Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν καταργούνται τα θρησκευτικά στην Α και Β Δημοτικού, για να καταργηθούν πρέπει πρώτα να διδάσκονται.HOAXES FAKE NEWS

Δεν καταργούνται τα θρησκευτικά στην Α και Β Δημοτικού, για να καταργηθούν πρέπει πρώτα να διδάσκονται.

30 Απρ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει την εμφάνιση του ένα άρθρο που θέλει να καταργούνται τα θρησκευτικά στις δύο πρώτες τάξεις (Α και Β) του δημοτικού, το άρθρο αυτό αναπαράγεται με τη γνωστή μέθοδο της αντιγραφής (copy paste) δίχως έλεος και δίχως εξακρίβωσης των ισχυρισμών, έτσι ενδεικτικά αναφέρω δύο από τα ιστολόγια τα οποία είδαμε το άρθρο, το makeleio που ανέβασε το άρθρο στις 28 Απριλίου  και το parlapipas.com που ανέβασε το άρθρο στις 29 Απριλίου, τα ιστολόγια αυτά μας δίνουν και την αρχική πηγή του άρθρου, το prisonplanet.gr το οποίο είχε ανεβάσει το επίμαχο άρθρο στις 27 Απριλίου.

Ας διαβάσουμε πρώτα το άρθρο και μετά δίχως να πάρουμε πολιτικές ή θρησκευτικές θέσεις θα δούμε αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι τα θρησκευτικά καταργούνται στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού.


2016-04-29_090935

Σε θέματα Πίστης η Αριστερά, προεκλογικά ήταν ξεκάθαρη. Η αθεΐα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιδεολογικής πλατφόρμας της, την οποία τώρα προσπαθεί να επιβάλλει στην χώρα, ούσα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αφαίρεσε το μάθημα των Θρησκευτικών από την
Α” και την Β” Δημοτικού, τότε που διαμορφώνεται σε ένα παιδί η θρησκευτική αλλά και η εθνική συνείδηση.

Μέσα στο Πάσχα για να μην γίνει αντιληπτό, καθώς οι Ελλαδίτες «διακοπάρουν», επέλεξαν και άλλαξαν το πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία:

-Μείωσαν τις ώρες των θρησκευτικών στο μισό σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού
-Καταργούν από την Πρώτη και την Δευτέρα Δημοτικού τα Θρησκευτικά που σημαίνει κατάργηση των βιβλίων των θρησκευτικών και προσπάθεια αποχριστιανοποίησης των Ελληνόπουλων.

Η απόφαση στάλθηκε στα σχολεία και στις διευθύνσεις και θα ισχύει από την επόμενη χρονιά

Με τις υγείες μας!

Prisonplanet.gr


Πριν ξεκινήσουμε να σας πω ότι η ιστορία περί κατάργησης των θρησκευτικών κρατεί καιρό τώρα και στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά άρθρα που να κάνουν λόγο για κατάργηση ή και ως προαιρετικό μάθημα στα σχολεία. Δεν θα επεκταθώ όμως παραπάνω σε αυτό και απλά θα δούμε μέσα από υπουργικές αποφάσεις τι ισχύει για το μάθημα των θρησκευτικών.

Tα θρησκευτικά δεν καταργούνται στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού, πως να καταργήσεις κάτι το οποίο δεν διδάσκεται σε αυτές τις τάξεις, το μάθημα των θρησκευτικών ξεκινά στη τρίτη τάξη του δημοτικού, ας δούμε ενδεικτικά τις κατανομές ωρών διδασκαλίας από το 2006 όπως φαίνεται και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στο φύλλο της 23 Αυγούστου 2006.

Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατανομή του χρόνου των μαθημάτων στις έξι τάξεις του δημοτικού, τα θρησκευτικά διδάσκονται για 2 ώρες από τη τρίτη τάξη του δημοτικού και μετά. Ολόκληρο το ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Χωρίς τίτλο

Ας δούμε τώρα τι πραγματικά γίνεται με το μάθημα των θρησκευτικών και πάλι μέσα από υπουργική απόφαση, πρόσφατη αυτή την φορά (26/4/2016), με την υπογραφή του κ. Φίλη.

Λεπτομέρειες δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο όπου επισυνάπτεται και σχετικό έγγραφο με τις ώρες των μαθημάτων στα δημοτικά.

http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/20012-26-04-16-me-ypografi-fili-to-oloimero-dimotiko-sxoleio

Μέσα από το έγγραφο παραθέτω τον πίνακα όπου φαίνεται ότι τα θρησκευτικά εξακολουθούν να μη διδάσκονται στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μειώνονται οι ώρες από 2 σε 1 για τις δύο τελευταίες τάξεις (Ε και ΣΤ) του δημοτικού, οι ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών στη Γ και Δ δημοτικού παραμένουν ως έχουν.

Χωρίς τίτλο

 

Σε σχέση με 2006 θα δείτε αλλαγές και στις ώρες διδασκαλίας και άλλων μαθημάτων, δεν θα επεκταθώ όμως παραπάνω καθώς στο συγκεκριμένο άρθρο εξετάσαμε τι συμβαίνει με τα θρησκευτικά τα οποία, όπως είδαμε, δεν διδάσκονταν στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού και οι ισχυρισμοί περί τωρινής κατάργησης τους μόνο αστείοι μπορούν να χαρακτηριστούν, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τα θρησκευτικά είναι η μείωση των διδακτικών ωρών από 2 σε 1 για τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και τίποτα άλλο.

 Γιώργος Ζ.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής