Δεν καταργούνται τα θρησκευτικά στην Α και Β Δημοτικού, για να καταργηθούν πρέπει πρώτα να διδάσκονται.

7

Τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει την εμφάνιση του ένα άρθρο που θέλει να καταργούνται τα θρησκευτικά στις δύο πρώτες τάξεις (Α και Β) του δημοτικού, το άρθρο αυτό αναπαράγεται με τη γνωστή μέθοδο της αντιγραφής (copy paste) δίχως έλεος και δίχως εξακρίβωσης των ισχυρισμών, έτσι ενδεικτικά αναφέρω δύο από τα ιστολόγια τα οποία είδαμε το άρθρο, το makeleio που ανέβασε το άρθρο στις 28 Απριλίου  και το parlapipas.com που ανέβασε το άρθρο στις 29 Απριλίου, τα ιστολόγια αυτά μας δίνουν και την αρχική πηγή του άρθρου, το prisonplanet.gr το οποίο είχε ανεβάσει το επίμαχο άρθρο στις 27 Απριλίου.

Ας διαβάσουμε πρώτα το άρθρο και μετά δίχως να πάρουμε πολιτικές ή θρησκευτικές θέσεις θα δούμε αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι τα θρησκευτικά καταργούνται στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού.


2016-04-29_090935

Σε θέματα Πίστης η Αριστερά, προεκλογικά ήταν ξεκάθαρη. Η αθεΐα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιδεολογικής πλατφόρμας της, την οποία τώρα προσπαθεί να επιβάλλει στην χώρα, ούσα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αφαίρεσε το μάθημα των Θρησκευτικών από την
Α” και την Β” Δημοτικού, τότε που διαμορφώνεται σε ένα παιδί η θρησκευτική αλλά και η εθνική συνείδηση.

Μέσα στο Πάσχα για να μην γίνει αντιληπτό, καθώς οι Ελλαδίτες «διακοπάρουν», επέλεξαν και άλλαξαν το πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία:

-Μείωσαν τις ώρες των θρησκευτικών στο μισό σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού
-Καταργούν από την Πρώτη και την Δευτέρα Δημοτικού τα Θρησκευτικά που σημαίνει κατάργηση των βιβλίων των θρησκευτικών και προσπάθεια αποχριστιανοποίησης των Ελληνόπουλων.

Η απόφαση στάλθηκε στα σχολεία και στις διευθύνσεις και θα ισχύει από την επόμενη χρονιά

Με τις υγείες μας!

Prisonplanet.gr


Πριν ξεκινήσουμε να σας πω ότι η ιστορία περί κατάργησης των θρησκευτικών κρατεί καιρό τώρα και στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά άρθρα που να κάνουν λόγο για κατάργηση ή και ως προαιρετικό μάθημα στα σχολεία. Δεν θα επεκταθώ όμως παραπάνω σε αυτό και απλά θα δούμε μέσα από υπουργικές αποφάσεις τι ισχύει για το μάθημα των θρησκευτικών.

Tα θρησκευτικά δεν καταργούνται στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού, πως να καταργήσεις κάτι το οποίο δεν διδάσκεται σε αυτές τις τάξεις, το μάθημα των θρησκευτικών ξεκινά στη τρίτη τάξη του δημοτικού, ας δούμε ενδεικτικά τις κατανομές ωρών διδασκαλίας από το 2006 όπως φαίνεται και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στο φύλλο της 23 Αυγούστου 2006.

Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατανομή του χρόνου των μαθημάτων στις έξι τάξεις του δημοτικού, τα θρησκευτικά διδάσκονται για 2 ώρες από τη τρίτη τάξη του δημοτικού και μετά. Ολόκληρο το ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Χωρίς τίτλο

Ας δούμε τώρα τι πραγματικά γίνεται με το μάθημα των θρησκευτικών και πάλι μέσα από υπουργική απόφαση, πρόσφατη αυτή την φορά (26/4/2016), με την υπογραφή του κ. Φίλη.

Λεπτομέρειες δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο όπου επισυνάπτεται και σχετικό έγγραφο με τις ώρες των μαθημάτων στα δημοτικά.

http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/20012-26-04-16-me-ypografi-fili-to-oloimero-dimotiko-sxoleio

Μέσα από το έγγραφο παραθέτω τον πίνακα όπου φαίνεται ότι τα θρησκευτικά εξακολουθούν να μη διδάσκονται στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μειώνονται οι ώρες από 2 σε 1 για τις δύο τελευταίες τάξεις (Ε και ΣΤ) του δημοτικού, οι ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών στη Γ και Δ δημοτικού παραμένουν ως έχουν.

Χωρίς τίτλο

 

Σε σχέση με 2006 θα δείτε αλλαγές και στις ώρες διδασκαλίας και άλλων μαθημάτων, δεν θα επεκταθώ όμως παραπάνω καθώς στο συγκεκριμένο άρθρο εξετάσαμε τι συμβαίνει με τα θρησκευτικά τα οποία, όπως είδαμε, δεν διδάσκονταν στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού και οι ισχυρισμοί περί τωρινής κατάργησης τους μόνο αστείοι μπορούν να χαρακτηριστούν, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τα θρησκευτικά είναι η μείωση των διδακτικών ωρών από 2 σε 1 για τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και τίποτα άλλο.

 Γιώργος Ζ.

 

 • Τα θρησκευτικά θα γίνουν θρησκειολογία όπως σ’ όλη την Ευρώπη. Μήπως διαφωνούν οι μενουμευρωπαίοι; Και μακάρι να μη διδάσκονταν καθόλου οι θρησκείες ως ξεχωριστό μάθημα. Κλέβουν ώρες από εργαστήρια.

 • Ilias Dimitriou

  Αυτό που αλλάζει αλλά δεν το επισημένετε, είναι πως αντί για «θρησκευτικά»,
  θα διδάσκετε η «θρησκειολογία», κάτι που δεν έχει καμία σχέση. Θα διδάσκουν δηλαδή την πολιτιστική προσφορά της ορθοδοξίας στη χώρα μας.

 • «αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τα θρησκευτικά είναι η μείωση των διδακτικών ωρών από 2 σε 1 για τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και τίποτα άλλο.»

  Σοβαρά τώρα; Και δεν είναι αυτός σοβαρός λόγος; Δεν έχετε καταλάβει; Κάνουν την αφαίρεση του μαθήματος, γιαβάς-γιαβάς, θα έλεγε κάποιος, που θα ήθελε κάτι να βρει να πει.

  Όπως και να χει, τα θρησκευτικά, δεν κατάφεραν ποτέ να είναι κανονικό μάθημα. Γι αυτό σχεδόν κανένα παιδί δεν πρόσεξε ποτέ μέσα στην τάξη. Εκτός από τον σκοπό της βαθμοθηρίας, βέβαια.

  Αυτή τη στιγμη, κάνω τις διακοπές μου σε χώρα που, κατά κύριο λόγο, το θρήσκευμά της, είναι Καθολικό. Πραγματικά, θαυμαζω αυτήν την αξία, που δίνουν εδώ στη θρησκεία τους, στο Θεό, στους Αγίους και δη στην Κυρία των Αγγέλων. Πραγματικά το ευχαριστιεμαι. Κάθε φορά στην Καθολική Λειτουργία, υπάρχει μία όμορφη και αγγελική αύρα. Σε συνδιασμό με τη μουσική του Οργάνου, προσευχεσαι και ταξιδευεις.

  Από την άλλη εμάς εδώ, στην Χώρα της φαιδρας Πορτοκαλαίας, μας έχει «φάει» ή σοβαρότητα και η αυστηρότητα. Ένας από τους λόγους, όπως το έχω καταλάβει από προσωπική εμπειρία, που δεν «πλησιάζουν» οι νέοι τις Κυριακες την Εκκλησία, είναι αυτή η σοβαρότητα. Μη πω για τις βαρβαρες ώρες, που ξεκινά η λειτουργία. Exempli gratia, ή Καθολική λειτουργία, ξεκινά στις 09:30 ενώ η Ορθόδοξη στις 07:00. Εδώ που βρίσκομαι, στο εξωτερικό, οι νέοι και οι οικογενειες, παρίστανται στη λειτουργία.

  Βέβαια, θα μου πεις ότι η Καθολική Λειτουργία, διαρκεί μία ώρα και τριάντα λεπτά, ενώ η Ορθόδοξη τρεις ώρες γεμάτες…

  Ξεφυγα, αλλά ο,τι είχα μέσα μου να πω, το είπα.

  • gtsiros

   «Ξεφυγα,» ω καλά είσαι

  • John Smith

   Παίζει βέβαια ρόλο και το ότι αυτοί έκαναν τον κύκλο της «άρνησής» τους, και σιγά σιγά επιστρέφουν σε όσα ήξεραν ως σωστά από το παρελθόν, ενώ εμείς ακόμα βρισκόμαστε σ’ αυτή τη φάση και θεωρούμε «πρόοδο» την κατάργηση κάθε παράδοσης -εκκλησιαστικής ή μη.

 • John Smith

  Ήταν που ήταν βλαμμένο το μυαλό ορισμένων, τώρα το ξεχαρβαλώσανε τελείως.

  Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι κάποιοι μπέρδεψαν την Α και Β δημοτικού με την Α και Β γυμνασίου ή λυκείου, αλλά σίγουρα αυτό δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει όλες τις περιπτώσεις αναπαραγωγής. Άρα νομίζω ότι μπορούμε να το καταχωρήσουμε με ασφάλεια κάπου ανάμεσα στις λοιπές βλακείες του διαδικτύου.

 • Sotiris Oikonomou

  Και τη δεκαετία του 90 που πήγαινα δημοτικό, πάλι τα θρησκευτικά δεν διδάσκονταν στις πρώτες δύο τάξεις…