Ποιοι είμαστε
Αρχική Κακή αρχαιολογία: Οι μυστηριώδεις λίθινες σφαίρες.ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κακή αρχαιολογία: Οι μυστηριώδεις λίθινες σφαίρες.

13 Απρ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο και κάνουν λόγο για ανακάλυψη μυστηριωδών λίθινων σφαιρών, οι, ας το πούμε, μυστηριώδεις αυτές λίθινες σφαίρες αποδίδονται, εσφαλμένα, από τους φαν των ufo ως απόδειξη εξωγήινων ή από (κακούς) αρχαιολόγους ως απόδειξη ενός προηγμένου άγνωστου πολιτισμού που έζησε πριν πολλά πολλά χρόνια.

427489_359869597420422_1161959935_n

Ας δούμε δύο τέτοιες περιπτώσεις, η πρώτη στη Huffington Post, κάνει λόγο για μια μυστηριώδη λίθινη σφαίρα που ανακαλύφθηκε στη Βοσνία και αποδίδεται σε κάποιον άγνωστο αρχαίο πολιτισμό. Σημειώνεται βέβαια ότι αυτός που την ανακάλυψε δεν θεωρείται και ο πλέον αξιόπιστος αλλά η εντύπωση παραμένει.


 

Χωρίς τίτλο

Ερωτηματικά προκαλεί μυστηριώδης λίθινη σφαίρα η οποία βρέθηκε στη Βοσνία, σε δάσος κοντά στην πόλη Ζαβιντοβίτσι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, ο Βόσνιος αρχαιολόγος Σεμίρ Οσμάνατζιτς εκτιμά πως ενδεχομένως να πρόκειται για την αρχαιότερη λίθινη σφαίρα που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπινα χέρια. Ο όγκος της γίνεται αντιληπτός στις φωτογραφίες, ενώ, όπως σημειώνεται, έχει «πολύ υψηλή» περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Ο Οσμάνατζιτς θεωρεί πως οι σφαίρες αποτελούν απόδειξη της παρουσίασε ενός προηγμένου, άγνωστου πολιτισμού στην περιοχή πάνω από 1.500 χρόνια πριν, ενώ, σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, τέτοιου είδους σφαίρες υπήρχαν αρκετές στην περιοχή μέχρι και τον 20ό αιώνα, και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1970, κατά την οποία πολλές καταστράφηκαν λόγω φημών ότι στο εσωτερικό τους έκρυβαν χρυσό.

Σημειώνεται πως ο Οσμάνατζιτς –ο «Βόσνιος Ιντιάνα Τζόουνς»- θεωρείται σχετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς το 2005 ήταν ο άνθρωπος που είχε πυροδοτήσει τη μανία γύρω από τις «πυραμίδες του Βισόκο» στη χώρα, γύρω από τις οποίες είχε υπάρξει όργιο θεωριών, αλλά και (δικαιολογημένων) αμφισβητήσεων.


Και ας δούμε τώρα και άλλο ένα παράδειγμα το οποίο κάνει λόγο για εξωγήινη δραστηριότητα, δεν θα το αναπαράγω όλο το άρθρο, μπορείτε να το δείτε στο ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ


Σε περιοχή των βουνών των Προμάχων Πέλλας,, γνωστή σε ελάχιστους, βρίσκεται η πελώρια πέτρινη σφαίρα, η οποία εντυπωσιάζει από την τελειότητα της στρογγυλάδας και φυσικά από τον τεράστιο όγκο της. Η διάμετρός της υπερβαίνει τα τρια μέτρα και το βάρος της υπολογίζεται με έναν προχειρο υπολογισμό στους 15 τονους.

Σπάνιο φυσικό φαινόμενο ή κάτι άλλο;
Οι τυχεροί αυτόπτες που την έχουν δει, υποστηρίζουν επίμονα οτι είναι αδύνατον να έχει κατασκευαστεί από άνθρωπο και το πιο πιθανό σενάριο που πλάθουν, είναι να είναι έργο εξωγήινης δραστηριότητας.
Η συγκεκριμένη σφαίρα στηρίζεται πλάγια σε δυο άλλα μικρότερα βράχια και αιωρείται, ενώ μπορεί κάποιος να περάσει από κάτω της.
Να τονίσουμε ότι παρόμοια, αλλά μικρότερα ευρήματα, έχουν αναφερθεί στη Βοσνία, κοντά στη φημισμένη πυραμίδα και στην Κόστα Ρίκα.


 

Αυτά τα άρθρα τα παρέθεσα ως παράδειγμα, είναι όμως αυτές οι λίθινες σφαίρες έργο εξωγήινης δραστηριότητας και απόδειξη κάποιου άγνωστου αρχαίου πολιτισμού που έζησε επάνω στη γη;

 

spheroidal2

 

Σαφώς και όχι, πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο και τίποτα άλλο, στα περισσότερα όμως άρθρα που αναπαράγονται από, ειδησεογραφικές και μη, ιστοσελίδες δεν αναφέρονται στο γεωλογικό αυτό φαινόμενο, αντίθετα, εμμένουν στην μυστηριώδη χροιά του θέματος, μια μυστηριώδη χροιά που, επί της ουσίας, δεν υπάρχει.

 

weathering-13-728

 

Η σφαιροειδής αποσάθρωση( Spheroidal weathering ) είναι ένα είδος χημικής διάβρωσης του πετρώματος και παράγει αυτές τις λίθινες σφαίρες.

Χωρίς τίτλο

 

Ας δούμε ακόμα ένα περιστατικό σφαιροειδούς αποσάθρωσης γνωστό ως τα Μάρμαρα του Διαβόλου (Devil’s Marbles) στην Αυστραλία, μάλιστα οι σφαίρες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτή που παρουσιάζεται στο άρθρο της Huffington Post για τη Βοσνία, πόσο μάλλον της σφαίρας στο βουνό των Πρόμαχων της Πέλλας.

aadevilsmarble5

3228896739afc6139278884a44cc97995e654a5a

b20e2e007fc8bf845ec975b2a492f8e478476488

Δεν θα συνεχίσω με άλλα παραδείγματα, στο διαδίκτυο, άλλωστε, μπορείτε να βρείτε πολλά, μπορείτε όμως να δείτε και χαρακτηριστικές τέτοιες λίθινες σφαίρες που βρίσκονται στη Τήνο και συγκεκριμένα στο χωριό Βώλακα ή Βώλαξ σε άρθρο του thetravelbook.gr.

http://www.thetravelbook.gr/article.asp?catid=30862&subid=2&pubid=64203204

Oι λίθινες σφαίρες, παρά το ότι δεν έχουν κάτι το εξωπραγματικό, γίνονται αντικείμενο συζήτησης ως κάτι το πέραν της αντίληψης μας, αυτό μου θυμίζει ακόμα ένα τμήμα κακής αρχαιολογίας και αυτό είναι οι ενεργειακές γραμμές Ley ( Ley lines).

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει άρθρα ή θα έχετε ακούσει από γνωστούς σας  να κάνουν λόγο για ενεργειακές γραμμές πάνω στις οποίες βρίσκονται τα μνημεία της χώρας μας, χαράζοντας ευθείες γραμμές επάνω σε επίπεδους χάρτες (!) προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να χαρίσουν μια απόκρυφη και μυστικιστική χροιά (;) στα, έτσι κι αλλιώς, σπουδαία επιτεύγματα των προγόνων μας.

 

greekgeodesy1

 

 

Αν νομίζετε όμως ότι οι ενεργειακές γραμμές είναι αποκλειστικά δικό μας προνόμιο, κάνετε λάθος.

Οι ενεργειακές γραμμές και ο όρος Ley lines επινοήθηκαν το 1921 από έναν βρετανό ερασιτέχνη αρχαιολόγο, τον Alfred Watkins, ο οποίος έκανε λόγο για υποτιθέμενη ευθυγράμμιση των αρχαίων και μεγαλιθικών μνημείων της Βρετανίας, αναπτύσσοντας τις θεωρίες αυτές στα βιβλία του «British Trackways» και «The Old Straight Track».

Το 1969, ο μύθος των ενεργειακών γραμμών αναβίωσε από τον συγγραφέα John Michell, στο βιβλίο του «The View Over Atlantis» συνέδεσε τις  γραμμές αυτές στα πρότυπα του Feng Shui γράφοντας ότι οι ενεργειακές γραμμές Ley διατρέχουν ολόκληρη τη Βρετανία.

Η ύπαρξη αυτών των γραμμών επάνω σε ένα χάρτη δεν αποτελεί καμία απόδειξη ενεργειακών και μυστικιστικών φαινομένων, αλλιώς, θα πρέπει να δεχτούμε και ως απόδειξη μυστικιστικών και ενεργειακών φαινομένων και την ευθυγράμμιση των τηλεφωνικών θαλάμων της Αγγλίας, κάτι που έκανε ο αρχαιολόγος Richard Atkinson και απέδειξε ότι οι ευθείες γραμμές επάνω στους χάρτες δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα.

Γιώργος Ζ.

b585f9e5a3c469ffa06e3cc069cabdfa

 

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής