Ναι, τους μετανάστες τους πάνε στην Ακρόπολη δωρεάν, εμάς όμως…..

11

Να πω την αλήθεια δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα κάποιος ισχυρός μύθος, πάνω σ’ αυτό το θέμα, μάλλον επειδή είναι πολύ πρόσφατη η είδηση. Το πιο κοντινό που βρήκα σε site, καθώς σε σχόλια από φανατισμένους ανθρώπους η καραμέλα της δωρεάν εισόδου που ποτέ ο Έλληνας πολίτης δεν είχε είναι ιδιαίτερα συχνή, είναι εδώ όπου υπονοείται στον τίτλο η περιφρόνηση του Έλληνα πολίτη (και των δωρεάν εισόδων σε αρχαιολογικούς χώρους που υποτίθεται πως δεν έχει).550_334_505424

Για να γίνουμε λίγο πιο σαφείς, αναφερόμαστε στους 100 πρόσφυγες (οι οποίοι ήταν με τις οικογένειές τους) που ξεναγήθηκαν σήμερα στην Ακρόπολη (δεν με νοιάζει το πολιτικό κίνητρο, καθώς θεωρώ πως προάγει τον πολιτισμό ενός παρελθόντος σε ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένους ανθρώπους, έναν πολιτισμό που μερικές φορές ακόμα και εμείς οι αμεσότεροι απόγονοι εκείνων των Αρχαίων, τον παραγκωνίζουμε συχνότατα).

Πιο συγκεκριμένα από την αρχή της είδησης διάβαζα τα σχόλια που προανέφερα, τα οποία έγιναν η νέα καραμέλα του μισάνθρωπου συμπολίτη μας. Ή μήπως ενός συμπολίτη που δεν έχει ιδέα από τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας; Ας δούμε μερικά από τα πάμπολλα σχόλια που υπάρχουν :

κυρ1

κυρ2κυρ3κυρ4

 

Για ευνόητους λόγους σβήνω τα ονόματα καθώς δεν θέλω να προάγω το μίσος απέναντι σε κανέναν. Τέτοια σχόλια θα βρείτε διάσπαρτα παντού και ο σκοπός της συγγραφής του συγκεκριμένου άρθρου είναι η πρόληψη της σίγουρης διάδοσης αυτής της χαζομάρας. Θέλω μερικές φορές να λειτουργώ σαν γιατρός και να ενημερώνω για κάτι το οποίο ίσως εξελιχθεί πολύ σύντομα σε κάτι πιο επιθετικό και επικίνδυνο.

Η κατάρριψη λοιπόν αυτής της ασυναρτησίας που μπορεί να αναζητηθεί; Προφανώς στο google με ένα απλό κλικ. Είναι πραγματικά τόσο εύκολο. Στο Υπουργείο πολιτισμού μπορείτε να δείτε ποιες μέρες η είσοδος στην Ακρόπολη είναι δωρεάν αλλά και ποιες κατηγορίες Ελλήνων πολιτών (αλλά και Ευρωπαίων) έχουν επίσης δωρεάν είσοδο. Ας δούμε τις Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου : 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς) 28 Οκτωβρίου Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου. Επίσης στο site του ΣΕΟ (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού) μπορείτε να δείτε όλες τις μέρες με δωρεάν είσοδο, για όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Σίγουρα υπάρχουν και μέσα στη χρονιά περαιτέρω δωρεάν εκδηλώσεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους (εδώ μπορείτε να τις δείτε όλες μαζεμένες και ξεκινάνε σε λίγες μέρες).

Κλείνοντας λοιπόν αυτό το κείμενο, θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Είμαστε μερικές φορές πολύ άξεστοι σαν λαός (;) . Δεν θέλω να γενικεύω και αυτό που κάνω εδώ παραβιάζει και την πολιτική της σελίδας μας, στο να κρατάμε δηλαδή μια σχετική ουδετερότητα πάντα στα καθημερινά γεγονότα. Όμως πως γίνεται ένας Αθηναίος κιόλας, να μην έχει επισκεφτεί ΠΟΤΕ ΤΟΥ, την Ακρόπολη και να τη θυμάται μόνο όταν γίνεται μια ξενάγηση ή κάποιο άσχετο πολιτικό γεγονός σχετικά μ’ αυτή; Δηλαδή ο άνθρωπος που γκρινιάζει ότι ξεναγούν δωρεάν τους πρόσφυγες, δεν είχε μπει ποτέ, μα ποτέ στον κόπο να ψάξει στο google, ή να ρωτήσει κάποιον «παίζει να υπάρχει δωρεάν ξενάγηση ή δωρεάν είσοδος στην Ακρόπολη; «. Όχι, περιμένουν να βγάλουν απλά τον μισανθρωπισμό τους και να παραμείνουν απαίδευτοι, γιατί ακόμα κι αν ξέρουν ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα κάποιες μέρες τον χρόνο είναι δωρεάν η επίσκεψη τους, εκείνοι δεν θα πάνε και θα προτιμήσουν ή να κάτσουν στο ίντερνετ, ή να πάνε για καφέ. Αυτή δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια, μια αλήθεια που εύχομαι κάποτε να αλλάξει…

Υ.Γ. Σίγουρα θα κυκλοφορήσουν hoaxes με την παραπάνω «επιχειρηματολογία» και περιμένω για να τα συμπεριλάβω σ’αυτό το κείμενο.

Σπύρος Α.

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2384

http://www.seo.gr/newsdetail.asp?ITMID=3471&LANG=GR

http://www.lifo.gr/now/culture/99963#comment

http://www.lifo.gr/guide/culturenews/arts/99694

 

 • «Αυτή δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια, μια αλήθεια που εύχομαι κάποτε να αλλάξει…»

  Και μετά ξυπνησες.

 • Ανάλογα μισάνθρωπα σχόλια δυστυχώς ακούω(με) και καθημερινά σε πολύ πιο ευαίσθητα θέματα.

  Π.χ. δωρεάν περίθαλψη σε μετανάστες/πρόσφυγες νοσοκομεία «ενώ εμείς πληρώνουμε». Και το ακούς μάλιστα από ανθρώπους που στέκονται σχετικά καλά οικονομικά, ασφαλισμένους κλπ. Λες και θα έπρεπε να αφήνουμε κόσμο να πεθαίνει στους δρόμους αναλόγως της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ή της νομικής κατάστασης της παραμονής τους στη χώρα . Φυσικά και υπάρχουν εξαθλιωμένοι Έλληνες. Περισσότεροι από ποτέ, μάλιστα. Και φυσικά δικαιούνται ένα -ελεεινά ελέω μνημονίων χαμηλό- επίδομα απορίας, βιβλιάριου υγείας, προστασία από τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Εφόσον, έχουν φτάσει, όμως, στο έσχατο στάδιο εξαθλίωσης. Αυτό είναι το ζητούμενο; Να εξαθλιωθεί κάποιος, να μείνει στο δρόμο για να…απολαύσει δωρεάν νοσηλεία;
  Αλλά σκασίλα τους οι μισάνθρωποι που τα λένε αυτά. Πόσο άκυρο και αποπροσανατολιστικό είναι αντί να παλεύουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων, κάποιοι καλοθελητές να στρέφονται κατά ανήμπορων και όχι κατά των αιτίων της εξαθλίωσης όλων μας;

  υ.γ. Θυμήθηκα την αμίμητη ατάκα πρώην πρωθυπουργού (στον ενικό), σχετικά με τα παιδιά μεταναστών ότι «τα νηπιαγωγεία εχουν γεμίσει όλοι οι μετανάστες». Πόσο τρομακτικό είναι αντί να κοιτούμε πως θα προστατέψουμε όλα* τα παιδάκια που έτυχε να γεννηθούν σε αυτή τη χώρα, αυτή τη δύσκολη στιγμή να στρέφει κανείς την κοινή γνώμη απέναντί τους. -Αντί να αναρωτηθεί κανείς ας πούμε πως έχουμε πλεόνασμα σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις που ρημάζουν αλλά έχουμε έλλεψη σε νηπιαγωγεία. Ή γιατί αυτή η χώρα εφτασε στα καλά των καθουμένων να μην μπορεί να παρέχει τα στοιχειώδη. –
  Αλλά φυσικά τέτοιες μισάνθρωπες πολιτικές κορωνες αποπροσανατολίζουν από το ζητούμενο, που θα ήταν η κοινωνική προστασία των αδυνάτων και η τήρηση των ελάχιστων διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα. Και δυστυχώς η μισάνθρωπη αυτή ρητορική πιάνει σε πολλούς συμπολίτες μας.
  ____________________
  * Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού (που φυσικά η χώρα μας είναι μέλος εδώ και δεκαετίες) κάθε παιδί ανεξαρτήτου νομικής κατάστασης των γονέων του δικαιούται προστασίας στοιχειωδών δικαιωμάτων του και φυσικά (και) ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Κάτι αυτονόητο από πλευράς ανθρωπιστικής, αλλά και λογικό: Αν δεν έχεις τα παιδάκια ενταγμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα όχι μόνο τα εκθέτεις σε κίνδυνο όσο είναι μικρά, αλλά δημιουργείς μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στο μέλλον εάν αυτά μεγαλώσουν ανεκπαίδευτα σε γκετοποιημένες κοινότητες.
  http://www.synigoros.gr/resources/docs/ek8esh-pros-thn-epitroph-dikaiwmatwn-toy-paidioy-toy-ohe.pdf

  • Σπύρος Α

   Καταπληκτικό σχόλιο και με βάζεις ακόμα και εμένα σε σκέψεις πάνω σε πολύ ακόμα πρόσφατες απόψεις μου.

   • Τάκης

    «…από ανθρώπους που στέκονται σχετικά καλά οικονομικά, ασφαλισμένους κλπ…»

    Βεβαίως και να τον πάρεις σοβαρά τον Κοινωνικό Φασίστα. Για να σε πάρω κι εγώ ακόμα περισσότερο.
    Άκου λέει είχαν το θράσος να δουλεύουν για να έχουν μιά χρηματική άνεση και περίθαλψη?! Στο Γκουλάγκ οι πούχτηδες.Ε?!

  • John Smith

   Το κακό είναι ότι ο κόσμος έχει πλέον χάσει το μέτρο. Ξέρει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να ξεσπάει πάνω στον ευκολότερο στόχο.

   Και για να πω την αλήθεια, και εγώ θεωρώ το όλο εγχείρημα απαράδεκτο. Τη στιγμή που υπάρχει μια τόσο έντονη οικονομική κρίση στην οποία έχει προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, θεωρώ σκανδαλώδες το να διατεθεί έστω και ένα ελάχιστο ποσό για να πάνε 100 μετανάστες να δουν την Ακρόπολη με μόνο σκοπό να προβληθούν αυτοί που το οργάνωσαν αντί να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο κεφάλαιο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Φυσικά σ’ αυτό δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά αυτοί που τους χρησιμοποίησαν για προσωπική προβολή.

   • Konstas

    Μα John, από ότι καταλαβαίνω (εκτός αν έχω καταλάβει λάθος), το ζήτημα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ότι το κράτος προέβη σε έξοδα για χάρη των προσφύγων (όπως λ.χ. στην περίθαλψη) ή ότι πήραν την θέση κάποιου Έλληνα (όπως λ.χ. θα μπορούσε να συμβεί σε νηπιαγωγείο). Από ότι κατάλαβα, αντί να πληρώσουν εισιτήριο, η ξενάγηση έγινε δωρεάν και φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας στην Ακρόπολη, ώστε να έμεινε κάποιος Έλληνας έξω, επειδή μπήκαν αυτοί.

    Ούτε το κράτος έχασε έσοδα, αφού εάν δεν γινόταν η ξενάγηση δωρεάν, οι μετανάστες δεν θα πήγαιναν από μόνοι τους να πληρώσουν, άρα και πάλι το κράτος δεν θα κέρδιζε τίποτε.

    Επομένως, ούτε το κράτος ζημιώθηκε, ούτε οι πολίτες.

    Που είναι λοιπόν το ζήτημα, αφού δεν είναι πρακτικό; Υποτίθεται ότι είναι ζήτημα αρχής, ότι δηλαδή ενώ δίνουμε την δυνατότητα σε πρόσφυγες να μπουν δωρεάν στην Ακρόπολη, δεν το κάνουμε για Έλληνες. Αυτό όμως το καταρρίπτει το άρθρο, αφού και οι Έλληνες έχουν συγκεκριμένες μέρες που μπορούν να μπουν δωρεάν (ενώ προφανώς ειδικά για τους πρόσφυγες έγινε μια φορά, δεν είναι γενικό το μέτρο της δωρεάν εισόδου)

    • John Smith

     Για το μεν θέμα του κόστους, η ξενάγηση μπορεί να ήταν δωρεάν αλλά δεν ξέρω κατά πόσον η διοργάνωση του όλου εγχειρήματος – μεταφορά στην Ακρόπολη, μεταφραστές, κλπ- ήταν επίσης δωρεάν.

     Για την ίδια την πράξη, το πρόβλημα δεν είναι το αν πήγαν μετανάστες στην Ακρόπολη, αλλά το ότι το γεγονός συνοδεύτηκε από τόσες τυμπανοκρουσίες ώστε να πάρει διαστάσεις. Στην ουσία δεν πρόκειται πλέον για μια ακόμη ομάδα ανθρώπων που ξεναγήθηκαν στο χώρο, αλλά για ένα ιδιαίτερο γεγονός. Το ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι συνοδεύονταν από μέλη της UNHCR, το ότι ο κ. Μπαλτάς τους υποδέχτηκε προσωπικά και έκανε τις δηλώσεις που έκανε, και όλα τα σχετικά ξεχωρίζουν τη συγκεκριμένη περίπτωση από άλλες παρόμοιες. Αν το όλο εγχείρημα είχε γίνει σιωπηλά δεν πιστεύω ότι κανείς θα έδινε σημασία.

     • Konstas

      Δεν διαφωνώ καθόλου με την εκτίμησή σου σχετικά με την αιτία που έγινε όλο αυτό.

      Για το θέμα του κόστους, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε προσωπικό του ΥΠΠΟ. Άντε το πολύ να κόστισε κάτι ψιλά η μεταφορά τους, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα.

 • Antonis Armageddon

  «Στο Υπουργείο πολιτισμού
  μπορείτε να δείτε ποιες μέρες η είσοδος στην Ακρόπολη είναι δωρεάν αλλά
  και ποιες κατηγορίες Ελλήνων πολιτών (αλλά και Ευρωπαίων) έχουν επίσης
  δωρεάν είσοδο.»
  Για τους ανεργους ομως (που θα ηταν το λογικότερο λογω του απλετου ελευθερου χρονου τους) Rχ/ δωρεαν εισοδος…..

 • John Smith

  Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να ειπωθούν.

  Όσο και αν δεν συμφωνώ με τα σχόλια γύρω από το θέμα, δεν θα τα απέδιδα απλώς σε μισανθρωπισμό. Σίγουρα αυτοί που τα κάνουν δεν θα πήγαιναν να δουν την Ακρόπολη ακόμα και αν η είσοδος ήταν δωρεάν κάθε μέρα, γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει. Το θέμα όμως είναι ότι πολύ αμφιβάλλω αν ενδιαφέρει περισσότερο τους μετανάστες που πήγαν εκεί. Το όλο εγχείρημα έγινε ξεκάθαρα για επίδειξη, και οι μετανάστες χρησιμοποιήθηκαν ώστε αυτοί που το οργάνωσαν να παρουσιαστούν ως «ενδιαφερόμενοι» και «υπέρμαχοι αξιών». Και φυσικά δεν έλειψαν τα ανάλογα σχόλια από τους διοργανωτές, ώστε να είναι τελείως ξεκάθαρο ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι η προσωπική τους προβολή.

  Φυσικά κάτι τέτοιο είναι λογικό να εξοργίσει πολλούς, οι οποίοι όμως δεν ξέρουν γιατί πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Αν μιλήσουν εναντίον του όλου εγχειρήματος θα χαρακτηριστούν αυτόματα ρατσιστές, όχι μόνο από τους άλλους αλλά και απ’ τον εαυτό τους, καθώς υποσυνείδητα έχουν πειστεί ότι οι κινήσεις αυτές βοηθάνε, έστω και χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφουν το θυμό τους σε δευτερεύοντα θέματα, που συχνά δεν έχουν και καμία βάση -καλή ώρα.

 • Cipralex

  Δεν θέλω να κάνω σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο σχόλιό σας(θετικό θα ήταν ούτως ή άλλως). Απλά με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω την υποστήριξη και την ικανοποίησή μου στην προσπάθεια της ιστοσελίδας σας. Είστε μια όαση στην απίστευτη βλακεία και στην προσπάθεια εξαπάτησης αναγνωστών από πλήθος ανεύθυνων ιστοσελίδων και blogs, με συγκεκριμένη στόχευση τα περισσότερα. Προσπαθώ να διαδώσω το σάϊτ σας μέσω της σελίδας μου στο fb. Συνεχίστε την προσπάθεια. Αξίζει.