Ανεπιβεβαίωτο: Δυο αυτοκτονίες προσφύγων μετά την απέλαση τους στην Τουρκία

In Διάφορα, Διάφορα θέματα by Γιώργος Ζαβοδημητράκης0 Comments

Eνα άρθρο εμφανίστηκε και αναπαράχθηκε εχθές (5 Απριλίου) και κάνει λόγο για δύο απόπειρες αυτοκτονίες προσφύγων που γύρισαν πίσω στη Τουρκία, όπως φαίνεται όμως δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, ας δούμε τι λέει το άρθρο.

 

αρχείο λήψης

 

 

Όπως αναφέρει το politikalesvos.gr δύο από τους επαναπροωθηθέντες, πρόσφυγες που έφτασαν χθες στην Τουρκία “εγκαινιάζοντας” ουσιαστικά την συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν όταν έφτασαν στις εγκαταστάσεις των υποτιθέμενων υποδομών που έχει σχεδιάσει η γείτονα χώρα.

Ο λόγος της απόπειρας τους ήταν ότι ενώ ζήτησαν πολιτικό άσυλο , η αίτηση τους απορρίφθηκε αμέσως .Ο ένας εκ των δύο άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Τουρκίας…

Χωρίς τίτλο

To είδαμεε στο kar.orgalfavita.gr τα οποία δίνουν σαν αρχική πηγή της είδησης το politikalesvos.gr


 

Στο άρθρο δεν παρουσιάζεται κάποια σχετική παραπομπή που να επιβεβαιώνει την είδηση για δύο απόπειρες αυτοκτονίας με έναν νεκρό. Ενα τέτοιο περιστατικό, λογικά, θα έπαιζε και στα διεθνή ΜΜΕ, όμως δεν υπάρχει καμία ( για την ώρα) τέτοια είδηση που να αναφέρεται στο περιστατικό, ή κάποιο άλλο παρεμφερές περιστατικό σχετικό με αυτοκτονίες προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν  στη Τουρκία. Το ίδιο και στα τουρκικά ΜΜΕ, δεν υπάρχει σχετική αναφορά.

 

Ειδησεογραφικές σελίδες όπως ο telegraph που καλύπτουν τα γεγονότα της επιστροφής των προσφύγων δεν κάνουν λόγο για απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων, αυτό που γράφουν είναι ότι απειλούν πως θα αυτοκτονήσουν και ότι προτιμούν να πεθάνουν εδώ από το να γυρίσουν στη Τουρκία. Φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις όπως αυτή του 20χρονου Mohammed Arqam “I would rather die here than go back to Turkey” (προτιμώ να πεθάνω εδώ παρά να γυρίσω στη Τουρκία)

Δείτε το χθεσινό (5 Απριλίου) άρθρο του telegraph.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/04/04/greece-to-send-migrants-back-to-turkey/

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Deutsche Welle, η οποία κάνει λόγο για φόβο και σκέψεις αυτοκτονιών μεταξύ των προσφύγων, δείτε το χθεσινό (5 Απριλίου) άρθρο.

 http://www.dw.com/en/desperation-in-lesbos/a-19164607

Οπως βλέπουμε τα χθεσινά άρθρα των δύο μεγάλων ενημερωτικών ιστοσελίδων του εξωτερικού κάνουν λόγο μόνο για απειλές αυτοκτονιών από μεριάς προσφύγων και όχι για βεβαιωμένες απόπειρες αυτοκτονίας όπως παρουσιάζεται στο άρθρο που εμφανίστηκε και αναπαράγεται στο ελληνόφωνο διαδίκτυο.

Υπάρχει βέβαια από τον Φεβρουάριο σχετική είδηση από απόπειρες αυτοκτονίας πακιστανών στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας της καθυστέρησης του ταξιδιού της για την Β. Ελλάδα, αλλά το άρθρο που εξετάζουμε δεν μιλάει για αυτό το περιστατικό.

http://www.huffingtonpost.co.uk/2016/02/26/two-men-try-to-hang-themselves-greece_n_9324714.html

Γιώργος Ζ.

 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.