Τα κινητά κάνουν τη νεολαία αντικοινωνική!

15

Το 1900 οι άνθρωποι ήταν χωμένοι σε εφημερίδες και βιβλία.

Από τα ’20s μέχρι τα ’30s είχαν στα αυτιά ένα ραδιόφωνο.

Τη δεκαετία του ’50 κάθονταν μπροστά στη τηλεόραση

Στα ’70s είχαν κασέτες και Atari.

Στα ’80s περνούσαν το χρόνο τους σε μαγαζιά με ηλεκτρονικά με κερματοδέκτη και στον Commodore 64.

Στα ’90s ακούγανε CDs, βλέπανε βιντεοκασέτες και αποκτούσαν τις πρώτες συνδέσεις στο Internet.

Σήμερα είναι τα smartphones, το Facebook και το WiFi.

Σε κάθε βήμα που έχουμε κάνει σαν άνθρωποι, οι ενήλικες της κάθε γενιάς κουνούν το κεφάλι τους λέγοντας: «αυτό το πράγμα καταστρέφει τη νεολαία».

Σε 25 χρόνια από σήμερα τα παιδιά μας θα κουνούν το κεφάλι τους λέγοντας «αυτό το πράγμα καταστρέφει τη νεολαία, εμείς είχαμε μόνο το Instagram και ήμασταν μια χαρά!»

Πάντα θα υπάρχουν παιδιά που θα ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν ένα βιβλίο, ένα βινίλιο, ένα παιχνίδι στον Spectrum, μια βιντεοκασέτα, μια ταινία, ένα app.
Το πως ο κάθε άνθρωπος θα έρχεται σε επαφή με τον άλλο είναι ένα προσωπικό ζήτημα και η δική μας άποψη δεν έχει καμία αξία.

Αλλά η ιδέα πως τα smartphones και τα apps καταστρέφουν τα παιδιά μας είναι λανθασμένη και βασισμένη στο ρομαντισμό και την περιορισμένη ή επιλεκτική μνήμη.

Εσείς με τι ήσασταν παθιασμένοι όταν ήσασταν μικρότεροι;

Greek Skeptic

newspaper

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Nintendo 64 και GameBoy.
  Απλά.

 • Ε όχι και c64, στην Ελλάδα είμαστε, γράψε Amstrad CPC 😀

  • Darth Vader

   Τι λες ρε; Μια χαρά πούλαγε ο C64.
   Aκου Amstrad… το μηχάνημα με το πιο άθλιο scrolling ever, και τον άθλιο ήχο απο το μεγαφωνάκι; Μακρυά. Απάτη.

   • Άθλιο scrolling? Μάλλον δεν έχεις δει τους σωστούς τίτλους… ε άθλιο δεν λες τον ήχο επειδή δεν είχε το (όντως σκάλες ανώτερο) SID, χαλάρωσε… τουλάχιστον βλέπαμε κανένα χρώμα εκτός του μπεζοκαφέ!

    …λογικό που άργησες 3 μήνες να απαντήσεις, με τη συχνότητα που τρέχει η CPU σου… 😀

 • Γιώργος Μεταξάς

  Συνήθως συγχέουμε την επικοινωνία με την προσωπική επαφή. Σήμερα τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους πολύ περισσότερο, την προσωπική επαφή έχουν μειώσει εξαιτίας φόρτου μαθημάτων και αποστάσεων.

 • Μ. Τ

  ’90s παιδί, με βινύλιο, κάποτε, μέχρι που πετάχτηκε, χάλασα άπειρα CD στην παιδική μου ηλικία, επειδή νόμιζα ότι δούλευαν και στο γραμμόφωνο. Αγάπη το PSX, το playstation 1 στη μεγάλη του διάσταση, που πάντα με τρόμαζε το Resident Evil 3. Οπότε, από μικρός συνειδητοποιημένος για τα όρια ηλικίας των παιχνιδιών, που κάποτε είχαν νόημα, διάλεγα παιχνίδια της ηλικίας μου.
  Ήμουν και εν δυνάμει λάτρης των κόμικς, αλλά όντας από οικογένεια που δεν είχε οικονομική επιφάνεια, ξέθαβα πεταμένα όπου έβρισκα κόμικς, απορροφούμενος με τις ώρες.
  Σε αυτό, ίσως να βοήθησαν και οι δάσκαλοι στο δημοτικό, οι οποίοι προήγαγαν σύστημα δανειστικής βιβλιοθήκης, με μεγάλη πέραση. Τα πιο μεγάλα βιβλία (100 σελίδων περίπου), ήταν ανάρπαστα από τους καλούς μαθητές.
  Τελευταία λατρεία το tetris, το οποίο έπαιζε το γνωστό Korobeiniki, είτε μόνο είτε με πολλά παιχνίδια μαζί (τέτρις το λέγαμε κι αυτό).

 • Konstas

  Γνωρίζετε ότι συμφωνώ σε πολλά με τις απόψεις σας, αλλά αυτό είναι ένα από τα πράγματα με τα οποία δεν συμφωνώ. Δεν θα χρησιμοποιήσω σαν κύριο επιχείρημα την εμπειρία μου, ως διδάσκων σε Ι.Ε.Κ. όπου ένα από τα προβλήματα (όλων των καθηγητών) είναι ότι οι μαθητές (που έχουν υποτίθεται επιλέξει να βρίσκονται εκεί και πληρώνουν αδρά) ασχολούνται την μισή ώρα με το κινητό τους, θα μιλήσω με επιχειρήματα λογικής.

  Σίγουρα και στο παρελθόν υπήρχαν αυτοί οι «περισπασμοί» κοινωνικότητας, αλλά δεν είναι το ίδιο :

  Η εφημερίδα ή το περιοδικό έχει περιορισμένη ύλη. Θα κάτσεις να διαβάσεις λίγη ώρα (όσο μπορείς όταν βρίσκεσαι έξω), κάποια στιγμή θα τελειώσεις. Στο κινητό δεν υπάρχει αυτό. Το chatting, blogging, playing, watching μπορεί να εξακολουθεί επ’ άπειρο.

  Το να έχεις στα αυτιά ένα ραδιόφωνο προφανώς δεν είναι πρακτικό για πολύ ώρα. Ή θα ακούς μουσική μαζί με τους υπόλοιπους ή θα βάλεις ακουστικά. Συγγνώμη, αλλά δεν θυμάμαι, ακόμα και όταν τα walkman ήταν στα ντουζένια τους, παρέες παιδιών έξω, με το καθένα από ένα walkman στο αυτί του ή και αν υπήρχαν και δεν το θυμάμαι, σίγουρα δεν ήταν στον βαθμό που το βλέπω τώρα με τα κινητά.

  Η συνεχής παρακολούθηση τηλεόρασης προκαλεί αντικοινωνικότητα, δεν χρειαζόταν τους Simpsons να το μάθουμε αυτό. Ακόμα και έτσι, τηλεόραση έχεις μόνο στο σπίτι, άντε και σε καμιά καφετέρια, που ή δείχνει Fashion Tv (που δεν το παρακολουθεί κανένας) ή δείχνει αγώνα (οπότε έχεις πάει ειδικά για αυτόν τον σκοπό).

  Τα ηλεκτρονικά και οι υπολογιστές των προηγούμενων δεκαετιών είχαν επίσης το ίδιο χαρακτηριστικό. Τα είχες σπίτι σου ή πήγαινες ειδικά σε μαγαζί για αυτά. Η διαφορά με τα νέα «ηλεκτρονικά» είναι ότι μπορείς να παίζεις παντού και ανά πάσα στιγμή.

  Κοντολογίς, το ζήτημα με τα σύγχρονα κινητά είναι ότι συνδυάζουν όλους τους ανωτέρω περισπασμούς σε μια μικρή συσκευή (είναι και εφημερίδα και τηλεόραση και τηλέφωνο και ηλεκτρονικό παιχνίδι και video), την οποία την κουβαλάς μαζί σου και στην οποία έχεις πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, χωρίς ουσιαστικό κόστος.

  Αυτό είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, πολύ πιο δύσκολο από την μεμονωμένη διαχείριση των μέσων του παρελθόντος.

  Προφανώς δεν θεωρώ ως λύση να καταργηθούν τα κινητά ή το wi-fi. Απλώς ο καθένας πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένος στο πως το διαχειρίζεται, όχι για κανέναν άλλον λόγο, για το δικό του το καλό. Αν περνάει τον μισό χρόνο της ημέρας στο κινητό του, αν θέλει φόρτιση μπαταρίας 2 φορές την μέρα και παρόλα αυτά θεωρεί ότι δεν έχει πρόβλημα…. οκ, εμένα δεν μου πέφτει λόγος από εκεί και έπειτα.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Είχα φίλους που δεν κατέβαιναν να παίξουμε γιατί έπαιζαν ηλεκτρονικό ή έβλεπαν βιντεοκασέτα. Είχα φίλους που δεν κανόνιζαν έξοδο γιατί έχει την τάδε σειρά. Εγώ ζούσα στην εφηβεία μου με το στερεοφωνικό (ραδιόφωνο) παραμάσχαλα, κυριολεκτικά. Τραβούσα το ηχείο στο μπάνιο.
   Προφανώς δεν φταίει το μέσο αν το χρησιμοποιεί κάποιος με λάθος τρόπο. Αλλά συνήθως αυτοί που αναπολούν τα παλαιότερα κάνουν λάθος σύγκριση. Η κακή χρήση της τηλεόρασης ήταν να κάθεσαι σπίτι για να δεις, αντί να βγεις. Το smartphone σού δίνει τη δυνατότητα να δεις τη σειρά που αγαπάς τη στιγμή που εσύ μπορείς. Το ότι βλέπουμε ανθρώπους στο μετρό με τα μάτια καρφωμένα στο τηλέφωνό τους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι εξαρτημένοι από αυτό ή αντικοινωνικοί. Ίσως απλά να αποφάσισαν να διαχειριστούν ωφέλιμα τον νεκρό χρόνο που περιμένεις να σε πάει το τρένο από τον ένα σταθμό στον άλλο, όπως κάποιος άλλος θα πάρει μαζί του ένα βιβλίο (ελαφρώς πιο άβολη η μεταφορά του), όπως η γιαγιά μου έπαιρνε μαζί της στο ΚΤΕΛ το βελονάκι της.

   Πάντως είναι γεγονός ότι ΑΝ είσαι επιρεπής σε «κακή χρήση», το smartphone σού δίνει περισσότερες ευκαιρίες να το κάνεις, σε αντίθεση με τα παλαιότερα μέσα που δεν μπορούσες να τα κουβαλάς πάντα πάνω σου.

   • Konstas

    Μα αυτό λέω και εγώ. Δεν λέω ότι και παλαιότερα δεν υπήρχε αυτή η απομόνωση σε αρκετές περιπτώσεις. Και παιδιά κλεισμένα όλη μέρα μέσα να βλέπουν τηλεόραση και παιδιά όλη μέρα στα ηλεκτρονικά (στα οποία πήγαινα και εγώ όσο άντεχε η τσέπη μου -υπάρχει και αυτή η παράμετρος) κλπ κλπ. Το μέγεθος του προβλήματος είναι.

    Το πρόβλημα δεν το έχουν οι άνθρωποι που «παίζουν» με το κινητό τους στο μετρό. Εκείνη τη στιγμή μεταφέρονται, για αυτούς είναι νεκρός χρόνος και τον γεμίζουν έτσι. Πρόβλημα υπάρχει -κατ’ εμέ προφανώς- όταν βλέπω 3-4 εφήβους σε ένα καφε, επί 1 ώρα και βάλε, να μην έχουν ανταλλάξει κουβέντα και να είναι ο καθένας καρφωμένος στο κινητό του (δεν κάθονταν σπιτάκι τους, με την άνεσή τους;). Και δεν είναι κάτι σπάνιο, μπορεί να μην υπερβάλλω λέγοντας ότι αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

    Αν πάσει περιπτώσει, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…. δεν πρόκειται να πω σε κανέναν πως θα ζήσει την ζωή του, αν του αρέσει με ‘γεια του με χαρά του. Αλλά του αρέσει πραγματικά;
    (προσωπικό παράδειγμα. Κάποτε ήμουν μανιώδης του fb. Μου είχε γίνει άγχος μήπως μου έστειλε μήνυμα κάποιος, αν του απάντησε, αν μου έκανε like κλπ. Κάποια στιγμή το συνειδητοποίησα, το έκοψα μαχαίρι και βρήκα την ηρεμία μου. Δεν ήταν κάτι που μου άρεσε πραγματικά)

  • Γεώργιος Παπαδόπουλος

   Σωστότατος!!!

 • Spock

  Εγώ όταν ήμουν μικρός στον Vulcan ήμουν παθιασμένος με την τηλεπάθεια.

 • Klein Mein

  ZX Spectrum + 48Kb . Τι μας θύμησες βρε Greek Skeptic ?

  • Τι είναι το Spectrum; Πείτε και σε εμένα τον αδαή.

   • Klein Mein

    Εισαι μεσα στο διαδικτυο…και ρωτας εμας ? Τεσπα. Ειναι ενας home computer στα μεσα της δεκαετιας του 80.

    • Το 50% της απάντησής σου, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος. Προσωπικά, δεν αντικαθιστώ την αξία του διαλόγου με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο. Παρά ταύτα, σε ευχαριστώ για την απαντησή σου στην απορία μου.