Τα πιο τραγικά βραβεία Δαρβίνου

10

Το βραβείο Δαρβίνου (Darwin Awards) δεν είναι πραγματικό βραβείο. Αυτός που το παίρνει δεν το χαίρεται διότι είναι νεκρός.

Το βραβείο Δαρβίνου δίνεται ανεπίσημα σε αυτούς που καταφέρνουν, κάνοντας κάτι βλακώδες και παράλογο, να πεθάνουν.

da

Είναι στην ουσία ένα ειρωνικό βραβείο που δίδεται σε αυτούς που έκαναν μόνοι τους ότι είναι δυνατό προκειμένου να βγουν τα γονίδιά τους από τη «γονιδιακή λίμνη» (gene pool) η οποία αποτελείται από τα γονίδια όλων των ανθρώπων.

da3

Βεβαίως και είναι άκομψο να ειρωνεύεσαι το θάνατο κάποιου ανθρώπου, αλλά δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ηλιθιότητα ξεπερνά τη λογική και φτάνει σε επίπεδα κωμωδίας…όταν αφορά ενήλικες οι οποίοι μπορούν να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους για τον εαυτό τους. Παράδειγμα είναι οι φανατικοί του ωμού γάλακτος, οι οποίοι προκειμένου να πανηγυρίσουν τη νομοθέτηση υπέρ τις κατανάλωσής του (το ωμό, μη παστεριωμένο, γάλα απαγορεύονταν ως επικίνδυνο), ήπιαν και… αρρώστησαν.

Όταν όμως οι αποφάσεις αυτές παίρνονται για τα παιδιά τους, όπως κάνουν όλοι οι γονείς, τότε αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να είναι βασισμένες σε ιδεολογίες και ψευδοεπιστήμη αλλά σε στοιχεία και ειδικούς του είδους.

Όταν για παράδειγμα το παιδί σου έχει δύο εβδομάδες πυρετό και αντί να το πας στο γιατρό του δίνεις σιρόπι σφενδάμου και μηλόξυδο, τότε πας γυρεύοντας για προβλήματα. Όπως αυτή η οικογένεια στον Καναδά, η οποία επέλεξε να μη πάει το παιδί στο γιατρό και να προσπαθήσει να ρίξει τον πυρετό του δινόντάς του τα παραπάνω, τα οποία πουλούσε ως γιατρικά και σε άλλους. Το 19 μηνών παιδί τους τελικά πέθανε από μηνιγγίτιδα. Όταν πήγε στο νοσοκομείο ήταν πλέον αργά και οι γιατροί δεν προλάβαιναν.

Μια νέα ιστορία τρέλας μας έρχεται από την Αυστραλία, όπου μια μητέρα στη προσπάθειά της να θεραπεύσει το έκζεμα που είχε το βρέφος της, ακολούθησε τις οδηγίες μιας νατουροπαθητικού. Η δήθεν γιατρός αρχικά της είπε πως για να γίνει καλά το βρέφος της, που ακόμα θήλαζε, έπρεπε να τρώει μόνο ωμά φαγητά. Όταν και αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, της είπε να πίνει μόνο νερό.
Το παιδί βέβαια όχι μόνο δεν έγινε καλά αλλά, όταν πήγε στο νοσοκομείο, είχε όλα τα σημάδια της ασιτίας και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά: αν η κατανάλωση ωμών τροφών, μη παστεριωμένου γάλακτος, ή διαφόρων σιροπιών γιάτρευε αρρώστιες, δεν θα είχαμε φτιάξει ποτέ τα φάρμακα για αυτές τις αρρώστιες. Τα φάρμακα φτιάχτηκαν ως απάντηση στην αδυναμία των άλλων, πιο «φυσικών» λύσεων τις οποίες δοκιμάζαμε για χιλιάδες χρόνια και αποτύγχαναν συνεχώς!

Το να επιστρέφουμε σε αποτυχημένες λύσεις απλώς και μόνο για να πούμε πως «επιστρέφουμε στη φύση», μια φύση που δεν διστάζει να μας σκοτώσει με φριχτούς τρόπους κάθε φορά που της δίνουμε την ευκαιρία, δείχνει πως πραγματικά μας αξίζει ένα βραβείο Δαρβίνου.

Αλλά αν το βραβείο το παίρνουν τα παιδιά μας που δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις, τότε αυτό είναι πραγματικά τραγικό.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Konstas

  Η «πλάκα» είναι (σε εισαγωγικά, γιατί μόνο πλάκα δεν έχει), ότι αυτή στον Καναδά, μετά τον θάνατο του παιδιού της, παίζει να τον φορτώσει και στην ιατρική. «Το παιδί είχε πυρετό, αλλά κατά τα λοιπά ήταν εντάξει, το πήγα στο νοσοκομείο και πέθανε».

 • Darth Homer
 • Yannis Gemeliaris

  Δεν σημαίνει λίμνη το pool στο gene pool.

  • Μάνος

   Για πες…

  • LeGOaks

   Όντως λίγο άκυρη η επιλογή της λέξης, αλλά κ εσύ εκεί κόλλησες…?
   For the record, νομίζω η πιο εύστοχη απόδοση στα ελληνικά θα ήταν γονιδιακή δεξαμενή.

   • Yannis Gemeliaris

    Εντάξει μωρέ, δεν είναι ωραίο να μην γράφουμε σωστά ελληνικά. Η μετάφραση λέξη προς λέξη συχνά δεν αποδίδει το νόημα. Γονιδιακή λίμνη; Δεξαμενή; Θα το έλεγα γονιδιακή παρακαταθήκη. Το pool σημαίνει και συγκέντρωση ή σύνολο, δες ‘pool our resources’, ‘car pool’. Δεν ήταν ειρωνικό ή υποτιμητικό το σχόλιο, συγγνώμη αν παρεξηγήθηκε.

    • AP

     Εγώ θα πρότεινα το «γονιδιακή τράπεζα» ή «τράπεζα γονιδιώματος», κατά το «τράπεζα σπέρματος».

   • Θείος Τοτέμ

    Ισχύει. Αλλά και το «δεξαμενή» με την ευρύτερη έννοια του όρου, διασταυρωμένο με κάτι σαν «συλλογή».

  • Nikos Sorrow

   Για διδαξε

  • Όπως αντίστοιχα και το Deadpool.

   Πέρα από την πλάκα, καμμια φορά, όταν διαβάζω τέτοια άρθρα, με αμυαλους ανθρώπους, ο Θεός να με συγχωρεσει αν γίνεται, αλλά σκέφτομαι «καλά να πάθουν», ή ακόμη χειρότερα «όπως σκοτωσες το παιδί σου, ακολούθησέ το να γλυτώσει η τάνα η κοινωνία από μλκ σαν και σένα» και τέτοια.

   Πραγματικά, στεναχωριεμαι όταν διαβάζω τέτοια, και η αντίδρασή μου προς αυτά, μου βγαίνει σε εκδικητικότητα και μίσος, για αυτούς τους ηλιθιους.

   Ουφ, το είπα, το παραδέχθηκα. Ησύχασα.