Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακάλυψε 15χρονος χαμένη πόλη των Μάγια; Οχι! Ακόμα δεν βρέθηκε τίποτα.ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακάλυψε 15χρονος χαμένη πόλη των Μάγια; Οχι! Ακόμα δεν βρέθηκε τίποτα.

11 Μαΐ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Η είδηση που ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω στο κόσμο της αρχαιολογίας, η είδηση που σοκάρει παγκοσμίως, η είδηση που κάνει τους αρχαιολόγους να σκίζουν τα πτυχία τους, η είδηση που φέρνει τον παγκόσμιο θαυμασμό για τον 15χρονο Ιντιάνα Τζόουνς από τον Καναδά ο οποίος ανακάλυψε μια χαμένη πόλη των Μάγια.

Καταγραφή121-tile

Όλα αυτά αν μείνετε στους κραυγαλέους τίτλους που χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και λοιπά ιστολόγια, δεν θα αναπαράγω το άρθρο. H είδηση που έπαιξε και σε μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του εξωτερικού μας έρχεται από τη Le Journal De Montreal  και μας δίνει και την τοποθεσία της (υποτιθέμενης) χαμένης πόλης.

7d7e8582-e43d-4a2a-a45c-5d3fa7faf9a9_ORIGINAL

Η υπόθεση εν συντομία έχει ως εξής.

Ενας 15χρονος από το Καναδά, ο William Gadoury,  γοητεύτηκε από την δημοσιοποίηση του ημερολογίου των Μάγια για το τέλος του κόσμου που θα γινόταν το 2012. Χρησιμοποιώντας το google earth βασίστηκε στους αστερισμούς των Μάγια τους οποίους βρήκε σε κάποιο χειρόγραφο, βρήκε τον 23ο αστερισμό, ένωσε τρία αστέρια και έτσι ανακάλυψε αυτή τη χαμένη πόλη, το έργο του 15χρονου William το υποστηρίζει και ο Dr Armand Larocque του πανεπιστημίου του New Brunswick, ο οποίος διέκρινε πυραμίδα και καμιά 30αριά κτήρια. Η μέθοδος του William λειτουργεί για άλλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως αυτούς των Ινκας, των Αζτέκων και των Χαράπα.

Αυτή ήταν η υπόθεση με λίγα λόγια.

Ας δούμε την επίμαχη φωτογραφία που (υποτίθεται) φανερώνει την χαμένη πόλη των Μάγια. Τη φωτoγραφία μας την δίνει και o telegraph.

Χωρίς τίτλο

CANADIAN SPACE AGENCY                                                                       William Gadoury matched up satellite images with Google Earth to find the lost city.

 

1462950221076

Aerial image showing the location of the ,osty Mayan city in Mexico’s Yucatan province. Photo: Google Maps

Καταγραφή124

Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.

https://www.google.com/maps/@17.9478733,-90.1669511,2064m/data=!3m1!1e3

Η όλη υπόθεση όμως φαίνεται ότι είναι κυριολεκτικά στον αέρα, έτσι οι ειδικοί άρχισαν να τοποθετούνται επί του θέματος και να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

Ο Thomas Garrison του πανεπιστημίου USC Dornsife στη Νότια Καρολίνα, επικροτεί το ενδιαφέρον του 15χρονου William για την αρχαιολογία, θα ήθελε μάλιστα να συνεχίσει τις έρευνες του και σε πανεπιστημιακό επίπεδο και ίσως μια μέρα να καταφέρει να κάνει μια πραγματική ανακάλυψη μεγάλης σημασίας. Για την ανακάλυψη του 15χρονου λέει ότι είναι ένα απομεινάρι χωραφιού και όχι κάποια χαμένη πόλη. Εδωσε και άλλη μια δορυφορική φωτογραφία ενός χωραφιού στη Γουατεμάλα.

bvshtltrpcgqsdqa5zrh

Εικόνα: Thomas Garrison.

 

Ο Ivan Šprajc του ινστιτούτου ανθρωπολογίας στη Σλοβενία λέει ότι οι Μάγια ενδιαφέρονταν για την αστρονομία αλλά έχει αμφιβολίες για το αν αυτοί οι χάρτες μπορούν να αποκαλύψουν θέσεις πόλεων των Μάγια, σε γενικές γραμμές γνωρίζουν αρκετά περιβαλλοντικά δεδομένα που επηρέασαν τους Μάγια στην επιλογή των θέσεων που έχτιζαν τις πόλεις τους αλλά η συσχέτιση τους με τους αστερισμούς είναι απίθανη.

Ο David Stuart ,ανθρωπολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ωστιν στο Τέξας, υπήρξε και αυτός στα νιάτα του παιδί θαύμα και μάλιστα στο ίδιο θέμα, τους Μάγια, λέει ότι η υπόθεση δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από κακή επιστήμη. Οι Μάγια δεν χρησιμοποιούσαν τους αστερισμούς για να χτίσουν τις πόλεις τους, για την επίμαχη φωτογραφία λέει ότι πρόκειται για κάποιο παλιό χωράφι.

Δείτε λεπτομέρειες στο άρθρο του Gizmodo κάνοντας κλικ ΕΔΩ το οποίο μετά την αρχική αναπαραγωγή περί ανακάλυψης χαμένης πόλης ενημερώνει πλέον το άρθρο του.

Λεπτομέρειες για τον David Stuart ΕΔΩ

Ο 15χρονος William είχε κερδίσει  σε έναν διαγωνισμό με την θεωρία του αυτή, τον συσχετισμό δηλαδή των αστερισμών με τις τοποθεσίες που έχτιζαν οι Μάγια τις πόλεις τους, έτσι η Καναδική υπηρεσία διαστήματος αποφάσισε να βοηθήσει τον William και έστρεψε τον δορυφόρο RADARSAT-2, εκεί που σύμφωνα με τη θεωρία του William υπάρχει η χαμένη πόλη.

Οι ειδικοί όμως όπως ο Anthony Aveni, εκ των πρωτοπόρων της μελέτης του πεδίου της αρχαιοαστρονομίας, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τους ισχυρισμούς περί συσχέτισης των αστερισμών με τις πόλεις των Μάγια. Η θεωρία είναι αυτή είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και αυτό γιατί, πλην του αστερισμού του σκορπιού, οι αστερισμοί των Μάγια δεν έχουν καμία σχέση με τους αστερισμούς που βρίσκονται στους αστρονομικούς χάρτες.

Ο αρχαιολόγος Richard Hansen επισήμανε ότι η τοποθεσία που δίνει ο 15χρονος William είναι πολύ κοντά στην αρχαία πόλη των Μάγια με την ονομασία Uxul και δεν πρόκειται για κάποια χαμένη πόλη καθώς γίνονται εκεί ανασκαφές από το 2009. Η δυνατότητα των δορυφορικών εικόνων για την αρχαιολογία μπορεί να είναι κάτι το συναρπαστικό αλλά ας μην τα παραφουσκώνουμε.

Λεπτομέρειες στο Wired στο άρθρο με τίτλο That Long-Lost Mayan City a Teen Found Isn’t Lost … or a City

ancaliens_slide

H όλη υπόθεση, έτσι όπως είναι, μοιάζει με ένα καλό σενάριο για την σειρά Ancient Alliens η οποία κάνει λόγο για αρχαίους εξωγήινους  και δεν λαμβάνει υπόψιν κανένα επιστημονικό δεδομένο, όσο για την υπόθεση περί χαμένης πόλης, μένει μόνο αυτή η θεωρία να αποδειχτεί και στο έδαφος, αυτό θα γίνει μόνο αν οργανωθεί αποστολή που θα πάει στη περιοχή και θα φέρει στο φως την χαμένη αυτή πόλη. Μακάρι ο 15χρονος William να έχει δίκιο, για την ώρα και παρά τους βαρύγδουπους τίτλους των ΜΜΕ περί ανακάλυψης χαμένης πόλης η υπόθεση είναι στον αέρα.

Μια τέτοια αποστολή θα οργανωθεί, θεού θέλοντος και οικονομικών επιτρέποντος, τα μέλη της αποστολής θα εκπαιδευτούν από τον 15χρονο, λεπτομέρειες και πάλι στη  Le Journal De Montreal.

Είναι η περίπτωση του 15χρονου William άλλη μια φούσκα που διογκώθηκε από τα ΜΜΕ ή πρόκειται περί εξαιρετικής περίπτωσης; Ο χρόνος θα δείξει. Αν τον δείτε πάντως στη σειρά Ancient Alliens, τότε μάλλον, δεν θα είναι καλό σημάδι.


Ενημέρωση άρθρου 12/5/2016

Η είδηση που παρουσιάστηκε στις μέρες μας και από μεγάλα ΜΜΕ σαν τωρινή, μας έρχεται τελικά από το Νοέμβρη του 2014. Ακολουθεί το σχετικό ποστ στη σελίδα της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2014.

Χωρίς τίτλο

Και η σελίδα του διαγωνισμού που έλαβε μέρος ο 15χρονος William Gadoury.

http://web.archive.org/web/20160512193508/http://exposciences.qc.ca/en/awards-winners/winner/record/5087/ne-du-ciel

Καταγραφή136

https://archive.is/Bjvwd

Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμη να βρουν την χαμένη πόλη. Μια κολόνα, μια επιγραφή, μια φωτογραφία από την πυραμίδα και τα 30 κτίρια. Κάτι χειροπιαστό τέλος πάντων…

Γιώργος Ζ. 

Αρθρογράφος - Ερευνητής