Καταρρίπτεται – ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ!

27

Μερικές φορές μια πραγματική είδηση παραποιείται τόσο πολύ, που γίνεται πιο hoax από τα hoax. 

Πρώτα θα διαβάσουμε την παραποιημένη είδηση, πριν περάσουμε στην πραγματική.


 

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ!

100301

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ηχηρό χαστούκι σε όσους ήθελαν και σχεδίαζαν, όπως κάποιοι «φωστήρες» και εδώ στην Ελλάδα, την αλλαγή της σημαίας με την αφαίρεση του σταυρού, έδωσε ο νεοζηλανδικός λαός παρά του ότι δεν διακρίνεται και πολύ για τα χριστιανικά του αισθήματα.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, προβλήθηκε από ΜΚΟ το αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την σημαία της Νέας Ζηλανδίας γιατί όπως υποστήριξαν, προσβάλει το αίσθημα των μη χριστιανών κατοίκων της χώρας και να αντικατασταθεί από ένα…φύλο από κλαδί δέντρου.

Δημιουργήθηκε όμως ζήτημα και τελικά αποφασίστηκε να γίνει δημοψήφισμα για τον αν θέλει ο λάος να αφαιρεθεί ο σταυρός από την σημαία του.

Το αποτέλεσμα ήταν επί 4,5 εκατομμυρίων ψήφων το 56,6% ψήφησε να παραμείνει ο σταυρός στην σημαία της Νέας Ζηλανδίας και να μην γίνει καμία αλλαγή.

Και να σκεφτεί κάνεις ότι οι Νεοζηλανδοί δεν φημίζονται για τα χριστιανικά τους φρονήματα.

Γα να παίρνουν παράδειγμα και οι εδώ κάποιοι «καλοθελητές» διαφόρων ΜΚΟ που έχουν προβάλλει το αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την ελληνική σημαία γιατί… προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι. Μάλιστα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το είδαμε στο nikosxeiladakis.grhellas-now.comekklisiaonline.grefenpress.gr


Το παραπάνω δημοσίευμα, ισχυρίζεται πως κάποιοι καλοθελητές έχουν προβάλει αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την ελληνική σημαία. Ποιοι είναι αυτοί; Κανένας δεν αναφέρει ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να καταργήσουν το σταυρό από τη σημαία, γιατί πολύ απλά θα μπορούσε ο καθένας να το ελέγξει και να δει αν είναι αλήθεια. Το μόνο αναφέρουν τέτοια δημοσιεύματα είναι φήμες γενικές και αόριστες πως κάποιοι, κάπου, κάποτε θα καταργήσουν το σταυρό από τη σημαία και η φημολογία συνεχίζεται. Ανοησίες. Αν υπήρχε πρόταση για αλλαγή της σημαίας θα ήταν στις πρώτες ειδήσεις, καναλιών και εφημερίδων, όπως το 2000 που ο κύριος Σηφουνάκης στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha πέταξε την εξυπνάδα του για αλλαγή της σημαίας.

 

Ο μύθος αυτός, περί αλλαγής της ελληνικής σημαίας και κατάργηση του σταυρού, που πιθανότατα ξεκίνησε από τον κύριο Σηφουνάκη, κυκλοφορεί αρκετά χρόνια στο ίντερνετ και αναπαράγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με κάθε ευκαιρία.
Παραδείγματα.
ΑΙΣΧΟΣ! Καταργούν τον ΣΤΑΥΡΟ από την Ελληνική Σημαία!!!
Ξεκίνησε η αλλαγή της Ελληνικής σημαίας – Καταργούν το σταυρό
Καταργείται το εθνόσημο από τις στολές των στρατιωτικών

Τώρα ας δούμε την πραγματικότητα σχετικά με την αλλαγή της σημαίας στη Νέα Ζηλανδία, για να καταλάβουμε πως μια πραγματική είδηση μπορεί να γίνει hoax στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου.

Η Νέα Ζηλανδία έχει ολόκληρη ιστορία για το αν θα πρέπει να αλλάξει η σημαία της. Για αρκετές δεκαετίες, έχουν προταθεί αρκετά σχέδια για τη νέα σημαία αλλά δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των υποστηρικτών της αλλαγής της σημαίας, ως προς το σχέδιο που θα πρέπει να έχει η νέα σημαία.

Οι υποστηρικτές της αλλαγής υποστηρίζουν ότι:

 1. Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας, είναι σχεδόν ίδια με τη σημαία της Αυστραλίας με αποτέλεσμα οι δύο σημαίες να συγχέονται συχνά. Παράδειγμα, όταν ο πρωθυπουργός Hawke πήγε στον Καναδά το 1984, η Οτάβα ήταν στολισμένη με σημαίες Νέας Ζηλανδίας.
 2. Η Blue Ensign, δεν αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία της Νέας Ζηλανδίας και δίνει την εντύπωση πως είναι μια αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου.
 3. Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας αναγνωρίζει αποκλειστικά την βρετανική κληρονομιά, ενώ αγνοεί τους Μαορί, (περίπου 600.000 άνθρωποι) και άλλες εθνοτικές ομάδες.
35802
Σημαία της Αυστραλίας
35801
Σημαία της Νέας Ζηλανδίας

Οι αντίπαλοι των υποστηρικτών της αλλαγής υποστηρίζουν ότι:

 1. Το οικονομικό κόστος της συζήτησης και της αλλαγής της σημαίας είναι μεγάλο.
 2. Η σημαία δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια και πολλοί Νεοζηλανδοί αισθάνονται συνδεδεμένοι με αυτή τη σημαία, επειδή μεγάλωσαν με αυτή και έχει γίνει μέρος της ιστορίας της Νέα Ζηλανδίας
 3. Η σημαία εκπροσωπεί την Νέα Ζηλανδία και Union Jack στη σημαία αντιπροσωπεύει το ισχυρό παρελθόν και τους δεσμούς της Νέας Ζηλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ιστορία της ως μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ενώ ο Σταυρός του Νότου αντιπροσωπεύει τη θέση της στο Νότιο Ειρηνικό.
 4. Γενιές ανδρών από τη Νέα Ζηλανδία πολέμησαν και πέθαναν κάτω από την Union Jack ή την σημερινή σημαία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της αλλαγής της σημαίας της Νέας Ζηλανδίας, διαβάστε στους παρακάτω συνδέσμους.

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_flag_debate#Arguments_for_change

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_flag_referendums,_2015%E2%80%9316

https://en.wikipedia.org/wiki/Lockwood_silver_fern_flag

https://archive.is/aWID

https://archive.is/Hy1Lc

https://archive.is/0mxw

Όπως είδαμε παραπάνω, το ζήτημα της αλλαγής της σημαίας είναι εντελώς διαφορετικό από τους ισχυρισμούς που διαβάσαμε στο άρθρο του κυρίου Χειλαδάκη και δεν υπάρχει κανένα θρησκευτικό ζήτημα στην αλλαγή της σημαίας. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν παραποιημένα, για να διαδοθεί ακόμη μια φορά ο μύθος της κατάργησης του σταυρού από την Ελληνική σημαία.

Οποιοσδήποτε σύνδεση της αλλαγής της σημαίας της Νέας Ζηλανδίας με το χριστιανισμό είναι στο πλαίσιο της φαντασίας και καταρρίπτεται. Όσο για την αλλαγή της ελληνικής σημαίας, την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ή ακούστε κάτι τέτοιο, ζητήστε να σας δώσουν αποδείξεις ποιοι θέλουν να την καταργήσουν.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • jiminis

  Επίσης, οι ΗΠΑ στη θέση που τώρα έχουν τα αστέρια, πριν είχαν την union jack και ήταν από τα πρώτα που αλλάξανε.

  Θα είχε ενδιαφέρον να ψαχτεί το θέμα που είχα διαβάσει σε ένα blog που υποστήριζε πως η ελληνική σημαία είναι κλεμμένη από μια βρετανική αποικία του 17ου αιώνα με αλλαγμένο χρώμα

  • Sir Maybach

   Το τελευταίο είναι μια ανοησία που είχα ακούσει κι εγώ από κάποιους «ψαγμένους» (όπως και ότι τα χρώματα της είναι από της σημαία της Βαυαρίας λόγω Όθωνα). Το ότι μοιάζει δεν σημαίνει ότι είναι και κλεμμένη. Οι περισσότερες σημαίες στον κόσμο λίγο πολύ μοιάζουν και σε χρώματα και σε σχέδια, μάλλον γιατί ακολουθούν τον Εραλδικό κανόνα. Βέβαια αν παρατηρήσουμε την σημαία της East India Company εξαιρουμένου του μοτίβου «σταυρός στο καντόνι και οριζόντιες λωρίδες» καμμία άλλη ομοιότητα, ούτε στα χρώματα, ούτε στον αριθμό των λωρίδων ούτε καν στον σταυρό. Βέβαια το γιατί οι επαναστατημένοι Έλληνες να επιλέξουν να αντιγράψουν την σημαία κάποιας west india company κι όχι κάποια άλλη που να ανήκει σε κράτος κι όχι σε logo εταιρείας και είχαν πιο οικεία (πχ της Ρωσίας) θα παραμείνει ένα άλυτο μυστήριο.. Και για τους απανταχού «ψαγμένους» που δεν γνωρίζουν καν την ιστορία της ίδιας τους της σημαίας να τους ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ ήταν αυτή η εθνική σημαία αλλά του ναυτικού (θεσπίστηκε ως εθνική σημαία μόλις το 1975) και ότι η πρώτη ήταν αυτή η μπλε με τον λευκο σταυρό στη μέση.. Μάλλον την αντέγραψαν από την σημαία του Κεμπέκ!

 • 14ALL

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Η Η ΦΤΕΡΗ;
  ΚΑΙΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Η ΦΤΕΡΗ ΕΧΑΣΕ.
  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ

 • Alle sagen druben DDR

  Σε κάθε εθνική σημαία, στην κορυφή του κονταριού υπάρχει κάποιο διακοσμητικό. Στην ελληνική σημαία πχ είναι ο σταυρός, στην αμερικανική είναι η σφαίρα ή ο αετός, στην ρωσική είναι ο δικέφαλος αετός, στην τουρκική η ημισέληνος με το πεντάκτινο αστέρι κ.ο.κ Αυτές ωστόσο χρησιμοποιούνται μόνο εντός των συνορών. Σε διεθνείς συναντήσεις, όταν υπάρχουν σημαίες δύο ή περισσότερων κρατών, είθισται να τοποθετούνται όλες σε ουδέτερο κοντάρι. Σε ακραία περίπτωση η σημαία της φιλοξενούσας χώρας μπορεί να φέρει το διακριτικό της διακοσμητικό, ποτέ όμως δεν παρατηρείται η φιλοξενούμενη χώρα να έχει διακοσμητικό! Αυτά, επειδη μερικοί λοβοτομημένοι ελληνάρες ουρλιάζαν γιατί δεν υπήρχε ο διακοσμητικός σταυρός στο κοντάρι της ελληνικής στην Τουρκία! Προ μηνος…

 • Antonis Armageddon

  «κάποιοι καλοθελητές έχουν προβάλει αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την
  ελληνική σημαία. Ποιοι είναι αυτοί; Κανένας δεν αναφέρει ποιοι είναι
  αυτοί που θέλουν να καταργήσουν το σταυρό από τη σημαία,»

  ΕΓΩ. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ!!!! ΕΓΩ ΕΙΜ ΑΥΤΟΣ!!!!1122233445567675985876598756098ΗΩΚΗΞΗΩΟΣ0-Ζ0ΕΡ ΞΓ΄φΜΥ

 • Sir Maybach

  Δεν ξέρω αν θα καταργηθεί από τη σημαία ο σταυρός πάντως στο κοντάρι δεν τον βλέπω σε διεθνές επίπεδο, σε αντίθεση με την ημισέληνο των δίπλα ή τον αετό των ΗΠΑ. Εκτός αν η χρήση του προβλέπεται μόνο εντός συνόρων. Τώρα για την σημαία της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας δεν μου πέφτει και λόγος αλλά είναι από τις πιο όμορφες σημαίες που ανεμίζουν στον κόσμο και αν θέλουν σώνει και ντε να αποτινάξουν την Βρετανία από πάνω τους ας μάθουν να οδηγούν στα δεξιά για αρχή…

  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο.

  • Που είναι ο σταυρός;

   • Sir Maybach

    Ε μα αυτό είπα, ότι σε διεθνές επίπεδο ΔΕΝ υπάρχει ο σταυρός… Ωστόσο στην κορυφή του ιστού «…φέρει σφαίρα λευκή και επ’ αυτής σταυρό λευκό…». Αυτό που δεν ξέρω είναι, αν ο σταυρός επί του ιστού, φέρεται μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ή σε εγχώριες εκδηλώσεις ή δεν ξέρω που αλλού. Σε διεθνές επίπεδο πάντως δεν…

 • κατερινα καπελερη

  Αυτός ο Χειλαδάκης ,ο μεγας Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος, τι ακριβως φρούτο είναι? Υπάρχει ειδίκευση και σε άλλες χώρες , όπως Ιταλολόγος ή Αλβανολόγος για παράδειγμα.

  • John Smith

   Η ειδίκευση υπάρχει, το είχε σχολιάσει και ο διαχειριστής σε παλαιότερο άρθρο του: http://www.history-archaeology.uoc.gr/el/graduate/tourkology/tourkology.html

   Τώρα το ότι αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στο Χειλαδάκη να γράφει βλακείες είναι ένα θέμα, αλλά δεν δείχνει να τον απασχολεί και ιδιαίτερα.

 • xtzman

  <> το ειπε ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

  Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος¨

 • leon06010

  Εγώ για σημαία της Ελλάδας θέλω αυτό:
  http://www.kokkonisflags.gr/images/detailed/0/ARIS13087612364e021c94552b8.jpg

  • Sir Maybach

   Το «Θεσσαλονίκη» το θέλεις ή να το αλλάξουμε?

   • Alle sagen druben DDR

    Αλλαγή, να γράψουμε Τόκιο

 • NFEEFE

  Τη περασμένη εβδομάδα ήμουν με μια Νεοζηλανδή φίλη και μου έλεγε ακριβώς αυτή την ιστορία.

  Φυσικά δεν υπάρχει σταυρός, ούτε κατάργηση του σταυρού, ούτε τίποτα, απλά τα κλικ και η παραπληροφόρηση μετράνε περισσότερο!

  Προσωπικά από όσες μου έδειξε προτιμούσα τη μαύρη – μπλε, ακόμα και από αυτή που ήδη έχουν!

 • John Smith

  Πάντως απόψεις του στυλ «να κατέβει ο σταυρός απ’ τη σημαία γιατί είναι θρησκευτικό σύμβολο» και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές ακούγονται αρκετές φορές. Ίσως όχι από επίσημες πηγές -ή σε επίσημες ανακοινώσεις- αλλά σίγουρα σαν προσωπικές απόψεις αριστεροκουλτουρέ κύκλων, που συνήθως επηρεάζουν μια μερίδα της κοινής γνώμης. Νομίζω ότι από εκεί ξεκίνησε η θεωρία αυτή, και στη συνέχεια διογκώθηκε από διάφορους φοβικούς ώστε να φτάσει στη σημερινή κατάσταση.

  Τώρα το ότι είναι ζήτημα αν ένας στους εκατό καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύει η σημαία -και άρα κανένα «παγκόσμιο σύστημα εξουσίας» δεν θα είχε λόγο να την αλλάξει- μάλλον δεν περνάει απ’ το μυαλό μερικών.

 • Hodor

  Ο John Oliver παρουσίασε το θέμα σε 2-3 εκπομπές και ήταν απολαυστικός: https://goo.gl/lHn1Ds

 • Andreas

  σημαντική λεπτομέρεια: ο «Σταυρός του Νότου» υπήρχε και στις εναλλακτικές προτάσεις 🙂

 • tasos

  https://www.youtube.com/watch?v=o5YJ-kty8EA
  αυτο πως το ακους ; οχι οτι θεωρω τον Χειλαδακη σοβαρό .. αλλα καλο ειναι να ξερουμε τι εχει ειπωθεί σχετικά απο »επίσημους»

  • Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Άρα από τον Σηφουνάκη ξεκίνησε όλο αυτό το θέμα; Ποιας χρονολογίας είναι το βίντεο;

   • tasos

    εκτιμώ πολύ τη δουλειά σου και τη προσφορά σου , δεν γνωριζω τη χρονολογια , ισως βρεις καποιο κολπο να τη μαθεις εσυ , με Παπαθεμελη στο πανελ πιθανον δεκαετια ’90 ;; δεν μπορω να ξερω σιγουρα

    • Από το 2000 είναι το βίντεο και πιθανότατα είναι η αρχή του μύθου για την αλλαγή της σημαίας και την κατάργηση του σταυρού. Όλοι οι μύθοι έχουν μια πολύ μικρή δόση αλήθειας.

     • tasos

      σαχλαμαρας ο σηφουνας .. αλλα να που δινει αφορμη για »επίθεση».. αυτο δεν εψαχνες ;
      αραγε μονο τη δικη του αποψη εξέφραζε η ειχε υποστήριξη απο το κόμμα του; δε θα το μαθουμε μαλλον ποτε ,,

     • Δεν γνώριζα την δήλωση του Σηφουνάκη. Θα το ψάξω καλύτερα το θέμα. Ήδη την έχω προσθέσει στο άρθρο.

  • SLam

   Η συζήτηση ήταν για τον σταυρό στον ιστό και όχι στη σημαία, αν θυμάμαι καλά! Το κόψιμο της αρχής της κουβέντας στο βίντεο δεν σε αφήνει να καταλάβεις για τι μιλάνε.