Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Έξαλλος! Τον απέλυσαν και… διέλυσε αεροπλάνο με μια μπουλντόζα-ΒΙΝΤΕΟHOAXES FAKE NEWS

Καταρρίπτεται – Έξαλλος! Τον απέλυσαν και… διέλυσε αεροπλάνο με μια μπουλντόζα-ΒΙΝΤΕΟ

28 Απρ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Από χθες ένα βίντεο με τον ισχυρισμό πως ένας απολυμένος υπάλληλος κατέστρεψε ένα αεροσκάφος πολλών εκατομμυρίων, αναπαράγεται από blogs, ιστοσελίδες, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια. Είναι αλήθεια;

Είμαστε σίγουροι πως κάπου θα το έχετε δει, αφού το έχουν αναπαράγει σχεδόν όλοι. Ας το δούμε.


ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Τον απέλυσαν και… διέλυσε αεροπλάνο
Έναν εκσκαφέα πήρε ένας Ρώσος υπάλληλος, αεροπορικής εταιρείας και άρχισε να διαλύει ένα αεροπλάνο, μόλις η εταιρεία του ανακοίνωσε την απόλυσή του.

38911

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος υπάλληλος αποφάσισε να πάρει… εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο για την απόλυσή του. Ο υπάλληλος αφού προκάλεσε σημαντικές ζημιές, περίπου 4,5 εκατ. ευρώ στο αεροσκάφος, αποχώρησε από το χώρο του αεροδρομίου… πιο ήρεμος.

Το είδαμε στο ethnos.gr


Η είδηση έπαιξε και σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 27/4/2016

38906

Κανένας έξαλλος απολυμένος υπάλληλος δεν κατέστρεψε αεροπλάνο, πολλών εκατομμυρίων, επειδή τον απέλυσαν. Αν είχε συμβεί πραγματικά κάτι τέτοιο, το πρώτο που θα μαθαίναμε, θα ήταν το όνομα του υπαλλήλου και σε ποιο αεροδρόμιο συνέβει.

Αυτές οι πληροφορίες όμως, δεν υπάρχουν στην είδηση και είναι μια ακόμη περίπτωση που κάποιος πήρε ένα εντυπωσιακό βίντεο και έγραψε μια φανταστική ιστορία. Η ψευδής είδηση ξεκίνησε από τη mirror και την the sun και εξαπλώθηκε σε ολοκληρο τον κόσμο.

To εντυπωσιακό βίντεο δεν είναι καινούργιο, υπάρχει από τις 15 Ιουν. 2011 στο youtube και στην αρχική του μορφή δεν υπάρχει κανένας ισχυρισμός για εξαγριωμένο υπάλληλο.

Στο τέλος του βίντεο ακούμε μια ομάδα ανθρώπων να γελάνε και να αστειεύονται, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αν κάποιος εξαγριωμένος υπάλληλος, πιθανότατα συνάδελφός τους, κατέστρεφε ένα αεροσκάφος. Πόσες φορές συναντήσατε εκσκαφέα σε αεροδρόμιο;

Το αεροσκάφος είναι ένα Yakovlev Yak-40 από την δεκαετία του 70, ένα πολύ παλιό αεροσκάφος, και ελάχιστα υπάρχουν σε λειτουργία αυτή τι στιγμή στον κόσμο. Η ρώσικη αεροπορική εταιρία UTair έχει χρόνια που τα έχει αποσύρει και δεν έχει κανένα Yak-40 σε ενεργεία.

Αν προσέξουμε το βίντεο, φαίνεται καθαρά πως ο πλαϊνός κινητήρας έχει ήδη αφαιρεθεί.

38912

38901

Ακόμη, αν προσέξουμε το βίντεο, βλέπουμε τον αριθμό του αεροσκάφους στην ουρά. Αν και δεν φαίνεται καθαρά ολόκληρος ο αριθμός, οι τέσσερις τελευταίοι αριθμοί, είναι 7292

Από το στόλο των Yak-40 της εταιρίας UTrail υπάρχει μόνο ένα Yak-40 που ο αριθμός του τελειώνει σε 7292. Το RA-87292

http://rzjets.net/aircraft/?parentid=1520&typeid=187&frstatus=3

Μια έρευνα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο Yak-40  με αριθμό RA-87292 μας έδωσε την παρακάτω αποκαλυπτική φωτογραφία, από τις 26 Νοε 2010.

Το αεροσκάφος των “πολλών εκατομμυρίων ευρώ” είναι στην παρακάτω άριστη κατάσταση και οι κινητήρες έχουν αφαιρεθεί.

http://russianplanes.net/id69847

Τα παλιά αεροσκάφη που έχουν αποσυρθεί, κομματιάζονται και ανακυκλώνονται. Ένας τρόπος να κομματιαστούν γρήγορα είναι με εκσκαφείς, όπως βλέπουμε στα παρακάτω βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=1KWZbzsQj80

Συμπέρασμα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει χρόνια που έχει αποσυρθεί και κομματιάστηκε για να ανακυκλωθούν τα υλικά του. Ισχυρισμοί πως ένας εκνευρισμένος  υπάλληλος, εκδικήθηκε παίρνοντας τον πρώτο εκσκαφέα (όχι μπουλντόζα που γράφουν) του αεροδρομίου, που τυχαία βρέθηκε μπροστά του και ο υπάλληλος γνώριζε να τον χειριστεί, καταρρίπτονται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.