Καταρρίπτεται – ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ! Δείτε γιατί πρόσφυγες αρνήθηκαν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό

38

Ακόμα μία περίπτωση διαστρέβλωσης μιας είδησης εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο, ας δούμε τι ισχυρίζεται το άρθρο που εμφανίστηκε στις 9 Μαρτίου 2016 στο parlapipas.com και μετά βλέπουμε ποια είναι η πραγματικότητα.

6b068-fake-sign


 

Το βίντεο που θα δείτε έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στα Σκόπια. Μουσουλμάνοι πρόσφυγες, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, αρνήθηκαν να παραλάβουν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό επειδή δεν ήταν «χαλάλ».

Στα αραβικά «χαλάλ» σημαίνει το επιτρεπόμενο, το σύννομο, το κατάλληλο. Η διατροφή των μουσουλμάνων πρέπει να περιλαμβάνει μόνον είδη «χαλάλ».
Οτιδήποτε δεν είναι «χαλάλ» για τους πιστούς μουσουλμάνους θεωρείται «ακάθαρτο». Θα απορήσετε; Μα όλοι οι μουσουλμάνοι τρώνε μόνο «χαλάλ»; Όχι φυσικά. Αλλά από ό,τι φαίνεται, οι πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία (όσοι τουλάχιστον είναι Σουνίτες στο θρήσκευμα), έχουν αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και προτιμούν να πεινάσουν παρά να δεχθούν «ακάθαρτη» βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό.
Κι εάν απορήσετε ξανά πώς ήξεραν ότι η βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό δεν ήταν «χαλάλ», η απάντηση είναι απλή. Είδαν τον… σταυρό στα δέματα και αυτό αρκούσε. Η αμηχανία των Σκοπιανών αστυνομικών στο βίντεο είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, που έχουν μείνει με τα δέματα στα χέρια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν…
Αυτά οφείλουν όλους να μας προβληματίσουν… Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=UeMIX90-594

 


 

Το άρθρο αυτό δεν είναι νέο, είχε εμφανιστεί και στο tribune.gr στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.

Στο βίντεο όντως βλέπουμε να αρνούνται βοήθεια που τους προσφέρουν οι αστυνομικοί, τα πακέτα είναι από τον Ερυθρό Σταυρό αλλά οι μετανάστες δεν τα αρνούνται εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως τεχνηέντως αναφέρεται και αφήνεται να εννοηθεί στο άρθρο.

Στις 22 Αυγούστου 2015 στην  ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου a1onmk εμφανίζεται για πρώτη φορά το επίμαχο βίντεο στο οποίο υπάρχει και το λογότυπο. Στο άρθρο της ιστοσελίδας του a1onmk γίνεται απλά λόγος για άρνηση των μεταναστών να δεχτούν την βοήθεια που τους πρόσφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις, δίχως να αναφέρονται τα όσα μας μεταφέρουν τα εγχώρια ιστολόγια, και πως επαναστάτησαν γιατί δεν τους επιτρέπεται η είσοδος.

00046b

http://web.archive.org/web/20160228190513/http://a1on.mk/wordpress/archives/522814

Tο βίντεο που παρουσιάζουν τα εγχώρια ιστολογία, δεν είναι το πραγματικό. Έχουν κόψει την εικόνα για να μην φαίνεται το λογότυπο και βρεθεί η αρχική πηγή που δεν μιλάει για άρνηση της βοήθειας λόγο του σταυρού, αλλά αναφέρει πως αρνήθηκαν τη βοήθεια σαν διαμαρτυρία λόγο κλειστών συνόρων.

Το πειραγμένο βίντεο με τίτλο «Muslim migrants in Macedonia refuse Red Cross parcels because of… the red cross»

https://www.youtube.com/watch?v=UeMIX90-594

Το αυθεντικό βίντεο με τίτλο «Мигрантите не ја примаат помошта од Македонија/Refugees reject aid from macedonian police»

Το βίντεο με τους ισχυρισμούς ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν την βοήθεια εξαιτίας του σταυρού που βρίσκεται στα κουτιά εμφανίστηκε μια μέρα αργότερα, 23 Αυγούστου 2015 στο  reddit με τίτλο Refugees in Europe throwing away aid packages because they have red crosses on them, ο τίτλος είναι παραπλανητικός.

Χωρίς τίτλο

Ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου  Predrag Petrovic και η Corinne Ambler, συντονίστρια επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού ξεκαθάρισαν ότι, η άρνηση της βοήθειας δεν έχει να κάνει με θρησκευτικούς λόγους, το βίντεο γυρίστηκε στα σύνορα κοντά στη πόλη Γευγελή, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν την είσοδο, το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ των αστυνομικών και των μεταναστών. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, και πλαστικές σφαίρες. Την επόμενη μέρα όταν οι αστυνομικοί πρόσφεραν την βοήθεια με τα κιβώτια του ερυθρού σταυρού οι πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια ως αντίδραση στο ότι δεν τους επετράπη η διέλευση των συνόρων και στη χρήση βίας από την αστυνομία.

Ο Ερυθρός Σταυρός, σημειώνει η Corinne Ambler, διανέμει 3000-4000 κουτιά την εβδομάδα στους πρόσφυγες και πάντα γίνονται δεκτά με ευγνωμοσύνη δίχως να σημειώνονται επεισόδια.

Για τα συγκεκριμένα επεισόδια υπήρχαν ρεπορτάζ και στον ελληνικό τύπο από τις 21 Αυγούστου 2015 επισημαίνοντας ότι μετά τα επεισόδια τα σύνορα άνοιξαν επιτρέποντας την διέλευση 300 ατόμων ανά δύο ώρες, τυχαίο παράδειγμα δείτε ΕΔΩ.

00046a

Εν κατακλείδι, οι ισχυρισμοί για το ότι οι πρόσφυγες δεν δέχτηκαν την βοήθεια εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα, όπως είδαμε, ήταν διαφορετική. Ήταν μια αντίδραση σχετική με τα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί και ένα είδος διαμαρτυρίας για το ότι η αστυνομία δεν τους επέτρεπε την διέλευση των συνόρων.

Γιώργος Ζ.

 • PAOK HELLAS

  https://m.youtube.com/watch?v=3J35eke-Aws νσι όντως καμια σχέση με την πραγματικότητα σας μάλλον…

  • Έχουμε ήδη απαντήσει σε παλιότερα σχόλια για την συνέντευξη του κυρίου Γιώργου Κουκουράβα, παρακαλούμε διαβάστε παρακάτω. Είναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια.

 • Sakis Fanariotis
  • Σας απαντήσαμε σε άλλο σχόλιο σας. Θα επαναλάβουμε και σε αυτό την ίδια απάντηση.

   Το άρθρο μας μιλάει για συγκεκριμένη είδηση και βίντεο. Οι λόγοι της αντίδρασης, ήταν άλλοι. Για να το κάνω πιο κατανοητό, την μια μέρα οι αστυνομικοί της FYROM χρησιμοποίησαν βία με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πλαστικές σφαίρες και την επόμενη οι ίδιοι αστυνομικοί τους πρόσφεραν βοήθεια.

   Όπως έχουμε γράψει, σαν παράδειγμα πολλές φορές, αν καταρρίψουμε μια είδηση που μιλάει για επίθεση καρχαρία στην Κρήτη την Καθαρά Δευτέρα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καρχαρίες ή δεν μπορεί να συμβεί μια επίθεση καρχαρία ή δεν έχουν συμβεί επιθέσεις καρχαρία στο παρελθόν.

 • Legion Legionaire
  • Το άρθρο μας μιλάει για συγκεκριμένη είδηση και βίντεο. Οι λόγοι της αντίδρασης, ήταν άλλοι. Για να το κάνω πιο κατανοητό, την μια μέρα οι αστυνομικοί της FYROM χρησιμοποίησαν βία με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πλαστικές σφαίρες και την επόμενη οι ίδιοι αστυνομικοί τους πρόσφεραν βοήθεια.

   Όπως έχουμε γράψει σαν παράδειγμα πολλές φορές, αν καταρρίψουμε μια είδηση που μιλάει για επίθεση καρχαρία στην Κρήτη την Καθαρά Δευτέρα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καρχαρίες ή δεν μπορεί να συμβεί μια επίθεση καρχαρία ή δεν έχουν συμβεί επιθέσεις καρχαρία στο παρελθόν.

 • Santa Xionia

  Τέτοια μπούρδα ξεστόμισε και ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αλεξανδρούπολης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

  http://radiomax.gr/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81/

  • Sakis Fanariotis

   NAI αλλα μεγαλε δεν την ξεστομισε οποισ και οποιος ο προεδρος παραρτηματος το ειπε λες να ειναι ψεμα και να θελει να χασει την δουλεια του???? δεν νομιζω, η ειναι και αυτος χρυσαυγητης???

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

  Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ. Κολιό ήταν ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αλεξανδρούπολης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Γιώργος Κουκουράβας. Ο κ. Κουκουράβας κατά την διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε πάνω στο θέμα της συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής για τους «πρόσφυγες», από το Τοπικό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης και μεταξύ άλλων ανέφερε πως μια μεγάλη μερίδα εξ΄ αυτών αρνήθηκαν τα τρόφιμα βλέποντας το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού.

  Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/blepoun-stauro-kai-afhniazoun-oi-lathrometanastes-arnountai-thn-bohtheia-ap#ixzz43Bof9LIR

  Οποιος ενδιαφερεται ας ακουσει το βιντεο στην παραπανω διευθυνση. Οχι μονο υπαρχουν πολλοι που δεν παιρνουν βοηθεια με σταυρο η απο ατομα που εχουν το σημα του σταυρου, αλλα συμφωνα με τον προεδρο του ΕΣ ειναι και οι περισσοτεροι.
  Δεν ξερω αν στην περιπτωση που αναφερει το αρθρο δεν ηταν αυτος ο λογος, αλλα παντως ειναι πολυ συνηθισμενο. Απλως κανενας δεν τολμαει να τα πει αυτα.

   • Παναγιώτης Μακρής

    Συγγνώμη τα παραπάνω βίντεο είναι άσχετα με το θέμα διαχειριστή, γιατί μιλάνε για βοήθεια σε άτομα στη Συρία. Πρέπει να ξέρεις ότι η Συρία έχει πάρα πολλούς Χριστιανούς και ομάδες μετριοπαθών μουσουλμάνων (αλεβίτες, αλαουίτες), τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, Επίσης, η Συρία είναι γνωστή ως κοσμικό κράτος, επομένως είναι λογικό να υπάρχουν και πολλοί μόνο κατ’ όνομα μουσουλμάνοι. Δεν είναι η ίδια κατάσταση που επικρατεί εδώ όπου το 50% (και παραπάνω) προέρχεται από καθαρά ισλαμικές χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν κα), άρα απόλυτα λογικό να είναι και πιο θερμοί αναφορικά με τα πιστεύω τους.

    • Τα σχετικά βίντεο και λινκ που ξεκαθαρίζουν γιατί αρνήθηκαν την βοήθεια είναι μέσα στο άρθρο. (κόκκινα γράμματα)

     • Παναγιώτης Μακρής

      Αγαπητοί διαχειριστές δεν διαφωνώ για τα βίντεο του άρθρου, εσείς απαντήσατε όμως μόνο για ένα περιστατικό (αν πράγματι είναι έτσι όπως γράφετε), εδώ όμως έχουμε δήλωση ομολογία του προέδρου του τοπικού Ε.Σ. ότι αρνούνται βοήθεια για το λόγο ότι έχει το σταυρό επάνω της.

     • Σε ποιο σημείο του άρθρου, αναφερόμαστε για όλες τις περιπτώσεις; Το άρθρο αναφέρεται σε συγκεκριμένη είδηση και βίντεο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβετε, πως αν καταρρίψουμε μια είδηση πχ που μιλάει για επίθεση καρχαρία στην Κρήτη την Καθαρά Δευτέρα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καρχαρίες ή δεν μπορεί να συμβεί μια επίθεση καρχαρία ή δεν έχουν συμβεί επιθέσεις καρχαρία στο παρελθόν.

     • Παναγιώτης Μακρής

      Μα ρε διαχειριστή εσύ τώρα μόλις ο Γεώργιος Γιάγκος έκανε ένα σχόλιο αμέσως του έστειλες βίντεο προκειμένου να ανατρέψεις τους ισχυρισμούς του. Κανείς δεν είπε ότι στο άρθρο αναφέρεσαι σε όλες τις περιπτώσεις αλλά σε αυτό το συμπέρασμα φτάσαμε από τα σχόλια που έκανες για την είδηση που δημοσίευσε ο Γεώργιος Γιάγκος. Τέλος πάντων, από τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε.

   • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    Δεν καταλαβα τι θελεις να πεις με τα βιντεο, αλλα μου επιβεβαιωσες αυτα που ελεγε ο Κουκουραβας. Στις ισλαμικες χωρες οι εθελοντες και τα κιβωτια εχουν την ερυθρα ημισεληνο αντι τον ερυθρο σταυρο.
    Δεν προσεξα καμια διανομη στα βιντεο, αλλα και να υπηρχε τα κουτια ειχαν επανω, η μονο, η και την ημισεληνο και θα μοιραζονταν απο εθελοντες με αναλογα ρουχα.
    Παντως δεν ειπε κανενας οτι οπου πανε να μοιρασουν δεματα με σταυρο επανω τα αρνουνται, αλλα οτι μια μεγαλη μεριδα απο αυτους, αφου περασαν λαθραια τα συνορα και μας επεβαλλαν την παρουσια τους, δειχνουν απο την αρχη πως εννοουν την συμβιωση με τους χριστιανους, απαιτωντας να τους παρασχουν βοηθεια οι ευρωπαιοι φορωντας ισλαμικα συμβολα.
    Δεν νομιζω να υπαρχει ανθρωπος που να μη εχει παρατηρησει τον φανατισμο των μουσουλμανων με την θρησκεια τους, η οποια προβλεπει την επιβολη της μεσω τζιχαντ σε ολο τον κοσμο.
    Τωρα αν εσυ θελεις να ταμπουρωνεσαι πισω απο ιδεοληψιες για να μην δεις την αληθεια ειναι δικαιωμα σου.

    • Αυτό που θέλω να πω, το έχω πει στο άρθρο, παρουσιάζοντας την αρχική πηγή και τις διευκρινίσεις γιατί αρνήθηκαν την βοήθεια. Για να το κάνω πιο κατανοητό, την μια μέρα οι αστυνομικοί της FYROM χρησιμοποίησαν βία με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πλαστικές σφαίρες και την επόμενη οι ίδιοι αστυνομικοί τους πρόσφεραν βοήθεια. Εσύ θα την δεχόσουν;

     • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

      Δεν αμφισβητησα το συγκεκριμενο, αν και δεν φαινεται ακριβως τι τους πειραξε, αλλα μιλησα γενικοτερα, αφου υπαρχει δημοσια δηλωση του προεδρου του τοπικου Ε.Σ.
      Γι αυτο κι εγραψα

      «Δεν ξερω αν στην περιπτωση που αναφερει το αρθρο δεν ηταν αυτος ο λογος,
      αλλα παντως ειναι πολυ συνηθισμενο. Απλως κανενας δεν τολμαει να τα πει
      αυτα.»

     • Sakis Fanariotis
     • Όχι δεν είναι. Το άρθρο μας μιλάει για συγκεκριμένη είδηση και βίντεο. Οι λόγοι της αντίδρασης, ήταν άλλοι. Για να το κάνω πιο κατανοητό, την μια μέρα οι αστυνομικοί της FYROM χρησιμοποίησαν βία με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πλαστικές σφαίρες και την επόμενη οι ίδιοι αστυνομικοί τους πρόσφεραν βοήθεια.

      Όπως έχουμε γράψει σαν παράδειγμα πολλές φορές, αν καταρρίψουμε μια είδηση που μιλάει για επίθεση καρχαρία στην Κρήτη την Καθαρά Δευτέρα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καρχαρίες ή δεν μπορεί να συμβεί μια επίθεση καρχαρία ή δεν έχουν συμβεί επιθέσεις καρχαρία στο παρελθόν.

  • Μιχάλης

   Διαβάστε περισσότερα στην πατσαβούρα σελίδα του ντόπιου ναζισταριάτου.
   Αντικειμενική ενημέρωση εκπορευόμενη από την εγκληματική οργάνωση των μαχαιροβγαλτών.

 • Pingback: Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν δέματα με βοήθεια επειδή είχαν τυπωμένο τον Ερυθρό Σταυρό - Είναι όμως αλήθεια; - OlaDeka()

 • Pingback: Απίστευτο! Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν δέματα με βοήθεια επειδή είχαν τυπωμένο τον Ερυθρό Σταυρό - OlaDeka()

 • Pingback: Απίστευτο! Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν δέματα με βοήθεια επειδή είχαν τυπωμένο τον Ερυθρό Σταυρό - OlaDeka()

 • John Smith

  Εμένα πάντως η δικαιολογία δεν μου κολλάει. Όταν έχεις ανάγκη δεν αρνείσαι τη βοήθεια που σου προσφέρουν «σε ένδειξη διαμαρτυρίας», και μάλιστα διαμαρτυρίας εναντίον ομάδων άσχετων από αυτές που σε βοηθάνε. Αντίθετα κοιτάς πως θα επιβιώσεις.

  Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να υπήρχαν και άλλοι λόγοι πέρα από αυτόν που ανακοινώθηκε. Ίσως όχι το θέμα του σταυρού στα δέματα, αλλά πάντως κάτι παραπάνω από μια απλή διαμαρτυρία.

  • dt

   Καλά… γιατί βλέπουν καθαρά ποιος είναι ποιος και τι. Πιθανότατα δε ξέρουν τι είναι ο Ερυθρός Σταυρός και τι διαφορά έχει με τις κρατικές αρχές.

  • jkapsi

   Η άρνηση της βοήθειας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κλασσικό και πιο ακραίο παράδειγμα είναι η απεργία πείνας.

   • John Smith

    Υπάρχει μια διαφορά: η απεργία πείνας αφορά μόνο εσένα, η άρνηση λήψης βοήθειας στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά και άλλους -πχ την οικογένειά σου.

    • jkapsi

     υπάρχει και η ομαδική απεργία πείνας. Το αν η απόφασή τους ήταν συλλογική ή όχι δεν το ξέρω. Το να αρνείσαι μια βοήθεια σε μια απόπειρα διαμαρτυρίας, απλά δεν μου φαίνεται παράλογο

 • Βαγγελης 1960

  Δεν βλέπω κάποιο σοβαρό σημείο καταριψης και το κυριωτερο, γιατι δενε χουν ξαναδωσει κιβωτια με «σταυρο ‘ επανω,
  Αν βρεις βιντεο, θα το δεχθω