Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται: Εξαφάνισε τα αρχεία της εταιρίας του με ενα κλικ.FAKE NEWS

Καταρρίπτεται: Εξαφάνισε τα αρχεία της εταιρίας του με ενα κλικ.

18 Απρ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Πριν λίγες ημέρες εμφανίστηκε στο διαδίκτυο η είδηση για έναν άντρα ο οποίος διέγραψε την εταιρία του με ένα κλικ, ας δούμε τι γράφει σχετικά με το θέμα η Huffington Post.

Χωρίς τίτλο

Πόσο εύκολο θα ήταν να καταστρέψει κανείς τα ίχνη της εταιρείας του πριν από πενήντα χρόνια; Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαζόταν μια βόμβα μεγάλης εμβέλειας, μια μπουλντόζα και καλό σχεδιασμό. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να «εξαφανίσει» κατά λάθος την εταιρεία του τότε, εκτός εάν έκρυβε στο γραφείο του ένα «κόκκινο κουμπί» αυτοκαταστροφής, όπως αυτό που φημολογείται ότι διαθέτει ο ηγέτης της Βόρειας Κόρεας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στη σύγχρονη εποχή όμως, με τις περισσότερες εταιρείες να δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο, το να καταστρέψει κανείς την εταιρεία του κατά λάθος είναι πανεύκολο. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται απλά ένα πάτημα του πληκτρολογίου.

Η ιστοσελίδα Techworm αναφέρει την τραγελαφική ιστορία του Marco Marsala, ιδιοκτήτη εταιρείας φιλοξενίας ιστοσελίδων, ο οποίος κατάφερε να διαγράψει όλες τις ιστοσελίδες που εξυπηρετούσαν τους πελάτες του, καθώς και κάθε άλλο ηλεκτρονικό ίχνος της εταιρείας του.

Ο άνδρας πάτησε κατά λάθος τον καταστροφικό κωδικό «rm -rf» (rm σημαίνει “remove”, δηλαδή “διέγραψε”, r σημαίνει “αυτή την διεύθυνση και f σημαίνει “δύναμη”). Συνήθως, ο κωδικός διαγράφει κάτι συγκεκριμένο, το οποίο ορίζει αυτός που γράφει τον κώδικα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο Marsala ξέχασε να ορίσει το τι πρέπει να διαγραφεί και έχασε κυριολεκτικά όλη του την εταιρεία.

Ο άνδρας κατέφυγε στη συνέχεια στο διαδίκτυο για να ζητήσει βοήθεια, όμως κανείς δεν μπορούσε να τον καθοδηγήσει. Δεν είναι γνωστό εάν ο Marsala βρήκε τελικά λύση στο πρόβλημά του.

http://archive.is/0Kr0K


Στο ίδιο μήκος κύματος και το vima.gr που αναφέρει ως πηγή τον Independent.

14607206481500637814

Απίστευτο και όμως αληθινό: Βρετανός διέγραψε με μόλις μία λάθος γραμμή κώδικα από το Ιντερνετ ολόκληρη την εταιρεία του – μαζί με τα αρχεία των πελατών του.

Η γκάφα του Μάρκο Μαρσάλα δείχνει για άλλη μια φορά πως στον προγραμματισμό των υπολογιστών, ακόμα και μια λανθασμένη εντολή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Προτού πατήσει το «Enter» ο ιδιοκτήτης της εταιρίας web hosting Μαρσάλα έβλεπε τα πάντα να λειτουργούν κανονικά. Μετά από αυτό το κλικ όμως, τα πάντα διαγράφηκαν!

Γράφοντας μια εντολή, η οποία θα διέγραφε κάποια στοιχεία από τους server της εταιρείας, ο άτυχος Μαρσάλα διέλυσε τα πάντα – όχι μόνο την δική του εταιρεία αλλά και τις ιστοσελίδες που διαχειριζόταν για τους 1.500 πελάτες του.

Προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση, απευθύνθηκε σε ένα φόρουμ ειδικών στους servers, εξηγώντας τους πως κατά λάθος χρησιμοποίησε την καταστροφική εντολή στους υπολογιστές του. Η απάντηση που πήρε ήταν η χειρότερη δυνατή. Με αυτή τη λάθος γραμμή κώδικα, όχι μόνο κατάφερε να διαγράψει κάθε δεδομένο που υπήρχε, αλλά δεν άφησε και περιθώριο ανάκτησης των δεδομένων. «Λυπάμαι, αλλά η εταιρία σου είναι πλέον νεκρή» του απάντησαν από το φόρουμ.

«Θα έπρεπε πρώτα να διασφαλίσεις τα δεδομένα των πελατών σου, προτού τα βομβαρδίσεις» του είπε ένας άλλος. «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσα λάθη μπορεί να έχουν γίνει, ώστε να καταφέρει κάποιος να διαγράψει όλους τους server, μαζί με τα back-up του».

Οπως εξηγεί ο Independent, ο κώδικας ήταν ο «rm -rf», ο οποίος έχει προγραμματιστεί ώστε να διαγράφει ό,τι του πουν. Το «rm» δίνει εντολή κατάργησης όλων των δεδομένων, ενώ το «f» συμβολίζει το «force», δηλαδή την άμεση διαγραφή στοιχείων, χωρίς την εμφάνιση προειδοποιήσεων.

Στους κύκλους των προγραμματιστών, ο συγκεκριμένος κώδικας είναι διαβόητος για τις ολοκληρωτικά καταστροφικές του ιδιότητες. Κάτι που φαίνεται πως αγνοούσε ο γκαφατζής Μαρσάλα. Το λάθος του ήταν πως δεν όρισε κάποια συγκεκριμένη περιοχή «προς διαγραφή», και έτσι η εντολή διέγραψε τα πάντα.

http://archive.is/WIhLB


Troll-face-796x398

 

O Μάρκο Μαρσάλα κατάφερε να τρολάρει όλο το διαδίκτυο, η ιστορία του εμφανίστηκε και σε ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως ο Independent, στη σελίδα όμως του Independent ενημέρωσαν το άρθρο και εξηγούν ότι πρόκειται hoax, δείτε ΕΔΩ.

Ο ίδιος ο Μαρσάλα μίλησε στη Reppublica και εξήγησε ότι όλο αυτό ήταν ένα είδος μάρκετινγκ για την νέα του start up εταιρία και όπως λέει η εντολή με την οποία υποτίθεται ότι έσβησε την εταιρία του είναι ακίνδυνη αλλά κανείς δεν το παρατήρησε. Την ιστορία, εξηγεί, την εμπνεύστηκε από κάποιον γνωστό του ο οποίος το 2006 διέγραψε τα αρχεία της εταιρίας του.

Δείτε λεπτομέρειες στη Repubblica

Γιώργος Ζ. 

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής