείσανε?..
    Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνωμοσία, επιτρέπουν ελεγχόμενες συνωμοσίες για να αποπροσανατολίζουν!
    Γι αυτό πραγματικά λατρεύω αυτήν την σελίδα και την παρακολουθώ ακόμα και από το εξωτερικό που αναγκάστηκα να έρθω βλέποντας πως δεν υπάρχει ελπίδα με τέτοιο λαό.
    Μόνο με ξεμπρόστιασμα μπορεί κατι να αλλάξει!

    • ym74

     100% σωστός.

     Ως «ομοιοπαθής» νέο-οικοκομικός-πολιτισμικός «μετανάστης», σε καταλαβαίνω απόλυτα.

 • John Smith

  Το κακό είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ ακούγονται ωραίες σαν ιδέες, τελικά έχουν ελάχιστο έως κανένα αποτέλεσμα στον κόσμο στον οποίο απευθύνονται.

  Ας δούμε λίγο το θέμα από τη σκοπιά του μέσου συνωμοσιολόγου: «Το κράτος προσπαθεί να με εμποδίσει να εκφράσω την άποψή μου. Άρα έχω δίκιο, και το κράτος -που φυσικά ελέγχεται από τα σκοτεινά κέντρα εξουσίας- θέλει να με εμποδίσει να αποκαλύψω την αλήθεια». Στη σκέψη του δεν χωράνε έννοιες όπως στοιχεία και λογική, αφού έτσι κι αλλιώς δεν τις χρησιμοποιεί. Και η όποια προσπάθεια κάνει κανείς για να τον βοηθήσει να σκεφτεί συγκρούεται πάντα στο τείχος «απόδειξέ μου ότι δεν είναι έτσι. Δεν μπορείς να το κάνεις; Άρα είσαι και εσύ μέρος του σχεδίου».

  Τελικά νομίζω ότι το καλύτερο είναι αυτό που κάνουν τα ellinikahoaxes: απλή, ψύχραιμη ενημέρωση, χωρίς χρωματισμούς οποιουδήποτε είδους, και κατάρριψη συγκεκριμένων περιπτώσεων με στοιχεία, χωρίς γενικεύσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδείξεις. Οπότε όποιος θέλει να ενημερωθεί έχει ένα blog για να το κάνει. Οι υπόλοιποι απλά θα συνεχίσουν το βιολί τους.

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

   Θα συμφωνησω απολυτα με το οτι αυτη ειναι μια πολυ χρησιμη ιστοσελιδα, γιατι οχι μονο αποκαλυπτει τις διαφορες σαχλαμαρες και ψευτιες που κυκλοφορουν, αλλα επιττρεπει και στους σχολιαστες να διατυπωσουν τις υπερ η κατα γνωμες τους.
   Αυτος ειναι και ο μονος τροπος να κτυπησεις την συνομωσιολογια και οχι να φιμωνεις οπως γινεται παντου ακομη κι μεσα στο θεωρουμενο ελευθερο διαδικτυο, οποιον λεει πραγματα που σου ακουγωνται συνομοσιολογικα.
   Βεβαια συνομωσιολογο θα με ελεγαν και στην Αιγυπτο αν ελεγα οτι ο Φαραω και οι ιερεις πουλανε μουσια στον λαο οτι ειναι γιος και αντιπροσωποι του Θεου για να τον κρατανε υποταγμενο και να πειναει οσο αυτοι ζουνε σε απιστευτη χλιδη με τον πλουτο που παραγει σαν δουλος. Το ιδιο θα με ελεγαν και στο Βυζαντιο αν τους ελεγα οτι οι αριστοκρατες και ο αυτοκρατορας μαζι με το παπαδαριο τους πινουν το αιμα χωρις να το εχει πει αυτο κανενας Θεος. Ετσι θα μ ελεγαν και σ ολες τις εποχες που καποιες ολιγαρχιες χρησιμοποιουσαν τις μεθοδους τις εποχης για να κρατανε κοιμισμενο και υποταγμενο τον κοσμο.
   Υπαρχει ομως ενας λογος που σημερα υπαρχουν συνομοσιολογοι ενω τοτε δεν υπηρχαν. Τοτε σε σκοτωναν και καθαριζαν. Σημερα πρεπει (ακομη) να σε ανεχονται, αλλα με τα μυαλα που κουβαλανε οι μη συνομοσιολογοι, αυτο θα αλλαξει συντομα.
   Ηδη εχουν αρχισει οι ποινες και οι απαγορευσεις για τα «σοβαρα» παραπτωματα, ενω επιτρεπονται ελευθερα οι σαχλαμαρες περι ερπετων η εξωγηινων, νεφελιμ και αλλων τετοιων.
   Οποιος ειλικρινα θελει να βαλει μυαλο στους συνομοσιολογους ενας ειναι ο τροπος. Διαλογος και επιχειρηματα. Τα αλλα ειναι εκ του πονηρου.