Η «οδύσσεια» μιας ηλεκτρονικής αίτησης για βεβαίωση στο ΙΚΑ. Αδικα ταλαιπωρήθηκες.

15

Ελληνικό δημόσιο μια πονεμένη ιστορία, όλοι μας έχουμε να διηγηθούμε ιστορίες τρέλας, ιστορίες για γέλια και για κλάματα, μια τέτοια ιστορία έγινε ποστ στο facebook και έχει γίνει viral φτάνοντας να παίζει και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Παραδείγματα (με τα στοιχεία του χρήστη)  μπορείτε να δείτε στη  huffington post και το news 247.

Καταγραφή199

 

Ας δούμε την ανάρτηση που έγινε είδηση.


Χτες ήθελα να πάρω μια βεβαίωση από το ΙΚΑ, ψάχνω λίγο τι χρειάζεται για να την πάρω, βρίσκω ότι γίνεται πλέον και online και λέω έλα μωρή ΙΚΑ τρέλανέ μας, ΕΛΑ ΜΩΡΗ ΣΙΛΙΚΟΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Πάω να κάνω sign up βάζω πέντε-έξι σελίδες στοιχεία και φτάνω γεμάτος αγωνία στη σελίδα με τίτλο «Επιτυχής Δημιουργία Αιτήματος» και νιώθω όμορφα αλλά ταυτοχρόνα μια αίσθηση καταπάτησης των παιδικών μας χρόνων, μια απότομη ενηλικίωση, μία συνειδητοποίηση ότι όλα έχουν γίνει πια κομπιούτερ, ότι παλιά ματώναμε τα γόνατά μας στις αλάνες ενώ τώρα παίζουμε μόνο προ στο πλεϊστέισιο και παλιά βλέπαμε νιλς χόλγκερσον και κάντι κάντι και τέτοια πράματα μέχρι που διαβάζω την κατάληξη της «Επιτυχούς Δημιουργίας Αιτήματος» που είναι Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΙΚΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, που λέει με λίγα λόγια ότι η ολοκλήρωση του sign up στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕΛΙΔΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ και ξαναήρθα στα ίσα μου και βρήκα ξανά την πίστη μου στην αθρωπότητα ολόκληρη που το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι το ελληνικό ΙΚΑ και αυτό πριν το αμφισβητήσετε σκεφτείτε το καλά. Όλα καλά λοιπόν και όλα στη θέση τους και πάω σήμερα στο ΙΚΑ της καρδιάς μας και της γειτονιάς μας αυτοπροσώπως και όχι αυτά τα φλώρικα τα online που μου μάθατε και εκεί είναι ΥΠΑΛΛΗΛΑΡΑ τεράστιος έρωτας, βυθισμένος στην καρέκλα, από αυτούς που όταν τους ρωτάς κάτι πριν τελειώσεις την ερώτηση ξεφυσάνε και μετά λένε κάτι τύπου και τι να κάνω εγώ τώρα, αυτό που μου λέτε δε γίνεται και του λέω έλα μωρέ, αφού γίνεται και μου λέει αφού δεν έχεις το τάδε χαρτί και του λέω με νάζι αν το βρω και τους πω να μου το στείλουν σε ένα email και εκεί μου λέει αγόρι μου τι email, μη με μπλέκετε εμένα με αυτά τα ΜΟΝΤΕΡΝΑ τα email και τα facebook και ένιωσα με αυτήν την ατάκα αγάπη και θαλπωρή και πατρίδα μας τα παιδικά μας χρόνια και συγκινήθηκα και ήθελά να τον πάρω αγκαλιά και να του πω κλαίγοντας ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ EMAIL, ΜΟΝΟ ΦΑΞ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ΜΟΝΟ ΦΑΞ και πρέπει να είδε η λατρεία αυτή τη συγκίνηση στα μάτια μου και μου είπε, κάτσε να δούμε βρε τι μπορούμε να κάνουμε και έκανε κάτι μαγικά πατώντας το F1 μια φορά ξέρω γω και έγινε η δουλειά, ΠΟΙΟ EMAIL ΡΕ, μιλάμε για τέρατα ικανοτήτων και τους υποτιμάμε γιατί δε σεβόμαστε, γιατί αυτοί είμαστε και γιατί τρώμε τα παιδιά μας

Καταγραφή200

 


Oμολογώ ότι η περιγραφή είναι χιουμοριστική, από περιέργεια όμως έκατσα να δω τι χρειάζεται για να κάνεις εγγραφή, έτσι επισκέφθηκα την ιστοσελίδα του ΙΚΑ και αυτό που ανακάλυψα ήταν τελείως εξωπραγματικό!

Η διαδικασία εγγραφής γίνεται με δύο τρόπους, ο ένας είναι αυτός που περιγράφεται στην ανάρτηση.

Β) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
(Απαιτείται προσέλευση σε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου)

Η διαδικασία πραγματοποιείται με τα παρακάτω τρία βήματα:

  • Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, δηλώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης (username και password), που επιθυμείτε να αποκτήσετε ως χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση σας.
  • Προσέλευση σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήμα Μητρώου), έχοντας μαζί σας την εκτύπωση των στοιχείων εγγραφής και είτε το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο (για τους απογεγραμμένους ασφαλισμένους), είτε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την απογραφή άμεσα σφαλισμένου (για νέους απογραφόμενους). Μέσω ειδικής συναλλαγής του ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αποδοθεί ο κλειδάριθμος για την ενεργοποίηση σας ως χρήστης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.
 • Ενεργοποίηση χρήστη με εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης που επιλέξατε και του κλειδάριθμου που σας αποδόθηκε από το Υποκατάστημα μέσω ειδικού συνδέσμου της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση ασφαλισμένου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο κλειδάριθμος δεν παραλαμβάνεται από τον ασφαλισμένο αυτοπροσώπως, θα πρέπει το άτομο που τελικά παραλαμβάνει τον κλειδάριθμο να προσκομίζει θεωρημένη εξουσιοδότηση του ασφαλισμένου.

Ο άλλος τρόπος όμως είναι τόσο εξωπραγματικά εξωφρενικός που δεν χρειάζεται να κουνηθείς από το καναπέ του σπιτιού σου!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ TAXISNET
(Δεν απαιτείται προσέλευση σε Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου)

Η διαδικασία πραγματοποιείται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, δηλώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης (username και password) που ήδη διαθέτετε ως χρήστης των υπηρεσιών του TAXISNET, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την πιστοποίηση σας.

Σε περίπτωση που η σύζυγος δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης του TAXIS NET παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης της στις Υπηρεσίες μας με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS NET του συζύγου.

https://www.ika.gr/gr/infopages/asfaccount/asfreg.cfm


Η δεύτερη διαδικασία με έκανε να σκεφτώ ότι ταλαιπωρήθηκε  άδικα ο χρήστης που ανέβασε το ποστ αυτό, λογικά θα έχει ΑΦΜ και κλειδάριθμο, όλοι δεν έχουμε; Θα μπορούσε άνετα να συνδεθεί μέσω ΤΑXIS NET δίχως να πάει στο ΙΚΑ για την παραλαβή κλειδάριθμου.

Η διαδικασία αυτή, η παραλαβή δηλαδή του κλειδάριθμου από τα γραφεία του ΙΚΑ γίνεται για λόγους ασφαλείας, φανταστείτε να είχα εγώ τα στοιχεία που απαιτούνται ενός από εσάς και να έκανα μια απλή ηλεκτρονική εγγραφή από το σπίτι μου χρησιμοποιώντας το όνομά σας και λοιπά απαιτούμενα στοιχεία και να έχω πρόσβαση στα ασφαλιστικά σας στοιχεία.

Τελικά μάλλον δεν έχει τόσο πλάκα.

Γιώργος Ζ.

 

 • Μὴ θέμα, τελικῶς. Καί, βεβαίως, εἶναι αὐτονόητο τὸ ὅτι ζητεῖται πιστοποίησι. Ὅπως ἐξηγεῖ τὸ κείμενο, γίνεται μὲ δύο τρόπους: εἴτε μὲ φυσικὴ παρουσία (καὶ ἐπίδειξι τῆς ταυτότητας) εἴτε μέσῳ Taxis. Ἀλλὰ τὸ ὅτι πρέπει νὰ γίνῃ πιστοποίησι, ἐννοεῖται.

  (Κάτι ἀνάλογο ποὺ γνωρίζω, εἶναι κάποια τραπεζικὰ κ.ἄ. «fintech» ἰδρύματα διεθνῶς, τὰ ὁποῖα σοῦ ἐπιτρέπουν νὰ ἀνοίξῃς λογαριασμὸ χωρὶς φυσικὴ παρουσία. Αὐτὰ ζητοῦν πιστοποίησι μὲ ἀποστολὴ σκαναρισμένου διαβατηρίου (συνήθως δὲν δέχονται τὴν ἑλληνικὴ ταυτότητα) καὶ λογαριασμοῦ ρεύματος-Διαδικτύου, κάποια μάλιστα ζητοῦν ἐπὶ πλέον live session μὲ κάμερα ἢ φωτογραφία selfie ὅπου πρέπει νὰ κρατᾷς τὸ διαβατήριο καὶ νὰ φαίνεται ἡ φωτογραφία.)

 • John Smith

  Hoax πάντως δεν το λες. Μάλλον απλή βλακεία είναι.

 • hargikas

  Ακομή και την πρώτη επιλογή να διάλεγε, όσο αναφορά για έγγραφα που δύνονται σε δημοσίους φορείς υπάρχει η αυτεπάγγελτη αναζήτηση. (Ορίστε και το link: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/dhmosio/60983/aftepaggelta-ola-ta-dikaiologitika-sto-dimosio ). Οπότε αυτός που έγραψε αυτά, μάλλον προς το κακόβουλο πάει, παρά στο χιουμοριστικό.

 • Δανιδας!!!

  Εγω παντως, για μενα το εκανα κανονικα απο τον κανεπε του σπιτιου μου, αλλα για τη γυναικα μου, που δεν εχει δικους της κλειδαριθμους, μου ζητησε να παω στο ΙΚΑ, πραγμα που δε γινεται λογω του οτι ειμαι στο εξωτερικο… Ενω λεει οτι και για τους εμμεσα ασφαλισμενους γινεται μεσω κωδικων taxisnet…

 • natasa

  Επίσης σε περιπτωση που χρειαστει να κάνεις απογραφή προστατευόμενου μέλους, το οποίο μόλις έχει κλείσει τα 18 του χρονια και δεν εχει τελειώσει το σχολείο ( Γ Λυκείου),ζητάει ΑΦΜ, το οποίο το βγάζεις φυσικά στην εφορία.Στην συνέχεια αφου το συμπληρώσεις στο πεδίο με το ΑΦΜ , έχει 2 επιλογές ή άνεργος ή φοιτητής. Μαθητής δεν παίζει πουθενά…Δηλαδή μόλις κάποιος κλείσει τα 18, είναι ή άνεργος ή φοιτητής!!!! Και φυσικά στη συνέχεια τρέχεις ο ίδιος σε υποκατάστημα του ΙΚΑ με τα δικαιολογητικά για να γίνει η δουλειά σου! Τόσο «απλά»!!!

  • Σπύρος Χειρδάρης

   τί σχέση έχουν όλα αυτά με το «πόνο» του συγκεκριμένου που τα έκανε μανταρα από μόνος του.

 • Σπύρος Χειρδάρης

  Λοιπόν όπως ακριβώς τίθεται στα Hoaxes υπάρχουν 2 περιπτώσεις… Τη περίπτωση του κυρίου που το έκανε θέμα την έπαθα και γω από λάθος… εκανα δική μου και των 2 παιδιών μου με τους κωδικούς Taxis και δεν απαιτείται και όλα πήγαν μια χαρά… άλλη μέρα περιμένοντας τους κωδικούς κάνω στο τρίτο μου παιδί και εκ λάθους πήγα στη περίπτωση «απαιτείται η προσέλευση» … πήγε στο τοπικό υποκατάστημα και πήρε το κλειδάριθμο… σιγά τα ωα δηλαδή.

 • numa-numa

  Τη δουλειά έχει εδώ? Μήπως είναι hoax το κείμενο του?

  • xi censored

   Μάπα το καρπούζι.

 • Harry

  Δεν νομίζω ότι απαντά το κείμενο στο θέμα του συγγραφέα του ποστ. Ο συγγραφέας έκανε την εγγραφή στο σύστημα (το βλέπουμε στην οθόνη) αλλά δεν μπορεί να υποβάλει την αίτηση.

  • Σπύρος Χειρδάρης

   το ικα έχει 2 περιπτώσεις… Απαιτείται και Δεν απαιτείται (η προσέλευση)
   ο κος Λουκάκος έκανε προφανώς εκ λάθους τη περίπτωση που απαιτείται προσέλευση…απλά και λογικά.

  • ΚΡΥΠΤΕΙΑ

   Στο ποστ μιλάει καθαρά για ολοκλήρωση της εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

   «Πάω να κάνω sign up βάζω πέντε-έξι σελίδες στοιχεία και φτάνω γεμάτος αγωνία στη σελίδα με τίτλο «Επιτυχής Δημιουργία Αιτήματος»»

   και συνεχίζει….

   » Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΙΚΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, που λέει με λίγα λόγια ότι η ολοκλήρωση του sign up στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕΛΙΔΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ «.

   Προφανώς αυτό που βλέπουμε είναι η σελίδα που πρέπει να εκτυπωθεί

   • hargikas
   • Eleos

    Αν επιλέξεις να κάνεις εγγραφή και να πας στο ΙΚΑ αντί να επιλέξεις online ολοκλώρση και μετά κράζεις γιατί πρέπει να πας στο ΙΚΑ, είναι σα να κάνεις παραγγελία προϊόντος online επιλέγοντας παραλαβή από το κατάστημα και μετά να φωνάζεις ότι δεν στο στείλανε στο σπίτι…
    Το παλικάρι ταλαιπωρήθηκε από λάθος του.. Και προφανώς πήγε στο υποκατάστημα χωρίς τα στοιχεία που αναφέρει στην ιστοσελίδα.. Αλλά στο Ελλαδιστάν πάντα φταίνε οι άλλοι.. Εμείς ποτέ…

  • Σπύρος Χειρδάρης

   λάθος, ο συγγραφέας έκανε τη περίπτωση 2 που κάνεις εκτύπωση τα στοιχεία και το πας στο υποκατάστημα να πάρεις κλειδάριθμο. Φυσικά εκεί θα σου ζητήσουν ταυτότητα για να στον δώσουν.