Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ!HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Καταρρίπτεται – ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ!

27 Μαρ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Μερικές φορές μια πραγματική είδηση παραποιείται τόσο πολύ, που γίνεται πιο hoax από τα hoax. 

Πρώτα θα διαβάσουμε την παραποιημένη είδηση, πριν περάσουμε στην πραγματική.


 

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ!

100301

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ηχηρό χαστούκι σε όσους ήθελαν και σχεδίαζαν, όπως κάποιοι «φωστήρες» και εδώ στην Ελλάδα, την αλλαγή της σημαίας με την αφαίρεση του σταυρού, έδωσε ο νεοζηλανδικός λαός παρά του ότι δεν διακρίνεται και πολύ για τα χριστιανικά του αισθήματα.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, προβλήθηκε από ΜΚΟ το αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την σημαία της Νέας Ζηλανδίας γιατί όπως υποστήριξαν, προσβάλει το αίσθημα των μη χριστιανών κατοίκων της χώρας και να αντικατασταθεί από ένα…φύλο από κλαδί δέντρου.

Δημιουργήθηκε όμως ζήτημα και τελικά αποφασίστηκε να γίνει δημοψήφισμα για τον αν θέλει ο λάος να αφαιρεθεί ο σταυρός από την σημαία του.

Το αποτέλεσμα ήταν επί 4,5 εκατομμυρίων ψήφων το 56,6% ψήφησε να παραμείνει ο σταυρός στην σημαία της Νέας Ζηλανδίας και να μην γίνει καμία αλλαγή.

Και να σκεφτεί κάνεις ότι οι Νεοζηλανδοί δεν φημίζονται για τα χριστιανικά τους φρονήματα.

Γα να παίρνουν παράδειγμα και οι εδώ κάποιοι «καλοθελητές» διαφόρων ΜΚΟ που έχουν προβάλλει το αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την ελληνική σημαία γιατί… προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι. Μάλιστα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το είδαμε στο nikosxeiladakis.grhellas-now.comekklisiaonline.grefenpress.gr


Το παραπάνω δημοσίευμα, ισχυρίζεται πως κάποιοι καλοθελητές έχουν προβάλει αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την ελληνική σημαία. Ποιοι είναι αυτοί; Κανένας δεν αναφέρει ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να καταργήσουν το σταυρό από τη σημαία, γιατί πολύ απλά θα μπορούσε ο καθένας να το ελέγξει και να δει αν είναι αλήθεια. Το μόνο αναφέρουν τέτοια δημοσιεύματα είναι φήμες γενικές και αόριστες πως κάποιοι, κάπου, κάποτε θα καταργήσουν το σταυρό από τη σημαία και η φημολογία συνεχίζεται. Ανοησίες. Αν υπήρχε πρόταση για αλλαγή της σημαίας θα ήταν στις πρώτες ειδήσεις, καναλιών και εφημερίδων, όπως το 2000 που ο κύριος Σηφουνάκης στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha πέταξε την εξυπνάδα του για αλλαγή της σημαίας.

 

Ο μύθος αυτός, περί αλλαγής της ελληνικής σημαίας και κατάργηση του σταυρού, που πιθανότατα ξεκίνησε από τον κύριο Σηφουνάκη, κυκλοφορεί αρκετά χρόνια στο ίντερνετ και αναπαράγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με κάθε ευκαιρία.
Παραδείγματα.
ΑΙΣΧΟΣ! Καταργούν τον ΣΤΑΥΡΟ από την Ελληνική Σημαία!!!
Ξεκίνησε η αλλαγή της Ελληνικής σημαίας – Καταργούν το σταυρό
Καταργείται το εθνόσημο από τις στολές των στρατιωτικών

Τώρα ας δούμε την πραγματικότητα σχετικά με την αλλαγή της σημαίας στη Νέα Ζηλανδία, για να καταλάβουμε πως μια πραγματική είδηση μπορεί να γίνει hoax στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου.

Η Νέα Ζηλανδία έχει ολόκληρη ιστορία για το αν θα πρέπει να αλλάξει η σημαία της. Για αρκετές δεκαετίες, έχουν προταθεί αρκετά σχέδια για τη νέα σημαία αλλά δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των υποστηρικτών της αλλαγής της σημαίας, ως προς το σχέδιο που θα πρέπει να έχει η νέα σημαία.

Οι υποστηρικτές της αλλαγής υποστηρίζουν ότι:

  1. Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας, είναι σχεδόν ίδια με τη σημαία της Αυστραλίας με αποτέλεσμα οι δύο σημαίες να συγχέονται συχνά. Παράδειγμα, όταν ο πρωθυπουργός Hawke πήγε στον Καναδά το 1984, η Οτάβα ήταν στολισμένη με σημαίες Νέας Ζηλανδίας.
  2. Η Blue Ensign, δεν αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία της Νέας Ζηλανδίας και δίνει την εντύπωση πως είναι μια αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου.
  3. Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας αναγνωρίζει αποκλειστικά την βρετανική κληρονομιά, ενώ αγνοεί τους Μαορί, (περίπου 600.000 άνθρωποι) και άλλες εθνοτικές ομάδες.
35802

Σημαία της Αυστραλίας

35801

Σημαία της Νέας Ζηλανδίας

Οι αντίπαλοι των υποστηρικτών της αλλαγής υποστηρίζουν ότι:

  1. Το οικονομικό κόστος της συζήτησης και της αλλαγής της σημαίας είναι μεγάλο.
  2. Η σημαία δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια και πολλοί Νεοζηλανδοί αισθάνονται συνδεδεμένοι με αυτή τη σημαία, επειδή μεγάλωσαν με αυτή και έχει γίνει μέρος της ιστορίας της Νέα Ζηλανδίας
  3. Η σημαία εκπροσωπεί την Νέα Ζηλανδία και Union Jack στη σημαία αντιπροσωπεύει το ισχυρό παρελθόν και τους δεσμούς της Νέας Ζηλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ιστορία της ως μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ενώ ο Σταυρός του Νότου αντιπροσωπεύει τη θέση της στο Νότιο Ειρηνικό.
  4. Γενιές ανδρών από τη Νέα Ζηλανδία πολέμησαν και πέθαναν κάτω από την Union Jack ή την σημερινή σημαία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της αλλαγής της σημαίας της Νέας Ζηλανδίας, διαβάστε στους παρακάτω συνδέσμους.

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_flag_debate#Arguments_for_change

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_flag_referendums,_2015%E2%80%9316

https://en.wikipedia.org/wiki/Lockwood_silver_fern_flag

https://archive.is/aWID

https://archive.is/Hy1Lc

https://archive.is/0mxw

Όπως είδαμε παραπάνω, το ζήτημα της αλλαγής της σημαίας είναι εντελώς διαφορετικό από τους ισχυρισμούς που διαβάσαμε στο άρθρο του κυρίου Χειλαδάκη και δεν υπάρχει κανένα θρησκευτικό ζήτημα στην αλλαγή της σημαίας. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν παραποιημένα, για να διαδοθεί ακόμη μια φορά ο μύθος της κατάργησης του σταυρού από την Ελληνική σημαία.

Οποιοσδήποτε σύνδεση της αλλαγής της σημαίας της Νέας Ζηλανδίας με το χριστιανισμό είναι στο πλαίσιο της φαντασίας και καταρρίπτεται. Όσο για την αλλαγή της ελληνικής σημαίας, την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ή ακούστε κάτι τέτοιο, ζητήστε να σας δώσουν αποδείξεις ποιοι θέλουν να την καταργήσουν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.