Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Εκτελέστηκε ο Hamza Bendelladj με το χαμόγελο στο πρόσωπο!HOAXES FAKE NEWS LIKE FARMING

Καταρρίπτεται – Εκτελέστηκε ο Hamza Bendelladj με το χαμόγελο στο πρόσωπο!

3 Μαρ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί στην παγκόσμια μπλογκόσφαιρα μια είδηση, η οποία μπορώ να πω, πως τώρα έχει αρχίσει να φτάνει και στην Ελλάδα. Την είδηση την βρήκα μετά από την κοινοποίηση μιας εικόνας που έκαναν αρκετοί φίλοι μου στο facebook. 12472527_10206126957078316_4224220168859626448_n

Και επίσης η εικόνα ανέβηκε από αυτόν τον λογαριασμό φωτο φβ

Παράλληλα στο Youtube έχουν ανέβει βιντεάκια (τα οποία δεν είναι στα αγγλικά) που υποστηρίζουν ότι ο Hamza Bendelladj καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ποια είναι η αλήθεια όμως;

Αρχικά στην πρώτη φωτογραφία (η οποία με μια απλή αναζήτηση διαπιστώνουμε πως κάνει τον γύρο του κόσμου) αποτελείται από μικρότερες εικόνες. Η εικόνα που “σοκάρει” είναι η τελευταία στην οποία βλέπουμε τον Hamza να εκτελείται στην αγχόνη. Η μόνη λογική σύνδεση ανάμεσα στις εικόνες είναι το χαμόγελο που έχουν και οι δύο άνθρωποι. Ο κύριος της τελευταίας εικόνας δεν είναι ο Hamza αλλά ο Majid Kavousifar που μαζί με τον ανιψιό του καταδικάστηκαν σε θάνατο καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία ενός δικαστή. Έχουμε γράψει και παλαιότερα, σχετικό άρθρο για αυτό το συμβάν, στο οποίο έχουμε συλλέξει αρκετές πληροφορίες (μπορείτε να το δείτε εδώ).

Στην πραγματικότητα όμως ο Hamza Bendelladj συνελήφθη στην Ταϊλάνδη και στη συνέχεια τον απέλασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες , όπου και δικάστηκε στην Georgia. Αν και πολλοί ισχυρίζονται πως τα χρήματα που κατάφερε να κλέψει, με το κακόβουλο λογισμικό που δημιούργησε, στάλθηκαν σε φτωχούς στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή, πολλοί πιστεύουν ότι ενίσχυε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τον τελευταίο καιρό, κυρίως στα social media, αναδημοσιεύεται ο υποτιθέμενος θάνατος του Hamza. Το θέμα όμως είναι πως δεν γίνεται να καταδικαστεί σε θάνατο στην πολιτεία της Georgia (και όχι σε κάποια αραβική χώρα, όπως υπονοείται από τις διάφορες εικόνες) καθώς τα εγκλήματά του ήταν όλα ηλεκτρονικά (οικονομικού χαρακτήρα) και επιπλέον η υπόθεσή του, έχει ήδη εκδικαστεί. Η ίδια η Joan Polaschik που είναι Πρέσβειρα των  ΗΠΑ στην Αλγερία βγήκε και είπε στο Twitter (μετά την επικίνδυνη εξάπλωση αυτής της ψευδής είδησης στο Internet) πως :

“1/2 Bendelladj Hamza pleaded guilty June 26 for having developed, distributed, and monitored a malicious SpyEye banking Trojan.

 2/2 The verdict will take place after a few months. Computer crimes are not capital crimes & are not punished by the death penalty”

Με λίγα λόγια ο Hamza δεν γίνεται να καταδικαστεί σε θάνατο, γιατί το έγκλημα που διέπραξε δεν θεωρείται ως αδίκημα το οποίο τιμωρείται με θανατική ποινή. (Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ).

Η αρχή της διάδοσης της συγκεκριμένης ψευδούς είδησης, πρέπει να προέρχεται από διάφορες ακραίες φωνές, που υποθέτουμε πως ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης του. Αναμφίβολα, όλο και κάποιος “ακραίος” μέσα στο δικαστήριο θα πρότεινε την καταδίκη του, σε θάνατο, όσο άτοπο κι αν είναι σαν πρόταση. Παρόλα αυτά καταδικάστηκε σε 60 χρόνια φυλακή (υποθέτοντας πως θα εκτίσει μόνο τα 20 χρόνια της ποινής)

 

Αφού λοιπόν δημοσιεύσαμε την κατάρριψη αυτού του μύθου, ακριβώς την επόμενη μέρα ξεκίνησε και η παράλογη διάδοση του και από το ελληνικό συνωμοσιολογικό ίντερνετ, όπως θα δείτε από την παρακάτω εικόνα…

12804900_1220454467983406_6660327554273329468_n

 

Hamza Bendelladj, Co-Creator of SpyEye Trojan NOT Sentenced To Death

http://www.aljazeera.com/news/2015/09/algerian-hacker-hero-hoodlum-150921083914167.html

http://osarena.net/periptosi-hamza-bendelladj-ithiko-hacking-kai-anithikoi-nomoi

https://cybersecurity.gr/palestine-happy-hacker/

Αρθρογράφος - Ερευνητής