
Να τι ισχυρίζεται το χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph που μετέφρασαν και δημοσίευσαν σήμερα ελληνικά ιστολόγια :
Το μαθηματικό πρόβλημα που απευθύνεται σε 7χρονους και έχει δυσκολέψει ακόμη και ενήλικες. Εσείς μπορείτε;
Είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα το οποίο αν και κατασκευάστηκε για επτάχρονους, εντούτοις έχει μπερδέψει αρκετούς ενήλικες.
Το μαθηματικό πρόβλημα δημοσίευσε στο Twitter, η Louise Bloxham όπως μεταδίδει η Telegraph, και έλαβε δεκάδες απαντήσεις όταν έγραψε «Εάν νομίζετε ότι η απάντηση είναι το 65 τότε κάνετε λάθος».
Το μαθηματικό πρόβλημα έχει ως εξής: «Υπήρχαν μερικοί άνθρωποι μέσα σε ένα τρένο. 19 από αυτούς κατέβηκαν στην πρώτη στάση. 17 άνθρωποι ανέβηκαν στο τρένο. Τώρα μέσα στο τρένο έχουν μείνει 63 άνθρωποι. Πόσοι ήταν αρχικά μέσα;»

Κατ αρχήν επτάχρονος δεν νομίζω ότι θα μπορούσε εύκολα να το λύσει, στην Ελλάδα τουλάχιστον έχω την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο το μαθαίνουν σε μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού.
Δεν υπάρχει καμία κατάρριψη σ αυτή την περίπτωση, η απάντηση είναι προφανής σε όλους, λύνεται και με την κοινή λογική, αλλά στα μαθηματικά δεν είναι τίποτα άλλα παρά μια απλή εξίσωση πρώτου βαθμού:
X – 19 + 17 = 63 => X = 63+2=65
Το πιθανότερο είναι ότι ένα τυπογραφικό λάθος κάποιου βιβλίου μαθηματικών, το βρήκε η μαμά που έλυνε τα προβλήματα του παιδιού της… (αλλά άσχετη στην προσθαφαίρεση), το δημοσίευσε κι έγινε ντόρος (viral όπως λένε).
Απορίας άξιο είναι το πως μπορεί ένα τέτοιο δημοσίευμα να παρεισέφρησε σ ένα τόσο μεγάλο μέσο ενημέρωσης (στην telegraph αναφέρομαι φυσικά). Αν πρόκειται για μια περίπτωση like farming μεγάλου μεγέθους ας το κρίνει ο καθένας .
Γιώργος Γ.
ΥΓ
Προσωπικά πιστεύω ότι το αντιλήφθηκαν, έστω κι εκ των υστέρων, αλλά η ανάρτηση ήταν τόσο δημοφιλής που την αφήνουν να υπάρχει. Ίσως μάλιστα σύντομα να βγάλουν και κάποια ανακοίνωση για το λάθος τους, ενόσω τα κλικ των διαφημίσεων θα εξακολουθούν ν αυξάνουν τα έσοδά τους. Δεν είναι απίθανο να δούμε να γίνεται πράξη κι η παροιμία «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος » , αφού κάλλιστα θα μπορούν να υπάρχουν τόσο η ανακοίνωση όσο και το λάθος δημοσίευμα.
Γιώργος Γιώτης
Latest posts by Γιώργος Γιώτης (see all)
- Ένας χρήσιμος οδηγός για τις μελέτες, τις έρευνες και τα επιστημονικά περιοδικά - 19 Απριλίου 2018
- Τι είναι το φαινόμενο πλασίμπο; - 16 Απριλίου 2018
- Κρανιοϊερή (ή κρανιακή) οστεοπαθητική: Θεραπεία ή μασαζάκι; - 30 Μαρτίου 2018