Δημοσιογράφοι που δεν ξέρουν προσθαφαίρεση ή like farming;

13

SAT Exam MakeoverΝα τι ισχυρίζεται το χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph που μετέφρασαν και δημοσίευσαν σήμερα ελληνικά ιστολόγια :

Το μαθηματικό πρόβλημα που απευθύνεται σε 7χρονους και έχει δυσκολέψει ακόμη και ενήλικες. Εσείς μπορείτε;

Είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα το οποίο αν και κατασκευάστηκε για επτάχρονους, εντούτοις έχει μπερδέψει αρκετούς ενήλικες.

Το μαθηματικό πρόβλημα δημοσίευσε στο Twitter, η Louise Bloxham όπως μεταδίδει η Telegraph, και έλαβε δεκάδες απαντήσεις όταν έγραψε «Εάν νομίζετε ότι η απάντηση είναι το 65 τότε κάνετε λάθος».

Ch4GfOTXEAExnlRΤο μαθηματικό πρόβλημα έχει ως εξής: «Υπήρχαν μερικοί άνθρωποι μέσα σε ένα τρένο. 19 από αυτούς κατέβηκαν στην πρώτη στάση. 17 άνθρωποι ανέβηκαν στο τρένο. Τώρα μέσα στο τρένο έχουν μείνει 63 άνθρωποι. Πόσοι ήταν αρχικά μέσα;»

 *******mathematics

Κατ αρχήν επτάχρονος δεν νομίζω ότι θα μπορούσε εύκολα να το λύσει, στην Ελλάδα τουλάχιστον έχω την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο το μαθαίνουν σε μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού.

Δεν υπάρχει καμία κατάρριψη σ αυτή την περίπτωση, η απάντηση είναι προφανής σε όλους, λύνεται και με την κοινή λογική, αλλά στα μαθηματικά δεν είναι τίποτα άλλα παρά μια απλή εξίσωση πρώτου βαθμού:

X – 19 + 17 = 63 => X = 63+2=65

Το πιθανότερο είναι ότι ένα τυπογραφικό λάθος κάποιου βιβλίου μαθηματικών, το βρήκε η μαμά που έλυνε τα προβλήματα του παιδιού της… (αλλά άσχετη στην προσθαφαίρεση), το δημοσίευσε κι έγινε ντόρος (viral όπως λένε).  

Απορίας άξιο είναι το πως μπορεί ένα τέτοιο δημοσίευμα να παρεισέφρησε σ ένα τόσο μεγάλο μέσο ενημέρωσης (στην telegraph αναφέρομαι φυσικά). Αν πρόκειται για μια περίπτωση like farming μεγάλου μεγέθους ας το κρίνει ο καθένας .

Γιώργος Γ.

ΥΓ

Προσωπικά πιστεύω ότι το αντιλήφθηκαν, έστω κι εκ των υστέρων, αλλά η ανάρτηση ήταν τόσο δημοφιλής που την αφήνουν να υπάρχει. Ίσως μάλιστα σύντομα να βγάλουν και κάποια ανακοίνωση για το λάθος τους,  ενόσω τα κλικ των διαφημίσεων θα εξακολουθούν ν αυξάνουν τα έσοδά τους. Δεν είναι απίθανο να δούμε να γίνεται πράξη κι η παροιμία «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος » , αφού κάλλιστα θα μπορούν να υπάρχουν τόσο η ανακοίνωση όσο και το λάθος δημοσίευμα. 

 • Elina Aglaia Gentekos

  Πολύ απλά η απάντηση είναι 66 άτομα, γιατί όλοι «ξεχνάνε» να υπολογίσουν τον οδηγό στις πράξεις. Την σωστή απάντηση μου την έδωσε ο γιος μου που πάει Δ’ Δημοτικού. Εγώ φυσικά είπα 65….Αυτά!!!!!!!! Άρα σωστά έχει μπει σε βιβλίο ασκήσεων.

  • memos

   Όταν γράφει «19 από αυτούς…» δεν ξεχωρίζει επιβάτες από οδηγό. Άρα στο σύνολο είναι 65.

  • George Ts

   Μπα. Η απαντηση ειναι 67 γιατι ολοι ξεχνανε και τον μηχανικο του τρενου που κοιμαται πισω χωρις να τον εχει παρει χαμπαρι κανεις ξερω γω.

  • Patatoufos

   Δε λεει passengers (επιβατες) αλλα people (ανθρωποι) οποτε συμπεριλαμβανεται οδηγος,ελεγτης η οτιδηποτε αλλο στο αρχικο συνολο.

  • Konstas

   Nope. Λέει αρχικά «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (people) σε ένα τρένο» και μετά το ανέβασμα/κατέβασμα λέει καθαρά ότι «τώρα υπάρχουν 63 άνθρωποι στο τρένο». Ο οδηγός είναι άνθρωπος/people άρα είναι μέσα στους 63.

   Αυτό που λες θα ίσχυε εάν έλεγε αρχικά ότι υπάρχουν «άνθρωποι» (people), αλλά στο τέλος έλεγε ότι τώρα υπάρχουν 63 «επιβάτες» (passengers), οπότε στην πραγματικότητα θα υπήρχαν 64 άνθρωποι (63 επιβάτες + 1 οδηγός), οπότε πράγματι : X – 19 + 17 = 64 => X = 64+2=66.

   Καλή η σκέψη του γιού σου, αλλά μερικές φορές απλά ισχύει το προφανές.

  • Κώστας

   μπράβο στον γιο σου για την σκέψη του, αλλα τι να πω για τη δική σου βλακία! (το πρόβλημα αναφέρεται σε άτομα, δεν ξεχωρίζει επιβάτες και οδηγό)

   • Elina Aglaia Gentekos

    Για αυτό λένε ότι συνθως οι νέες γενεές είναι πιο «βελτιωμένες» από τις προηγούμενες!!!! 😀

 • John Smith

  Για να πω την αλήθεια, για μια στιγμή ανησύχησα. Φοβήθηκα ότι ξέσπασε επιδημία βλακείας. Μετά είπα να μπω στο μυαλό της κ. Bloxham – κοινώς διάβασα τις αναρτήσεις στο λογαριασμό της- και είδα ότι ευτυχώς πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα. Ουφ, ησύχασα.

 • Βασικά, είναι πρόβλημα και για μεσαίες τάξεις δημοτικού. (Τρίτη – Τετάρτη, άρα 9 – 10 χρονών και όχι 7). Φυσικά δε λύνεται με εξίσωση, οι οποίες πρωτοβάθμιες πλέον διδάσκονται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και όχι στο Γυμνάσιο όπως παλιότερα.
  Αυτού του τύπου τα προβλήματα λύνονται με αντίστροφη σειρά των πράξεων και γι’ αυτό ζητάει η άσκηση να εξηγήσουν τη λύση.
  Σε αυτές τις τάξεις δε σχηματίζουν εξισώσεις, αλλά οι μαθητές εκπαιδεύονται να περιγράψουν το σκεπτικό τους. Οι παλιότεροι μπορεί να θυμάστε τη λογική Σκέψη – Λύση – Απάντηση που ακολουθούσαν τα «Μαθηματικά Μου» μέχρι και το 2004 περίπου, η οποία με το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει αντικατασταθεί από πιο σχηματικές απεικονίσεις.

  • Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, που το σχόλιό μου, δεν έχει καμμια σχέση με το θέμα. Το όνομά σου, Anya, από που βγαίνει; Έχει κάποια σχέση με την Ουγγρική γλώσσα; (όπου anya, σημαίνει μάνα).

 • Γιώργος Μεταξάς

  Η λύση φυσικά είναι αυτή που παρουσιάζετε και είναι εύκολη για ενήλικες, όχι όμως και για 7χρονους, που δεν έχουν μάθει να σκέφτονται με εξισώσεις.

  • Kostas Kapa

   δεν χρειαζεται το παιδι να ξερει απο εξισωσεις για να προσθεσει το 63 με το 19 και να αφαιρεσει το 17 αυτα ειναι προβληματα πρακτικης αριθμητικης

   • Γιώργος Μεταξάς

    Συμφωνώ, αλλά το δύσκολο είναι να καταλάβει τι χρειάζεται να προσθέσει και τι να αφαιρέσει, όπως επισημαίνει και η anya.