Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες μπανάνες που έχουν προσβληθεί από AIDSHOAXES FAKE NEWS

Καταρρίπτεται – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες μπανάνες που έχουν προσβληθεί από AIDS

8 Μαρ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ένα γνωστό, στο εξωτερικό, hoax εμφανίστηκε και αναπαράγεται σε ελληνικά blogs. To hoax ισχυρίζεται πως έχουν βρεθεί μπανάνες μολυσμένες με τον ιό του aids.


 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες μπανάνες που έχουν προσβληθεί από AIDS

34301

A scientific study recently detected bananas that have been injected with HIV / AIDS which can be very
dangerous for people who tasted this fruit look at the video more information about this.

Το είδαμε στο  katohika.grvoicenews.granatropionline.grmikroskopio.groparlapipas.com και σε πολλά άλλα “αξιόπιστα” blogs ΕΔΩ


 

Η παραπάνω ανοησία είναι ένα γνωστό hoax του εξωτερικού που ξαφνικά έκανε την εμφάνιση του και στα ελληνικά blogs, που αναπαράγουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Ο παραπάνω ισχυρισμός, πως βρέθηκαν μπανάνες με αίμα μολυσμένο με HIV (AIDS) είναι ψευδής. Μια τέτοια είδηση θα έκανε το γύρο του κόσμου από τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων κτλ. Ακόμη θα υπήρχαν ανακοινώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο από τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγείας. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα εκτός από μερικές φωτογραφίες και ψευδείς ισχυρισμούς που αναπαράγονται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κτλ), email και blogs που βρήκαν ένα “σοκαριστικό” θέμα για να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους.

Δεν μπήκαν στον κόπο, ούτε μια απλή μετάφραση του αγγλικού κειμένου να κάνουν, έστω και με αυτόματη μετάφραση. Τόσο πολύ τους ενδιαφέρει να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους. Το αγγλικό κείμενο που αναπαράγεται στα παραπάνω blogs, σε ελεύθερη μετάφραση γράφει… “Μια επιστημονική μελέτη εντόπισε πρόσφατα, μπανάνες που έχουν “εμβολιαστεί” με τον ιό του  HIV / AIDS, και αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους που τις δοκίμασαν.  Περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο.

Η αρχική, ψευδής είδηση, κυκλοφόρησε πρώτα σε ισπανόφωνες ιστοσελίδες, και ανέφερε πως η Dr. Carissa F. Etienne (υπαρκτό πρόσωπο),  διευθυντής του Regional Office for the Americas of the World Health Organization, μαζί με άλλους ερευνητές, πραγματοποίησαν επείγουσα έρευνα σε καλλιέργειες μπανάνας στη Γουατεμάλα λόγο πιθανής μόλυνσης των φρούτων. Η έρευνα σε αυτές τις καλλιέργειες μπανάνας, διαπίστωσε ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια (2.000.000) μπανάνες, έχουν “εμβολιαστεί” με μολυσμένο αίμα του ιού HIV (AIDS) και μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι είναι άγνωστοι. Η Dr. Carissa F. Etienne, συνεχίζει η ψευδής είδηση, ανάφερε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Μεξικού, την σημαντική είδηση και Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει πως θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση αυτού του φρούτου σε όλη τη Λατινική Αμερική, μέχρι νεωτέρας.

34302

http://archive.is/2DbK6

Μόνο που η Dr. Carissa F. Etienne ποτέ δεν έκανε κάποια τέτοια δήλωση και δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση στο Regional Office for the Americas of the World Health Organization

Η ψευδή είδηση είναι συνέχεια μιας φήμης που κυκλοφορεί αρκετό καιρό και μιλάει για μπανάνες μολυσμένες με τον ιό HIV, που με τη σειρά της είναι η συνέχεια μιας προηγούμενης φήμης που μιλούσε για πορτοκάλια από τη Λιβύη μολυσμένα με τον ιό HIV.

http://www.snopes.com/banana-injected-blood-hiv/

https://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2015/11/13/what-was-fake-on-the-internet-this-week-hiv-blood-in-bananas-and-seaworld-whales-in-plastic-bags/

http://www.hoax-slayer.net/bananas-injected-with-hiv-hoax-warning/

http://wafflesatnoon.com/hiv-oranges-from-libya/

http://www.snopes.com/politics/medical/hivoranges.asp

Η ανοησία με τις μολυσμένες μπανάνες με aids, έχει ξεκινήσει από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αλυσιδωτά email, από διάφορους χρήστες του διαδικτύου που κοινοποιούσαν φωτογραφίες με μπανάνες.

34307

34304

Αλλά οι μπανάνες αυτές έχουν προσβληθεί από ένα είδος μύκητα.

34305

http://archive.is/VSRar

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική αξιοπιστία, γιατί πολύ απλά, ο ιός δεν μεταδίδεται με μολυσμένα τρόφιμα. Ο ιός HIV δεν ζει για πολύ έξω από το ανθρώπινο σώμα και η έκθεση στον αέρα και στα οξέα του στομάχου σίγουρα θα σκοτώσει τον ιό.

http://www.cdc.gov/hiv/basics/transmission.html

 

Η Dr. Carissa F. Etienne ποτέ δεν έκανε κάποια τέτοια δήλωση και δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση στο Regional Office for the Americas of the World Health Organization. Ακόμη ο ιός HIV δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα και η “είδηση” είναι μια νέα έκδοση παλαιότερου, γνωστού hoax και φυσικά καταρρίπτεται. 

http://www.snopes.com/banana-injected-blood-hiv/

https://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2015/11/13/what-was-fake-on-the-internet-this-week-hiv-blood-in-bananas-and-seaworld-whales-in-plastic-bags/

http://www.hoax-slayer.net/bananas-injected-with-hiv-hoax-warning/

https://cerebrodigital.org/bananas-infectadas-sida/

 

 

 

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.