« Η επιστολή με την οποία απορρίφθηκε ο Αϊνστάιν» – Καταρρίπτεται.

1

Στο facebook έκανε την εμφάνιση του ένα status που δείχνει μια επιστολή με την οποία ο  Αϊνστάιν απορρίπτεται από το πανεπιστήμιο της Βέρνης το 1907, πόσο αληθινή είναι αυτή η επιστολή;

einstein-stamp-994x1024

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΕΣ[/icon_list_item][/icon_list]

Το status αναφέρει:

[content_band style=»color: #333;» bg_color=»#FBF6D9″ border=»all» inner_container=»true»]
Για τους μαθητές που απογοητεύονται και στεναχωριούνται ανεβάζουμε τη σημερινή φωτογραφία.
Είναι η απορριπτική επιστολή προς το Άλμπερτ Άϊνσταιν το 1907!
Αγαπητοί μαθητές, μην τα βάζετε κάτω και μην απογοητεύεστε! Οι απορρίψεις και οι αποτυχίες είναι μέσα στη ζωή° σημασία έχει να προχωρούμε με αισιοδοξία και μεράκι για δουλειά!
Ως δασκάλοι σας, είμαστε δίπλα σας για να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση και να σας δίνουμε κουράγιο.
einstein-stamp-994x1024
[/content_band]

Χωρίς τίτλο

Αν και η αρχική αίτηση του Αϊνστάιν για διδακτορικό είχε όντως απορριφθεί από το πανεπιστήμιο της Βέρνης, το 1908 τελικά το απέκτησε από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και του δόθηκε θέση ως λέκτορας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν είχε αποκτήσει ήδη ένα διδακτορικό το 1905 από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Στη Βέρνη (Ελβετία) η κυρίαρχη γλώσσα ήταν η γερμανική, δεν θα απαντούσαν στην αγγλική γλώσσα, πόσο μάλλον όταν η αίτηση που υπέβαλε ο Αϊνστάιν ήταν γραμμένη στα γερμανικά. Στην Ελβετία όπως φαίνεται δεν έχουν σε εκτίμηση την αγγλική γλώσσα καθώς δεν υπάρχει στις επίσημες γλώσσες.

Η επιστολή αναφέρει την τωρινή διεύθυνση και ταχυδρομικό κώδικα του κέντρου θεμελιώδους φυσικής, η οδός Sidlerstrasse πήρε αυτό το όνομα το 1931, η προηγούμενη της ονομασία ήταν Sternwartsstrasse,  σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το 1907 η τωρινή διεύθυνση.

Το 1907 δεν θα μπορούσε να υπάρχει τίτλος Dean of Sciences (Κοσμήτορας επιστημών) στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, όπως βλέπουμε την υπογραφή στο τέλος της επιστολής, η Σχολή Επιστημών και η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών ήταν ενωμένες και δεν είχαν διαχωριστεί.

Τα γραμματόσημα που υπάρχουν στην επιστολή βγήκαν το 1966 με κόστος 8 cents και όχι 25 cents όπως φαίνεται στην επιστολή, επίσης δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιστολή του 1907.

einstein-stamp-994x1024

Με βάση τα παραπάνω η επιστολή αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά, ένα σύγχρονο κατασκεύασμα, αυτό το καιρό χρησιμοποιείται (στην ελληνική πραγματικότητα τουλάχιστον) ως εμψύχωση των μαθητών για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο snopes και στο  newvine από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

 

 

  • Γιώργος Μεταξάς

    Προφανώς η επιστολή είναι πλαστή για τους λόγους που αναφέρετε, δεν είναι όμως περίεργο ότι το 1907 η θεωρία του για την κβαντική φύση του φωτός δεν ήταν κατανοητή και ευρύτερα αποδεκτή. Η θεωρία αυτή που εξηγούσε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο επιβεβαιώθηκε πειραματικά από τον Millikan το 1914, και για αυτήν πήρε το (μοναδικό του) Νόμπελ ο Αϊνστάιν το 1921.
    Αντίστοιχα, οι ρηξικέλευθες θεωρίες του για τη σχετικότητα που δημοσιεύθηκαν το 1905 (ειδική) και 1915 (γενική), χρειάστηκαν επίσης πολλά χρόνια για να γίνουν αποδεκτές.